abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Odcházím z ICQ sítě

    13.4.2007 01:46 | Přečteno: 11483× | jabber | poslední úprava: 26.4.2007 23:02

    Článek byl upraven a přesunut na http://icq.xmpp.cz/.

    Rozhodl jsem se po několika letech využívání služby ICQ společnosti AOL přestat používat svůj ICQ účet.

    Je používání ICQ společenská povinnost?

    Několik lidí se mě ptalo, proč chci tuto službu přestat používat. Někteří mi dokonce vyčítali, že je opouštím a že tím způsobím, že mi nebudou moci psát.

    Nebýt na ICQ podle mě není nic společensky neúnosného a kdokoli mě může kontaktovat pomocí elektronické pošty nebo jakékoli služby která podporuje XMPP (Jabber).

    Důvody, proč ICQ opustit

    Nesmím ICQ používat na svém operačním systému

    AOL zakazuje použití alternativních klientů, a protože na většinu operačních systémů oficiální klient není, používáním ICQ tyto podmínky porušuju.

    http://www.icq.com/legal/end-user-license.html

    You agree not to (1) create or use any software other than the Software provided by ICQ or by America Online, Inc., or any affiliate thereof, to enter your ICQ number and password or to access the ICQ Services, without the express written authorization of ICQ; (2) extract information from the ICQ Services, reverse engineer, decompile, disassemble, alter, duplicate, make copies, create derivative works from, distribute or provide others with the Software, the ICQ communications protocol or any information available on, derived or extracted from the ICQ Services, or any part thereof;

    ICQ klient obtěžuje reklamou

    Přestože jsem oficiální aplikaci nepoužíval už několik let, nedávno jsem viděl u někoho ICQ na notebooku. Navíc na reklamy se podle podmínek dívat musíte

    (3) block, disable or otherwise affect any advertising, advertisement banner window, links to other sites and services, or other features that constitute an integral part of the Software and ICQ Services;

    ICQ nesmím používat k firemní komunikaci

    (4) connect, use, attempt to connect or use in any way the ICQ Services, for any commercial purpose and any other purpose that is not for your private personal use in good faith and as explicitly offered on the ICQ Web site;

    Hesla se na ICQ posílají po internetu v čitelné podobě

    Ať vás to tíží nebo ne, hezké to opravdu není. Texty zpráv také nejsou nijak chráněné proti třetím osobám.

    Kdokoli může zjistit můj ICQ status, aneb autorizace nefungují

    V alternativních apliacích si často můžete zvolit možnost ignorovat autorizace. Je to způsobeno chybným navržením protokolu, který nechrání soukromí vlastních uživatelů. Stejný problém nastává, když jste invisible.

    ICQ nepodporuje XMPP (mezinárodní IETF standard pro Instant Messaging)

    Pokud by podporoval, tenhle článek bych nemusel psát. AOL bohužel zneužívá své uživatele a síťový efekt. Způsobuje tím, že uživatelé nemůžou bez ztráty kontaktů změnit poskytovatele komunikačních služeb.

    AOL neumožňuje doručování zpráv jiným službám, které XMPP podporují. Představte si podobnou situaci u e-mailu. Pořídíte si účet na jednom serveru, kamarád na jiném a řeknou vám, že můžete maily posílat jen lidem na stejné službě, není to postavené na hlavu?

    www.xmpp.org

    Summary: The Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) is an open XML technology for real-time communication, which powers a wide range of applications including instant messaging, presence, media negotiation, whiteboarding, collaboration, lightweight middleware, content syndication, and generalized XML routing.

    Nemůžu použít vlastní domácí, komunitní nebo firemní server

    ICQ lidi čísluje

    Nemám rád icq čísla, nepamatuju si je. Jsem zvyklý být uživatel serveru a nějak se jmenovat. Například pavlix(at)pavlix.net.

    Důvody, proč si ICQ nechat (společně s jiným IM)

    Měl jsem na ICQ velké množství kontaktů, o které jsem nechtěl přijít

    Většina mých vlastních kontaktů začala používat nějakou lepší službu, část Google Talk, část Jabbim.cz, část Jabber.org. Kontaktů na ICQ mi bude trochu líto, ale už jich není tolik, jako dřív. Navíc ICQ transport jsem kvůli nim měl rok.

    Pokud máte na ICQ důležité kontakty, uděláte dobře, když použijete Jabber ICQ Transport nebo multiprotokolového klienta jako je Miranda či Gaim.

    ICQ je in

    To mě vážně mrzí, že už nebudu in, věřte mi.

    Z jakých komunikačních služeb mi můžete napsat

    Máte se ke mě přidat v používání Jabberu?

    Samozřejmě, pokud chcete. Když budete potřebovat pomoct nebo poradit, ozvěte se mi.

    Máte se přidat i se zrušením ICQ účtu?

    Pokud si nejste jistí, tak ne. Mohlo by se vám stát, že zbytečně přijdete o zajímavé kontakty. Pokud se k tomu rozhodnete, nabídněte všem nějakou jednoduchou alternativu, například Jabber, Mail nebo telefonní číslo.

    Moje kontakty

    Celosvětové odhady

    http://en.wikipedia.org/wiki/Instant_messaging

    Jabber: between 40 and 50 million (January 2007). Note that this number is based on calculations of Jabber Inc ("nearly 10 million open source users") which differ from those of Process-One ("Our total deployments account for more than 20 millions of accounts"). Process-One is a company providing services based on the Jabber server software ejabberd. Accordingly, as there are many other open source servers (some also with companies behind it), the number provided by Jabber Inc is probably too small. If we presume ejabberd has a 40% market share amongst public and non-public open source server deployments, there are 50 million of users using an open source server. This would mean, including Jabber Inc's numbers, that there are around 90 million of Jabber users instead of 50 million.

    ICQ: 4 million active (September 2006).

    Na XMPP jsou to opravdu jen odhady, protože skutečný počet uživatelů nelze u decentralizované sítě spočítat (zkuste spočítat počet uživatelů elektronické pošty).

    Informace o Jabberu v češtině

    Kontakty

    Web: www.pavlix.net

    XMPP/Jabber/E-mail: pavlix(at)pavlix.net

    ICQ přestanu postupně používat.

           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.4.2007 01:52 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Neřek bych, že zrovna tady je potřeba šířit osvětu. Chválim za podle mě opravdu povedenej přehled záporů ICQ a kladů Jabberu, ale pro cílovou skupinu IMHO neni abclinuxu.cz viditelný místo. Dokud budou portály jako Atlas ICQ veřejně podporovat svojí českou mutací originálního klienta a dokonce pomáhat s doručováním českejch reklam do něj, nic se asi výrazně nepohne. Pokud má mít tahle snaha nějakej úspěch, je IMHO primárně potřeba oslovit právě tyhle portály.
    pavlix avatar 13.4.2007 01:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jo, máš pravdu, ale ve skutečnosti jsem abclinuxu v tomhle případě použil pouze jako prostor pro své oznámení a vysvětlení důvodů (nevěděl jsem, kam zrovna umístit blog). Ale nemyslím si, že by bylo potřeba začínat u velkých portálů, spíš naopak, drobná mravenčí práce, tak jak to prosazoval Masaryk :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.4.2007 02:12 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Drobnou mravenčí práci dělá každej třetí uživatel Jabberu, ale nikam to nevede a když se to dělá nasilím, efekt může bejt a často bejvá přesně opačnej. Navíc nejlepší možnost, jak získat novýho uživatele je získat nováčka ve světě internetu, kterej ještě jinou službu nepoužívá a dokonce třeba ani nezná. První kroky takovejch uživatelů vedou obvykle právě na portály typu Seznam, Centrum nebo Atlas (jednak kvůli vyhledávání a pak kvůli založení e-mailový schránky). Na Atlasu narazej na českou mutaci ICQ, Centrum pro změnu propaguje snad ještě horší Skype a na Seznamu neni vůbec nic. Navíc je to v praxi osvědčená technika, Yahoo, MSN a teď už i Google - všichni maj vlastní nabídku komunikačních služeb a o všechny je zájem. Jen náš malej zakyslej pseudotrh tříští síly a ačkoliv za Jabber.cz stojí poměrně schopnej a snaživej tým, výsledky, který by stály za řeč, nemá, protože novej uživatel internetu prakticky nemá šanci narazit na takovej projekt v prvních dnech svýho bloudění stojatejma vodama českýho internetu. A právě v těch prvních dnech se vyhrávaj a prohrávaj ty největší bitvy.
    pavlix avatar 13.4.2007 02:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Proto já dávám přednost jemné a nenásilné formě :) Ale že to nikam nevede, to bych neřekl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.4.2007 06:59 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Nemyslim si ze by to bylo na abclinuxu.cz mimo misu. Je to opravdu VELICE dobre napsane a pokud autor nebude proti, urcite by jeho souhrn mohl byt siren dal dalsimi uzivateli kteri se rozhodnou opustit ICQ ve prospech treba Jabbera...A ze se tady vyskytuje velky pocet takovych uzivatelu je celkem zrejme i z poslednich blogu...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    pavlix avatar 13.4.2007 11:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Autor proti rozhodně nebude :) a díky za podporu!
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.4.2007 09:18 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Neřek bych, že zrovna tady je potřeba šířit osvětu.
    Já naopak myslím, že to potřeba je, a zrovna tady. Proč? Protože zdejší komunita má technicky na to, aby Jabber používala a dokáže si poradit i s různými fígly, jak zprovoznit to či ono anebo využít jiné ekvivalentní řešení. A přesto téměř každý, i když používá Jabber, nahodí zároveň ICQ, jak je dobře popsáno v blogu, samozřejmě každý kvůli svým specifickým důvodům...

    Tenhle zápis je dost kvalitní přehled toho, proč je to podivnost (navrch světově poměrně ojedinělá). S oblibou to lidi používají v práci a je jim jedno, že může jejich kompletní odchycená konverzace přistát na stole jejich šéfa. Kde jinde provádět osvětu než tam, kde může nalézt plodnou půdu?
    Shteffi avatar 13.4.2007 07:44 Shteffi | skóre: 21 | blog: Shteffi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Skoro se všim souhlasim... Bohužel užívám ICQ již moc dlouho na to abych mohl jen tak odejít, právě kvůli kontaktům. Dokonce jsem nedávno sklidil od jednoho známýho obdiv, že mé číslo ICQ je pouze pětimístné.

    Používám Jabber poměrně krátce a krom mýho švagra, kterýho jsem přivedl k linuxu neznam nikoho s kym bych si moh přez jabber psát. Nedávný výpadky ICQ jsem využil k tomu abych alespoň u nás ve firmě nainstaloval gaim s jabberem jako další IM vedle ICQ.

    S čím však v blogu nesouhlasím jsou ty ICQ čísla. Osobně si myslím, že to je jediná dobrá věc, která na ICQ je. Můžu si totiž s klidem používat nick jakej chci já a třeba i stejnej jako někdo jinej. "myluju" nicky typu franta1234 to je opravdu úžasný.

    Ale jinak souhlas.
    13.4.2007 09:04 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Nepovažuju to za úplně podstatné ani nechci šít do ICQ za každou cenu, ale čísla považuji za podstatnou nevýhodu a nouzové řešení. Pokud chceš mít jabber ID "franta" (či "1234"), máš u nás výběr z mnoha serverů a je velká šance, že bude někde volné. A jestli máš svou doménu franta.cz, tak můžeš být dokonce "ja@franta.cz"...
    13.4.2007 09:31 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Spousta jabber klientu ti umoznuje pouzivat pro ostatni nicky jake chces.
    pavlix avatar 13.4.2007 21:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    A heleho, já to málem přehlédl, že mi odepsal SanTiago :) sice už na mě od rozhovoru o mipsech na Albeři zapoměl a nepozná mě, ale nevadí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.4.2007 01:23 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    No pouze podle nicku te teda nepoznam a bylo tam vic lidi, s kteryma jsem se bavil. S tebou jsem se bavil o Linuxu na Palmech a o programovani mikrokontroleru, nebo o Linuxu na wifi routerech?
    pavlix avatar 14.4.2007 18:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Na wifi routerech, jmenovitě asus wl500gP.

    A jsem teďka občas v kontaktu s Davidem a s Májou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 13.4.2007 11:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Přesně tak, na jabberu si volíš, jak máš lidi v kontaktu (ukládá se na server). A... pořád mam radši franta1234 než jenom 1234.

    A navíc... já mám radši pavlix(at)pavlix.net :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    bazil avatar 13.4.2007 08:50 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    mno já mám při přesvědčování lídí, ať přejdou na jabber (bo spíš říkání výhod) trochu jinej problém, vyjmenuju možnost psát do hodně sítí, možnost služeb, možnost tv programu, disku počasí atd. a oni řeknou, že to všechno maj v mirandě(bo nečem podobným) a když na to namítnu, že budou mít všude stejný nastavení tak půlku to nezajíma a druhou půlku to zaujme ale nakonec stejně nepřejdou kdoví proč ...
    13.4.2007 09:58 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    ale to je přece dobrý, když ti řeknou, že to všecko mají v Mirandě - na to jim můžeš vpálit, že v takovým případě pro ně není komunikace po jabberu problém a že pokud ti něco chtěj, tady mají tvoje jabber id a o ICQ se vůbec nebavit (nedávat jim číslo nebo se na ICQ vůbec nepřihlašovat)
    pavlix avatar 13.4.2007 11:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jo, přesně to jsem chtěl napsat :D, jen trošku mírněji, dík.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Honza Balák avatar 13.4.2007 13:41 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    A nebo jim připomenout, že používáním Mirandy (neoficiální klient) porušují podmínky pro ICQ stanovené.
    <null>
    13.4.2007 13:46 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Na to přece slušnej člověk odpoví: No a?
    13.4.2007 08:54 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Prave dnes som definitivne presiel na Jabber aj ja. Trvalo mi to 2 roky len kvoli prilis prisne nastavenemu firewalu vo firme. Az ked som zacal pisat "vlastny" jabber server a snifovat komunikaciu PSI tak som zistil kde je problem. V ICQ som mal 20 kontaktov, v jabbere mam zatial 5. Este dodam v com bol problem, mozno sa to niekomu zijde. Proxy som mal nastavene ale jabber.sk nepodporuje proxy, Jabbim.sk ano. To je vsetko.

    dvh (zavinac) jabbim.sk
    pavlix avatar 13.4.2007 11:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Přes proxy bo to (teoreticky) mělo jít kamkoliv, stačí se dostat na funkční polling/connect server.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xsubway avatar 13.4.2007 09:45 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše pochvala
    Zápis za 1* ... skutečně pěkně napsané. Používám Jabber cca 1 rok a transport na ICQ. Občas se některý z ICQ uživatelů podivuje nad tím proč nevidím ty humorné animované obrázky ... a nebo proč místo jejich smajlíků vidím posloupnost nějakých písmen. A poměr kontaktů je Jabber:ICQ ~ 3:10.
    pavlix avatar 13.4.2007 11:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pochvala
    Já teda taky používám cca jeden rok, vlastně jsem měl jabber bez kontaktů, dokud jsem tam nepřitáhl prvního člověka ;)

    Ale nějak se mi podařilo dostat až na ten poměr kontaktů, co mam uvedenej v článku, ale pravda je, že se dost pohybuju mezi programátorama a studentama prográmka.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.4.2007 11:12 Tazi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Četl jsem tu už dost zápisů o tom jak kdo praštil s ICQ, ale tohle je co do formy zpracování argumentů THE BEST ;)

    Btw. já používám jabber něco přes rok a do dnešního dne mi běží i ICQ transport. Nicméně já ve skutečnosti potřebuji být v online spojení pouze se třemi kontakty. S ostatními je to spíše obráceně, takže to bude na nich;) Poslední z důležitých kontaktů dlouhodobě používá Mirandu a při posledních výpadcích ICQ sítě jsem ho přesvědčil ať si zapne jabber plugin.

    Takže během pár dnů si najdu těch pár vteřin na Service Discovery -> icq -> unregister i já.
    pavlix avatar 13.4.2007 11:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Dík za uznání, no já jsem jich právě taky četl plno... ale považoval jsem za nutné svoje rozhodnutí vysvětlit co nejlíp :D

    Podle reakcí to vypadá, že se povedlo.

    Já ICQ jen vypnu, a budu se nějakou dobu případně připojovat na požádání lidí, co chtějí pomoct se založením Jabberu. Většina mých ICQ kontaktů jsou netechnický lidi :).

    Jo, Miranda je v tomhle fajn, plno lidí díky ní Jabber přidalo (a ještě přidaj).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 13.4.2007 11:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Jabber klient do začátku
    Ještě se vás chci zeptat, co byste doporučili jako Jabber klienta na doporučení uživatelům Microsoftích OS. Co nejjednodušší do začátku, ale něco rozumně použitelného.

    Případně jak to řešit u lidí, kteří chtějí (a potřebují) používat i ICQ a Gateway na Jabberu jim často nevyhovuje (výpadky, kdy člověk neví jestli padla gateway nebo celý icq, filetransfer, další funkce).

    Miranda? Gaim?

    Vysvětlit, že transport je skvělej a že ty funkce nepotřebujou?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.4.2007 14:52 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber klient do začátku
    Odporucil by som najlepsie cisteho jabber klienta, to gaim ani miranda nesplna. Najlepsia volba je asi psi, ale zas tak moc som to neskusal vo win. V linuxe som spokojni s gajim-om.
    pavlix avatar 13.4.2007 20:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber klient do začátku
    Ale to zase vůbec neřeší problém těch, co chtějí plně využívat i ICQ.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.4.2007 18:08 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber klient do začátku
    Pro netechnické začátečníky s jabberem Spark.
    13.4.2007 18:32 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber klient do začátku
    Zrovna jsem ho dneska přidal do zdejší databáze i na Jabber.cz Wiki.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 13.4.2007 19:04 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber klient do začátku
    A já vůl blbě hledal, takže je tam teď dvakrát :-(
    pavlix avatar 13.4.2007 20:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber klient do začátku
    Spark vůbec neznám, rád se nechám poučit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    emorjino avatar 15.4.2007 13:22 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jabber klient do začátku
    Mirandu.. Vyber jim nějaký dobrý pack, ne s moc zbytečnými funkcemi. To se pak naučí kdyžtak už sami.
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    13.4.2007 12:08 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    ...a především: ICQ znamená I-seek-you a proč používat k obyčejné komunikaci nějakou seznamku, že? :-D
    13.4.2007 12:12 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    To by mě taky zajímalo (spíš ze zvědavosti), je-li tohle nějak pořešeno v jabberu. Protože ICQ opravdu velmi dobře umožňuje operaci icq.
    pavlix avatar 13.4.2007 12:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    technicky je to pořešeno dobře :D v praxi... no, Kubánky jsou taky fajn... s těma si po Jabberu občas píšu, pak nějaký Rusky... prostě země, kde se Jabber používá víc.

    I když ta Kuba nevim, jestli je dobrej příklad, když je to země s mizivim pokrytím obyvatel internetem.

    Ale v čechách by to chtělo trošku vylepšit :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.4.2007 13:27 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Nemyslel jsem seznamku ale vyhledávání uživatelů, když neznám JID.
    13.4.2007 13:59 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    ano, vyhledávání je možné -- google... když není centrální databáze všech uživatelů, těžko bude vyhledávání v ní...
    13.4.2007 14:01 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    A opravdu není? Na to se ptám celou dobu... :-)
    13.4.2007 14:18 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Co takhle si přečíst ten blog tam nahoře a možná se i podívat na nějaký z těch pěkných odkazů? :-) Všude popisují výhody jako decentralizace, možnost založit si vlastní server apod. Kdyby ty tisíce serverů někam posílaly seznamy svých uživatelů, tak už by to nebylo moc decentralizované, ne? Také se s oblibou mluví o technologické podobnosti se službou e-mail a ani tam nevím o žádné možnosti vyhledávání uživatelů... (i když by se to spamerům hooodně moc líbilo)
    13.4.2007 14:40 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Obvykle není dobré začínat "Co takhle -udělat něco-", obzvlášť když je na druhé straně Ignor :-D Proč by, mistře urážko, nemohla být nějaká databáze uživatelů? A je už jedno, jestli by byla centralizovaná nebo ne. Myslet, šéfe, to je potřeba :-)
    13.4.2007 15:04 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    To nebyla urážka, já to myslel zcela vážně.

    Tak tedy takhle: Řekněme, že si založím svůj jabber server, budu na něm mít několik uživatelů, kteří budou komunikovat pouze spolu. Žádný jiný jabber server nemá šanci se o tomto malém serveru dozvědět. Jak chceš do vyhledávání zahrnout jeho uživatele? Paralela s e-mailem, povídám...

    Kdyby ten nový server měl povinnost se někam registrovat, tak už by to zas bylo centralizované a omezující.

    Databázi samozřejmě někdo udělat může, ale těžko do ní zahrne všechny uživatele jabberu. Případně může některý ze serverů nabídnout vyhledávání, ale opět jen mezi svými uživateli.

    Mně by se například vůbec nelíbilo, kdyby mě někdo bez optání strkal do nějakého seznamu.
    13.4.2007 15:20 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Ještě aby bylo jasno, tady jde o úplnou decentralizaci, kdy o sobě různé servery vůbec neví a ani to k ničemu nepotřebují, zprávy doručují podle DNS. Něco jiného jsou peer-to-peer sítě a distribuované služby, kde je vždy nějaký stupeň centralizace -- třeba iniciální seznam serverů. Například Skype opravdu není decentralizovaný :-)
    13.4.2007 15:26 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    No a? Proboha říkej tomu třeba nová služba, kterou nemusí poskytovat každý jabber server. Když na to začneš nahlížet jako na dvě nezávislé víceméně věci, tak přestaneš odvozovat blbosti z "úplné decentralizace" :-)
    13.4.2007 15:35 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jistě a jak jsem psal úplně na začátku, tak to co chceš umí google. Uživatelé, kteří o sobě chtějí dát vědět světu, si prostě udělají osobní web nebo profil na nějakém serveru a napíší tam svůj kontakt na jabber. Nic na tom není :-)
    13.4.2007 15:23 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Když ty pořád chybně předpokládáš, že chci databázi všech uživatelů jabberu. K čemu by mi byla pro oučely i-seek-you, teda vyhledávání. Chci jenom databázi uživatelů, kteří o sobě chtějí dát vědět a chtějí jiným umožnit, aby je našli aniž znají jejich JID. To přesně odpovídá těm uživatelům ICQ, kteří pravdivě vyplní svůj profil a nenapíšou tam třeba Dylina Záprdek mladší.

    Lze se pak bavit o spoustě technických řešení, jak se to dá udělat. Jestli to má bejt úplně nezávislé na jabber serverech (třeba nějaká služba na webu, kam se lidi registrujou, ověření, že tím účtem diponují podobně jako u mailu), nebo jestli mají jabber servery spolu tvořit nějakou distribuovanou databázi (mysli na gnutellu víc než na napster).
    13.4.2007 15:31 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Okej, tak to pak jo, proč by ne? Taková databáze je možná :-D Tak doufám, že jsme si vše vyjasnili :-)
    13.4.2007 15:38 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    To jo moc pěkné, že jsem ti to vysvětlil. Ale otázka zodpovězena nebyla.
    13.4.2007 15:40 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    odpověď zní: o takové službě nevím a ani jsem se ji nepokoušel hledat
    13.4.2007 15:44 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Tak mi neodpovídej. Pravděpodobně stejně jako ty je na tom dalších 6 miliard lidí a já myslim, že těch výpadků už bylo dost.
    13.4.2007 15:56 rgb | skóre: 2 | blog: rgblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    dobře, už tě budu ignorovat :-)
    13.4.2007 17:38 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Občas jsem trochu protivnej, když už odzačátku vím, že budu muset vygenerovat spoustu příspěvků a stejně se mi nedostane odpovědi a navíc si v průběhu té debaty pravděpodobně z někoho znepřátelím. Snad to není ten případ :-)
    13.4.2007 16:10 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Že je síť decentralizovaná ještě neznamená, že by se nedalo udělat nějaké "mezidoménové" vyhledávání, kdyby se trochu chtělo.
    13.4.2007 16:13 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jako bych nic neřekl.
    Josef Kufner avatar 13.4.2007 19:26 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    V rámci jednoho serveru existuje Jabber User Directory, což je zhruba totéž, co má ICQ. Akorát, že ICQ má jeden server, takže hledání na jednom serveru je jako hledání v celé síti …
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 13.4.2007 20:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Databáze uživatelů Jabberu existuje, dá se najít mezi službami serveru Jabber.org a každý se tam může zaregistrovat, je to dobrovolný celosvětový seznam uživatelů.

    Tímto věřím, že otázka zodpovězena byla.

    A ano, spousta uživatelů o tom neví a registrováni tam nejsou a nebudou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 13.4.2007 21:54 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    A ano, spousta uživatelů o tom neví a registrováni tam nejsou a nebudou.
    Což je naprosto v pořádku. Byla by chyba, aby někdo figuroval v nějaké prohledávatelné databázi (a byl tedy vydán napospas spimmerům) jen proto, že používá nějakou službu. Kdo chce svoji adresu zveřejnit, ať si ji přidá.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.4.2007 12:18 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Skvělý zápisek. Chtěl by ale uveřejnit také jinde.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 13.4.2007 12:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Určitě, budu rád, možná že ho ve finální podobě sám uveřejním třeba na www.xmpp.cz :) Ale na to by to chtělo revizi od dalších lidí.

    Jinak, už několik lidí mě (i soukromě) žádalo o souhlas k použití částí článku na svém webu nebo blogu. Není problém, budu moc rád, když mi pošlete odkazy (na jabber, mail nebo do komentáře). Ale věřte mi, že takhle kladné reakce jsem nečekal :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    rADOn avatar 13.4.2007 13:46 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše taky odcházím z ICQ sítě
    presne tohle mam v umyslu od lonskeho podzimu. do te doby jsem mel v planu pouzivat obe site - s presvedcovanim 'nasilim' nemam dobrou zkusenost. pak zacaly vypadky nabirat obratky takze ted vsechny pratele hlasite varuji ze do konce roku se s icq rozloucim. nemyslim ze by byl zasadni problem je presvedcit ale narazil jsem na neco co bude pro jabber imo v budoucnu vetsi prekazka nez icq. znam par lidi kteri zacali pouzivat jen & pouze skype. z toho mam vetsi strach. prevaha icq je jen lokalni anomalie a s alternativnimi klienty neni takovy problem, se skypem je to horsi.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    Přemek Vyhnal avatar 13.4.2007 15:56 Přemek Vyhnal | skóre: 24 | blog: Toto není blog! | Dobřichovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: taky odcházím z ICQ sítě
    Google talk by mel zacit podporovat SIP
    NO RAPTORS!
    pavlix avatar 13.4.2007 17:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: taky odcházím z ICQ sítě
    To rozhodně, ale já skype nikdy nepoužíval (kromě pár zkušebních hovorů na začátku) a používat ani nebudu, ale jak se rozšíří klasický VOIP, tak si myslim, že skype půjde stejně do háje. Navíc kompatibilita Jabberu a ostatních voip sítí bude do budoucna velkou výhodou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    freshmouse avatar 13.4.2007 17:00 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jednou jsem od ICQ odešel, ale musel jsem se vrátit. Když potřebuju vědět, co máme mít za úkol, kdy a jestli vůbec se maturuje atd., na Jabberu mi to nikdo neřekne... :-/

    Musím se ale přiznat, že asi omezím IM úplně. Je to strašný žrout času. Někdy neodolám vypsávat si celé hodiny... :-/ :-)
    pavlix avatar 13.4.2007 17:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jo to máš pravdu, písemka z matematický analýzy moooc utrpěla.

    No z mých spolužáků mam naprostou většinu na Jabberu, takže úkoly zjistím spíš tam.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    freshmouse avatar 13.4.2007 17:12 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Moji Spolužáci na Jabberu: 0. Na druhou stranu to je zase super v tom, že po škole mě nebudou mít jak opruzovat.
    pavlix avatar 13.4.2007 17:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Tak si nějaký přidej... uvidíš že někdo bude mít :D aspoň google talk... a když ne, tak smůla, no.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    freshmouse avatar 13.4.2007 17:27 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Tak smůla, no. :-)
    Jan Drábek avatar 13.4.2007 17:14 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Taky používám jabber dlouho, ale docela mě zaráží že spousta lidí nevěděla jak se registrovat a to ani po prostudování jabber.cz. :(
    Ve svém kontakt listu mám asi 5 potenciálních lidí k přechodu, ale nedaří se mi je přesvědčit...Try,try, try :D.
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    pavlix avatar 13.4.2007 17:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jedna kámoška, co s počítačema moc nedělá mě dostala tím, že si přečetla můj příspěvek o Mirandě, Gaimu a Psi, nainstalovala je všechny tři, založila si účet... a pak se nakonec rozhodla pro to, co se jí nejvíc líbilo, v jejím případě Gaim.

    Prostě takovej zdravej přístup... ne "když to bude určitě nějaký složitý".

    Na druhou stranu... zrovna registrace by mohla být v klientech řešena nějak hezčeji a přátelštěji a s informacemi o jednotlivých serverech.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Honza Balák avatar 13.4.2007 17:39 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Zrovna včera jedna moje kamarádka přešla na Jabber (s ICQ transportem). Ani jsem nemusel moc přesvědčovat.
    <null>
    pavlix avatar 13.4.2007 17:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    A jaký má Jabber ID?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Honza Balák avatar 13.4.2007 20:39 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Nečíselný, jestli se ptáš na tohle :-)
    <null>
    pavlix avatar 13.4.2007 21:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Na tohle jsem se neptal :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.4.2007 18:37 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    V nadcházejícím Psi bude řešena takto.

    Nicméně pokud si všimnete, služby jako Google Talk, LiveJournal a jiné další větší volí spíš "out-of-band" registraci někde na webu. Přijde mi, že může být mnohem přátelštější a flexibilnější.
    pavlix avatar 14.4.2007 18:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Ty screenshoty jsou pěkný, myslím, že tohle by mohl zvládnout už normální uživatel.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    atan avatar 13.4.2007 17:33 atan | skóre: 21 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Pouzivam Psi a zaboha nemuzu pirijit na to jak na jabbim.cz pridat msn transport, pri zadavani existujiciho uctu to chce nejaky room, jenze ja vubec nevim co to je. Treba v SIMu to zadny room nechce, jen login a heslo. Poradte prosim jak na to. (nechtelo se mi kvuli takove blbosti zakladat dotaz v poradne).
    pavlix avatar 13.4.2007 17:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Room nepotřebuješ, to je na groupchat (konference). Musíš dát "registrovat".

    http://www.jabber.cz/wiki/MSN_transport

    Jestli se ti zdá, že tam toho moc není... tak to zkus doplnit, až se ti registrace povede, je to wiki, takže do toho můžeš i zapisovat. Jinak se můžeš taky poptat v místnosti jabber@conf.netlab.cz.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    atan avatar 13.4.2007 19:12 atan | skóre: 21 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Dekuji, uz to fugnuje. Nechapu, ze me to nenapadlo.
    13.4.2007 22:19 Lynn | skóre: 16 | blog: hell | Němčice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    To zní hrozně dramaticky. Já to nikde nehlásila, prostě jsem to přestala používat.
    Zanech mi to na mailu v nějaké hezké podobě, hodím to na blog. Čas od času tam někdo nepolíbený vleze (když má problém s avatarem a tuhnoucím klientem ;-)
    To je síla televize...
    Luk avatar 13.4.2007 22:49 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    To zní hrozně dramaticky. Já to nikde nehlásila, prostě jsem to přestala používat.
    To víš, když někdo zahajuje protestní hladovku, musí to všude rozhlásit, jinak by to nemělo smysl :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 14.4.2007 18:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    No jo... tak já to nechtěl psát těm lidem jednotlivě... a [joke]já za to nemůžu, že mi sem lezou samí linuxáři, co si to našli v seznamu blogpostů[/joke].

    Ale jo, jsem rád, že moje protestní hladovka má úspěch :D Navíc, ona to u těch 25% kontaktů moc hladovka neni.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    belisarivs avatar 13.4.2007 22:41 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jde nejak osefovat, abych si mohl posilat data i kdyz jsme oba za NAT?
    IRC is just multiplayer notepad.
    Luk avatar 13.4.2007 23:07 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jsou čtyři možnosti:
    1. přes server, pokud to podporuje
    2. přes proxy (pokud server nepodporuje přenos), např. proxy.jabber.org
    3. jako in-band stream (musí podporovat klient)
    4. nastavit NAT, aby byl port (typicky 8010) vidět zvenku
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.4.2007 00:52 HS | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Vitej kolego. Po te, co loni AOL zmenil komunikacni protokol, coz bylo pricinou, proc me na IM nechodily zadne odpovedi, jsem se nastval a rozhodnul jsem se odejit od tohoto komunikacniho protokolu. Neminim tancovat presne tak, jak piskaji. Mam hodne siroky zaber zajmu i projektu na kterych delam, takze nemam cas rozjizdet neco, co nahle nefunkuje, protoze nekomu hrablo v hlave a zmenil format dat kterymi nezi sebou komunikuji 2 sitove programy. Obzvlaste, kdyz zrovna mam projekt pred deadline.

    Rozhodnul jsem se zmenit komunikacni protokol, a udelat osvetu mezi mymi kamarady a alespon s casti komunikovat pres novy protokol. Tak jsem se dostal k jabberu ( podival jsem se zde na abicku, co mistni komunita pouziva ) a zacal delat osvetu. Dopadlo to presne tak , jak se dalo ocekavat. Hodil jsem prispevek na tridnim foru. Hned jsem dostal sprchu od okynkarske vetsiny, ze je to jenom muj problem, protoze se o tom vedelo dlouho, a take ze prece je nejaka ochrana zaslouzeneho zisku za vlastni tvorbu produktu, obhajobou jejich komercniho chovani a 'sikany' uzivatelu minoritnich alternativ. Nastesti jeden muj kamarad nesklamal a jak je jeho stylem vsechny nas prekvapil informacemi, o kterych jsme ani netusili ( ICQ neni vlastni vytvor AOL, ale AOL koupil ICQ od nejakych izraelcu), takze splav ledove vody na moji hlavu neprestal. Uspech vypovida jasne o prijmani alternativ, ktere funkuji i jinde nez na okynkach - pocet kamaradu presloucich na jabber 0.

    Satisfakce se dostavila po 3 mesicich. Ten kluk , ktery me nejvice kritizoval si poridil ucet na netlabu a shanel kontakty na testovani netlabu. Dnes si ho nemuze vynachvalit.

    Problem odchod z ICQ jsem vyresil mazane - sice pouzivam ICQ ( byvam online ) , ale cislo novym lidem nedavam. Zastavam tvrdou linii - chces se mnou komunikovat, tak si porid jabber a pokud nejsi schopen si ho poridit, tak se spolu nemame o cem bavit. Sice jsem ve spolecnosti za cvoka, ale je to jediny zpusob jak proti nenavidenemu IM bojovat.
    pavlix avatar 14.4.2007 18:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Tak to já byl měkkej akorát u holek :D a pak jsem dával icq lidem, u kterých jsem čekal, že budou chtít pomoct s Jabberem :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    David Watzke avatar 14.4.2007 11:06 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Všichni se pochlubte, jistě. A každý ve svém blogpostu ;-)

    Já jsem si někdy před dvěma lety založil jabber, o nějaký čas později jsem zrušil ICQ a pak jsem ho zas začal používat, protože jsem poznal na střední spoustu nových lidí + další lidi přes ně, atp. Taky z toho nedělám cirkus...

    Jasně, pár lidí díky mě teď zkouší Linux (a ne že bych jim cpal CD, prostě se stačí jen smát při informatice a vypouštět různá moudra :-D) a líbí se jim, ale jabber jim opravdu nutit nebudu, jen jim o něm říkám, když slyším o výpadcích ICQ. Jen že existuje a že je lepší, ale nebudu jak cvok... Stejně to nemá cenu.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    pavlix avatar 14.4.2007 18:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jj, rád se pochlubím, díky. A taky zastávám teorii, že nemá cenu lidem Jabber nutit (i když to považuju za o něco méně trapné než nutit lidem ICQ, říkejme tomu menší zlo).

    Jediná věc, se kterou nesouhlasím je srovnávání Linuxu a Jabberu. Používání a výběr software je svoboda každého znás (stejně jako výběr zaměstnání nebo barvy auta). Výběr síťového protokolu nebo jazyka (mluveného) už je trochu jinej, občas je potřeba, aby se lidi domluvili.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.4.2007 20:27 SackX | skóre: 2 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    No, ono by to bylo lehčí, kdyby tady byla služba která by zaznamenala vaše bývalé číslo v ICQ a přiřadila k němu nové jméno ve kterémkoliv jiném systému. Protože v .cz zatím skoro nejde být na jiné službě než icq, ale používam Adium a to má portaci na všechny existující služby. Google by tomu určitě rád nastavil hodně vysokej pagerank a zobrazování na prvních pozicích. Osobně kdyby svět používal GTalk, který je opravdu dobře propojený s mailem, byl by na něj hned lepší pohled.
    Blbost je krásná věc - činí člověka šťastným
    pavlix avatar 14.4.2007 20:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Služba by byla fajn... a měl jsem dojem, že na jabbim.cz chtějí tenhle problém nějak řešit, zeptej se v jabber@conf.netlab.cz, ale asi to nebude fungovat napříč serverama.

    Pagerank google asi ničemu zvyšovat nebude, nebude si kazit pověst.

    Gtalk je fajn jakožto jedna z konkurenčních služeb, kdyby svět používal gtalk, nemuseli by nic zlepšovat a mohli by se soustředit na zisk. Google si lidi získává kvalitou a byl bych radši, kdyby to tak i zůstalo :).

    A... ad "v .cz zatím skoro nejde být na jiné službě než icq"... nevím, co znamená skoro, ale na jiných službách než ICQ je tu celkem dost lidí... a z těch, které potřebuju kontaktovat, je to většina. Kdyby to tak nebylo, ICQ bych si (i když nerad) nechal.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.4.2007 21:02 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    1. To, co planujem, bude vyhledavani lidi, kdy zadate UIN (to je to ICQ cislo) a najde vam to JID uzivatele na Jabberu. Ale pouze toho, ktery si vyplni vcard. Jenze to ma jeden problem, pujde to jen u uzivatelu serveru Jabbim.

    2. Jsou ruzne sikovne sluzby, jako napriklad hidentity.org. Generuji vase kontakty jako obrazek, clovek precte, robot ne. Muzete si to dat do podpisu, na blog, do diskuznich for. Ma to i vyhodu, ze kdyz v nastaveni sluzby provedete zmenu, zmena se provede vsude. A je to ceska sluzba :-).
    Quidquid latine dictum sit, altum viditur :-)
    pavlix avatar 14.4.2007 22:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    ad 1: Díky za upřesnění.

    ad 2: Jo, to zní dobře, o hidentity.org už jsem slyšel, ale nedošla mi ta souvislost, že si to člověk vlastně může kdykoli změnit i zpětně.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.4.2007 22:48 SackX | skóre: 2 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    ad 1: Takto jsem to myslel i já, nemyslel jsem že by přímo služba icq zprostředkovávala vyhledávání u konkurence, ale že bude služba mezi - nemůžete najít někoho na ICQ, kouknete na stránky třeba blabla.cz, zadáte jeho číslo, jméno, kraj nebo aspoň stát a ono vám to ukáže že už nepoužívá ICQ, ale že používá třeba LiveJournal a jeho jméno je xxx.

    ad 2: bohůžel to zase zpomaluje načítání stránek asi tak jako když si dáte Google Analytics na začátek stránky a né nakonec. Tyhle služby odpovídaj na tolik dotazů že ve špičce je načítání jinak malé stránky na uvaření kafe.
    Blbost je krásná věc - činí člověka šťastným
    15.4.2007 10:42 pinkolin | skóre: 10 | blog: pinkolinov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    2. Jestli mate prohlizec, ktery ceka pri renderovani stranky na nacteni obrazku, tak ho vymente :-)
    Quidquid latine dictum sit, altum viditur :-)
    15.4.2007 10:54 otaznik | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchazim z ICQ site
    Dle meho skromneho nazoru dela transport presne to, co by sis pral, ale vypada to, ze by sis to pral jako samostatnou sluzbu.

    Flame can hurt.
    Já jsem tohle četl...
    pavlix avatar 16.4.2007 00:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Začal jsem něco takového tvořit na http://icq.xmpp.cz/#icq-table

    Pokud o tuhle věc bude zájem, vznikne z toho databáze lidí, co chtějí tímto způsobem zveřejnit ke svému Jabber ID i ICQ číslo s možností vyhledání podle ICQ čísla.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.4.2007 23:39 martyone | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    A ví někdo, jestli a jak lze ICQ účet nadobro zrušit? .."odregistrovat"
    14.4.2007 23:40 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    To nejde.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    15.4.2007 00:07 SackX | skóre: 2 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Ale po čase se přestane zobrazovat ve vyhledávání (po cca roce)
    Blbost je krásná věc - činí člověka šťastným
    15.4.2007 01:33 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Aspoň že tak. To jsem nevěděl.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    pavlix avatar 15.4.2007 14:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Proč zrušit, když si můžeš do nicku napsat něco jako pavlix (offline forever) a do infa Jabber ID a případný odkaz na blogpost :D.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 15.4.2007 14:11 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Nebo tam posadit nějakého bota, který bude všechny rozhovoruchtivé lidičky obšťastňovat informacema o tom, že na icq už nejsi. Současně by mohl být schopný i nějaké jednoduché konverzace (něco jako Alice i Muaddib), třeba by to některým stačilo :-D
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 15.4.2007 23:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jo, to by se taky docela hodilo.... chtělo by to zavést nějakou službu, kam by se jen zadávaly icq čísla a hesla.... a samo by to takhle fungovalo... dlouhodobě.

    Kdyby měl někdo nápad, jak to implementovat (případně to udělal), dejte mi vědět, dost mě to zajímá.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.4.2007 00:10 SackX | skóre: 2 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    No to bych klidně i podpořil finančně či 16mbps konektivikou a masivní reklamou přinejmenším v .cz - a nastavit se to dá určitě, většina klientů už má autoresponze při nečinnosti, takový ty bláboly "koupu se" a podobný.
    Blbost je krásná věc - činí člověka šťastným
    pavlix avatar 16.4.2007 12:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Teda pokud vůbec to přihlášení na people.icq.com funguje, včera se mi to nepovedlo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 16.4.2007 00:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Tak jsem přesunul článek na http://icq.xmpp.cz/ a začal upravovat do nějaké obecnější podoby. Uvítám jakékoli připomínky. Pozor, je to rozpracované a není tam žádná grafika, kdyby vás něco stylového napadlo, co by mělo v sobě i prvky známé z icq (prostě nějakou tu kytičku), dejte vědět.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Prcek avatar 16.4.2007 16:46 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Tak jsem si teda zalozil jabber ucet (super sluzby, hlavne jabberdisk a slovniky), jeden den si hral s nastavenim PSI, dokonce jsem premluvil 2 kamarady, aby si taky zalozili ucet, at muzem zkusit i komunikovat a hned druhej den se jako na potvoru neco stalo se serverem jabber.cz a nemuzu se prihlasit... A to vsichni tvrdi, ze mame na Jabber prechazet kvuli vypadkum ICQ :-D.

    Muzu se pripojit s uctem z jabber.cz na jiny server (treba jabber.org), kdyz tam nemam ucet? Nebo v cem je dobra ta decentralizace?
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    freshmouse avatar 16.4.2007 16:51 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    v tomhle ti decentralizace je k ničemu. Spadnout může centralizovaný i necentralizovaný server...

    Centralizace je to, co je třeba u e-mailů. Někdo je na serveru seznam.cz, někdo jiný na gmail.com. Jestli chceš jinam, musíš si založit účet tam. Třeba já mám GMail a dost ho doporučuju.
    Prcek avatar 16.4.2007 16:59 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Takze ta vyhoda jabber serveru spociva jen v tom, ze kdyz nejakej spadne, tak to nejde jen jeho uzivatelum a ostatni jsou v suchu, ale kdyz spadne ICQ server, tak to nejde nikomu?

    BTW mne za poslednich par vypadku ICQ site vzdycky ICQ fungovalo, i kdyz nekterym lidem treba ne, takze tam to asi taky nevisi na jednom serveru...
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    freshmouse avatar 16.4.2007 17:02 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Přesně. Když spadne ABC Linuxu, Root.cz jede apod. (Tedy, pokud nejsou na jednom stroji, např.)

    Připomíná mi to lamer.cz, kde si někdo přes ICQ někomu jinému stěžoval, že mu nejde internet... Většina výpadků bude podobného druhu, řekl bych. Prostě chyba mezi klávesnicí a křeslem...
    freshmouse avatar 16.4.2007 17:04 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    A ještě. Ta decentralizace není výhodná hlavně v tom, že to je fyzicky jinde, ale hlavně v tom, že síť není vázána na jednu konkrétní společnost atd. Například můžeš udělat firemní Jabber síť.
    16.4.2007 19:24 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Tak Microsoft Office Live Communications Service si můžeš taky ve firmě spustit. ;)
    freshmouse avatar 16.4.2007 19:27 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    He he, a co třeba klient? Povinně volitelnej? :-D
    pavlix avatar 17.4.2007 13:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Jj, to můžeš, akorát nevim, jestli umí komunikovat s vnějším světem. Fakt že i MSN je daleko lepší než ICQ, takže máme štěstí, že se tu ujala tak blbá služba, že se z ní na Jabber docela dobře přechází :D.

    Ale zase... řešení jedný firmy, klasický MSN má myslim skoro stejně tupý podmínky jako ICQ, navíc na serveru filtruje věci jako zprávy, co obsahujou "download.php" a "gallery.php" (a mě osobně to občas zablbne natolik, že to sežere i několik následujících zpráv).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.4.2007 19:43 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Mám pocit, že LCS používá primárně SIP/SIMPLE.
    pavlix avatar 17.4.2007 21:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Tak ale to by neměl být problém rozumně propojit s Jabberem, ne?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.4.2007 08:18 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Vím pouze o XCP od Jabber.com, což je komerční server XMPP s podporou XMPP-SIMPLE transportu. Navíc Microsoft používá nějaká vlastní rozšíření (ostatně jako každý větší implementátor SIP/SIMPLE).

    Otázkou je, proč bys to uvnitř firmy dělal.
    pavlix avatar 19.4.2007 23:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Njn, oficiální rozšíření XMPP jsou hezčí :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    15.5.2007 12:40 Jája
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    Může mi prosím někdo říct jak mám nadobro zrušit ICQ číslo, chci se úplně odregistrovat.

    Díky
    pavlix avatar 18.5.2007 14:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odcházím z ICQ sítě
    To nejde, ale stačí tam smazat osobní údaje... a třeba se odkázat na http://icq.xmpp.cz/
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2007 10:44 ZAaR
    Rozbalit Rozbalit vše PŘEVRAT
    Zdravím,

    Právě se tvoří skupina lidí, kteří chtějí dokázat to, co se nikomu předtím nepovedlo - ukázat českému lidu, že používání ICQ protokolu z nás defacto dělá kurvy AOLu. Na celém světě používá ICQ cca 4 miliony lidí, z čehož 1,5 milionů uživatelů jsou češi. V čem bude převrat spočívat? Chceme oslovit média a zahájit masivní kampaň proti ICQ, dopis vládě atd. Potřebujeme schopné lidi, kteří o ICQ něco vědí a chtějí se na převratu podílet. Kontaktujte mne prosím na full.of.the.dark@centrum.cz S pozdravem,

    ZAaR
    pavlix avatar 6.9.2007 11:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PŘEVRAT
    Jen si hrajte... ale snažte se moc neškodit.

    Rád bych jakožto autor článku a správce-zakladatel http://icq.xmpp.cz/ upozornil, že fanatismus škodí nejen zdraví ale i otevřeným technologiím včetně Jabberu.

    Já jsem toho názoru, že otevřená společnost (a otevřená komunikace) je mnohem lepší než se uzavírat jen mezi užitavele jedné služby. Proto Jabber doporučuju, podporuju a stavím na něm služby (když na to mám zrovna čas, kterého není nikdy dost).

    Dopis vládě mi přijde jako hovadina. Nepotřebujeme schopné lidi, kteří něco vědí o ICQ, ale schopné lidi, kteří něco vědí o otevřených standardech a kvalitnějších technologiích a službách.

    S pozdravem, pavlix
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2007 12:14 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PŘEVRAT
    Nechcete ty drogy aspoň na pár dní vysadit?
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.