abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Roušková šaškárna

    7.6.2020 15:55 | Přečteno: 2437× | Různé

    Kdy už ta šaškárna konečně skončí?

    Epidemie tady asi ani nebyla, ale teď už tady není určitě. Přesto tady média lidem tak vymyla mozek, až to pěkné není. Na spoustě míst jsou stále vyžadovány roušky, ačkoli už to dnes postrádá smysl. Někde jen formálně, někde zcela reálně (před pár dny mě průvodčí ve vlaku tyrkysového dopravce téměř vyloučil z přepravy za to, že jsem si v jinak prázdném oddíle dovolil mít roušku pod nosem, a na spolucestujícího měl zase kydy kvůli tomu, že si chtěl sníst svačinu).

    Vím o spoustě lidí co odvolávají na léto dovolené, a to i do destinací, kde virus spíš ani nebyl (řecké ostrovy). Já naopak, pokud to situace umožní, tak plánuji cestu do Benátek (tj. toho největšího evropského koronavirového pekla), abych tam stihl být ještě dříve, než se tam zase nahrnou hordy Číňanů.

    V autobusech a v Praze (na rozdíl od Brna) i tramvajích T3/T6/KT8 jsou stále zapáskované přední dveře (ovšem v tramvajích co teď pendlují Hlubočepy - Barrandov přední dveře zadělané nejsou, resp. první den provozu nebyly, zajímavé). Stejně tak se na všech zastávkách otevírají všechny dveře, aby lidé nemuseli sahat na tlačítka. Do kdy ještě? Už napořád, nebo co? Tohle už mi fakt přijde k smíchu.

    Takže, nemyslíte, že už je konečně na čase s tímhle skoncovat a vrátit se do normálu se vším všudy? A stálo to vůbec za ty náklady, které to bude stát?

           

    Hodnocení: 20 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Berysek avatar 7.6.2020 16:47 Berysek | skóre: 3 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Roušky a zvýšená hygiena měly a mají jako jedny z mála opatření smysl.
    Linux here, Linux there, Linux, Linux everywhere... :)
    7.6.2020 17:20 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Normalni clovek se myje i bez vladniho narizeni. Rouska valneho smyslu nemela a mnohdy byla uplne absurdni (plavecky bazen, v lese, sam v aute, atd). Ale kdyz to nekdo chce nosit, prosim. Spatne je to nekomu nutit. Stesti, ze nebyl povinny cerveny svetr :-D
    7.6.2020 20:02 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Rouška měla zásadni smysl predevsim v tom, že odrazovala, poměrně účinně, aby člověk vůbec někam chodil. Já například za celou koronaaferu nebyl ani v jednom fyzickém krámu.
    7.6.2020 20:29 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Aha, takze sam priznavas pravy ucel rousek. :-D Buzerovat lidi a znechutit jim zivot.
    7.6.2020 20:37 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Účel je omezit šířeni viru. A funguje to. Máme asi 12x méně mrtvých na obyvatele než Švédsko.
    vencour avatar 7.6.2020 20:57 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Tak trošku mne zklamalo, že Austrálie zůstala za náma.
    Možná maj řidší zalidnění. A my snad kvalitnější zdravotnictví.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    paul2no avatar 7.6.2020 17:42 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Roušky měly smysl v březnu, dubnu, možná květnu v uzavřených prostorech. Na ulici nebo v lese neměly smysl nikdy.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Fluttershy, yay! avatar 7.6.2020 17:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Face Masks Against COVID-19: An Evidence Review
    Our review of the literature offers evidence in favor of widespread mask use as source control to reduce community transmission: non-medical masks use materials that obstruct droplets of the necessary size; people are most infectious in the initial period post-infection, where it is common to have few or no symptoms (10–16); non-medical masks have been effective in reducing transmission of influenza; and places and time periods where mask usage is required or widespread have shown substantially lower community transmission.

    The available evidence suggests that near-universal adoption of non-medical masks when out in public, in combination with complementary public health measures could successfully reduce Re(effective-R) to below 1, thereby reducing community spread if such measures are sustained. Economic analysis suggests that the impact of mask wearing could be thousands of US dollars saved per person per mask (102).

    Models suggest that public mask wearing is most effective at reducing spread of the virus when compliance is high (96). We recommend that mask use requirements are implemented by governments, or when governments do not, by organizations that provide public-facing services, such as transit service providers or stores, as “no mask, no service” rules. Such mandates must be accompanied by measures to ensure access to masks, possibly including distribution and rationing mechanisms so that they do not become discriminatory, but remain focused on the public health benefit. Given the value of the source control principle, especially for presymptomatic people, it is not good enough for only employees to wear masks, customers must wear masks as well.
    Physical distancing, face masks, and eye protection to prevent person-to-person transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: a systematic review and meta-analysis
    Our search identified 172 observational studies across 16 countries and six continents, with no randomised controlled trials and 44 relevant comparative studies in health-care and non-health-care settings (n=25 697 patients). Transmission of viruses was lower with physical distancing of 1 m or more, compared with a distance of less than 1 m (n=10 736, pooled adjusted odds ratio [aOR] 0·18, 95% CI 0·09 to 0·38; risk difference [RD] −10·2%, 95% CI −11·5 to −7·5; moderate certainty); protection was increased as distance was lengthened (change in relative risk [RR] 2·02 per m; pinteraction=0·041; moderate certainty). Face mask use could result in a large reduction in risk of infection (n=2647; aOR 0·15, 95% CI 0·07 to 0·34, RD −14·3%, −15·9 to −10·7; low certainty), with stronger associations with N95 or similar respirators compared with disposable surgical masks or similar (eg, reusable 12–16-layer cotton masks; pinteraction=0·090; posterior probability >95%, low certainty). Eye protection also was associated with less infection (n=3713; aOR 0·22, 95% CI 0·12 to 0·39, RD −10·6%, 95% CI −12·5 to −7·7; low certainty). Unadjusted studies and subgroup and sensitivity analyses showed similar findings.

    In view of inconsistent guidelines by various organisations based on limited information, our findings provide some clarification and have implications for multiple stakeholders. The risk for infection is highly dependent on distance to the individual infected and the type of face mask and eye protection worn. From a policy and public health perspective, current policies of at least 1 m physical distancing seem to be strongly associated with a large protective effect, and distances of 2 m could be more effective. These data could also facilitate harmonisation of the definition of exposed (eg, within 2 m), which has implications for contact tracing. The quantitative estimates provided here should inform disease-modelling studies, which are important for planning pandemic response efforts. Policy makers around the world should strive to promptly and adequately address equity implications for groups with currently limited access to face masks and eye protection. For health-care workers and administrators, our findings suggest that N95 respirators might be more strongly associated with protection from viral transmission than surgical masks. Both N95 and surgical masks have a stronger association with protection compared with single-layer masks. Eye protection might also add substantial protection. For the general public, evidence shows that physical distancing of more than 1 m is highly effective and that face masks are associated with protection, even in non-health-care settings, with either disposable surgical masks or reusable 12–16-layer cotton ones, although much of this evidence was on mask use within households and among contacts of cases. Eye protection is typically underconsidered and can be effective in community settings. However, no intervention, even when properly used, was associated with complete protection from infection. Other basic measures (eg, hand hygiene) are still needed in addition to physical distancing and use of face masks and eye protection.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.6.2020 20:00 Q
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Čtu to odzdola, ale podle toho megalomanskeho a navíc ukradeneho komentáře bylo hned jasné, kdo je pachatelem.
    kotyz avatar 14.6.2020 09:37 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    smysl to melo tak v breznu a dubnu, venku to nemelo smysl nikdy.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    7.6.2020 16:54 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Otevírání dveří automaticky v MHD vítám.
    Nošení roušek vítám, nemusím se tak často holit.
    Ještě něco?
    7.6.2020 17:07 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Hmm, mne pri noseni rusky prave prekaza brada a musel som sa zacal holit priblizne raz mesacne. Predtym to bolo tak raz za 3-4 mesiace. Mohli by konecne vyhlasit, ze to bol len velky socialny experiment na zistenie servilnosti a poddanosti populacie a zacat terorizovat ludi nejakym novym sposobom :)
    paul2no avatar 7.6.2020 17:44 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Vítat ho přestanete v okamžiku, kdy začne být potřeba klimatizovat (topit). Pokud teda v Praze v MHD klimatizaci ještě někdy zapnou (vzduchotechnika je ve vozech vypnutá, samozřejmě kvůli koroně).
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    7.6.2020 18:09 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ale jděte, v tramvajích je aspoň občas zapnutí. A stejně jsou některá okna otevřená, i když je na nich napsáno "otevřením snižujete účinnost ..."
    Je poznat, že vzduch chladí, i když je venku horko.
    paul2no avatar 7.6.2020 21:14 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    Jendа avatar 8.6.2020 01:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nošení roušek vítám, nemusím se tak často holit.
    Huh, já to mám naopak, drhnout strništěm o roušku je dost na prd.
    7.6.2020 17:06 Policie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jak se da tenhle troll blog nahalsitt nebo smazat? Autora je potreba taky nejak potrestat, bloknout login na par tydnu nebo tak nejak.
    8.6.2020 00:52 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Když se zaregistruješ, můžeš si pak sám pro sebe autora zabanovat :)
    There is no point in being so cool in a cold world.
    7.6.2020 17:17 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Sam plukovnik a smradlavy svetr nekde priznali, ze to bylo i kvuli tomu, aby se lide necim zamestnali. Ovecky zasedly k sicim strojum a sili a sili. Oslove jim k tomu souhlasne hykali. Nejde to jen tak zrusit, protoze by nejakou ovecku mohlo napadnout, ze to bylo k nicemu. Je treba postupne rozvolnovat jasanek, vime? Hadr na hubu rozvolnime az naposled :-D

    Ja mel konflikt nedavno s ostrahou supermarketu kvuli hadru, ktery na mych ustech nepokryte absentoval. :-D Samozrejme se to vyresilo a pan mne nechal projit. Asi jsem mel dobre argumenty ;-) :-D
    7.6.2020 18:02 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Doporučuji, aby jsi tvé názory svobodně prezentoval v USA, Francii nabo Itálii. Dále doporučuji, aby jsi si vzal ihned dovolenou (pokud tedy pracuješ) a strávil ji v jedné z výše uvedených zemí - určitě bude sleva... :-)
    7.6.2020 18:18 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Co tak sledujem spravy, tak v USA uz corona skoncila, kedze teraz tam uz presli na inu zabavku. Asi covid uz tolko netiahol divakov k bedni :)
    7.6.2020 19:04 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Také by mohl odjet hajlovat do Brazílie, tam se nějakým trapným rouškováním neomezují.
    Fluttershy, yay! avatar 7.6.2020 20:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    V Brazílii si lidé – po českém vzoru – šijí roušky, protože federální vláda (resp. gauner Bolsonaro) se na ně vysrala.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.6.2020 21:12 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Aspoň ty roušky. Brazílie dnešních dní: https://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_QJ_G/jTkCtB.jpeg

    Bolsonaro se tuhle posměšně ptal a co jako má dělat. Na to bych mu odpověděl: Smíte požádat o zbraň!
    Fluttershy, yay! avatar 7.6.2020 21:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    8.6.2020 23:29 M.train | blog: m_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Odin žije ze státních zakázek a jenom se sem chodí vystříkat ze své životní frustrace. Člověk, který se nepřetržitě potřebuje chlubit v diskuzi vlastně cizím lidem, že se má báječně, by potřeboval spíš léčení. Ale je to jeho problém.
    7.6.2020 19:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Netušil jsem, že jsi taková socka, že chodíš do supermarketu.
    7.6.2020 20:30 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ta nejvetsi. Dokonce ted ani nemam praci. :-D
    7.6.2020 20:40 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Dej číslo účtu, něco ti pošlu.
    8.6.2020 00:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ta nejvetsi. Dokonce ted ani nemam praci. :-D
    Aha, tak proto celá ta hysterie. Tak hlavně nezapomeň chybu hledat u státu a ostatních lidí a ne např. v nepřipravenosti firem na krizi...

    Je vtipné, jak tihle fanoušci tvrdého kapitalismu v dobách úspěchů všechny zásluhy přičtou sobě ( jsem se vypracoval, jsem dobře investoval atd., jsem úspěšný), ale jakmile se situace trochu zhorší, může za všechno stát, socialisti, David Kolibáč, roušky a já nevim kdo všechno...
    8.6.2020 05:50 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Za prve nemam praci uz dlouho a dlouho pred korona divadlem. Za druhe to, ze nemam praci, je me vlastni rozhodnuti a ne dusledek nejake regulace. Za treti nevim, jakou hysterii myslis. Pokud to, ze se mi nelibi statni regulacni zvule a divadlo s hadry na hube a cervenym svetrem, pak to nesouvisi s mou praci. ;-)
    8.6.2020 11:39 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Zajímavé, že ještě v březnu jsi tu postoval historky o své práci :)
    8.6.2020 12:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ja mel konflikt nedavno s ostrahou supermarketu kvuli hadru, ktery na mych ustech nepokryte absentoval. :-D Samozrejme se to vyresilo a pan mne nechal projit. Asi jsem mel dobre argumenty ;-) :-D
    Supermarket je soukromé vlastnictví a pravidla, pod jakými do něj může vstoupit jiná soukromá osoba, určuje její majitel, resp. provozovatel (v rámci zákona). Pokud se ti nelíbí podmínky konkrétního obchodu, neměl bys tam vůbec chodit a raději si vybrat jiný obchod nebo to řešit jinak.

    Pokud při vstupu porušuješ podmínky majitele toho obchodu, nebo dokonce zastrašuješ jejich zaměstnance, aby porušoval pravidla svého zaměstnání, tak zřejmě nemáš úctu k majektu jiných lidí a k soukromému podnikání. Nelišíš se tedy principielně nijak od levicových radikálů, kteří lezou na střechy benzinek, provozoven apod.
    Fluttershy, yay! avatar 8.6.2020 12:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Costco Kevin! (kontext)

    Vřele doporučuji, smích prý prodlužuje život.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.6.2020 19:23 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Stejně jako u jiných hloupostí dnešní doby, i v případě Covid-19 jsou nejvíc slyšet minoritní pitomci. Abych tedy reprezentoval zbytek světa... Jelikož argumenty zazněly už v tisících jiných diskuzí, tak to zkrátím na: Jsi blbec.
    8.6.2020 00:43 /
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    +1

    Jako ten idiot v pátek, co nasedl do středně zaplněného autobusu kde jsem zrovna jel a sundal si roušku. Na furt. Prostě na to kašlal. Kolem něj lidi. Osobně bych jemu a jim podobným dal zdarma prémiový pobyt za katrem. Minimálně do doby, než skončí SARS-CoV-2.
    Blaazen avatar 8.6.2020 01:08 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Takže asi doživotí, protože ten virus tu s náma bude dost možná už pořád.
    8.6.2020 11:40 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Možná se nechtěl udusit, v autobuse se nedá většinou dýchat ani bez roušky, všude zabedněná okýnka a vypnutá či nefunkční klimatizace.
    8.6.2020 14:03 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    A dal jsi mu najevo ze ti to nelibi, nebo sis priposrane v duchu piloval udani?
    Blaazen avatar 9.6.2020 15:11 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ono upozornit někoho, že by měl mít roušku, to si člověk koleduje. Dole v diskuzi je další odkaz z Brna. Pilovat udání je bezpečnější. :-)
    9.6.2020 23:55 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Mně poslední dobou začíná připadat, že si člověk koleduje už jen tím, že roušku nosí. Už jsem byl adresátem jednoho nevyprovokovaného verbálního útoku a obecně narůstající agresivitu vidím nejen v této diskuzi.

    Může mi někdo vysvětlit tu logiku? Když to bylo fakt fest povinné skoro všude – a ano, místy asi dost nesmyslně – tak většina těch siláků stáhne ocas a poslušně dělá, co se jim řekne. Ale jakmile dojde k rozvolnění pravidel prakticky jen na dopravní prostředky a velké obchody (upřímně už to přesně nesleduji, ale mám za to, že cca nějak tak to je), tak je najednou „ovce“ (a určitě taky volič ANOfertu nebo Rudých svetrů) každý, kdo vítězoslavně neserve tu roušku u východu z obchoďáku, jen aby ji po třech minutách chůze znovu nasazoval při nástupu do MHD.

    A nebo je to špatně i tam? OK. Pojďme to zrušit, odstartovat si znovu exponenciální růst, pak všechno zavřít a zůstat doma, pak se zaradovat, že „no vídíte, panikáři, nic se nestalo!“, všechno zrušit, vrátit se k normálnímu životu, protože přece nebudeme zarouškovaní na věky, znovu si odstartovat exponenciální růst…
    10.6.2020 00:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ale jakmile dojde k rozvolnění pravidel prakticky jen na dopravní prostředky a velké obchody (upřímně už to přesně nesleduji, ale mám za to, že cca nějak tak to je), tak je najednou „ovce“ (a určitě taky volič ANOfertu nebo Rudých svetrů) každý, kdo vítězoslavně neserve tu roušku u východu z obchoďáku, jen aby ji po třech minutách chůze znovu nasazoval při nástupu do MHD.
    Tak především. Povinnost nošení roušek v obchodech a MHD zatím nikdo nezrušil. A kdo není fetka, opilec, nebo idiot, ten se nehodlá s nikým přetahovat, takže si ji logicky nasadí, když tam leze. Ovšem pokud nepatří mezi úchyly, co si libují v permanentně přidušeném stavu, tak ji sundá hned jak je to možné.

    Ty roušky totiž nenosíme proto, že by byly účinné, ale proto, že blbci, kteří si myslí že rouška je totéž co respirátor, zatím převažují. A dokud to tak bude, tak to tohle opatření Babišova populistická vláda nezruší, aby si to u nich nerozházela.
    10.6.2020 00:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ty roušky totiž nenosíme proto, že by byly účinné, ale proto, že blbci, kteří si myslí že rouška je totéž co respirátor, zatím převažují.
    Můžete to zopakovat stokrát, ale pravdu z toho neuděláte.
    Quando omni flunkus moritati
    10.6.2020 11:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Může mi někdo vysvětlit tu logiku?
    To je celkem jednoduché. To jsou lidi, kteří mají svůj Názor a kteří nejsou schopni nebo ochotni vyhodnotit přínos roušek. Slova "přenos kapénkami" jim vesměš nic neříkají. Ti pak považují něčí dobrovolné nošení roušky za úrážku svého Názoru a intelektu. Zároveň to jsou často lidi, kteří nemají daleko k (verbální) agresivitě.
    10.6.2020 11:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Mluvíš z cesty. Nikdo nezpochybňuje přínos roušky, v případě že někdo vykazuje příznaky (kašle), nebo je nemocen. Stejně tak nikdo nezakazuje dobrovolné nošení roušek, pokud si ten kdo ji nosí myslí, že by nakažený mohl být.

    Ale povinné nošení roušek, bez ohledu na fakt, že člověk není nemocen, ani nevykazuje žádné příznaky virového onemocnění, je pouhá buzerace z pozice síly. Nic víc!

    Pokud jde o zmiňovanou (verbální) agresivitu. Pokud nejste schopni akceptovat jiný názor a selektivně vybíráte z toho co bylo napsáno jen to, co se vám zrovna hodí, pak nemůžete čekat nic jiného.
    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2020 11:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2020 16:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    […] Even if facemask use began after the start of the first lock-down period, our results show that benefits could still accrue by reducing the risk of the occurrence of further COVID-19 waves. We examine the effects of different rates of facemask adoption without lock-down periods and show that, even at lower levels of adoption, benefits accrue to the facemask wearers. These analyses may explain why some countries, where adoption of facemask use by the public is around 100%, have experienced significantly lower rates of COVID-19 spread and associated deaths. We conclude that facemask use by the public, when used in combination with physical distancing or periods of lock-down, may provide an acceptable way of managing the COVID-19 pandemic and re-opening economic activity. These results are relevant to the developed as well as the developing world, where large numbers of people are resource poor, but fabrication of home-made, effective facemasks is possible. A key message from our analyses to aid the widespread adoption of facemasks would be: ‘my mask protects you, your mask protects me’.
    A modelling framework to assess the likely effectiveness of facemasks in combination with ‘lock-down’ in managing the COVID-19 pandemic
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.6.2020 18:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Hezký, ale Kapica si nejspíš nepřečte byť ani ten citovanej odstaveček, natož něco dalšího, a rovnou ti napíše, že on byl testovanej a ty seš pitomec nebo tak něco...
    10.6.2020 12:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ale povinné nošení roušek, bez ohledu na fakt, že člověk není nemocen, ani nevykazuje žádné příznaky virového onemocnění, je pouhá buzerace z pozice síly. Nic víc
    Opravdu byste si měl nastudovat, jak je to s tou inkubační dobou, pak by z vás tyhle nesmysly třeba nepadaly.
    Pokud nejste schopni akceptovat jiný názor a selektivně vybíráte z toho co bylo napsáno jen to, co se vám zrovna hodí
    Chcete říct, že bychom měli ignorovat věci, které píšete v rozporu s realitou, a reagovat pouze na to, kde máte náhodou pravdu?
    Quando omni flunkus moritati
    10.6.2020 13:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ale povinné nošení roušek, bez ohledu na fakt, že člověk není nemocen, ani nevykazuje žádné příznaky virového onemocnění, je pouhá buzerace z pozice síly.
    A jak si to tedy představuješ? Budou všude stát policajti a každého člověka 10 minut zkoumat, jestli náhodou nezachrchlá, a pak podle výsledku mu buď naříděj nebo nenaříděj roušku? To je naprostý nesmysl. Nehledě k tomu, že ten člověk může klidně začít chrchlat o hodinu později.
    pouhá buzerace z pozice síly
    Z mýho pohledu jsi naprosto ztratil nárok si stěžovat na demonstrace síly po těch tvých komentářích v té diskusi o policejních zákrocích v USA. Demonstrace síly zřejmě schvaluješ...
    10.6.2020 13:23 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ale povinné nošení roušek, bez ohledu na fakt, že člověk není nemocen, ani nevykazuje žádné příznaky virového onemocnění, je pouhá buzerace z pozice síly. Nic víc!
    Prosím, vysvětli mi, kterou z následujících informací považuješ za nepravdivou (případně to můžeš rovnou na té wikipedii opravit):

    Inkubační doba se pohybuje přibližně mezi 1 a 14 dny a i během ní je nemoc infekční.

    Inkubační doba představuje období mezi vstupem infekčního původce do organismu a prvním nástupem klinických příznaků či symptomů nemoci

    Nebo tvoje neuronová sít není schopná tyhle informace zpracovat a pořád trváš na tom že choroba, při které se někdo cítí zdravý jako rybička, není choroba?
    Jendа avatar 10.6.2020 15:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nebo tvoje neuronová sít není schopná tyhle informace zpracovat
    Exactly. Nechápu, jaký lepší důkaz, že je to bot bez fine-tuningu, který má moc malé kontextové okno, protože s větším by to mělo neúnosné výpočetní a paměťové nároky, ještě chcete. V paperu Language Models are Few-Shot Learners (GPT-3) je přesně tohle moc hezky popsáno.
    10.6.2020 16:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Vy čtyři jste zralí pro Severní Koreu. S vaší představou o svobodě a demokracii by jste se tam cítili jako ryby ve vodě.
    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2020 16:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    【juche gang】
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.6.2020 16:52 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Prosím, odpověz na položenou otázku, nebo přiznej, že jsi bot :)
    10.6.2020 17:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Chceš odpověď? Ok. Zavři se do svého kyslíkového stanu a neotravuj normální lidi.
    10.6.2020 18:17 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Takže bot?
    11.6.2020 09:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Položil jsi zcela irelevantní otázky, které by dávaly smysl jen za předpokladu, že bys přicházel do styku s osobami nakaženými.

    Nevím, jestli někdo z těch co se tu zaklínají rouška alespoň zprostředkovaně znal někoho kdo se nakazil a byl na tom tak blbě, že málem zemřel. Ale před chvílí jsem telefonoval s mým kamarádem, který má na roušky stejný názor jako já. Vyprávěl mi, jak se mu po čtrnácti dnech vrátil do práce kolega. Když se ho ptal, co se vlastně stalo, tak se dozvěděl že mu zkolabovala žena a skončila s v umělém spánku, takže musel řešit situaci. Příčina? Pracovala jako prodavačka a doktoři zjistili, že jí v důsledku nedostatečného přísunu kyslíku otekl mozek. Odborně se tomu říká hypoxie

    11.6.2020 11:29 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    U nas ve firmě dva kolegove zemreli na COVID. Jeden odkudsi z jine casti korporatu, druhy ze sousedni kancelare. Ma desetilete deti. Do te doby normalni zdravy fungujici padesatnik.
    11.6.2020 12:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Skutečně zemřeli na koronavirus? Já jen, že takové sousto by si naše média nejspíš nenechala ujít.
    11.6.2020 14:24 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jistě, stejně jako stovky dalších.
    13.6.2020 07:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jako v Itálii?
    11.6.2020 14:02 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ty odkazy jasně vysvětlují důvod, proč jsou za potenciálně nakažlivé považováni všichni, nejen ti se zjevnými symptomy, jak tvrdíš ty. Tudíž jsi ve sporu s wikipedií, a proti se ptám, co z toho výše uvedeného považuješ za nepravdivé.

    Nošení roušek je preventivní opatření a jako všechna preventivní opatření bývá aplikovano v situacích, kdy se zpětně ukáže jako zbytečné. Setkal jsem se tím mnohokrát. Podobně jako všechna preventivní opatření má svá negativa. Také nic nového.
    11.6.2020 14:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jo, případně odsud:
    What we know

    First and foremost: people who are infected with SARS-CoV-2 but do not have symptoms can—and do—spread the virus to other people. To put it another way: people who seem healthy and do not have classic COVID-19 symptoms may actually be infected and can still pass on the virus to other people, infecting them.

    We know this is possible, and we know that it happens. No public health expert is saying otherwise—including those at the WHO.
    p. Kapica by si mohl přečíst alespoň tu zvýrazněnou část, když už nic jinýho...
    10.6.2020 16:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    S vaší představou, že je v pořádku, když policista zabije někoho, kdo se nebrání a není schopen odporu, byste tam zapadl tak akorát vy.
    Quando omni flunkus moritati
    10.6.2020 17:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    V Severní Koreji by už Floyd dávno někde exnul v pracovním táboře, tak nemelte blbosti.
    10.6.2020 17:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    To nic nemění na tom, že vaše představa o svobodě a demokracii je dost pokřivená a se skutečnou svobodou a demokracií víceméně neslučitelná.
    Quando omni flunkus moritati
    10.6.2020 19:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Tohle tvrzení od člověka který považuje za demokratické direktivní plošné omezování obyvatel, je opravdu komické. Základem demokracie je osobní zodpovědnost každého jednotlivce. Což je vlastnost, jejíž existenci opakovaně zpochybňujete. Vaší duši ve skutečnosti lahodí diktatura, které říkáte demokracie, aby vás neměli za fašouna, nebo radikálního komouše, jakým je váš spoludiskutér se kterým jste se tak vzácně shodli v otázce roušek. Jenže to byste musel vědět co ten fašismus ve skutečnosti znamená. Většina vám podobných si totiž myslí, že fašismus je totéž co nacismus.
    10.6.2020 20:23 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Tohle tvrzení od člověka který považuje za demokratické direktivní plošné omezování obyvatel...
    Myslíš zákony?
    10.6.2020 20:41 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Precti si prosim definici nacismu, at nevypadas jako hlupak, kdyz tak zacnes nekoho oznacovat.
    11.6.2020 00:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Kousni se do zadku a přečti si to ještě jednou a pomalu. Nikoho jsem z nacismu neobviňoval, jenom jsem upozornil že si to lidi pletou. Psal jsem, že jeho ideálem je společnost fašistická, jenom se o ní tvrdošíjně snaží hovořit jako o demokracii.
    11.6.2020 01:20 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ty vole, tak Jenda měl fakt pravdu. Smekám před tvým autorem.
    11.6.2020 01:24 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Šlo by to někde spustit jako live chatbota?
    Jendа avatar 11.6.2020 03:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Mě by zajímalo, jestli inference trvá tak dlouho (GPT-3 je podle toho paperu příšerně pomalé), nebo je tam (samozřejmě) vložená prodleva, aby nebylo podezřelé, že odpovídá vždycky hned.
    11.6.2020 09:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Je závislá na detekci myšlenkových hovadin.
    11.6.2020 13:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    To byste ovšem měl být zacyklen sám na sobě.
    Quando omni flunkus moritati
    11.6.2020 13:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ó nikoliv. Lezou z hlavy jistého Bourka.
    11.6.2020 14:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    To si pletete sám se sebou. Už jste si nastudoval, jak je to s těmi viry a bakteriemi, HIV a statistikou, nebo s tím vítězoslavně a objevně přijdete až někdy časem?
    Quando omni flunkus moritati
    11.6.2020 13:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Což je vlastnost, jejíž existenci opakovaně zpochybňujete.
    Citace by byla?
    Vaší duši ve skutečnosti lahodí diktatura
    Nikoliv, to mě jenom házíte do nějaké přihrádky výhradně na základě toho, že nesouhlasím s nesmysly, které tu prezentujete.

    A nebo možná klasické "podle sebe soudím tebe", když vezmu do úvahy vaše názory odkazované výše
    Quando omni flunkus moritati
    8.6.2020 00:54 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    +1
    There is no point in being so cool in a cold world.
    vencour avatar 7.6.2020 19:28 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Příloha:
    Kdyby nebyla karanténa, tak bych asi nedělal tunely pro děti. Nejdřív ty bílý se zvířátkama, pak i z té látky s polibkama. (Viz příloha)
    Takže za mne dobrý. Univerzální funkční řešení miluju.
    Fňukny už tolik ne.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    7.6.2020 19:49 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Dojemne, jak cely narod sije jako jeden muz. Tragikomicke a mozna i trochu jak z vychodni evropy. Jediny, kdo nakupuje rousky je stat a to centralne. Jeste se musi zakaxat export a dokonce stanovit maximalni cena, aby to nahodou nejaky vyrobce nevyrobil, nebo nepriznal zasoby. :-D Vsichni hadr na hubu :-D
    vencour avatar 7.6.2020 19:51 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ty jsi taky hysterka, co?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    7.6.2020 20:14 Evzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nacistická hysterka. K dokonalosti už chybí jen, aby z něj byla transka.
    8.6.2020 23:31 M.train | blog: m_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Odin je nemocný člověk, a nemůže být ani moc šťastný, když se tady pořád zkouší vytahovat na ostatní. Našel v příbuzenstvu sudeťáckou linku a má pocit nadčlověka. Jenom se divím, že se k těm svým náckům neodstěhuje, ale trpí mezi Čechy.
    9.6.2020 00:02 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Oni tenkrát také se vztyčenými pravicemi vřeštěli "chceme do říše", ale žádný z nich se nesebral a neodtáhl. A když se jim to po válce konečně vyplnilo, tak zase fňukají.
    7.6.2020 20:28 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Procpak? :-D Jen si delam legraci z ovecek, co sborove siji a nektere dokonce adoruji cerveny svetr. Je to fakt krasne divadlo.
    vencour avatar 7.6.2020 20:59 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Legraci z cizího neštěstí?
    Já vás v podstatě nekárám, protože neznám všechna fakta ... i tohle zaznělo v Jistě pane ministře ...
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    7.6.2020 22:04 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    zaber, uz hodinu a pul bez prispevku o rouskach.
    8.6.2020 00:04 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Lmao, taková fňukna kvůli kusu hadru přes hubu, co budeš chudinko uplakaná dělat, až opravdu půjde o život?
    8.6.2020 12:05 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Bude střílet těhotné ženské do břicha, jako jeho předkové henleinovci.
    7.6.2020 19:50 Ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Epidemie tu nebyla, protože opatření, včetně roušek.
    7.6.2020 21:23 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    v současné době bych řekl, že platí, že tato nařízení se nejlépe uctí, když se poruší
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    Jendа avatar 8.6.2020 01:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Epidemie tady asi ani nebyla, ale teď už tady není určitě.
    Z části právě i díky rouškám.
    Na spoustě míst jsou stále vyžadovány roušky, ačkoli už to dnes postrádá smysl.
    Nepostrádá, epidemie může kdykoli pokračovat. V některých zemích se tak právě teď děje (1, 2) a nechceme to zase mít nekontrolovaně exponenciální i tady.
    Vím o spoustě lidí co odvolávají na léto dovolené, a to i do destinací, kde virus spíš ani nebyl
    Tak hlavně aby tam nebyl i za dva měsíce.
    Takže, nemyslíte, že už je konečně na čase s tímhle skoncovat a vrátit se do normálu se vším všudy?
    Není, protože to nechceme zase exponenciální 1.15den.
    A stálo to vůbec za ty náklady, které to bude stát?
    Ukazuje se, že ty odhady s desetitisíci/staticíci mrtvými pro ČR nebyly asi úplně mimo. Jestli to stojí za to ať si každý rozhodne.
    paul2no avatar 8.6.2020 05:07 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Chtělo by to ale definovat, co je oběť koronaviru. U nás pokud umře nějaký sešlý stoletý důchodce se spoustou nemocí, tak pokud mu zjistí pozitivní test na koronavirus, tak automaticky jde do statistické položky oběť koronaviru. Což považuji za nesmysl.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    8.6.2020 11:42 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    A když ho přejede autobus, je také nesmysl ho považovat za oběť dopravní nehody?
    8.6.2020 14:49 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ak predtym skolabuje a v bude lezat nehybne na ceste so zastavenym dychanim, tak je podla mna hlupe ho pocitat za obet dopravnej nehody.
    8.6.2020 16:50 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    No hlupy jsi ty.
    Blaazen avatar 8.6.2020 17:18 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    To je přirozená smrt.
    8.6.2020 12:13 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ale to je úplně špatný termín - oběť koronaviru.

    Oběť koronaviru je totiž taková, která má za příčinu smrti epidemii koronaviru a nezemřela by v uvedeném období z jiných příčin.

    Takže to může být například úplně zdravý feťák, který se v důsledku opatření proti šíření koronaviru nedostane ke svému dealerovi včas pro další dávku a v absťáku vyskočí z okna :-D
    8.6.2020 11:20 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nepostrádá, epidemie může kdykoli pokračovat. V některých zemích se tak právě teď děje (1, 2) a nechceme to zase mít nekontrolovaně exponenciální i tady.
    Já teď sleduju mj. Izrael, kde možná mají druhou vlnu. Zatím to na exponenciálu nevypadá, ale to se na začátku špatně pozná. Jsem zvědav, jaký tam bude vývoj následujících ~14 dní.
    8.6.2020 19:30 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Čo ja viem... Podľa mňa sú rúška, čo sa týka účinku niekde na konci zoznamu zavrieť školy, home office, obmedziť dlhšie hromadné akcie (divadlá), obmedziť verejnú dopravu. Iste, rúško môže znížiť riziko infekcie pri osobnom stretnutí, ale určite viac zaberie nestretnúť sa vôbec, nie?

    Otázka teda skôr znie, nakoľko pomohli rúška a nakoľko pomohli zavreté školy (kde sa choroby šíria asi najviac) a prečo sa uvoľňujú opatrenia naopak.
    8.6.2020 05:40 Rath
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    V dnešní situaci by sepsání takovéhoto blogu zpochybňujícího vládní opatření mělo býti trestným činem. Měl by platit stejný režim jako za války kdy za poraženecké řeči a demoralizování je obvykle odměnou kulka.
    8.6.2020 05:52 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Pekny pripad rouskove indoktrinace. Opravdu mas pocit, ze hadr na hube pomaha v boji proti nepriteli? A jak pekne to vnimas kolektivne. :-D Hadr na hubu kamarade :-D Projevem strachu je spise ta tva predposranost a noseni te rousky!
    8.6.2020 08:06 potrfotr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Mas mou podporu, je fakt sila co tady tady je za lidi. A 90 % z nich v lednu / unoru hlasilo jak je to jenom chripka a vsechno je pod kontrolou a proc clovek strasi. A tedka by zabijeli za nenoseni zbytecne rousky. Fakt peklo.
    Dalibor Smolík avatar 8.6.2020 09:18 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Je to také individuální. Zdravý mladý člověk se tolik obávat nemusí a samozřejmě má tendenci to brát s nadhledem, ale i on může být roznašečem. Ale to netrápí jeho, ostatní ho nezajímají :-). U rizikovějších skupin chápu, že tomu věnují trochu více pozornosti a mají ohledy na ostatní.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    8.6.2020 12:16 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ano, to je sobecký zmrd, který klidně povraždí virem starší půlku svojí rodiny, protože jemu nic nehrozí a sám se přece kvůli nim nebude omezovat. Prostě Odin.
    Dalibor Smolík avatar 8.6.2020 09:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Je zajímavé, že v Anglii zavedli povinné roušky v MHD až někdy minulý týden .. asi vyhodnocovali zkušenosti odjinud (některé zdroje uvádějí, že i od nás). Současná situace, kdy jsou povinné roušky v uzavřených veřejných prostorách a v hromadné dopravě mi příjde jako přiměřená. Za měsíc může být situace jiná a nebudou potřeba vůbec, naopak na podzim může přijít druhá vlna (nebo také vůbec přijít nemusí) a budou se asi lokálně k tomu přizpůsobovat opatření.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    8.6.2020 10:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Když vám bude někdo vytrvale bušit do vrat, tak otevřete.

    Jenom ve Švédsku měli koule na to, aby ten nátlak ustáli.

    Jenže tady se lidem neustále valí do hlavy lži! Viz např. článek Švédský epidemiolog otočil - měli jsme postupovat jinak, umřelo moc lidí – Ve skutečnosti nijak neotočil, jeno, sebekriticky prohlásil, že měji od začátku přijmout víc opatření. Ovšem nijak nespecifikoval jakých. Tudíž odpověď alá chytrá horákyně. Remcalové se odčkali satisfakce a jede se dál.

    Nebo rozhovor s Tomášem Machulou na webu info.cz, kde tazatel, Marek Kerles, uvádí:
    Řeknu konkrétní případ. Profesor Jan Pirk, známý kardiochirurg a lékařská celebrita už v březnu prohlásil, že koronavirus je prostě nový typ chřipky a nejlepší by bylo, kdyby nákazu prodělali rychle všichni. Sám se poté nakazil a za zlehčování hrozby koronaviru se omluvil s tím, že reagoval příliš zbrkle a zjednodušeně.
    Ve skutečnosti to Pirk prohlásil až poté, co sám onemocnění prodělal. A tu "omluvu" vyslovil až poté co vyměknul, zaskočen reakcí jakou jeho prohlášení vyvolalo. A vzápětí té "omluvy" v rozhovoru pro víkednovou přílohu Lidových novin, trpce litoval. Jenže vyřčené už nevezmete zpět. Stejně tak se pokoušel v tom rozhovoru dohnat do kouta pan Kerles i pana Machulu. Jenže se mu to nepodařilo, tak alespoň zvolil titulek, který má podprahově evokovat, že odborníci s jiným názorem, se ve skutečnosti pouze chtějí zvididelňovat. Viz Neověřené soudy vynášejí už i odborníci, třeba kvůli ješitnosti, říká teolog Machula. Jako by to zrovna Pirk měl zapotřebí.
    8.6.2020 11:47 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Pirk prostě plácal kraviny zcela mimo svou odbornost. Kardiochirurg se má k virologii a epidemiologii asi tak, jako konstruktér letadel k programování linuxového jádra. Není doktor jako doktor a není technik jako technik.
    8.6.2020 12:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ano, něco takového říkali i infektologové a imunoglogové z UK, ale to se Kapicovi nehodí do krámu.
    8.6.2020 12:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Pana Jaroslava Hovorku asi neznáte co? Bohužel už je víc jak deset let po smrti, ovšem svoje názory vložil do celé řady knih.

    Nikdo příčetný nemůže očekávat, že by někdo s profesí imunologa odsoudil panikaření, které pro něj do budoucna představuje otevřený roh hojnosti v podobě finančních grantů a státní podpory!
    8.6.2020 16:51 Evzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Pirk je prostě vůl (fachidiot).
    8.6.2020 17:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nikdo příčetný nemůže očekávat, že by někdo s profesí imunologa odsoudil panikaření, které pro něj do budoucna představuje otevřený roh hojnosti v podobě finančních grantů a státní podpory!
    Hele mně je to jedno, klidně si uctívej svého oblíbeného kardiologa, klidně si bež dávat auto do opravy do galanterie a vlasy si nech zkracovat u zubaře, proč ne...
    8.6.2020 13:22 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nepodceňuj konstruktéry letadel: http://www.slavetind.cz/copodarilo/NEG/CojeNEG.aspx ;-)
    8.6.2020 13:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Willy Messerschmidt byl také geniální kontruktér letadel, a na nějakou tu mrtvolu nekoukal.
    8.6.2020 17:48 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    No geniální, spíš edisonovský. Na začátku něčeho částečně náhodou dosáhl, a potom ostatním bránil aby ho překonali. Navíc na rozdíl od toho chlápka v mém odkazu neuměl programovat.
    8.6.2020 12:18 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Tak teolog Machula je bezpochyby expert na neověřené soudy :-D:-D:-D
    8.6.2020 12:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    A to že je někdo teolog zakládá nějaké oprávnění pro to aby jeho názor měl větší či menší váhu?

    Vy sem píšete jako anonym, takže váha vašeho názoru je ve srovnání s názorem Machuly, u kterého si – na rozdíl od vás – každý může dohledat co je zač, nulová.
    8.6.2020 13:26 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ale jo, může být :)

    Jenom při představě toho, čím se zabývá teologie, jsem si představil jaké argumenty by takový odborník mohl nabídnout. Plochou Zemi, chození po vodě, neposkvrněné početí...
    8.6.2020 13:35 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    S tím početím tady opatrně - hodně lidí tady nemá páru o co jde
    8.6.2020 13:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jen připomínám, že mezi vystudované teology patřil Jan Ámos Komenský, Johan Gregor Mendel, nebo třeba Jan Evangelista Purkyně. A řekl, bych že každý z těch pánů měl lepší nápady, než někteří odborníci, co o teologii nezavadili ani omylem.
    8.6.2020 14:08 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ovšem nikoliv díky, alébrž navzdory. Ono tehdy nebylo moc oborů ke studiu na výběr, že.
    8.6.2020 17:43 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jistě, ale určité vzdělání v tomhle směru obdrželi také Stalin a Pol-Pot. Pravda, v jistém smyslu i u nich šlo o výjimečné odborníky s velmi nekonvenčními nápady ;-)

    Ti tři výše jmenovaní se na rozdíl od většiny současníků nezabývali klíčovými problémy, jako kolik andělů se vejde na špičku jehly, nebo jestli samohana způsobuje vysychání míchy, nýbrž úplně jinými věcmi, které jejich okolí považovalo za nesmysly. Snad i dnes jsou takoví, ale to se uvidí až za pár století.
    8.6.2020 10:23 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    ...V některých článcích se objevují názory, že na covid-19 umírají pouze ti, kteří by stejně už umřeli a že reálně lze počet úmrtí na covid-19 zjistit pouze ze srovnání letošního počtu úmrtí v daném období s tím loňským. Podívejme se, jak je to s těmito čísly u námi rozebíraných zemí. V Česku jsou zatím známa pouze čísla z března. V desátém až třináctém týdnu roku 2020 zemřelo u nás 9088 obyvatel. Pokud se vezme průměr pro stejné období za léta 2011 až 2019, tak se dostane 9044. Z toho je jasné, že v březnu byla úmrtnost v Česku stejná jako v minulých letech. V případě Švédska je počet úmrtí v období mezi 15. březnem až 24. květnem roku 2020 o zhruba 4500 úmrtí větší, než byl průměr v tomto období v letech 2015 až 2019. Reprezentuje to zvýšení úmrtnosti o více než 25 %. Na covid-19 bylo v tomto období nahlášeno 4000 úmrtí. Je vidět, že čísla velice dobře odpovídají. Větší přebytek úmrtí v roce 2020 může být způsoben tím, že ne všechny úmrtí na covid-19 byla identifikována. Dalším důvodem může být, že vlivem přetížení zdravotního systému se zhoršila dostupnost a kvalita péče v případě jiných nemocí a přibyla úmrtnost z tohoto důvodu. Velmi velký nárůst počtu úmrtí v dubnu a květnu letošního roku vykazuje i Belgie. Naopak u Rakouska se žádný přírůstek počtu úmrtí v tomto období tohoto roku neobjevuje (zde)...

    zdroj
    8.6.2020 10:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    . V případě Švédska je počet úmrtí v období mezi 15. březnem až 24. květnem roku 2020 o zhruba 4500 úmrtí větší, než byl průměr v tomto období v letech 2015 až 2019.
    A víš proč?! Protože u nás už ti, co by umřeli teď, jsou nejmíň dva roky po smrti! V lednu 2017 umřely prvé 2 tisíce lidí nad průměr a v březnu 2018 druhé dva, to máš celkem ty 4 tisíce, jako v tom Švédsku! Vzhledem k tomu, že Švédů je cca stejně jako nás, se ty čísla dají srovnávat.
    8.6.2020 10:51 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Kolik bylo u nás v těch letech 2017 a 2018 případů covidu?
    8.6.2020 10:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Kolikrát se vás lékař obtěžoval poslat na vyšetření jakým virem jste nakažen?

    Víte vůbec kolik to stojí?
    8.6.2020 11:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Já se ptal první
    8.6.2020 11:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ptáte se naprosto nesmyslně.

    Schválně jsem se pokusil najít tu laboratoř co nabízela plné spektrum virologických testů. Tehdy to vycházelo na nějakých 56 tisíc. Už je vám jasné, proč se ty testy v případě úmrtí za normálních okolností nedělají?

    Já nevím proč a nač ti lidi zemřeli. Je to jenom statistika. Třeba to bylo na západonilskou horečku. Egypt byl pokud vím u českých důchodců oblíbená zimní destinace. Ale stejně tak to mohl být i ten váš oblíbený covid-19, nebo něco jiného. Zpětně už to nikdo nikdy nezjistí.

    8.6.2020 11:46 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Takže se klidně může stát, že mícháte jablka s česnekem a děláte z toho jednoznačný výstup - zkuste mi vysvětlit, proč je tak velký rozdíl mezi porovnatelnými zeměmi (populací porovnatelnými)
    8.6.2020 12:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    To je pěkně zpracovaný. Ale Kapicovi tohle nevysvětlíš, ten nevěnuje ani 5 minut snaze pochopit argument protistrany...
    8.6.2020 12:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Víte jaký je mezi námi rozdíl? Ten, že já na rozdíl od vás používám mozek.

    Já nepopírám, že by všechna ta opatření byla neúčinná. Ale na rozdíl od vás používám mozek, takže jsem schopen posoudit, která z nich byla od samého počátku nesmyslná!
    8.6.2020 14:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Vzhledem k tomu, jakými tvrzeními to posouzení podkládáte, jednoznačně nejste schopen posoudit, která opatření byla nesmyslná.
    Quando omni flunkus moritati
    8.6.2020 16:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    8.6.2020 18:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nově odkazujete příspěvky bez vztahu k diskutovanému tématu?
    Quando omni flunkus moritati
    8.6.2020 17:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Víte jaký je mezi námi rozdíl? Ten, že já na rozdíl od vás používám mozek.
    Kdyby to byla pravda, tak by ses nad těmi protiargumenty alespoň zamyslel.
    8.6.2020 12:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ty země jsou srovnatelné tak maximálně počtem populace. A tím to končí. Každá z nich zvolila jiný přístup. Proč byl tak vysoký počet úmrtí ve Švédsku jsem už uvedl. V Rakousku to podle mě vykosilo potenciální oběti ve stejnou dobu jako u nás. Přeci jenom je to náš soused. Švédsku se ty vlny z let 2017 a 2018 pravděpodobně vyhnuly. Pokud jde o Belgii, tak na wikipedii statistická data, která by umožnila zjistit populační vývoj za posledních deset let chybí a dohledávat je nemíním, protože vysvětlení chcete vy, ne já.
    8.6.2020 17:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Tak jsem se jen tak mezi řečí podíval, jak na tom jsou Švédi aktuálně, a koukám, že jim to tam v posledních dnech skáče po tisícovkách (tj. v současný chvíli je u nich denní přísrůstek 20× vyšší než u nás)... Kde udělali soudruzi chybu?
    8.6.2020 17:45 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nezavřeli hospody, aby zachránili ekonomiku :-D
    8.6.2020 19:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nějak ti uniká, že kdo je mrtev, ten se počítá. A my nevíme vůbec nic o tom, jaké jsou metriky pro tyhle počty tam ve srovnání s těmi u nás.

    Mimochodem to je problém i té zmiňované Belgie.

    Nevíme nic o tom, kde, jak a proč se ten virus šíří, ale moc bych za to nedal, že je to především v rámci přistěhovaleckých komunit. Které se podle posledních zpráv hodlají odmigrovat jinam. Takže pro Švédy zpráva dobrá a zbytek Evropy, kde těch mrtvých bylo méně se má nač těšit.
    8.6.2020 21:31 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Podľa údajov na Euromomo prírastok úmrtnosti voči bežnému priemeru dosť dobre koreluje s údajmi úmrtí na Covid-19...

    https://www.osel.cz/11211-srovnani-ruznych-strategii-boje-s-koronavirem.html
    9.6.2020 08:07 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Myslíš, že napodruhy se na ten odkaz podívá?

    Goto
    Ruža Becelin avatar 9.6.2020 15:12 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Vykaslete se na komentovani Svedska, kdyz nevite, jaka je skutecnost, diky.
    vencour avatar 9.6.2020 15:14 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Prosím, poučte nás. Co vy víte? Co byste nám poradil, jaké zdroje? Jaké máte pocity, napíšete?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Ruža Becelin avatar 10.6.2020 01:28 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Doporucuji rozhovor s p. Chadrabou na DVTV
    10.6.2020 06:55 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    A proč ne rovnou Aeronet?
    Ruža Becelin avatar 10.6.2020 01:39 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jinak urcita opatreni tu jsou a osobne nezname nikoho, kdo by prokazatelne onemocnel nebo umrel. Nemocnice preplnene nebyly a s vyjimkou lokalnich center se to zeme moc nedoklo.

    Na druhou stranu bezpriznakovy prubeh mohl mit kdekdo, jak se ukazuje vsude na svete.

    Na zaklade zkusenosti s prubehem prvni vlny se ted mluvi o moznosti zavest lokalni opatreni v pripade dalsich vln, napr. izolovat velka mesta a zbytek zeme nechat vicemene bez opatreni.

    To, ze kvuli Svedsku ostatni hysterci se dalo vicemene cekat, zejmena k prihlednutim ke znacne zkreslenym zpravam. Lepsi je prohnat mistni zdroje Google translatorem.
    9.6.2020 15:47 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Tak něco z doslechu...
    Švédský hlavní hygienik Anders Tegnell minulý týden přiznal, že počet úmrtí je příliš vysoký a země musela zavést přísnější epidemiologická opatření.
    https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/svedsko-chce-vedet-na-cem-je-zdarma-otestuje-vsechny-s-priznaky-40326925
    Ruža Becelin avatar 10.6.2020 01:29 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Spis doporucuji svedske zdroje pres Google transalte popr. odkaz vyse
    10.6.2020 06:51 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    A ještě lepší by bylo si tam zajet, a osobně si poslechnout lživá prohlášení politiků, kteří tu zem do téhle situace dostali, ne?
    Jendа avatar 9.6.2020 15:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jak si vysvětluješ, že je tak brutální rozdíl v podílu mrtvých? Např. to Švédsko: 35k nakažených, 4.3k mrtvých = 13%, ČR: 3%. Ty rozdíly mezi zeměmi jsou doslova řádové (2-20%). Metodika počítání mrtvých? (e.g. v ČR je dalších tisíc mrtvých, u kterých se řeklo, že umřeli na krátkozrakost a čovid k tomu nepřispěl) Nebo zoufalá neefektivita testování, byť jde o vyspělé západní země? (e.g. ve Švédsku je ve skutečnosti nakažených 10x tolik)
    9.6.2020 16:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Popravdě, nemam tušení a taky by mě to zajímalo. IIRC zatim se objevily v diskusi tyhle důvody:
    • Stará populace, to by možná mohl být důvod, ale nesedí porovnání s Německem případně s ČR.
    • Absence chřipkových vln v minulých letech - kapicovina, zas taková absence to nebyla (třeba u prasečí chřipky), navíc to by už mělo být započítáno v tý demografii, dále nesedí porovnání se zeměmi okolo.
    • metodika počítání mrtvých
    • - nevim
    • ve skutečnosti 10x tolik nakažených - možné to je, ale nevim o tom, že by tomu cokoli dalšího nasvědčovalo
    • imigranti - kapicovina, ti zřejmě mají disproporčně hodně infikovanýnch, ale zas to není o tolik a zase nesedí porovnání s Německem
    • podíl důchodců v domovech důchodců - to mě napadlo, že by mohl být důvod, ale těžko se mi hledají data a co jsem našel to až tak nepodporuje.
    Možná jsem na něco zapomněl. IMO buď se zjistí nějakej 'this one weird trick', nebo to bude souhra víc faktorů, jako např. o něco starší populace + laxnost opatření + hustota zalidnění + domovy důchodců + něco dalšího...
    Fluttershy, yay! avatar 9.6.2020 17:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jak to vypadá v ČR s tzv. nadbytečnými úmrtími, tedy úmrtími, které se letos, během koronaviruvé krize, vymykají v ČR dlouhodobému průměru? Velmi by nás zajímalo - ve veřejném zájmu - kolik lidí cca měsíc po začátku pandemie (asi čtyři týdny trvá, než nakažení lidé zemřou) v ČR zemřelo v pečovatelských domovech a v domovech pro přestárlé. ČR tyto statistické údaje zřejmě stále nemá, nejnověji zveřejnil Český statistický úřad počty mrtvých do týdnu 15 roku 2020, tedy do Velikonoc (do 12. dubna 2020). Jenže hlavní vlna případných úmrtí na koronavirus by v pečovatelských domovech vznikla teprve až po Velikonocích. V týdnu před Velikonocemi, končícím nedělí 5. dubna 2020, zemřelo v ČR o 122 osob více než v průměru let 2011-2019. (Je těchto 122 osob zahrnuto do celkového počtu 323 mrtvých, viz výše?) Problém je, že ČSÚ nemá na rok 2020 zkompletované a ověřené údaje, protože mnoho matrik ještě údaje neodeslalo. Uvádění průměrů úmrtí za celých prvních 15 týdnů roku 2020 také situaci zkresluje, protože až do cca 14. - 15. týdne roku 2020 by se pandemie nezačala na úmrtích ještě projevovat. Počkáme na údaje z dalších týdnů.
    Jak to vypadá v ČR s nadbytečnými úmrtími během pandemie? Nikdo neví
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Ruža Becelin avatar 10.6.2020 01:33 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Vetsina pripadu je v predmestich velkych mest (Stockholm, Göteborg), dana zpusobem zivota mistnich.

    Domovy duchodcu je druhy problem, ale to asi vsude.
    Ruža Becelin avatar 10.6.2020 01:31 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Metodika pocitani mrtvych.
    10.6.2020 06:56 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    A jaká je ta správná? Ta brazilská?
    10.6.2020 13:01 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Slovenska, teda kazdy pripad dokladne vysetrit a zapocitat az na zaklade vysledku pitvy.
    12.6.2020 00:08 jenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Rozdíl je v testování a v tom jak stíhá zdravotnictví. V ČR jsem měli štěstí, že se u nás nemoc prakticky nevyskytla, takže i naše zoufale podfinancované zdravotnictví mělo dostatek kapacity (hlavní dík je našim doktorům a sestřičkám, kteří pořád zůstávají a nejdou za rozumnější mzdou do zahraničí, protože neinvestujeme do lidí, ale jen do přístrojů). Protože u nás se taky skoro netestovali a naštěstí to vyšlo dobře. V zemích kam nemoc opravdu přišla zdravotnictví přestalo stíhat a počet mrtvých se zvýšil, protože nestíhali pomoct všem. Kromě toho Švédsko je hodně individualistická společnost a věřím, že spousta nemocných lidí si ani nezavolala doktora. (viz. https://promitejity.cz/detail-filmu/50-svedska-teorie-lasky)
    12.6.2020 07:32 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ten odkaz, kdyby se někdo chtěl podívat:
    Člověk v tísni, o.p.s. / Jeden svět

    Šafaříkova 24 120 00 Praha 2
    12.6.2020 23:58 jenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    A to souvisí jak?
    8.6.2020 20:10 karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Anglie má úplně jiný průběh epidemie než my. Mě by zajímalo na základě čeho ti přijde současná situace přiměřená. Z čísel jasně vyplývá, že se u nás virus nešíří už několik týdnů a lidi už dlouho tuhle povinnost masivně porušují, na šíření to ale nemá vliv. Jen se zvyšuje napětí ve společnosti a policie místo reálných problémů řeší blbosti. Spousta lidí se taky kvůli strašení pořád bojí do práce a k doktorovi.
    8.6.2020 20:00 karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Já bych zavedl povinné nošení roušek všude už na pořád. Aspoň by člověk poznal ovci už na dálku. IMHO nemá cenu se s lidma o tom bavit, češi jsou vystrašení jak malé děti. Opakuje se situace z uprchlické krize. Ti nejméně postižení panikaří nejvíc. Prostě běž příkladem a bojkotuj nošení roušky všude a lidi se postupně přidají. Dneska už mi nikdo nic neřekne když jdu nakupovat bez roušky do menších obchodů, ve vlaku se roušky nenosili nikdy a v MHD už to teď taky projde i bez zvednutého obočí. Jenom škoda, že je tak chladné počasí, aspoň by si panikáři užili vyrážku.
    9.6.2020 02:06 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    To je zase volů...

    Ta plachta přes držku málo čemu fakt škodí, ale starej dobrej českej kecal hned cítí příležitost.

    By mě zajímalo, čím to lidi tak sere, že by tím, že by tím člověk ukazuje něco jako drobné sebeobětování (ale jenom pohodlí, ničeho závažnějšího) a ohleduplnost vůči ostatním - prostě to nejhorší, co může bejt. Asi proto je to pro některý typy jak zamávání rudým hadrem :)

    9.6.2020 02:12 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ono asi taky je ta maska velmi vhodnej objekt k srdnatýmu odporu a svatýmu boji :

    1) Kdyby se objevil fízl, tak se to dá zase hned rychle natáhnout zpátky a dělat jako by nic.

    2) Boj proti systému, ale zase bez rizika, co víc chtít!

    3) A bránit se ta plachta neumí, to se taky pro jistotu hodí.

    Českej hrdina je takovej zenovej mistr, kterej dokáže najít to potěšení ze tvrdého boje za principy (hlavně) v tom nejvšednějším a nejbanálnějším :)
    9.6.2020 09:17 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Brněnský hrdina: https://www.novinky.cz/krimi/clanek/nasadte-si-rousku-vyzval-ridic-cestujiciho-ten-vymlatil-dvere-40326963

    Nebo spíš ožralý agresivní zmrd neberoucí ohled na ostatní. A protože Amerika je náš vzor, tak ho policie měla na místě zakleknout a uškrtit?
    Agent avatar 10.6.2020 20:23 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Nechápu. Být řidič MHD, nosím respirátor a může mi být jedno, kdo jak co nosí nebo nenosí. Myslet si, že mě spasí kus hadru v autobusu je fakt úlet.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    12.6.2020 00:13 jenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Mě teda hlavně vytáčí, že o podobných blbostech informují média. Před koronavirem by tyhle dementi nikoho nezjímaly a nepsal by o tom ani blesk, ale teď sou všichni posraní, že chytnou virus, tak je z toho zpráva dne. Neřikej mi, že se tohle před koronavirem nedělo.
    10.6.2020 21:10 karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    1) Kdyby se objevil fízl, tak se to dá zase hned rychle natáhnout zpátky a dělat jako by nic.
    Nechápu proč se schovávat. Stačí si nechat dát pokutu ve správním řízení od hygieny. Než to vyřídí, tak zase soud všechna opatření zruší stejně jako minule. Aspoň člověk zaměstná monstrum státní správy.
    9.6.2020 03:15 WoW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Týjo, ty seš borec. Dokonce i nadáváš takže budeš hrozně drsný.
    9.6.2020 14:18 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ani ne, ale poslední dobou sem přijdu jen občas, kouknu do komentů, a hned vidím nějakýho vocasa... leze to na nervy. Právě že ti "drsňáci".
    Agent avatar 10.6.2020 20:41 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    By mě zajímalo, čím to lidi tak sere, že by tím, že by tím člověk ukazuje něco jako drobné sebeobětování (ale jenom pohodlí, ničeho závažnějšího) a ohleduplnost vůči ostatním - prostě to nejhorší, co může bejt.

    Když už jseš takovej moralista, když byla chřipková epidemie před jedním - dvěma roky, nosil jsi roušku, sebeobětoval jsi své pohodlí? Vsadím se, že ne. Přitom zemřelo víc lidí než dosud na SARS2. Takže tady nekecej. Sám jseš bezohlednej mamlas, teď ale najednou děláš chytrýho moralistu.

    Jinak je rozdíl když se sebeobětuju z vlastní vůle a když mi to někdo nařídí.

    A co je ctnostného na tom chovat se jako stádo bez ohledu jestli to nařízení má či nemá smysl?

    Jinak teď se ukazuje ta absurdita. Roušky už nejsou na mnoha místech povinné, tak je lidi nenosí. Jako kdyby ten virus najednou nebyl. Přitom je tu furt. Prostě stádo.

    A hlavně už nechápu tu debilitu, že já chráním tebe, ty chráníš mě. Každý ať chrání primárně sebe a budem v pohodě. A kdo se nechrání a nakazí se, jeho problém. Ono by stačilo, kdyby si lidi museli buď připlácet za léčbu, nebo aby se každému, kdo se nechá nakazit tím svinstvem, zvedlo pojištění. To by bylo účinější opatření. Protože jestli lidi na něco slyší, tak na peníze.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2020 20:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Každý ať chrání primárně sebe a budem v pohodě. A kdo se nechrání a nakazí se, jeho problém.
    Aplikuješ stejnou brilantní úvahu např. na očkování?
    Ono by stačilo, kdyby si lidi museli buď připlácet za léčbu, nebo aby se každému, kdo se nechá nakazit tím svinstvem, zvedlo pojištění.
    Zaplatí to v případě rizikových povolání zaměstnavatel?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.6.2020 23:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Když už jseš takovej moralista, když byla chřipková epidemie před jedním - dvěma roky, nosil jsi roušku, sebeobětoval jsi své pohodlí?
    Otázka na jednoho konkrétního člověka, jestli nosil nebo nenosil roušku při poslední epidemii je naprosto zbytečná, jeden člověk s rouškou nic nezmění. Smysl to má jen tehdy, když nosí roušku dostatečné množství lidí.

    Už jsem tu psal dřív, že bych byl rád, abychom se v tomhle ohledu inspirovali některými asijskými zeměmi, kde lidé při epidemiích a onemocněních nosí roušky naprosto rutinně, dobrovolně a neremcaj.
    A hlavně už nechápu tu debilitu, že já chráním tebe, ty chráníš mě.
    Když to nechápeš, tak si o tom něco přečti, ne?
    Každý ať chrání primárně sebe a budem v pohodě.
    Ok, tak v tom případě bychom měli taky zrušit policii, zrušit hasiče, každej ať se před problémy ochrání sám, žejo. Jo a dopravní předpisy ty jsou taky nahouby, každej ať si vyhodnotí sám, jakým způsobem se má jezdit po silnici...
    Fluttershy, yay! avatar 10.6.2020 23:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ok, tak v tom případě bychom měli taky zrušit policii, zrušit hasiče, každej ať se před problémy ochrání sám, žejo. Jo a dopravní předpisy ty jsou taky nahouby, každej ať si vyhodnotí sám, jakým způsobem se má jezdit po silnici...
    Odpověď je samozřejmě: jetpacks!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.6.2020 08:14 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Jo a dopravní předpisy ty jsou taky nahouby, každej ať si vyhodnotí sám, jakým způsobem se má jezdit po silnici...
    No já nevím jedtli to má být hyperbola, protože tento názor je poměrně běžný.
    10.6.2020 20:43 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ja na ostatni s prominutim kaslu. Kdyz si to nekdo chce nosit, at si to nosi. Klidne i respirator nebo igelitovy pytel. Proc mne ale nekdo nuti neco nosit? Co je mi do ostatnich? At si klidne onemocni ci zemrou, je mi to celkem Egal. Stejne tak, pokud onemocnim sam, beru na sebe riziko smrti. Takovy uz je zivot. To se mame omezovat kvuli nejake chripce? Do smrti nevylezt na ulici bez hadru? Co chripka, spalnicky, mers, anthrax? :-D takovych hezkych nemoci mame.. :-D Noste si respirator, ale nenutte to ostatnim!
    10.6.2020 23:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    Ja na ostatni s prominutim kaslu. (...) Proc mne ale nekdo nuti neco nosit?
    No vidíš, sám sis odpověděl hned v první větě ;-)
    12.6.2020 00:16 jenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    I ministr zdravotnictví s tebou nesouhlasí.
    12.6.2020 07:25 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Roušková šaškárna
    To je ten co měnil názor přibližně každých sedm hodin?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.