abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Trocha ergonomie na Home-office

    15.6.2021 15:57 | Přečteno: 3438× | poslední úprava: 15.6.2021 15:58

    Po téměř roce práce z domova mě začaly bolet ruce od klávesnice a myši, hlava od sluchátek a záda od sezení. To mě přimělo se rozhoupat ke koupi polohovatelného stolu u něhož se dá stát, obměnit pár vstupních periferií, přesunout ovládání kurzoru do levé ruky (i když jsem pravák a levou ruku mám nešikovnou) a namapovat nejvíc zatěžující operace na nevyužité klávesy v pravém horním rohu klávesnice. Vybrat HW s rozumným poměrem cena/výkon který dobře funguje pod Linuxem a najít nástroj na pohodlné přemapování kláves který se nerozbije migrací na Wayland mi dalo docela práci, tak třeba tenhle zápisek někomu ušetří čas a možná i trochu zdraví.

    Budu rád za doplnění dalších vychytávek, které s ergonomií práce na počítači pomohly vám a díky čemu. Naopak, pojďme se prosím vyhnout teoretizování nad technickými parametry bez osobní zkušenosti. Pokud někdo znáte Linuxový nástroj, který umí přemapovat klávesy odlišně pro různé aplikace a funguje na Waylandu, budu také moc rád za doplnění.

    Disclaimer: V postu jsou přímé odkazy na zmiňovaný HW, přes které lze dohledat detailní technické parametry daného HW. Odkazy nejsou affiliate (nemám z nich žádný zisk).

    Polohovatelný stůl

    Ikea prodává polohovatelný stůl Bekant za 12k a český výrobce Hobis vyrábí podobný stůl Motion MS 2 za 13k. Mám ten od Hobisu, z druhé ruky za polovic a jsem s ním spokojený. Občas se v online bazarech polohovatelné stoly za podobnou cenu mihnou, ale poměrně rychle mizí.

    Polohovatelný stůl umožňuje během telekonferencí stát a tím odhlečit zádům, rukám, ramenům a zažívání. Stojící člověk má navíc úplně jinou komunikační dynamiku než sedící - je živější, soustředěnější a míň ukecaný (výhody stand-upu při každém meetingu). Ideální je mít stůl orientovaný tak že za zády je pevná zeď, protože se pak dá poodstoupit od stolu a opřít se o ní.

    Jo, a až budete se stolem sjíždět dolů, zkontrolujte si jestli pod stolem nemáte zapomenutou židli jako se to napoprvé povedlo mně, jinak budete chytat monitor padající z povážlivě nakloněné desky.

    Monitor

    Při čtení PDF dokumentace je pro mě důležité ve fullscreenu vidět dvě stránky s rozumně velkým fontem vedle sebe, při programování se každý pixel na výšku také počítá. Mezi 1080p (FullHD), 1200p (WUXGA, poměr stran 16:10) a 1440p (Quad HD, 2k) jsou obrovské skoky v pohodlí a díky poklesu cen 2k monitorů dnes už opravdu nemá cenu trápit oči na FullHD ani dělat kompromisy s WUXGA.

    Někdo nedá dopustit na dual-head, ale mě dva monitory nevyhovují. Svádějí mě k natočení hlavy/těla blíž k primární obrazovce, což nedělá dobře zádům a krku. Navíc je potřeba, aby oba displeje měly shodné nastavení jasu, kontrastu i barevnosti - jinak z nich může snadno bolet hlava.

    Aby rozlišení monitoru šlo využít pro zobrazení více textu na výšku a text byl čitelný, je potřeba dostatečná velikost pixelů (cca 0.27mm) a tedy dostatečně velká úhlopříčka - 24" pro 1200p, 32" pro 1440p. 4k displej s 2160p je na tom teoreticky ještě lépe, ale monitorů s úhlopříčkou alespoň 43" (cca 0.25mm) je na trhu zatím pořád málo, nemívají výškově nastavitelnou nohu, jsou drahé a často se jedná o TV (mizerná ostrost textu). Na menší úhlopříčce je nutné použít neceločíselné škálování které zatěžuje procesor nebo nenativní rozlišení (např. 27" 4k) které je rozmazané - a ani jedno z toho nedělá očím dobře.

    Za pár let se možná nabídka a cena 4k monitorů zlepší, ale 1440p je dnes z mého pohledu vyváženější volba a s Lenovo ThinkVision T32h za 11k jsem hodně spokojený. Provozuju ho na 75Hz s notebookem připojeným přes USB-C včetně 65W napájení a 4-portovéhu USB-A hubu.

    Intermezzo 1: Kalibrace monitoru

    Nastavení monitoru má obecně velký vliv na únavu očí - přepnutí do neutrálního barevného profilu bez jakékoliv automatiky, stažení jasu, doladění kontrastu, ostrosti písma a mírné stažení modré složky (na cca 98%) v Custom RGB módu je dobrý základ.

    Pro oči ideální, ale dražší varianta je navíc kalibrace displeje kolorimetrickou sondou. Používám levnou USB sondu X-Rite ColorMunki Display za 5k která je podporovaná pod Linuxem díky Argyll CMS a colord/Gnome Color Manager.

    Ubuntu před časem přestalo poskytovat dispcalGUI a Gnome Color Manager mi zas nedetekoval sondu, takže jsem před nedávnem musel generovat ICC profil z příkazové řádky pomocí dispcal, targen, dispread a colprof - GUI šlo použít až na výběr profilu pro monitor (Gnome Settings/Color).

    Pro kalibraci používám výchozí nastavení, tedy bílý bod na 6400K, gamma 2.2 a jas na 120 cd/m2. Nad zkalibrovaným displejem ještě používám Gnome Settings/Displays/Night Light (opravdu dobře schovaná volba díky příšernému UX), ale ten má vliv jenom před svítáním nebo po soumraku, zatímco na displej se při práci dívám převážně za světla.

    Klávesnice

    Mechanická klávesnice s Cherry Brown spínači je blaho na psaní - jak textů, tak programování. TKL layout (ten key less - bez numerického bloku) je výhodný pro vycentrování klávesnice vůči monitoru a umožňuje pohodlnější opření pravé ruky při obsluze kláves na pravé straně o malíkovou hranu a natočení zápěstí do mnohem přirozenější polohy.

    Jak dvojice PgUp a PgDn, tak (dosud nepoužívaný) Pause s palcem opřeným o klávesu se najednou stanou atraktivním ovládacím prvkem, který neunavuje ruku ani při delší práci a snadno je nahmátnete i poslepu. Pokud si namapujete klávesy PrtSc, ScrLk, Pause a F12 na scroll nahoru, levý click, scroll dolů a Ctrl+W, zvládnete pravou rukou ovládat vše kromě pohybu kurzoru a usnadní vám to přehození myši/trackballu do levé ruky. Prostřední tlačítko touchpadu na notebooku namapované na scroll dolů a Insert namapovaný na ztlumení mikrofonu jsou další kandidáti na přemapování.

    Mechanické klávesnice mívají často nestandardní layout, ohyzdné popisky kláves a šílenou cenovku. Střízlivá varianta za super cenu je výhradně v CZC prodávaná černá nepodsvícená TKL drátová (tedy bez zpoždění a starostí s akumulátorem) klávesnice s ANSI layoutem bez CZ polepek Cherry G80-3000S za 1.4k. Existuje spousta alternativ a na klávesnice mají lidé vyhraněné názory, tohle je levná, obyčejná, snadno dostupná a přitom skvěle použitelná varianta.

    Před klávesnici se opravdu vyplatí dát podložku pro zápěstí. Gelové kupované podložky mají mizernou výdrž (gel se tepelným a mechanickým namáháním otlačí a po čase začne unikat), nejsou levné a nejdou dobře přizpůsobit výškou ani tvarem pro konkrétní anatomii ruky. Mnohem lepší varianta je ručně ušitý podlouhlý polštářek naplněný pohankou (cca 0.5 kg), daný do pratelného vnějšího obalu. Je výhodné ho naměřit delší (podle klávesnice s numerickým blokem), aby při obsluze kláves na pravém boku klávesnice šlo o něj mít opřené pravé zápěstí.

    Intermezzo 2: Přemapování kláves

    Na přemapování tlačítek a kláves se mi osvědčil nástroj key-mapper. Funguje jak pod Xorg, tak pod Waylandem (Ubuntu 21.04), dovede tutéž klávesu mapovat odlišně pro každé vstupní zařízení zvlášť, má jednoduché GUI a díky Systemd unitd sám aplikuje přemapování po startu/probuzení ze spánku. Navíc levý click namapovaný na klávesu dovede spolupracovat s pohybem myši při drag'n'drop, což xdotool (Xorg-only) neumí.

    Trackball

    Místo klasické myši jsem začal používat prstový (ne palcový) trackball s velkou koulí, čtyřmi tlačítky, podložkou pod zápěstí a scrollovacím prstencem, **přehozený do levé ruky**. Ovládám ho konečky (a občas středním článkem) pokrčených nebo natažených prstů a je to můj velký pomocník při odlehčování pravé ruce.

    Trackball Kensington Expert Mouse Wireless za 2.4k je jeden z mála který umí scrollovat, dobře mi padne do ruky a je symetrický, takže se dobře používá v levé ruce. Je bezdrátový což je pro mě mínus, ale nemá pozorovatelné zpoždění a napájí se z 2xAA baterií, takže není nutné po letech řešit výměnu akumulátoru. Jde připojit jak přes Bluetooth 5, tak přes USB-A dongle a v obou módech má překvapivě nízkou spotřebu (při vypínání na noc - po půl roce denního používání mám pořád přes 70% baterií Energizer dodávaných s trackballem). Bohužel si pamatuje párování jen s jedním Bluetooth zařízením.

    Zvyknout si na používání trackballu v levé ruce pro mě bylo překvapivě snadné, během dvou dnů jsem zapomněl že kurzor ovládám opačnou rukou a během pár týdnů přestal být pohyb kurzoru kostrbatý. Trackball (alespoň v mojí levačce) není tak přesný jako myš, ale na klikání na odkazy, přesun kurzoru po IDE a podobně nenáročné aktivity je naprosto plnohodnotný. Na drag'n'drop při prioritizaci backlogu v Jiře si ho někdy přehazuju do pravačky a levý click řeším klávesnicí (držení stisknutého tlačítka při pohybu koulí přetěžuje hřbet ruky).

    Telekonferenční mikrofon a reproduktor

    S prací komplet z domova přibylo telekonferencí. A to jak těch kde mluvím, tak těch s velkým počtem účastníků kde jen poslouchám a nedovedu ovlivnit jak rychle skončí. Mám sice kvalitní telekonferenční USB sluchátka kde dobře rozumím a je mi dobře rozumět, ale při delším a častém používání z nich prostě bolí uši a hlavně hlava.

    Mono reproduktor a mikrofon optimalizovaný na telekonference mi dlouho přišel jako zbytečnost, ale je to obrovský rozdíl v únavě bez kompromisu v kvalitě přenosu. Jabra Speak 410 za 2k je základní, drátová/USB a tudíž nesmrtelná varianta, kde není potřeba hlídat nabití akumulátoru a za pět let řešit výměnu v ceně nového zařízení. Díky optimalizaci na lidský hlas sice asi nebude nic moc na hudbu, ale na volání a poslech záznamů z konferencí je skvělý.

    Tlačítka pro ztlumení a hlasitost fungují bez konfigurace, ideální je ale ovládání přes klávesové zkratky pro globální hlasitost audia a globální mute mikrofonu, protože fungují i když telekonferenční aplikace (v mém případě Zoom) zrovna nemá focus.

    Pedály

    Poslední kousek s kterým teprv pokusuju a sžívám se je trojpedál Kinesis Savant Elite 2 za 4.2k primárně určený do zdravotnictví a průmyslu, který dovede generovat stisky kláves, makra nebo klikání myší.

    Má pevnou kovovou konstrukci, mechanicky nastavitelnou sílu stisku (šroubkem na spodku každého pedálu, používám nejlehčí stisk) a výraznou zvukovou i hmatovou odezvu. Díky delšímu kabelu umožňuje snadné ovládání telekonferencí (ztlumení mikrofonu namapované na "spojku") a scrollování dokumentací (scroll dolů/nahoru namapovaný na "plyn"/"brzdu") ve stoje.

    Pedály jsou programovatelné přepnutím z režimu USB HID do režimu USB mass-storage (přepínač na spodku pedálů) a editací textového souboru. Pedály samy o sobě nedovedou generovat scroll události, ale díky userspace přemapování přes key-mapper to není problém.

    Poměr cena-výkon je mnohem horší než u předchozího HW a kolorimetrická sonda je za podobné peníze lepší investicí, ale při práci ve stoje mi pomáhají.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 15.6.2021 16:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Ten stůl Bekant vypadá hodně male (malá deska). Ten druhý je na tom mnohem lépe a vypadá jako ty, co používají kolegové v práci.

    Každopádně moc pěkný zápisek, díky za to.

    Jinak osobně si myslím, že podobné problémy mívají jen jedno správné řešení, to nejméně oblíbené a nejhůře proveditelné. Ano, pravidelné cvičení a minimálně 5km chůze denně :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.6.2021 17:42 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Mě se osvědčil stůl ET1 od alzy, kupoval jsem ho bez desky, tu jsem si nechal uříznout sám.

    TKL mechanická klávesnice super též.

    Můj tým jede jen a pouze audio meetingy (respektive sdílí se plocha), tak mi víc vyhovují sluchátka. A překvapivě investice do Sony 1000XM4 (měli jsme nějaký budget na vylepšení prostředí doma, a kvalitní stůl a židli už jsme měl, respektive, budget nebyl tak vysoký, abych koupil židli lepší) mi zvedla konfort úplně moc.

    Jednak mě teď nerozhodí nějaké zvuky domácnosti (mám dvě malé děti) a jsou fakt pohodlné, mít je na hlavě celou pracovní dobu není vůbec problém.

    Jedu tři monitory, což trochu řeší neergonomičnost uspořádání, ale další investice bude určitě 43" 4K monitor.

    a uvažuju o rotopedu pod stůl , protože u některých meetingů bych si klidně trochu zašlapal a ve výsledku bych měl dvě až tři hodiny aerobní aktivity navíc

    15.6.2021 21:55 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Kolega ten rotoped pouziva a je s nim spokojeny - jakmile nemusis mit zapnute video a naucis se s tim dychat, neni to poznat ze je prave na prochazce. Jen jak zapnes video, dost ten pohyb rusi.
    16.6.2021 13:12 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office

    Potom sa vráti do kancelárie a nebude môcť pracovať.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    Max avatar 15.6.2021 21:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Jinak ještě bych dodal, že tu Jabru také používáme a vypadá dost dobře. Za mě musím ale říci, že jsem míval se sluchátky problém jen díky špatným sluchátkům. Se sluchátky s pořádnými náušníky (né koženka, ale látkové a pořádný koláče) a rozumným přítlakem je to ok. Jakmile jsem míval menší náušníky, tak konečná. Jakmile něco tlačí na ucho, je to špatný.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.6.2021 21:44 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    A nosis bryle? To co tlaci me totiz nejsou nausniky, ale pritlacene pacicky bryli k uchu a s tim sebelepsi sluchatka moc nenadelaji. Mam ty Sonacke 1000MX, jen M2 coz je nejspis stejna mechanicka konstrukce - a byt jsou superpohodlne, pulku pracovni doby v nich nevydrzim. Navic v lete se v nich slusne poti usi a celkove je zvuk prilis blizko, takze se z libovolnych sluchatek monehm vic unavim. Ale diky za tip!
    Max avatar 15.6.2021 22:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Brýle nemám, ale i ty MX2 vypadají jako koženka/kožený. To mi nevyhovuje, protože jsem se v takových více potil a hůře se mi přizpůsobovaly hlavě. Myslím si, že látkový náušník je v pohodlnosti někde jinde a možná nebude pak problém ani s brýlemi (ale to nevím, jen vařím z vody).
    Osobně jsem si na sluchátka zvyknul tak, že je mám na hlavě i když nic neposlouchám :D. Prostě jakmile sednu doma k PC, tak první věc jsou sluchátka na hlavě a klidně i 12h a nevadí mi to :). Jinak já mám Sennheiser HD 518.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.6.2021 10:59 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Já s těmi 1000MX4 vydžím celý den i s brýlemi
    16.6.2021 00:13 GeorgeWH | skóre: 42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Ten stůl Bekant vypadá hodně male (malá deska). Ten druhý je na tom mnohem lépe...

    A pritom tam mas rozmery (160x80 vs 120x80).
    17.6.2021 08:22 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    oboji male, 120cm je snad vtip
    Josef Kufner avatar 17.6.2021 10:56 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Pokud potřebuješ k práci jen notebook a hrnek čaje, tak to stačí.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.6.2021 11:40 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    To bych i věřil, ale tohle snad není server pro hajzlbáby.
    Gréta avatar 15.6.2021 21:12 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office

    Svádějí mě k natočení hlavy/těla blíž k primární obrazovce

    si dej hlavní doprostředka a vedlejší monitory bokem jestli ti jako stačí koukat jenom vobčas ;D

    a vubec byse ti jako víc hodilo ktomu trackballu a pedálům něco víc extra třeba 3d headset nebo takovej ten eink monitor :D :D ;D ;D

    15.6.2021 21:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Aby rozlišení monitoru šlo využít pro zobrazení více textu na výšku a text byl čitelný, je potřeba dostatečná velikost pixelů (cca 0.27mm) a tedy dostatečně velká úhlopříčka - 24" pro 1200p, 32" pro 1440p. 4k displej s 2160p je na tom teoreticky ještě lépe, ale monitorů s úhlopříčkou alespoň 43" (cca 0.25mm)
    Cože cože. Proč bys potřeboval velké pixely? Naopak pixely jsou lepší malé a více. Při více pixelech na jednotku textu je text čitelnější. Pokud máš na vyšším rozlišení text moc malý, pak jsou špatně nastaveny DPI a/nebo velikost textu.

    Používám 32" a rozhodně bych nikomu nedoporučoval při této velikosti méně než 4k, specielně na práci.
    15.6.2021 21:53 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Abys nemusel namahat oci mhourenim, potrebujes urcitou minimalni vysku pisma (v milimetrech). Takze to ze na stejne uhlopricce mas vic pixelu vyuzijes k prokresleni detailu pisma (super pro grafiky), ale vic obsahu (super pro programatory a adminy) na stejne velky displej nedostanes. A cenovy rozdil mezi 1440p a 4k na stejne uhlopricce je bohuzel porad dost znatelny.

    Nebo mi unika nejaky jiny trik? Jasne, kdo ma mlade a zdrave oci, dovede s mensi namahou cist mensi pismo - ale jakmile mas bryle a par dekad kazeni si oci cucenim do monitoru, uhlopricka je podle me jedina cesta jak videt vic obsahu najednou.

    A pokud pouzivas aplikace postavene na Electronu (Slack, VS Codium), tak se ti snadno muze stat jako me v minule praci (27" 4k), ze mas cast textu titernou, protoze nenativni aplikace nerespektuji nastaveni systemoveho DPI. Ale mozna to od te doby uz alespon u Electronu opravili...
    Max avatar 15.6.2021 22:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Mám 34" monitor a rozhodně bych na něm 4k bez změny DPI nechtěl. Myslím si, že při zachování DPI je pro 34" vhodné maximálně QHD rozlišení. Do 4k bez změny DPI bych šel až tak u 40".

    Pokud jde o změnu DPI, tak ani ve Windows to není ideální a nevím, jak jsou na tom linuxové app, ale věřím, že spousta bude problém mít. Proto osobně upřednostňuji nativní rozlišení bez změny DPI.

    Vzhledem k tomu, že občas hraji hry, tak bych ani 4k rozlišení nechtěl (GPU s tím mají problémy a na úplnou top GPU za 40k, nebo kolik to dnes stojí, jsou many škoda).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.6.2021 07:31 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Používala jsem 4k v obou prostředích a Linuxový desktop mi na tom se škálování vycházel líp. Spousta Windows aplikací to naposled co jsem to zkoušela neuměla, na Linuxu je jediný problém který mám s některými Elektron aplikacemi (nevím co s tím tvůrci dělají, jiné fungují dobře)

    (Používám 32" 4k, 125% scaling)
    15.6.2021 22:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Abys nemusel namahat oci mhourenim, potrebujes urcitou minimalni vysku pisma (v milimetrech).
    Ano. Já mam písmo obvykle nastaveno na celkem velkou velikost, přijde mi, že větší než je průměr. Nevim o aplikaci, kde bych měl problém s nastavením DPI nebo velikosti fontu. Ve VS Codiu se to řeší nastavením window.zoomLevel a editor.fontSize . Šlack používám v prohlížeči v "připnutém" tabu, v té samostatné appce nevidim smysl. Nevim jak Zoom.

    Problém je spíš změna DPI, tj. když odpojim laptop od displaye nebo obráceně. Některý aplikace vyžadujou restart nebo změnu konfigurace. Větší část toho jsem si zautomatizoval skriptem, ale celkově podpora rychlé změny DPI je v linuxovým desktopu velmi špatná.

    Ano, 4k je o dost dražší, nicméně došel jsem k tomu, že bez pořádnýho rozlišení pro mě externí display nemá smysl a radši do toho investoval. Naopak jsem ušetřil na stolu, koupil jsem tu levnou Ikeu bez motoru. Stůl s motorem jsem měl v některých zaměstnáních a neudělalo to na mě dojem, nemam rád ten zvuk a taky to je poruchové. Raději si zatočim klikou.

    K displeji ještě jedna poznámka: Mezi vývojáři je rozšířený mýtus, že display má být vysoko, třeba v úrovni očí (nebo ještě vejš). Tohle mě stálo probémy s křečí v ramenou, a následně jsem zjistil, že se doporučuje mít v úrovni očí maximálně tak horní hranu displeje, spíš ale ještě kousek níž. Takže mam display na nejniží poloze, kterou stojan dovoluje, a mírně zakloněn dozadu. Od té doby je situace v ramenou lepší.
    16.6.2021 09:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Mezi vývojáři je rozšířený mýtus, že display má být vysoko, třeba v úrovni očí (nebo ještě vejš). Tohle mě stálo probémy s křečí v ramenou, a následně jsem zjistil, že se doporučuje mít v úrovni očí maximálně tak horní hranu displeje, spíš ale ještě kousek níž.

    Odborníci tvrdí, že ve výši očí by měla být horní hrana. Mně osobně vyhovuje o něco výš, u 24" monitoru ve výši očí tak dvě třetiny výšky, u 27" tak tři čtvrtiny. Horní hrana pod úrovní očí by mi určitě nevyhovovala a notebook kdesi dole na stole je pro mne vysloveně utrpením (dlouhodobou práci na notebooku bez externího monitoru, klávesnice a myši bych nesnesl).

    Fluttershy, yay! avatar 16.6.2021 09:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Mezitím: computer display ergonomics

    The basic idea of these links is that computer display should be placed substantially lower than usually recommended, and displays should be tilted substantially back at the top. This is a very different position than the one I usually see advocated, with the top of the screen at eye level or slightly above, and the display relatively straight up and down. (And quite different from the setup I see people using in any office I’ve ever been in.)

    tl;dr Optimální úhel pohledu je cca -30 stupňů.

    (Proč se to nepoužívá? Možná kvůli odleskům stropních světel za zády?)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.6.2021 10:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Asi je to individuální, ale to, co tam prezentují jako optimální, bych dlouhodobě určitě nesnesl. Už takhle mám problémy související s předsunutou krční páteří a právě mírně vyšší poloha monitoru mi pomáhá to zlepšit.
    16.6.2021 11:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Ne, že bych ti to nevěřil, koneckonců znám spoustů lidí, kteří to mají stejně, ale zajímalo by mě, jestli ten problém skutečně je pozice displaye, nebo jestli je problém někde jinde a tohle je jen kompenzace. Mam určité intuitivní podezření, že možná spíš to druhé.
    16.6.2021 11:32 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Není za tím samozřejmě jen poloha monitoru, ale je to výsledek špatného držení těla. Díky mírně vyšší poloze monitoru strávím víc času s rovnými zády i krkem, což mi pomáhá a vzhledem k tomu, kolik času u počítače prosedím, je to dost významný faktor. V autě zase pomohlo si víc napřímit sedadlo, abych neměl nutkání předsouvat hlavu (v autě ale teď trávím podstatně méně času než před covidem).
    cezz avatar 17.6.2021 10:31 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Mne sa na celej diskusii pacil ten zaber ako to ma niekto nastavene. Ma tam ergonomicky umiestnene monitory, ergo stolicka, podlozka pod zapastie pre mys a klavesnicu. Stol s nastavitelnou vyskou.. Niekto s tym stravil nemalo casu a asi aj penazi aby to takto mal, ale taku zakladnu vec ako upratat ten bordel pod stolom aby tam bol normalny priestor pre nohy tak to uz bolo zjavne moc. :-D A pritom z hladiska ergonomie by to mozno malo uplne najvacsi prinos.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Fluttershy, yay! avatar 17.6.2021 11:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Možná perspektiva té fotky? Ten prostor, který tam je, plně postačuje. Ani když sedím na evropský způsob, nemám kolena o moc víc vepředu než ruce na klávesnici.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    cezz avatar 11.7.2021 16:57 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Ja som nervozny uz len z toho kabla co sa povaluje cca 10cm od kolieskok na stolicke. A vseobecne si obcas rad natiahnem nohy dopredu na par sekund a tam proste na to nie je priestor.

    Ked to niekomu vyhovuje, tak preco nie, ale mne to teda prislo dost kuriozne.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Fluttershy, yay! avatar 11.7.2021 17:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Člověk má vestoje nohy natažené nebo si je může libovolně protahovat. Zrovna u stolu stojím s nohama rozkročenýma doširoka. (Ono to asi jde i na té sedlové „stoličce“.)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.6.2021 10:40 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Loni jsme měli workshop na téma ergonomie pracoviště a zrovna tohle tam bylo zmíněno dost důrazně. A musím říct, že naklonit monitor tímhle způsobem mi dost pomohlo od bolesti krční páteře a pracuje se mi líp.
    16.6.2021 13:13 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office

    A potom firma zisti, že minuli peniaze, ktoré mohli zaplatiť ľudom.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    16.6.2021 21:09 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Pokud to draze placeným programátorům pomůže zlepšit pracovní podmínky? Ta hodnota opravdu není záporná :) Většina z nás by jinak strávila dost času studiem toho samého, ergonomie pracoviště, zvlášť když děláme full remote, je pro nás celkem důležité téma.
    16.6.2021 15:22 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Nepouziva se to proto, ze kdyz se clovek svali do zidle, tak by musel mit bradu na hrudniku. Preci jen naucit se sedet vzprimene neni uplne snadne, a pak to svaleni, pri klasickem "horni hrana v urovni oci" stale pouzitelne.

    Navic, pokud zacnes s tim -30, jak je ma nekdo vyfocene v tom threadu, tak budes nejakou chvili nejspis bojovat s tim, aby jsi se nehrbil. Co hur, cim mene mas natrenovany spravny posez, tim vic s tim budes bojovat.

    Takze IMHO duvod je, ze koncept je to mozna optimalni (nez si zase nekdo udela jinou studii), ale bez urciteho skillu obtizne proveditelny.
    15.6.2021 23:01 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Taky to moc nechapu. Sedim u normalniho (80cm hlubokeho) stolu na 24" FHD vidim u fontu artefakty z aliasingu. Kdyz jsem prechazal na 25" 2k, tak jsem se bal, ze budu muset zabrednout do debugovani snad uz funkcniho skalovani v KDE (ktere stale neni per-dispaly). Nakonec jsem na naj ani nesah.

    Jinak s 40" 4k monitorem hodne stesti. Mam jako druhej, doplnkovej (rozumnej, jde otocit nad stul, tak ze je daleko jak normalni monitor), monitor 40" televizi. Do stran to jeste jde, ale nahoru se clovek hlavou nakyve docela dost.

    Jinak teda I, ma ~2.9 mm, tak nevim jestli je to malo, nebo hodne.
    Max avatar 16.6.2021 08:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Kolega má 40", možná 42" (4k rozlišení), nevím přesně a pochrochtává si.
    Každopádně všechno to je subjektivní a každý to má trochu jinak, někdo trochu víc jinak :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.6.2021 10:37 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Tak to mas fakt dobry oci - ja na 25" 1440p monitoru musim vsude zvetsovat pismo a celkove se mi s nim spatne pracuje...
    16.6.2021 09:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    FullHD … WUXGA … Quad HD … 2k

    Tyhle zkratky jsou mor, radši normálně napište 1920x1080 nebo 2560x1440, ať je jasné, co máte opravdu na mysli. (Označení "2k" pro 2560x1440 je ale špatně zcela určitě.)

    Někdo nedá dopustit na dual-head, ale mě dva monitory nevyhovují. Svádějí mě k natočení hlavy/těla blíž k primární obrazovce, což nedělá dobře zádům a krku.

    Mně se pro dva monitory (aktuálně doma 2x27") osvědčil trochu nestandardní layout, kdy mám kolmo proti sobě pravou půlku levého monitoru (tj. přímo před sebou mám místo ve čtvrtině šířky), což je taky primární prostor, kde probíhá nejvíc práce. Pravý monitor je pak natočený šikmo tak, abych se při natočení hlavy díval kolmo na jeho levou polovinu. Záleží samozřejmě na tom, co člověk dělá, ale já mám docela dost činností, kdy se ten druhý monitor zatraceně hodí.

    Mimochodem, v souvislosti s přidáním druhého monitoru jsem taky přešel na montáž na zeď (systém AlzaErgo Slatwall s lištou na zdi) a je to mnohem praktičtější, ty dva podstavce by zabíraly neúměrně velkou část stolu.

    Pro oči ideální, ale dražší varianta je navíc kalibrace displeje kolorimetrickou sondou.

    Tady bych trochu mírnil přehnaná očekávání. Kalibrace samozřejmě pomůže, ale bohužel ani po ní se nedá spoléhat na to, že by obraz vypadal stejně. Ale stojí to za to už kvůli srovnání jasu, to bych od oka určitě netrefil. Mimochodem, 120 cd/m² bych při celodenní práci nesnesl, to je na mne strašně moc - ale asi záleží na celkových světelných podmínkách v místnosti. Samostatnou kapitolou je vytvoření profilu, protože ten používají jen některé aplikace - prohlížeče obrázků, grafické editory nebo webové prohlížeče.

    TKL layout (ten key less - bez numerického bloku) je výhodný pro vycentrování klávesnice vůči monitoru

    Téhle úvaze nerozumím. Jednak klávesnici centruji proti sobě, ne proti monitoru, jednak nevidím jediný důvod, proč by to, že je napravo numerický blok, mělo bránit tomu, abych si ji vycentroval podle toho základního bloku (nebo spíš základní prstové polohy).

    Gelové kupované podložky mají mizernou výdrž (gel se tepelným a mechanickým namáháním otlačí a po čase začne unikat)

    S podložkami ke klávesnici zkušenosti nemám (zkoušel jsem, ale spíš mi překážely než pomáhaly), ale gelovou podložku pod zápěstí jsem měl asi pět let a vyhazoval jsem ji kvůli celkovému zašpinění, určitě z ní nic neunikalo.

    Mono reproduktor a mikrofon optimalizovaný na telekonference mi dlouho přišel jako zbytečnost, ale je to obrovský rozdíl v únavě bez kompromisu v kvalitě přenosu. Jabra Speak 410

    Tyhle klasické konferenční mikrofony se hodí hlavně na konference, kdy sedí víc lidí okolo stolu (a mikrofonu), takže je všesměrovost výhodou. Pro jednoho uživatele na pracovním stole to může být spíš kontraproduktivní, protože mikrofon bude chytat i různé odrazy a ruchy z okolí. Mně se osvědčil Razer Seiren X (jeden z mála výrobků této firmy, který vypadá decentně a nevytváří asociace na vánoční stromeček).

    16.6.2021 10:10 rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office

    Téhle úvaze nerozumím. Jednak klávesnici centruji proti sobě, ne proti monitoru, jednak nevidím jediný důvod, proč by to, že je napravo numerický blok, mělo bránit tomu, abych si ji vycentroval podle toho základního bloku (nebo spíš základní prstové polohy).

    Nechci odpovídat za autora, ale pokud si ji vycentrujete podle toho základního bloku, pak nebude vycentrovaná klávesnice jako celek. Někteří lidé (jako např. já) jsou na podobné asymetrie citliví a je jim to nepříjemné, ač se to může zdát absurdní. (Mimochodem i proto bych si i já centroval klávesnici vůči monitoru a ne vůči vlastní poloze.)
    16.6.2021 10:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Co se týká pracovního prostředí, jsem trochu Rain Man, takže jen nastavováním polohy monitorů jsem strávil přes půl hodiny (z větší části kvůli nešťastné konstrukci držáku) a kdyby mi s nimi někdo hnul třeba o dva centimetry, okamžitě bych to poznal. Ale klávesnice je zařízení, se kterým interaguji rukama, takže je pro mne podstatná poloha rukou při psaní, ne to, jestli něco přečnívá doprava. A poloha klávesnice vůči monitoru pro mne nemá smysl už vůbec, s ohledem na asymetrickou polohu monitoru samotného (viz můj původní komentář).
    16.6.2021 10:36 rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Rozumím. Asi nemá cenu se o cokoli přít. Ergonomie bude jistě do určité míry individuální. Navíc v tomto případě vlastně asi nejde ani tak o ergonomii, ale spíš o nějakou 'neschopnost efektivně existovat v amorfnímu prostoru'.

    S tou klávesnicí bych to chápal tak, že tato bude vycentrovaná (symetrická s) vůči celému pracovnímu prostoru, vůči němuž bude takto symtricky umístěný i monitor a moje pracovní pozice. A je jedno jestli to chápeme tak, že umístění zařízení A podmiňuje umístění zařízení B nebo naopak. Duležité je ta výsledná symetrie.

    Poslední poznámka by byla k tomu vašemu původnímu komentáři popisujícímu váš pracovní layout. Také jsem uvažoval o dvou monitorech, ale buď bych potřeboval rovnou tři a nebo bych musel mít přímo naproti sobě ten předěl a to by asi nebylo dobré. Mít to jako vy (jestli jsem to správně pochopil) bych asi nesnesl. Čímž to výbec nekritizuji, jen jsou prostě lidi, kteří musí při odchodu z bytu dvacetkrát zamknout a odemknout (odemknout asi radši jen devatenáctkrát, nebo jak přesně tohle funguje).
    Fluttershy, yay! avatar 16.6.2021 10:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Standardní klávesnice v prvé řadě není symetrická. Zvlášť teda kvůli hraní, ale i obecně si ji řada lidí i otáčí. Nehledě k tomu, po jakých křivkách se pohybují lidské končetiny v kloubech.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Ruža Becelin avatar 16.6.2021 10:24 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Polohovatelný stůl

    Ikea prodává polohovatelný stůl Bekant za 12k

    Driv jsme meli Galant, ted jsme poridili polohovatelny Bekant a je mensi a ne tak dobry, jak byval Galant. Lesson learned, priste jdeme do jinych.

    Zidli mame herni (cena/vykon, priste pujdeme do ergonomickych, nase zidle jsou skvele, ale ne stavene na 12h/7dni, za ten rok dostaly zabrat). Jeste jsme poridili klekacku a sedlovou zidli.

    Monitor

    Presel jsem z 3x27" na 49" ultrawide, neni to spatne, specialne s PBP, ale obcas mi tri monitory chybi. Zvlast, kdyz potrebuju separatni pracoviste pro zakaznika.

    Klavesnice

    Z Logitechu jsme presli na Corsairy (K95 + K70-II) a je to jiny level. Rozhodne doporucuji, zvlast u K70 ty klavesy nejsou temer slyset

    Trackball

    Uz dlouho kombinuji klasnickou mys s Logitech MX Ergo a nemam problemy s unavou ruky. Jinak hodne vesmes zenskych clenu firem, kde jsem delaval, pouzivalo Roller Mouse - sice drazsi, ale stoji za to.

    Telekonferenční mikrofon a reproduktor

    Na telco pouzivame Jabra co pamatuju, ten jsem vymenil Evolve 75 za novejsi Evolve2 65 a na hlasitou konferenci mame Jabra Speak 510. Doporucuju oboje.

    16.6.2021 10:42 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Většina herních židlí jsou hrozný ergonomický odpad, který se ergonomicky jen tváří.
    16.6.2021 11:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Hodně populární je Ikea Markus, kterou mám taky, ale kromě toho, že se mi postupem času podařilo rozložit povrchovou vrstvičku opěrky hlavy, se mi teď začal viklat sedák, takže budu muset řešit novou. Docela mne láká tahle, ale ta cena není úplně příjemná.
    Ruža Becelin avatar 16.6.2021 15:22 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Markus je fajn, predtim jsme ho meli, ale home office par let zpatky ho vyridilo :-D
    Ruža Becelin avatar 16.6.2021 15:21 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    My mame DxRacer, pomer cena/vykon je vyhovujici, ale neni to na dlouhodobou zatez. Ted to kombinujeme s klekackou a sedlovou zidli a pozdeji upgradujeme zidle na neco skutecne ergonomickeho.
    16.6.2021 18:04 elenril
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Většina herních židlí jsou hrozný ergonomický odpad, který se ergonomicky jen tváří.
    s/herních//

    Míval jsem Humanscale Freedom, a zpětně mi přijde nechutně předražená a ergonomie nic moc. Zdaleka nejlepší je česká Therapia - ta za tu cenu opravdu stojí. Z mého okolí ji má >5 lidí a všichni ji chválí.
    16.6.2021 11:09 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Ještě bych dodal, že jsem teď řešil kvůli HO židle pro několik členů rodiny, a poměr cena výkon pro lidi, co nechtějí za židli dát víc než 10000kč mi vyšel https://kancelarska-kresla.heureka.cz/managini-f-3000/, jednu mám doma tři roky, zz doby, kdy jsem chodil spíš do kanceláře a dvě další si koupili jiní členovéširší rodiny a všichni jsou spokojení a to právě i ve srovnání s dražšími židlemi v ceně kolem 6000kč.

    My jsme si nakonec mohli půjčit Therapia židle z kanclu, ale ani tak mě to Managini křeslo neuráží a občas v něm sedím i při práci.
    Fluttershy, yay! avatar 16.6.2021 11:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Z tohoto soudku: před rokem jsem od likvidátora kanceláří objednal zhruba 15 židlí Steelcase, LD Seating,… kus za tisícovku (jde o bytelné modely prodávané nové za těch 5k-10k). Být ve vyspělejším regionu, šlo by za snesitelnou cenu najít i Steelcase Leap, popř. klasický Herman Miller Aeron, ale i tak dobré.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.6.2021 12:25 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    15 židlí
    Smimli se zeptat, k cemu doktorand potrebuje 15 zidle?
    Být ve vyspělejším regionu
    To vis, musis na zapad davide :)
    Fluttershy, yay! avatar 16.6.2021 12:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    To nevím, ale židle se musí vyzkoušet, takže jsem vzal asi šest různých modelů, ze kterých jsem si nechal Steelcase Reply jakožto nejlépe nastavitelnou, zbytek jsem rozdal v rodině. Pak jsem doobjednal Alfa Sidiz rodičům do kanceláří a Steelcase Let's Be na statek.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.6.2021 13:15 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    A jsi tedy doktorand ci ne?
    16.6.2021 13:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    A jsi tedy doktorand ci ne?
    A ty jsi tedy korporátní vyděrač, či ne?
    16.6.2021 16:02 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    To bys musel definovat, co si pod timto predstavujes. Ja bych rekl, ze delam poradek. V podstate jsem uklizec.
    16.6.2021 16:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Mně je asi celkem jedno, jakým eufemismem se to pojmenuje...
    16.6.2021 21:55 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    A take donedavna tovarnikem, ale jen malym. :-D ted uz jen uklizec tam, kde si najmou.
    17.6.2021 10:42 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Kancelarskou zidli jsem zatim resit nemusel, ale nejspis me to casem bude take cekat. Pokud by nekdo mel dalsi tipy na zidli s loketnima operkama a skvelym pomerem cena/vykon (tedy bohuzel ne sebeskvelejsi Aeron za 35k), budu moc rad kdyz se podelite.

    Jen mam skoro 2 metry, takze polohovatelnost hloubky sedaku, posunuti "hrbu" na zadove operce nahoru a uprava naklopeni vodorovne sedaci plochy hraje docela velkou roli...
    17.6.2021 08:14 henk | skóre: 2 | blog: henkovi_prdy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Asi jsem geneticky nadaný, ale já HO přežívám na gauči/posteli/židli/zemi/trampolíně s jedním notebookem. Je to celkem v pohodě a třicet už mi bylo dávno. Možná jak mě to nutí měnit pozici.

    Ale mít další monitor, pracovní stůl, klávesnici a dobrou židli je určitě příjemné - občas si můžu užít v kanclu.

    Co jsem si nechal koupit je trackball: Logitech MX Ergo. Tady jsem maximálně spokojený, úžasná věc. Pařím s tím i Quake 1 & 2. Určitě doporučuji.

    K tomu ještě sluchátka JBL za ~1.5kKč - hrajou parádně i mikrofon mi chválí. Akorát tu mám dilema - preventivně se snažím vyhnout bezdrátu, tak mám kabelovou verzi. Ale musím uznat, že to bývá někdy opruz. Motá se to všude ...
    Josef Kufner avatar 17.6.2021 11:02 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Asi jsem geneticky nadaný, ale já HO přežívám na gauči/posteli/židli/zemi/trampolíně s jedním notebookem. Je to celkem v pohodě a třicet už mi bylo dávno. Možná jak mě to nutí měnit pozici.
    Ano. Častá změna pozice je co se ergonomie týče to nejdůležitější. Notebook má obrovskou výhodu právě v tom, že jde vzít a přesunout se kamkoliv.

    Na seznam míst vhodných k práci bych doplnil ještě hamaku, lavičku v parku (s podprdelníkem) a bazén (ten však vyžaduje opatrnost, neboť notebooky nebývají vodotěsné).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.6.2021 11:49 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Proc s podprdelnikem?
    regine avatar 19.6.2021 07:30 regine | skóre: 22 | blog: regine
    Rozbalit Rozbalit vše klekačka

    To:Josef Kufner

    Dávám za pravdu se střídáním polohy, i ve stoje. Pokud v sedě > střídám židli s klekačkou. Dokonce jsem si ji před 25 roky vyrobil sám dle modelu v katalogu za tehdy 8 tisíc Kč. Vodinstalatér mi ohnul nosnou trubku na ohýbačce. Na našem trhu mi nic nevyhovovalo. Vyšla cenově do 1 tisíce. Je potřeba si na klekačku zvyknout, asi do 1 měsíce.

    Cigareta krátí život o 1 minutu, láhev koňaku o 5 minut a pracovní den krátí život o 8 hodin.
    18.6.2021 21:06
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    trolling

    Zobrazit komentář
    27.10.2022 17:00 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trocha ergonomie na Home-office
    Update k vydrzi baterek v trackballu: Porad mam jeste puvodni a to ho pouzivam alespon 4 dny v tydnu po 8h uz dele nez rok. Update k pedalum: Pouzivam je jen obcas, v sede to neni prilis prijemne na kolena. Update k zidli: Poridil jsem pred rokem Therapia Sense XL (nejnovejsi model) a jsem hodne spokojenej.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.