abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (12%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 449 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!

    11.11.2013 21:35 | Přečteno: 2748× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 21.3.2022 20:33

    Ve zkratce pro znalé: na Filipínách řádil hurikán Haiyan, Humanitarian Openstreetmap Team vytváří krizovou mapu, připojte se!

    Zatímco pro světová média je tajfun Haiyan/Yolanda zprávou číslo jedna, těmi českými lehce proplul spíše jako vánek. Nicméně, jakýmkoliv médiím navzdory, jednalo o jednu z nejsilnějších bouří v zaznamenané historii a o život připravila nejméně 10 000 lidí. Možná si říkáte: "Hrozné, ale s tím se nedá nic dělat, já nikomu nijak pomoci nemohu". Skutečně?

    Humanitarian Openstreetmap Team (aka HOT) se představuje

    O OpenStreetMap.org už jste možná slyšeli. V rychlosti: jde o svobodnou mapu světa, která funguje na bázi wiki. Každý ji tedy (po zaregistrování) může začít editovat. Přidávat se dá v podstatě cokoliv co je zmapovatelné, od základní silniční struktury až po druhy kontejnerů na recyklaci. S tím také souvisí to, co se bude vykreslovat. Aneb turistické značky důležité pro turistu nezajímají řidiče hledající nejrychlejší dálniční trasu přes Evropu a ani jednoho moc nezajímá otevírací doba květinářství ve městě. Ale vzhledem k volnosti dat si můžete vybrat vrstvu, kterou si chcete nechat vykreslit a nebo vzít data a mapu si vykreslit sami dle vlastních zájmů.

    Specifické zájmy má skupina lidí nazývaná humanitární a rozvojoví pracovníci. Ale i pro ně je OpenStreeMap jak dělané, neboť jedna z pěti vrstev na hlavní stránce je "jako dělaná" právě pro ně. Tato vrstva je výsledkem práce Humanitarian Openstreetmap Team, což je skupina lidí, kteří se zajímají o humanitární/rozvojovou problematiku, kooperují s neziskovkami pracujícími v této oblasti a snaží se svým dílem pomoci právě v situacích jako je tajfun Haiyan/Yolanda. A pokud máte zájem, svojí troškou do mlýna můžete přispět i vy.

    Jak na to?

    Pokud ještě nemáte účet na OpenStreetMap, pomocí jednoduché registrace si jej vytvořte. Až dokončíte registrační proces, můžete začít s editací. Nejjednodušší je kliknout na tlačítko "Edit", čímž se v místě, nad kterým aktálně jste se svojí mapou, spustí webový editor iD, který umí základní funkce a je vhodný na doplnění pár drobností, ale na rozsáhlejší editace se mi nejeví jako vhodná volba. Jako mnohem lepší volbu vidím v použití editoru JOSM, což je v současnosti nejpoužívanější editor pro OpenStreetMap. Jde o program, který má 7,7MB a ke svému běhu vyžaduje Javu 6. K dispozici je jednak .jar balíček, stejně tak jako balíček pro Mac a instalační soubor pro Windows. V Linuxu se program spouští z příkazové řádky pomocí "java -jar josm-tested.josm".

    Po jeho prvním spuštění se před vámi objeví prázdná plocha s informacemi o vydaných verzích. Vůbec jim nevěnujte pozornost. Chcete-li editovat v nějaké oblasti, klikněte na zelené tlačítko indikující stahování ("Stáhnout data z OSM serveru"/"Download map data from the OSM server" - záleží, máte-li nastavený jazyk operačního systému na češtinu, angličtinu či jiný jazyk). Zobrazí se před vámi mapa světa, kde vy si vyberete kterou jeho část chcete editovat (nevybírejte si zbytečně velké plochy, protože je stejně nestihnete editovat a navíc vám je možná server odmítne vydat). Před vámi se zobrazí změť čas a teček. Nebojte se jich! :-) Klikněte na položku v menu "Mapové podklady"/"Imaginery" a vyberte položku "Bing Sat". Tím se vám zobrazí další vrstva - satelitní snímky Bing, ze které můžete (legálně!) obkreslovat data.

    Samotné obkreslování se dělá kliknutím do menu v levo na tlačítko se dvěma body a čárou mezi nimi - "Kreslit uzly"/"Draw nodes" (klávesová zkratka "a"), pomocí toho klikejte na body, které začnou tvořit mezi dvěma body přímku. Až je vaše dílo obkreslené, klikněte na tlačítko s rukou - "Vybrat, přesouvat, měnit velikost a otáčet objekty"/"Select, move, scale and rotate objects" (klávesová zkratka "s"). Tím je obkreslování hotové. Teďka zbývá napsat, co jste to vlastně obkreslili. Vyberte objekt který jste obkreslili a v pravé části obrazovky zajeďte do položky "Vlastnosti/Členství"/"Properties/Membership". Tam klikněte na "Přidat"/"Add" a přidejte klíč a jeho hodnotu. Klíčem (první položka) je například cesta a hodnotou (druhá položka) je například silnice třetí třídy. Zadáme tedy (VŽDY ANGLICKY!) "highway" a "tertiary". Pro řeku by byly hodnoty "waterway" a "river", pro dům (musíte vždy spojit první a poslední bod, když jej obkreslujete!) "building" a "yes". Jak vybrat správné položky? Jejich seznam najdete na wiki projektu. Můžete přiřazovat i více hodnot. Například dáte klíč "amenity" a hodnotu "place_of_worship", dále k tomu samému objektu dáte klíč "religion" a hodnotu "christian" a klíč "denomination" a hodnotu "catholic" a nakonec klíč "name" a hodnotu "Kostel toho vůbec nejsvatějšího svatého".

    Ze začátku můžete tři druhy elementů:

    S těmito znalostmi už jste dostatečně vybaveni, nyní tedy stačí udělat poslední úpravu v editoru JOSM, kdy v hlavním menu zajdete do "Upravit"/"Edit" -> "Nastavení"/"Preferences" -> "Nastavení dostupných pluginů"/"Configure available plugins" -> "Stáhnout seznam"/"Download list" -> najděte a zaklikněte "buildings_tools" -> "OK" (zatím JOSM nerestartujte). Poté opět jděte do "Upravit"/"Edit" -> "Nastavení"/"Preferences" -> "Nastavení pro vzdálené ovládání"/"Settings for the remote control feature" a zatrhněte volbu "Zapnout vzdálené ovládání"/"Enable remote control" -> "OK". Nakonec JOSM restartujte (vypněte a znovu zapněte).

    Poté hned můžete jít na stránku tzv. task manageru, kde jsou úkoly potřebné k vyřízení, přihlašte se se svým OpenStreetMap účtem, kde se dostanete na stránku s "Featured jobs", tedy s těmi úkoly, které opravdu hoří. Vyberte si úkol, klikněte na něj, přečtěte si co se po vás vlastně chce (někdy stačí zmapovat cesty a obytné oblasti, někdy jsou potřeba komplet všechny domy, ...), klikněte na některý ze čtverečků na mapě (bílé jsou nehotové, na žlutě orámovaných pracuje někdo jiný (snažte se nebrat čtvereček sousedící s tím, na kterém někdo dělá. Vznikají pak konflikty při nahrávání, neboť oba dva děláte v hraničních oblastech na těch samých objektech), červené jsou hotové, ale nezkontrolované a zelené jsou hotové a zkontrolované), v nabídce "Open the area in your favourite editing tool" klikněte na "JOSM". Stáhne se vám právě vybraný čtverec, na kterém můžete začít pracovat a doplňovat co je v popisu práce požadováno. Poté, co máte hotovo, klikněte v JOSM na zelené tlačítko značící upload ("Nahrát všechny změny v aktivní datové vrstvě na OSM server"/"Upload all changes in the active data layer to the OSM server". Zobrazí se vám pravděpodobně varování, kterým se můžete řídit a chyby opravit a nebo taky na to můžete kašlat, obzvláště pokud tomu nerozumíte. Klikněte na "Pokračovat v nahrávání"/"Continue upload", v dalším okně se vám zobrazí změny které jste udělali. Tady zadejte popis co jste provedli a klikněte na "Nahrát změny na server"/"Upload changes". Při prvním nahrávání na vás vybafne okno, kde bude JOSM chtít uživatelské jméno a heslo na OpenStreetMap, to vyplňte a jste-li na svém počítači, můžete zaškrtnou i aby si počítač pamatoval vaše uživatelské jméno a heslo. Data jsou nyní na serveru, jejich vykreslení chvíli trvá (v nejnižším přiblížení jsou vykreslena takřka hned po uploadu, ve vyšších to chvíli trvá). Poté běžte zpátky na stránku Task manageru a tam klikněte na "Mark task as done", případně přidejte komentář. Pokud nemůžete úkol dokončit, je možné rozdělit vybraný čtverec na menší pomocí "Split it!". Používejte s rozmyslem a nedělte díly zbytečně. Pokud nemůžete úkol ani tak dokončit, nic se neděje, nahrajte již zpracovaná data (jsou-li nějaká) a klikněte na "Unlock it!". Nikdy, opravdu nikdy neoznačte čtverec jako hotový i když není.

    Tipy a triky

    Budete-li zpracovávat obytné domy v některém městě, můžete použít plugin building_tools, který jsme již nainstalovali. V levém menu klikněte na ikonu paneláku "Kreslit budovy"/"Draw buildings" (klávesová zkratka "b"), který funguje tak, že kliknete na jeden roh domu, poté na druhý a jenom táhnete přes šířku domu. Místo čtyř kliknutí a napsání "building" a "yes" jenom třikrát kliknete. Nevypadá to jako velká výhoda, ale sílu tohoto nástroje oceníte až budete obkreslovat několik chudinských čtvrtí...
    Potřebujete-li nakreslit přesný obdélník, nakreslete jej přibližně a poté zmáčkněte klávesu "q", která vyrovnání provede.
    Kreslíte-li domy v oblasti, která je již označena jako landuse=residential, je celá oblast označena jemně bílou barvou. Skrze tuto barvu je problém vidět větší detaily, které jsou obzvláště v chudinských čtvrtích potřeba. Možností jak zneviditelnit tuto vrstvu je použít filtry. V levém menu vyberte ikonu trychtýře "Filtruje objekty a schová/zneaktivní je"/"Filter objects and hide/disable them". Kliknutím na ni se zobrazí další položka "Filtrovat"/"Filter" v pravé části obrazovky, kde dáme "Přidat"/"Add" a do vstupního pole zadáme klíč a hodnotu, kterou chceme zneviditelnit, tedy v našem případě "landuse=residential" a klikneme na "Přidat filtr"/"Submit filter". Přidá se vám nový filtr, který můžete aktivovat/deaktivovat kliknutím na první zaškrtávací políčko, tím druhým zneviditelníte i hraniční čáru a tím úplně vpravo jej invertujete, tedy neuvidíte nic jen vybraný element.

    Při kontrole některých oblastí jsem narazil na nepříjemný nešvar kolegů, kteří danou oblast editovali přede mnou. Selektivně vybírali domy podle barvy střechy a ty, které měli na střeše rezavý vlnitý plech neoznačili. U zelených střech v zarostlých oblastech se jedná pravděpodobně o přehlédnutí, v tomto případě půjde ale spíše o neznalost. V rozvojových zemích takovéto "střechy" bývají dost časté, viz například tento obrázek.

    Má to smysl? Je to k něčemu? Bude to někdo používat?

    Ano! :-) Jednoduchá, ale pravdivá odpověď. Dle zpráv co jsou OpenStreetMap v současnosti používá největší filipínská státní agentura, která je přidělena právě k humanitární pomoci a do mailing listu (kam se mimochodem přihlašte chcete-li být v obraze, případně vědět o příštích akcích co se budou dít) píše člověk z Červeného kříže, z čehož se dá vyvozovat, že ji bude používat i tato organizace. Co se dalších týká, nemám zprávy.

    Humanitární projekt má i Google (odkaz schválně nedávám, důvod viz dále), se kterým můžete taktéž vytvářet mapy postižených oblastí. V principu jde o to samé, ovšem s tím "menším" rozdílem, že Google data neposkytuje pod otevřenou licencí a po skončení krize je nemaže. Zapojíte-li se do tohoto projektu, děláte této firmě akorát zdarma blbce... ehm.... pardon... tedy neplaceného brigádníka...

    Dotazy?

    Ptejte se v diskuzi pod zápiskem, rychlou pomoc lze v češtině získat na jabber konferenci openstreetmap@conf.netlab.cz (lze přistupovat přes webové rozhraní, kde zadáte přezdívku a chatujete) a nebo v angličtině na IRC kanálu irc://irc.oftc.net #hot (lze přistupovat přes webové rozhraní, například zde, kde stačí zadat přezdívku a jméno místnosti = "hot")

    Nebojte se, na nic nečekejte a editujte! :-)

    Aktualizace

    Tato sekce bude sloužit pro aktualizaci vývoje událostí, hlavně co se HOT týká. Změny se dotknou i samotného zápisku, bude-li to třeba...

    Aktualizace #1 - post-tajfunové podklady a co s nimi

    13.11. přišly první snímky ukazující stav po katastrofě, konkrétně ze satelitu DigitalGlobe's WorldView-2. Americká vláda je vydala pod NextView licencí a je tedy možné je použít k vytváření mapových podkladů sloužící k humanitárním účelům. Vznikl tedy hned první úkol, který má za cíl zmapovat nejhůře zničené město, Tacloban a jeho okolí. Jak na to?
    Po přihlášení a vybrání si zadaného úkolu si stáhnete data ze zadané oblasti (jako jindy), ale v druhém kroku ještě kliknete na níže uvedenou adresu, která při aktivovaném "vzdáleném ovládání"/"remote control"stáhne (po odsouhlasení NextView licence) i aktuální, post-katastrofický obrazový podklad. Na základě tohoto podkladu pak můžete porovnávat již zanesená data s těmi novými.

    Pro zjednodušení této práce vznikl jednoduchý mapový styl pro JOSM (který se však neustále vyvíjí, jeho aktální verzi najdete tady. Tohle je již jeho druhá verze)
    meta
    {
    title: "Collapsed/damaged buildings";
    author: "Hjart";
    version: "0.1_2013-11-13";
    description: "Style to classify buildings";
    link: ;
    watch-modified: true;
    }
    
    area[building=collapsed]
    {
    text: "collapsed";
    text-color: black;
    dashes: 20,4;
    font-size: 10;
    z-index: 1;
    color: #FF2238;
    fill-color: #FF2238;
    width: 3;
    }
    
    area[building=damaged]
    {
    text: "damaged";
    text-color: black;
    font-size: 10;
    z-index: 1;
    color: #F5FF3B;
    fill-color: #F5FF3B;
    width: 3;
    dashes: 20,4;
    }
    
    area[typhoon:reviewed=yes]
    {
    text: "damaged";
    text-color: black;
    font-size: 10;
    z-index: 1;
    color: #3CED28;
    fill-color: #3CED28;
    width: 3;
    }
    
    area[typhoon:reviewed=cloud]
    {
    text: "damaged";
    text-color: black;
    font-size: 10;
    z-index: 1;
    color: #3CED28;
    fill-color: #3CED28;
    width: 3;
    dashes: 10,10;
    }
    
    Výše uvedený styl si uložte do textového souboru na disku (pojmenovat jej můžete jak chcete, třeba stylově collapsed.mapcss), poté v JOSM jděte v hlavním menu do "Zobrazit"/"View" -> "Styly kreslení mapy"/"" -> "Předvolby"/"" -> klikněte na tlačítko plus "Přidat nový styl ze souboru nebo URL"/"" -> jméno vyplňte dle libosti nebo nechte prázdné a v druhém políčku vyberte vámi vytvořený soubor collapsed.mapcss. Tímto se vám začnou všechny budovy značené "building=damaged" zobrazovat zelenou barvou a "building=collapsed" červenou barvou.

    Jinak humanitární akce na Filipínách pokračují, OpenStreetMap je tu široce využíváno, jak již bylo řečeno především Červeným křížem.
    Během víkendu se také v různých částech světa budou konat tzv. mapathony, tedy dýchánky, na kterých se bude hromadně mapovat daná oblast, nyní tedy oblast Filipín. Pokud ještě stále nemáte s přáteli program na víkend... ;-)

    Aktualizace #2 - workflow pro poškozené budovy

    Jelikož by klikání na jednotlivé budovy a jejich přepis na "building=damaged" nebo "building=collapsed" bylo zdlouhavé, vymyslel jsem vlastní postup jak celý proces značně zrychlit. Jediné co je nově k tomu třeba je instalace pluginu utilsplugins2

    Klávesovou zkatkou Ctrl+w vypnete barvu objektů a ty jsou nově průhledné, díky čemuž můžete jednoduše vidět jak vypadá objekt pod tím, tedy jaký je stupeň poškození domu.

    Filtry se dají využít v případě, kdy vás obtěžují některé elementy (jako například "landuse=residential" ve velkých městech). Jednoduše přidejte nový filtr a do vstupního políčka zadejte např. "landuse=residential"), čímž se skryjí všechny elementy, které odpovídají tomuto pravidlu. Druhý checkbox ve filtrech ("Hidding filter") dokonce odstraní i hraniční čáry.

    Ovšem nejlepší věcí na filtrech je jejich použití pro zničené a poškozené budovy. Přidáte-li si filtry "building=collapsed" a "building=damaged", jednoduše uvidíte co je již hotové (protože díky Ctrl+w není vidět alternativní styl zmíněný výše). Je-li jenom pár budov v oblasti srovnáno se zemí a zbytek "pouze" poškozen, jednoduše označte všechny budovy které jsou zničené, zadejte jim "building=collapsed" a tím se při aktivním filtru zneviditelní. Celou oblast označte poté tažením myši, čímž se označí všechny body, ale i objekty v ní. Nyní je řada na pluginu utilsplugins2. Jděte do hlavního menu, vyberte "Selection" -> "Unselect nodes" (dávejte pozor, abyste měli vybrané pouze budovy. Máte-li ve výběru i jiné objekty, například silnice, lze je odznačit přidržením klávesy Ctrl a kliknutím myši na objekt, který nechceme mít ve výběru). Nyní už jenom hromadně změňte hodnotu u klíče "building" na "damaged".
    Nakonec, když máte všem budovám přidat navíc "typhoon:damage=yes", stačí použít třetí checkbox u filtrů (úplně vpravo), který invertuje výběr. Aktivní pak budou POUZE, které stačí označit tažením myši přes celé pole, na kterém jste pracovali, dát staré známé "Selection" -> "Unselect nodes" a přidat "typhoon:damage=yes" a "source=WorldView-2,DigitalGlobe,Nextview,2013/11/09". Práce je tímto stylem hotová za minutku :-)

    Aktualizace #3 - pár statistik a nové obrázky

    Práce na mapování Filipín pokračují mílovými kroky. Ale stále je co dělat, už jenom proto, že se objevují další a další fotky oblasti ze satelitů, a to jak ty z doby před tajfunem tak i po něm. Díky nim lze mapovat nejen infrastrukturu země, ale též i stav jejího poškození po katastrofě. Tyto mapy jsou využívány nejen již zmiňovaným Červeným křížem, ale též i Lékaři bez hranic. Nejedná se o malou pomoc v jejich práci, tudíž si naší práce všimla i nejedna média.

    Jinak do projektu se zapojilo již přes 1000 dobrovolníků z více než 80 zemí. Bohužel, Česká republika je prozatím zastoupena pouze pěti lidmi. Nicméně práce stále není u konce a toto číslo se tedy stále může zvýšit ;-)

    Aktualizace #4 - petice za dodání satelitních snímků

    Přestože Filipíny již neplní titulní stránky světových deníků, humanitární práce na nich stále pokračuje. Spolu s tím pokračuje i činnost HOT při tvorbě map k tomu potřebných. Stále je tedy možnost se zapojit! Pokud jste však v anketě hlasovali pro "Ne, není to můj šálek čaje", můžete přispět i jinak - stačí na to ani ne minuta. K tvorbě map je totiž nezbytně nutné nějakým způsobem znát terén a pokud zrovna nejste na místě, musíte použít ortofotografické snímky. Různé satelitní společnosti jich mají spousty, ovšem ochota se o ně dělit je již menší. Povzbudit je v jejich činnosti vydat snímky před a po katastrofě jako public domain se snaží petice, kterou je možno podepsat a tím pomoci v jejím prosazení. Tuhletu činnost zvládnete během pár vteřin, když hodně tak vám to zabere možná několik minut. A až podepíšete... zkuste popřemýšlet i o té editaci ;-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Zapojíte se do humanitárního mapování Filipín?
     (0 %)
     (0 %)
     (14 %)
     (55 %)
     (5 %)
     (23 %)
     (5 %)
    Celkem 22 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bedňa avatar 11.11.2013 23:01 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Tučňáka!
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    11.11.2013 23:29 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Díky, ale nevím, nevím. Přeci jen tam toho Linuxu až zas tolik není...
    pavlix avatar 12.11.2013 08:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Open source databáze nestačí? Nebo to chce jinou ikonku?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    12.11.2013 11:19 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Tak jako klidně, hádat se s vámi o tohleto fakt nebudu :-D
    12.11.2013 11:43 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    OT: Mimochodem, teďka když to má ikonku tučňáka (za kterou díky! :-) ), znamená to, že toto téma by případně bylo vhodné i jako článek tady na abc?
    pavlix avatar 12.11.2013 16:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Můj osobní názor na to je pozitivní.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 13.11.2013 00:01 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Také souhlasím.
    Bedňa avatar 13.11.2013 15:50 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    +1
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    13.11.2013 22:01 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    To zní povzbudivě. Dobrá tedy, nic neslibuji, ale možná časem... ;-) Co ale není moc povzbudivé je anketa: mám totiž pocit, že si to tu píšu jenom tak sám pro sebe, což mne moc nemotivuje (ani k psaní dalších článků) :-( Pokud přeci jenom někdo na tom pracujete, dejte o sobě vědět tady v diskuzi! A pokud pořád váháte... neváhejte, zkuste to, uvidíte, že je to docela zábava ;-)
    11.11.2013 23:07 krut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Nech tot am cele zrovna nejaka katastrofa zo zemou. Aj tak nam len ti filipincania kradnu robotu za babku ! To iste vychod. TA NE ?
    12.11.2013 08:00 Zadajte vaše meno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Aj takéto projekty, ako mapy zadarmo, kradnú prácu. Ako môže nejaká komerčná mapová služba konkurovať bezplatnému mapovému projektu?
    Josef Kufner avatar 12.11.2013 10:59 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Komerční služba může bezplatný mapový projekt použít a nabídnout přidané služby. Na oplátku pak může mapy vylepšovat. Není v silách malé firmy vytvořit kompletní a správné mapové podklady, takže takový bezplatný projekt naopak může pracovní příležitosti vytvářet.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    12.11.2013 11:28 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Myslim, ze jsi nepostrehl ironii.. A ten kdo napsal ten puvodni prispevek by se mel stydet.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Josef Kufner avatar 12.11.2013 12:07 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    To bude asi tím, že se mi ten původní příspěvek nepovedlo napoprvé dekódovat ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.11.2013 23:28 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Tak jsem provedl první aktualizaci, kdy jsem hlavně přidal další tipy k editaci. S aktualizacemi hodlám pokračovat.

    Pokud by pořád někdo váhal, přesvědčit by jej mohlo "timelapse" video z mapováni Haiti po zemětřesení v roce 2010. Co mám informace, tak OpenStreetMap tam tehdy humanitárními organizacemi bylo široce využíváno.
    12.11.2013 10:07 Divný host
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    12.11.2013 11:19 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Sice to není novinka, ale i tak díky. Tuhletu přednášku jsem ještě neviděl, znal jsem jenom tu z předchozího roku, kde teprve zakresloval budovu ve které se nachází ;-) V této vyzvihuje OSM daleko víc. Jojo, Tim Berners-Lee je prostě borec! :-)
    12.11.2013 05:05 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    jak je to s využitím GPS podkladů? dá se tam nějak zakomponovat vlastní měření? - třeba lesních cest?
    Jendа avatar 12.11.2013 07:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Ano, do JOSM jde nahrát .gpx log. Zobrazuje se jako šedá čára. Pokud současně po cestě fotíš a máš foťák, který ukládá do EXIF čas, umí to i zobrazit fotky na správných místech.
    12.11.2013 11:08 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOTties on Philippines aneb víme kde to žije!
    Přesně, jenom bych doplnil, že ta čára je šedá "pouze" ve výchozím stavu. Po nahrátí gps trasy je možné na tuto vrstvu kliknout pravým tlačítkem myši, přejít na volbu "Customize color" a vybrat tu správnou barvu. Osobně se mi daleko více osvědčila sytě rudá, jelikož ta je bez problémů vidět i na šedých silnicích a šedých lesních cestách (které jsou ještě více šedé, neboť tady v okolí má Bing fotky z šedého podzimu).

    Jinak těch voleb a možností je v JOSM a OpenStreetMap spousta, tento zápisek si kladl za cíl přinést pouze stručný úvod do humanitárního mapování po tajfunu na Filipínách, pokud možno i pro lidi, co s OSM zatím nemají zkušenosti.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.