Toto je pekný príklad, že pivo môźe obsahovať halucinogény. Typický zástupca je ležiak českého typu - obzvlášť Pilsner Urquell. Tento silný halucinogén obsiahnutý v českom ležiaku spôsobuje, že pijáci tohto piva po krátkej dobre prestanú iné druhy piva považovať za pivo. V extrémnych prípadoch za pivo nepovažujú ani moravské či slovenské ležiaky. Postihnutie je často celoživotné a s pacientom sa už o inom druhu piva nedá baviť, v kuse bude spomínať slová "patok", "chcanky" a podobne.
Ja zasadne nepiji statni pivo! Varit pivo statu neprislusi stejne tak, jako zajistovat socialistickou rovnostarskou zdravotni peci financovanou z povinne odevzdavane a nasilim vymahane zdravotni dane! Pivovarnictvi a zdravotnictvi se musi privatizovat!
Tak myslí Budějovický Budvar, jehož právní forma je definována zákonem č. 77/1997 Sb. tedy "Zákon o státním podniku", viz zápis v obchodním rejstříku https://apl.czso.cz/res/detail?ico=00514152, který právní formu definuje jako "301 - Státní podnik"
Přesto, že pivo tam asi vaří lidé, tak se dá říci, že ho vaří stát
kolega měl takhle instalovaný Gambrinus. Přijeli jsme na Slovensko, šli po práci na svačinu a on "mají gambáč!" No a co že mají gambáč, ten si můžu dát všude. Já nejsem pivař, vlastně toho za rok vypiju asi tolik co jinej za hodinu ale když jsem někde vyjetej, když už si to pivo dám protože někdy se to hodí, tak zkusím místní. A vlastně nevím o tom že by to někdy bylo špatně. Nevím jak to vypadá se slovenskýma pivama teď ale ať jsem pil Bažanta, Corgoň, Kelta nebo Mnicha, tak ten gambáč fakt nevím proč. Já z něj měl vždycky pocit že to dělají z ropy někde v Bhopálu.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Tvl to bude zas thread pivnich znalcu...
Cely svet pije stylem 2-3tretinkove piva za vecer tudiz na druhu a znacce nezalezi. Rano jste jak rybicka. Jenze prumerny cesky pijak si da za vecer 10 piv a jeste neco tvrdsi k tomu a rano musi byt jak rybicka jit do prace. Dej si 10 psenicnych nebo Ale nebo Ipa a rano nevstanes, permonici budou busit v hlave 2 dny a v tlame budes mit prdel...
Takze cesky lezak v ceskych knajpach frci jen kvuli tomu, ze ma nejmensi vedlejsi ucinky
Nejmensi ucinky? Jsi nepil transexualni Bud Light ktery je vyplachem trubek po produkci Bud ktery je tak light jako vyplach trubek po pivu nekde v ceskem pivovaru? Muzes vypit 20 Bud light a zadny bolehlav, leda tak prujem.
Ryzove pivo nepiji s nabozenskych duvodu, no z americkych lezaku mi chutna Miller Genuine Draft. A pise jak svina A kdyz jsem na beach party sosnul snad deset tretinek tak i nejaky ten permonik rano zabusil...
Miller pise? Pivo piju jenom obcas, jinak preferuji whiskey nebo bourbon (s doutnikem). Asi tak pred mesicem mel kamarad BBQ a mel tam Millera, kazdy z nas vypil asi 15 lahvi a permoniky nevidel nikdo. Ja mam pocit ze ve srovnani s ceskym pivem je to ochucena voda.
já mám v tlamě prdel po dvou pivech, já to fakt piju minimálně, k jídlu, třeba po guláši nebo k pečenému masu se to tak nějak hodí. Ale nebo Ipa mi nic neříká, nevidím v tom rozdíl, pšeničný mi celkem chutná.Jo pivaři říkají že to je taková limonáda. Eště musím někde zkusit kyseláč, jenže to je takovej pivní extremismus že to dělá pár šílených experimentátorů, v české pivní monokultuře zcela bez naděje na úspěch.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Psenicny pivo je skvele dopoledne, ale nebo ipa je fajn v horku, treba v Nevade piju jenom Lagunitas, uhasi zizen, s jidlem chutna. Kyselac jsem nezkusil, nevim o zadne produkci tady.
Jedno se musí nechat, ten boom minipivovarů, co nastal po úspěšném lobbingu Bernarda, brutálně zvedl kvalitu piva a vyrostlo spoustu minipivovarů + spousta lidí začalo doma vařit pivo. Osobně nejsem žádný velký pivař, ale viděl jsem tu proměnu piva za posledních hafec let. A také vidím, kolik lidí kolem mě doma vaří pívo. A není jich málo a vaří dobrý kousky. Na těch domácích pivech je vidět, jak i tam postupně jde vývoj a automatizace kupředu :). Prostě "pračka" je nutnost, nikoho nebaví ručně míchat a hlídat teploty atd. Stejně tak lahvování je voser a přechází se na sudy :).
Takže jo, pračka je nutnost, aby pivo žilo :).
Zdar Max
To samozrejme nosi i neduh v podobe prechmelenych piv kde se uplne zabije sladova chut a to pivo pak fakt muzou delat i z pampelisek. Uplna tragedie je za studena chmeleni, Bakalar je zlo! Z toho sem jednou blil pul dne a porad ten isohop ne a ne vyblit...
Velmi fandim tem, kteri treba ozivili a zrekonstruovali statek, nejlepe v sudetskych hvozdech, a rozjeli tam ubytovani, minipivovar, hospodu, atd.
Je otazka, cim je rozmah minipivovaru zpusoben. Nevim, jakou roli v nem sehral pan Bernard, spise bych to videl na prijeti trendu smerovani ke kvalite a rozmanitosti v pivu, ktery pochazi z Nemecka a Belgie. Je dobre, ze Cesi objevuji ruzne chute a zpusoby vareni a ze si uvedomili, ze neni jen Plzen a statni pivo z narodniho pivovaru.
Naopak, Bernard za to mohl hodně. Loboval za úpravu daně pro určité objemy (malé a střední pivovary). V roce 1995 tak protlačili diferencovanou spotřební daň. A pak začal postupně boom (samozřejmě zlehka, pár odvážlivců muselo nejdříve cestu prošlápnout a ukázat, že to jde). Doma si pak může člověk vařit pivo do objemu 200l/rok/rodina (osvobození od DPH apod.), resp. nově by to mělo být 2000l/rok/rodina.
Zdar Max
Jinak tedy já nebyl nikdy velký pivař, ale to, co se kdysi vařilo byly už solidní patoky. Aspoň, co jsem slyšel. Prostě velcí hráči šidili, co se dalo. Tím, jak postupně nabíhaly minipivovary a nastával jejich boom (začaly vznikat hospody, kde se točily jen miniopivovary), tak to začali i velcí hráči pociťovat a spoustu piv se opět vrátilo do pitelného stavu. Pamatuji si, jak postupně umíral Gambrinus, stával se nepitelným a pak zase postupně rostl (dnes je celkem oblíbený excelent). To samé např. Samson (opět, jedenáctka je na slušném levelu), ale i jiní. Nemám ale vlastní zkušenost, jen co jsem pozoroval "spokojenost" kolem sebe. Když se člověk podívá, jak se za 20 let pivní svět v ČR proměnil, tak je to neskutečný. Těžko říci, zda by se to stalo bez prolobování zmíněných daní a úplného osvobození pro malou výrobu.
Zdar Max
Nebyl bych to ja, abych nepodotkl, ze toto je krasnym dukazem toho, ze snizeni ci zruseni dane v danem odvetvi vede ke zvyseni konkurence a naslednym inovacim u skoro oligopolnich hracu.
To, co jsi napsal, bych podepsal. Ja treba nedavno ochutnal trebon po asi 10 letech a byl jsem mile prekvapen. Drive mi to nechutnalo a ted je to v pohode.
Kolik by tak mohl byt vynos z privatisace statniho pivovaru? Nasel jsem, ze zisk za 22 meli asi 250 miliou pri obratu cca 3 miliardy... zadna slava tedy.
Ano, mam. Me podnikani opravdu dosahovalo vyssich vynosu. Kdyby stat vzal 3 miliardy, rozpujcoval to na spotrebitelskych uverech, ziskal by vice. Podobne by ziskal, kdyby toto ulozil na terminovany vklad u nektere z bank. A tresnicka na dortu je inflace, kterou budvar svym ziskem patrne neporazil.
Tak pristi komix je jasny, po tom co "Společnost SUSE oznámila fork Red Hat Enterprise Linuxu (RHEL)" - bude to "Valka klonu". Se uz tesim na hovorkovic Darth Vadera...