abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Tma 2.0

    15.3.2007 23:07 | Přečteno: 2737× | poslední úprava: 15.3.2007 23:08

    Pokud neznáte Neffův román Tma alespoň ve verzi 1.0, nemusíte číst dál, nebudete asi rozumět ani stati ani pointě.

    Čtu aktuálně zajímavou knihu, jmenuje se Voskovec & Waschmanni / z rodinné kroniky a dopisů. (Promiň Terry, ale Buch! už mám přečtený.) Voskovec v ní píše o energetické krizi, která vypukla v roce 1970, kdy "rozvodné závody" zanedbaly investice do rozvoje sítě a ta nezvládala nárůst spotřeby domácností. Tato situace se v nedávné době opakovala v souvislosti s rozvojem počítačů a klimatizací.

    Ale nebudu zdržovat a začnu citovat:

    ... Už třetí den mřem a třesem se o elektriku Východního Pobřeží této kymácející se Unie, neboť to každou chvíli může prdnout a budeme ponořeni v temnotu, vydáni napospas pokrokovým živlům tmavé barvy, jakož i prodavačům omamných jedů, nehledě k tomu, že se nám zkazí potraviny a nebude doprava ani vodorovná ani vertikální (což v tomto městě má svou důležitost). Tudíž jsem překontroloval v této zemi neomezených možností zásobu svíček a pro případ násilného útoku jsem si ze sklepa přinesl k posteli tak zv. sledge-hammer a dvě crow-bars, což je zhruba česky perlík a velekramle či páčidla neboli háky na šlechtu, jak by řekl otec Ubu. ...

    K vyzbrojování ho vedly předchozí zkušenosti. To že naši civilizaci dělí od naprostého chaosu dvě chybějící večeře je všeobecně známá věc. Ale je zajímavé, jak pěkně koreluje skutečnost s děním románu, který se potažmo tváří jako sci-fi. Docela by mě zajímalo, jak by probíhal takový větší výpadek u nás, ale asi by tak dramatický jako v USA nebyl. Také je otázka, kde je ta hranice, kdy se situace urve ze řetězu, bude to výpadek jednoho okresu? Celé republiky? Ani jedna z těch variant nepostihuje ani zdaleka takový počet lidí, jako výpadky v USA.

    Každopádně knížku doporučuji, je celkem zajímavá, ale není to žádný životopis, ze kterého by se někdo mohl dozvědět den po dni, jak Voskovec v emigraci žil, jsou to jen takové útržkové pohledy. A když nemohl psát nebo psal, ale dopisy se ztratily, tak zcela chybí, nedozvíme se tak např. nic o celkem zajímavém období, kdy byl Voskovec v USA uvězněn jako údajný komunista. Holt vyšetřovaní vězni psát nesmí, ovlivňovali by svědky. Stejně tak schází druhá polovina války a období tuhé normalizace, kdy Werichovi škodil styk s kapitalistickým zaprodancem.

    Historická exkurze je to ale tuze zajímavá. Doporučuji.

    P. S.: Neffovu Tmu doporučuji samozřejmě také.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.3.2007 07:54 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    Neffovu Tmu rozhodně NEDOPORUČUJI! Pokud o tomto člověku máte ještě nějaké mínění jako o významném spisovateli, neničte si je touto snůškou srágor, vulgarit a stupidit nad zpráchnivělou zápletkou. Neff se tímto přerodil ze spisovatele a novináře (kterým byl za starých časů) do internetového pub(vyb)licisty, pyčowoe, se všemi negativy z toho vyplývajícími. Místo toho si přečtěte Měsíc mého života, Čtvrtý den až na věky a Pole šťstných náhod. To je Neff, který už bohužel neexistuje, vzpomínejme na něj v dobrém...
    http://bandzone.cz/_90972
    23.10.2013 22:52 ovis.avis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    Realita je někdy bohužel vulgární. Autor se pouze pokusil nastínit možné chování lidí v extrémních podmínkách. Na tom není nic špatného. Ano, některé podrobnosti si mohl odpustit. Nepředpodkládám sice možnost výpadku elektřiny takového druhu a rozsahu, ale globální nebo místní katastrofa jiného druhu není nikdy vyloučená. Napadá mě např. vyčerpání zásob ropy, nedostatek zdrojů pitné vody, prohloubení ekonomické krize mající za následek světový kolaps ekonomiky nebo občanská válka způsobená dlouhodobě špatnou politickou situací. Když se i v současných více méně "normálních" podmínkách někteří spoluobčané chovají jako hovada, dokážu si představit, že by v případě nastalé anarchie jednali podobně, jak to popisuje autor.
    16.3.2007 09:49 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    Cetl jsem Tmu coby povidku, prvni knizku a ted mam rozectenou druhou verzi a muj nazor na ni je: Kazda verze jde kvalitou dolu, hlavne propad mezi 1.0 a 2.0 je znacnej. Knizka je plna nelogicnosti, jsou na ni umele naroubovany Neffovy politicky zbozny prani a jeho zvlastni pohled na svet. Misto, kde konci puvodni kus 1.0 a zacina prepsana druha pulka je hrozne videt -- ten clovek si to po sobe neprecetl.

    20 let jsem bydlel par bloku od mista, kde v Holesovicich bydli Neff a to, co mi na 1.0 pripadalo blizky a plusminus realny, bylo ve 2.0 zmeneno k horsimu. Celkove Tmu 2.0 nedoporucuju jako dobrou knizku, ale zas nemuzu rict, ze by to byl uplne ztracenej cas. Proste jen dalsi beckova radoby sci-fi...
    16.3.2007 11:27 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    V Holesovicich? Neff prece bydli na Praze 5. Teda dneska uz ne, v duchodu se odstehoval do nejake vesnice, co si ted nevzpominam na jmeno a barak v Praze nechal synovi. Ta kniha se odehrava vsude mozne, povidka se odehravala na Klamovce, na Budankach a v okoli kina Zvon.

    Fakt je, ze asi od verze k verzi uroven klesa, ale to muze byt take tim, ze clovek uz to zna. Preci jen jako povidka to tusim bylo v Ikarii, potom vysla cast knihy v Klonu s tim, ze uz ji nedopise, potom vysla 1.0 co tusim nemela konec z povidky v Ikarii, ale byla otevrena a potom 2.0 co se zase stavbou vratila k te puvodni povidce.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    16.3.2007 19:04 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    nejlepší ale byla ta původní povídka,Trable s elektřinou.U té jsem se velmi bavil.Tma už mi přišla moc politická a tak nějak šroubovaná.
    22.3.2007 10:33 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    Tak to jsem se mozna sekl, ale mel jsem za to, ze bydlel nekde kolem Schnirchovy/Simackovy ulice v Holesovicich. Pardon. B-)
    JiK avatar 16.3.2007 14:42 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    K vyzbrojování ho vedly předchozí zkušenosti. To že naši civilizaci dělí od naprostého chaosu dvě chybějící večeře je všeobecně známá věc. Ale je zajímavé, jak pěkně koreluje skutečnost s děním románu, který se potažmo tváří jako sci-fi. Docela by mě zajímalo, jak by probíhal takový větší výpadek u nás, ale asi by tak dramatický jako v USA nebyl.
    Co Vas vede k presvedceni, ze by to u nas bylo mene dramaticke? Predstavte si treba scenar, kdy by nezjistena teroristicka skupina nebo stat odpalil jedinou vodikovou bombu nekde nad Evropou, na nizkem orbitu, rekneme 300-400 km vysoko. EU a OSN by ani nestihli utok ostre odsoudit a zacit tradicne plane tlachat o tom, zda odpovi ostrou letakovou kampani nebo protestni notou....

    Pri razi kolem 12 Mt by se plne projevil EMP (elektromagneticky puls) ktery pri testech v Pacifiku za podobnych podminek znicil i poulicni osvetleneni(!) i na vic jak 1000 km(!) vzdalenych ostrovech. Spad nebo radiace by samozdrejmne nebyl problem, nicmene by nefungovalo tak 98% aut (maji elektronicke zapalovani, palubni pocitace a podobne), skoro zadne motory (i tam je elektronika) dokonce ani velka cast nasi vojenske techniky, ktera neni EMP a Radiation-hardened, nefungovaly zadne pocitace, supermarkety, svetla, bankomaty, televize, radia, vysilacky, vodovody a rozvody tepla a plynu maji taky elektronicke regulacni systemy, takze,......

    To, co by fungovalo zcela bezpecne jsou sekery, pacidla, strelne zbrane a svicky. Co by za 48 hodin delalo 1.000.000 zivych, ale hladovych a promrzlych lidi v centru Prahy nebo ostatnich velkych mest? Bez aut a metra by se ani nedostali 20-30 km na predmesti aby tam vyrabovali supermarkety a prezili pad dalsich dnu. Nekdo rika, ze jsem pesimista, ja se povazuju za realistu a pomerne dost mi vadi, ze si manzelka nepreje abych mel doma aspon kratkou strelnou zbran, protoze ma proste takovy ten hypermoderni, politicky korektni nazor, ze zbrane jsou fuj, ze z je z nich nasili a tak...S tim naprosto nesouhlasim, vrazdi vzdy clovek, ne nuz nebo pistole, nasili je z lidi. A lidi jsou jen smeckou sobeckych lumpu, tlupou, ktera muze diky relativnimu blahobytu nosit masku civizovanosti a humanity. Malevil a podobne postkatastroficke scenare mi prijdou pomerne realne, a rad bych mel moznost chranit svou rodinu proti lumpum vsech barev a vyznani.
    16.3.2007 15:03 Petr Beran
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    +1 :-)

    Jo, jo... lidi jsou pakáž.
    Beer: The cause of, and solution to, all of life's problems.
    16.3.2007 15:23 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    No jenze v NY se prihodilo proste to, ze nesel proud a ze obnoveni dodavky trvalo radove 10 dni nebo tak nejak. Tam byl porad vyhled, ze vec zacne byt brzy normalni, byt se to lide mohli dozvedet jen ustnim podanim, protoze nevychazely noviny, nesly telefony a radio na baterky hralo, ale baterky byly drahe, pac jich bylo malo.

    Pripadu, kdy nekde nesel proud po nekolik dni mame z nedavne vichrice hned nekolik a nocni tma rabovani nevyvolala. Samozrejme jednalo se o izolovana mista a ne o 50 milionu lidi, nebo kolik jich to bylo postizeno vypadkem v NY a okolnich velkych mestech.

    Spolecnost po EMP by byla ve zcela jine situaci. Predevsim by nikdo necekal, ze to bude zase normalni a ze po normalizaci pomeru muze prijit za rabovani trest.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    JiK avatar 16.3.2007 15:46 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 2.0
    podle Wikipedie byly v te dobe blackouty dva, jeden v roce 1965, kdy byly postizen cely severovychod, 25 milionu lidi a elektrina nesla maximalne 12 hodin. Dalsi, s rabovanim a zharstvim, byl v New York City, v roce 1977, elektrina vypadla v 9:24 vecer, nesla opet jen mene nez 24 hodin. Takze zadnych nekolik dni, zadny hlad.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.