abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 718 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Počítačové trampoty tohto polroka

    29.10.2009 09:06 | Přečteno: 1394× | poslední úprava: 29.10.2009 09:07

    V poslednej dobe sa na mňa zosypalo niekoľko počítačových pohrôm, postupne sa mi ich darí riešiť ale aj tak si spíšem blog aby som si zanadával...

    Zhruba pred pol rokom som došiel do roboty a čakal ma mŕtvy server (teda vlastne desktop ktorý slúži ako NFS a LTSP server). Po neskoršom skúmaní odišiel zdroj, doska s procesorom a jeden z diskov (druhý javil známky života, väčšina dát prežila). Stroj bol za UPS, mal slabšie 4 roky (zdroj asi pol roka). Vtedy sa začali moje trampoty...

    Dlhú dobu som používateľ Debian testing a KDE3. Ani na jedno som nemal dôvod nadávať (zväčša). Balíčky fungovali, nebolo sa treba o nič starať, KDE fungovalo, proste pohoda. Po páde servera som a pokúšal inštalovať na nové (dočasné) železo (fungujúci disk nefungoval zase až tak aby som sa pokúšal z neho bootovať, najmä celé /etc som nevedel celé čítať). Po pár dňoch/týždňoch skoro všetko fungovalo (až na LTSP ktoré sa zmenilo z 4 na 5). Až na stratený čas pádom železa bolo v danom čase všetko v poriadku.

    Po nejakom čase do testingu prišla novinka KDE4. Na notebook som upgradol (verzia 4.3 tuším), skúsil som prehodiť konfiguráky konvertorom (čo zlyhalo), vytvoril som nanovo (poskúšal som, zistil som že by som musel veľa nastavovať a strašne sa to hýbalo a blikalo). Tak som KDE4 zmazal a začal hľadať alternatívu. Keďže je tu strašiak upgradu Gnome na verziu 3 (kde sú zmeny ževraj porovnateľné s KDE3 vs KDE4), zvolil som XFCE. Tu som sa začal ponárať do tajov toho čo som predtým nepoznal a začal som strašne nadávať.

    [1] Prečo neexistuje čosi typu ~/etc ? Schválne si skúste zazálohovať konfiguráky príkazom "tar -c --bzip2 -f zaloha.tar.bz2 ~/.*" a tiež začnete nadávať. Po chvíli som zistil že konfiguráky XFCE sú asi v .config, toto som skopčil na server a tam to nefungovalo... (prostredie vyzeralo inak a nešlo zmeniť klávesnicu), prečo ?

    [2] Prečo neexistuje cosi typu ~/tmp alebo ~/var ? prečo sa mi všeličo snaží zapisovať kaďečo možné keď nemením nastavenia ? (posledné návštevnené stránky, otvorené súbory, a iné veci čo nepotrebujem...)

    [3] Prečo si programy vôbec vytvárajú user konfiguračné súbory ? OOo vytvorí 8MB, služné XFCE tiež vytvorí 10 súborov, KDE bolo tuším 250MB. Keby si zapisovali iba zmeny oproti konfigurákom v /etc, ešte by som chápal. Keď chcem všetkým užívateľom doplniť ovládanie hlasitosti v do panelu, aby som ich manuálne obchádzal, čo sme v stredoveku ? prečo nestačí jedna zmena v /etc ? prečo keď urobím symlink z ~/.config/xfce4 na /etc/xdg/xfce4 tak to nefunguje ?

    [4] Prečo keď mám súbor s maskou 444 do neho viem písať ? Že viem zmeniť masku to chápem, ale prečo viem do neho bez varovania písať ? niečo mi furt mení /etc/resolv.conf a nenašiel som spôsob to zakázať (iba dať do cronu aby tam zapísal čo tam má byť) (áno je to dhcp).

    [5] Prečo po upgrade na LTSP5 mi začali klienti padať ako jablká ? Spustím čosi náročnejšie na prenos dát (väčší OO calc alebo online mapu) a klient (teda X server aby som bol korektný) padne.

    [6] Podobne prečo po upgrade CUPS na 1.4 nejde tlačiť, prečo furt prepisuje konfiguárky v /etc/cups/printers.conf ?

    [7] Prečo v kopu aplikácii potrebuje myš (teda najmä browser) ? v konquerore 3.5.10 mi fungujú skratky tupu alt-šípka hore, F6, scrollovanie šípkami (keď dopíšem url a stlačím enter nemusím klikať do stránky aby sa dalo posúvať), keď dám fokus na dropdown viem písmenkami listovať v zozname, po kliku na otvorenie na pozadí sa s browserom dá robiť (porovnávam s midori, midori vlastne padá na skratke crtl-n). Vlastne viem spustiť ten istý browser a aj bez flash pluginu (podľa nejakého prepínača) ?

    [8] Prečo sa niektoré biosy snažia uspávať a nedá sa to vypnúť ? tá moja sa mi vypínala/uspávala, po asi 30 zmenách v nastavenia biosu a linux (acpi, nejaké eventy,...) už asi 2 týždne funguje bez nechceného vypínania...

    tak som si zanadával, dúfam že zbytok dňa budem mať pokojný...

           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 29.10.2009 10:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    Jestli to teda dobře chápu, tak :
    1) nezálohuješ server
    2) na serveru provozuješ debian testing
    3) na serveru provozuješ grafické prostředí

    ad 1) Zlobíš se, že neumíš zazálohovat uživatelské nastavení a v zápětí obnovit? Nebo obnovuješ configy ze starého distra do nového (o dost novější verze s novými programy)?
    ad 2) Prečo by to mělo existovat? Nejsem si zcela jist, zda vůbec chápeš, jak linuch fachčíkuje.
    ad 3) To je vtip? Jestli ano, tak moc povedený není, jinak viz bod 4
    ad 4) Těžko realizovatelné, symlink by možná fachčil, ale chmod 444 ti z těch souborů udělá readonly, čímž znemožní zápis pro uživatele a tak to nefachčí. Prostředí si vytvářejí občas dočasné soubory v těch svých configách a možná aktualizují ještě nějaké info o prostředí, těžko říct, je to různé. Každopádně u prostředí KDE, Gnome, Xfce bych čekal, že read-only přístup nepůjde ani omylem, ale když by jsi zkusil třeba fluxbox, tak by to jít mohlo ;-). Jinak pokud chceš všem stejné nastavení, tak proč jim ho při přihlášení automaticky nekopíruješ z nějakého místa? Vždy po přihlášení by se nastavení přepsalo tím aktuálním, nebo stačí jen spouštět na ně třeba rsync (dát jim do .bashrc rsync pro vybrané nastavení-nebo společný .bashrc, aby jsi to nemusel nastavovat všem zvlášť) Je opravdu hodně způsobů, jak to udělat.
    ad 5) Používáš testing a dívíš se, proč to padá? Nebo se divíš tomu, že neumíš najít problém? (logy, debug apod.?)

    Jinak nevím, jak sleduješ novinky, ale Gnome 3 není ani omylem přechod typu KDE3-KDE4. To je jen bulvární přehnaný žvást. Zjisti si fakta a až pak plkej ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.10.2009 11:25 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    1) nezálohuješ server
    samozrejme zálohujem (akurát zálohu /etc som mal dosť starú a neviem čo presne zálohovať, je niekde kompletný návod ?), avšak obnova niektorých vecí trvá dlho (napr jedna sql tabulka asi týždeň, resp tolko trvalo naimportovanie z CSV)
    2) na serveru provozuješ debian testing
    3) na serveru provozuješ grafické prostředí
    áno, LTSP server sa bez X robí dosť ťažko...
    ad 1) Zlobíš se, že neumíš zazálohovat uživatelské nastavení a v zápětí obnovit?
    áno, obnova ma nedostala do toho istého prostredia/stavu (napr nešlo prepínať klávesnicu). to že nefungovalo preklopenie starých konfigurákov KDE3 to KDE4 na neprekvapilo (akurát to bol štartér ďalších krokov)
    ad 3) To je vtip? Jestli ano, tak moc povedený není, jinak viz bod 4
    nie je to vtip. načo program kopíruje čosi z /usr/share alebo /etc ? (hovorím o stave keď nemením defaulné nastavenia). blbosti typu posledné otvorené súbory v OOo môžu byť dakde v ~/var (ak by čosi také existovalo)
    Jinak nevím, jak sleduješ novinky, ale Gnome 3 není ani omylem přechod typu KDE3-KDE4. To je jen bulvární přehnaný žvást. Zjisti si fakta a až pak plkej ;-)
    tuším že sú to iba fámy, ale človek nikdy nevie...
    29.10.2009 10:24 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    ad [1] je dobry, kdyz jeden program pouziva jeden adresar pro konfiguraci, napr. WindowMaker ma ~/GNUstep/Defaults. Ale treba pro gnome jsem taky musel zalohovat asi 5 adresaru, ale to je zrejme tim, ze gnome je gpanel a k tomu metacity a mozna jeste neco dalsiho. Proste slozitejsi system (GUI desktopu) pouziva vic ruznych programu, neni to jednolitej celek. Pak je vyhoda, ze to muzes kombinovat ruzne mezi sebou.

    ad [2] ~/tmp si muzes vytvorit, mam dojem, ze nektery programy i podporujou ENV promennou, kde se da rict, kam zapisovat. Vetsinou je ale dobry to nechat na /tmp (casto to totiz system pri bootu maze, takze se o to nemusis v ~/tmp starat). A programy porad neco zapisujou, protoze jsou slozity a udrzujou historii, co se s nima deje, aby po padu dokazali poznat, co se delo naposled a nabidnout ti obnoveni. Napr. Firefox umi otevrit prohlizene stranky po padu, OpenOffice.org to same s dokumenty.

    ad [3] to ze musis zeptat vzdy tvurcu programu, ale rekl bych, ze ve vetsine pripadu to tak funguje. Ono to jde jeste dal. Napr. gdm pouziva default konfiguraci z /usr/share/gdm z do /etc/X11/gdm pises jenom zmeny. WindowMaker ma taky vsechnu vychozi konfiguraci v /etc/X11/WindowMaker a do ~/GNUstep/Defaults se ukladaji pouze zmeny. Bohuzel nektery programy provedou spoustu zmen oproti originalu. No a nektery proste konfiguraci zkopirujou, protoze je to samozrejme jednodussi, nacist konfiguraci z jednoho souboru, nez to nacitat z nekolika ruznych a mergovat zmeny. Nekdy se proste pouziva sdileny nastaveni, jindy se pouziva sablona. Obchazet samozrejme uzivatele nemusis, jestli pouzivas LTSP, tak snad mas vsechny home na jednou serveru, ne? A i kdyby ne, tak pres ssh se muzes pripojit na stanice.

    ad [4] jako vlastnik souboru mas pravo w vzdy. nektery programy muzou akorat varovat, ze neni priznak "w", ale vetsinou se to da pretizit. To je proste neco podobnyho jako read-only atribut ve windows. Proste je to jenom priznak. U skupiny a other uz to ale takhle neplati - pokud skupina a other nema "w", tak proste nic nezapise. Pokud chces teda udelat soubor bez moznosti zapisu pro obyc uzivatele, dej mu 444 a zmen vlastnika. Pak bude moci kazdy cist, ale zapisovat pouze root (a vlastnik). Ano, do /etc/resolv.conf zapisuje dhcp, pokud mas dhcp aktivni, ale v debianu se pouziva dhclient, kterej se da docela dobre nastavit, co se ma z dhcp serveru ziskavat, potom taky jestli chces nejaky hodnoty vlozit pred nebo za ty z dhcp ziskany, takze klidne muzes dhcp nechat zapisovat. Dyztak dej vedet, co presne potrebujes zapisovat. V nejhorsim pripade se to da resit skriptem primo z dhclienta, ale rekl bych, ze to pujde i pomoci voleb v configu.

    ad [5] sorry, ale jestli je to testing nebo unstable, tak na to si nemuzes stezovat. Muzes akorat chvalit, ze ti pred tim testing/unstable bezel bez problemu. Ale jinak to nepouzivam, takze nemam zkusenosti, takze presne neporadim. Zkus mrknout do logu, proc ten X server pada.

    ad [6] pokud neco zmenis rucne v /etc/cups/*, tak to neni opravdu dobry, protoze cups si to spravuje sam pres web rozhrani, ikdyz je to divny, myslim, ze to mel prebrat. Kdy presne to prepisuje ty konfiguraky? nejde tisknout? zkus neco poslat primo na port ty tiskarny, jestli to jde. Pak se mrknu do logu cups, jestli tam neni nejaka hlaska o chybe v konverzi PS do tiskarny.

    ad [7] hehe, kdyz byl linux jenom cmd line, tak lidi rikali, ze linux je jenom prikazova radka. ted je to gui s mysi a ty si stezujes?:) Sorry, ale to je vyvoj. Ovladat pocitac mysi (ukazovat na obrazovce a pak jenom kliknout) je jednodussi, nez zjistovat klavesovy zkratky. dalsi stupen toho vyvoje jsou dotykovy panely, kde ukazuje rovnou prstem. to chces taky zrusit?:) Problem je, ze proste urcity objekty maji focus a tam funguji nektery veci jinak nez v jinym objektu. Napr. ve firefoxu v URL radce znamenaji sipky dolu a nahoru pohyb v historii. Ale kdyz focus presunes do objektu stranky, tak to znamena posun. To je proste funkce. Pokud chces ciste programy ovladane klavesami, tak se jich par najde. Dokonce existuje i window manager, kterej se ovlada pouze klavesami, je to jeden z tech minimalistickejch, ted nevim, jestli pekwm nebo neco jinyho.

    ad [8] to jako, ze pocitac bezi a najednou z niceho nic behem prace se uspi? Tak to bych sel asi ten HW reklamovat, protoze takhle to fungovat nema. Uspavani ma fungovat pouze pokud se nic nedeje (zadna cinnost na mysi a klavasnici) a to se pak da nastavit, ale obvykle tohle nastavuje OS a ne BIOS.
    29.10.2009 11:56 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    ad [1] je dobry, kdyz jeden program pouziva jeden adresar pro konfiguraci, napr. WindowMaker ma ~/GNUstep/Defaults. Ale treba pro gnome jsem taky musel zalohovat asi 5 adresaru, ale to je zrejme tim, ze gnome je gpanel a k tomu metacity a mozna jeste neco dalsiho. Proste slozitejsi system (GUI desktopu) pouziva vic ruznych programu, neni to jednolitej celek. Pak je vyhoda, ze to muzes kombinovat ruzne mezi sebou.
    v /etc je relatívny poriadok, vcelku viem kde čo hľadať. v ~ je to úplný bordel, ~/etc by sa oveľa ľahšie zálohovalo
    ad [2] ~/tmp si muzes vytvorit, mam dojem, ze nektery programy i podporujou ENV promennou, kde se da rict, kam zapisovat. Vetsinou je ale dobry to nechat na /tmp (casto to totiz system pri bootu maze, takze se o to nemusis v ~/tmp starat). A programy porad neco zapisujou, protoze jsou slozity a udrzujou historii, co se s nima deje, aby po padu dokazali poznat, co se delo naposled a nabidnout ti obnoveni. Napr. Firefox umi otevrit prohlizene stranky po padu, OpenOffice.org to same s dokumenty.
    skôr som myslel oddeliť nastavenia (etc) od variabilných vecí (var, napr posledné otvorené veci) a úplného tmp (napr xfce nadáva že nemôže otvoriť .config/čosi.tmp)
    ad [3] to ze musis zeptat vzdy tvurcu programu, ale rekl bych, ze ve vetsine pripadu to tak funguje. Ono to jde jeste dal. Napr. gdm pouziva default konfiguraci z /usr/share/gdm z do /etc/X11/gdm pises jenom zmeny. WindowMaker ma taky vsechnu vychozi konfiguraci v /etc/X11/WindowMaker a do ~/GNUstep/Defaults se ukladaji pouze zmeny. Bohuzel nektery programy provedou spoustu zmen oproti originalu. No a nektery proste konfiguraci zkopirujou, protoze je to samozrejme jednodussi, nacist konfiguraci z jednoho souboru, nez to nacitat z nekolika ruznych a mergovat zmeny. Nekdy se proste pouziva sdileny nastaveni, jindy se pouziva sablona. Obchazet samozrejme uzivatele nemusis, jestli pouzivas LTSP, tak snad mas vsechny home na jednou serveru, ne? A i kdyby ne, tak pres ssh se muzes pripojit na stanice.
    hej, to nadavam na tvorcov programov (tu to asi nevyriešime ale zanadávať si môžme :) ). Ak chcem pridať ovládanie hlasitosti do panelu musím poobchádzať užívateľov a vyklikať, alebo najísť v ktorom konfiguráku to je a nejak ho hromadne pomeniť (a dúfať že bude fungovať). Kopírovať užívateľské konfiguráky je problém, musím dosť riešiť čo nekopírovať (čo ma napadá napr mená a heslá na poštu/jabber/cvs/..., cookies, ssh veci).
    ad [4] jako vlastnik souboru mas pravo w vzdy
    kým som na to došiel... a doteraz s tým nesúhlasím.
    ad [6] pokud neco zmenis rucne v /etc/cups/*, tak to neni opravdu dobry, protoze cups si to spravuje sam pres web rozhrani, ikdyz je to divny, myslim, ze to mel prebrat. Kdy presne to prepisuje ty konfiguraky? nejde tisknout? zkus neco poslat primo na port ty tiskarny, jestli to jde. Pak se mrknu do logu cups, jestli tam neni nejaka hlaska o chybe v konverzi PS do tiskarny.
    CUPS to prepisuje asi každých 20min (napr teraz zmenil printers.conf a to sa nič nedialo...
    ad [7] ... Problem je, ze proste urcity objekty maji focus a tam funguji nektery veci jinak nez v jinym objektu. Napr. ve firefoxu v URL radce znamenaji sipky dolu a nahoru pohyb v historii. Ale kdyz focus presunes do objektu stranky, tak to znamena posun. To je proste funkce.
    mám notebook a malý touchpad, klávesnica je pohodlnejšia... preformulujem: nadávam na "nelogické" zmeny focusu (po entere v url má focus ísť na stránku), a spomínam na príjemné klávesové skratky na ktoré som si zvykol v konq (a ktoré v iných browseroch nie sú default).
    ad [8] to jako, ze pocitac bezi a najednou z niceho nic behem prace se uspi? Tak to bych sel asi ten HW reklamovat, protoze takhle to fungovat nema. Uspavani ma fungovat pouze pokud se nic nedeje (zadna cinnost na mysi a klavasnici) a to se pak da nastavit, ale obvykle tohle nastavuje OS a ne BIOS.
    uspal sa pri reštartnutí X. momentálne (systém pokus-omyl) funguje ako chcem, musím si zapísať nastavenie biosu. problém bol že tam bola možnosť suspendovať do "auto/s1/s3" a nebolo tam nikdy.
    29.10.2009 13:02 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    ad [4] jako vlastnik souboru mas pravo w vzdy

    Si si 100% isty?!
    ja@hades ~ $ touch test
    ja@hades ~ $ chmod 666 test
    ja@hades ~ $ echo "pokus 1" > test
    ja@hades ~ $ cat test
    pokus 1
    ja@hades ~ $ chmod 444 test
    ja@hades ~ $ echo "pokus 2" > test
    bash: test: Prístup odmietnutý
    ja@hades ~ $ cat test
    pokus 1
    ja@hades ~ $
    
    29.10.2009 13:27 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    rm test; echo "pokus 1" > test

    alebo

    echo "pokus 2" > test2; mv -f test2 test

    zafunguje, typujem ze kedze ">" nefunguje je vec bashu (mozno zsh, sh sa sprava inak).
    29.10.2009 13:46 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    Ty co splietas?! Bavime sa o prave vlastnika zapisovat do suboru alebo o prave vlastnika mazat?!
    29.10.2009 14:01 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    Nevím, že by v základních právech unixu byl speciální flag pro mazání souborů. Že by to bylo tím, že je to všechno seskupené pod zápisem? ;-)
    Baník pyčo!
    Heron avatar 29.10.2009 14:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    Tato diskuse je poněkud zmatená.

    Práva platí směrem dovnitř. Tedy právo w na soubor znamená, že je možné měnit obsah daného souboru. Pokud právo w nemá, nelze jej měnit.

    O tom, jestli půjde soubor zmazat rozdhoují práva na nadřízený adresář. Pokud tam máte w, lze mazat a vytvářet soubory jak se vám zlíbí.
    29.10.2009 15:01 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    Díky za vysvětlení :-).
    Baník pyčo!
    30.10.2009 08:41 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    Nevím, že by v základních právech unixu byl speciální flag pro mazání souborů. Že by to bylo tím, že je to všechno seskupené pod zápisem? ;-)
    man chattr:

    A file with the `i' attribute cannot be modified: it cannot be deleted or renamed, no link can be created to this file and no data can be written to the file. Only the superuser or a process possessing the CAP_LINUX_IMMUTABLE capability can set or clear this attribute.
    2.11.2009 13:03 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    [6] cups: bolo treba vo webovom rozhraní zmazať a pridať tú istú tlačiareň. stredovek...
    29.10.2009 13:43 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Počítačové trampoty tohto polroka
    Ja naprosto souhlasim s tou casti o usporadani ~. Naprosto nechapu, proc to v LSB neni definovane jak rikate, pripadne .etc/.tmp/.var.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.