abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ajťáci v Číně VI.

    26.11.2008 17:29 | Přečteno: 1623×

    I nastal den třetí a poslední. Opět se nekonalo nic zaznamenání hodného, ale dostali jsme závěrečnou večeři. Ta byla celkem fajn, byť její průběh mě dost překvapil. Přijdete do luxusního hotelu, posadíte se ke stolu, přijde Číňanka a položí vám na klín látkový ubrousek. Takže sedíte a čekáte, co vám přinesou. A náhle co se nestane, přijedou vozíčky s jídlem a všichni evidentně čekají, že vstanete a obsloužíte se sami. Tak jsme se po sobě u stolu koukali, čekali kdo první vyměkne a vyrazí, ale začala se tvořit fronta, takže jsme přestali čekat co ostatní a vyrazili jsme pro jídlo.

    K večeři bylo i představení, takže jsme tam měli nějaké jejich národní tanečnice, bojující šaolinské mnichy, gymnastické vystoupení, tanec dívky a osla a také zpěv. Program byl pěkný, ale ne k večeři, protože těžko můžete současně jíst a sledovat dění, speciálně v případě, že jíte rybu. Nehledě na to, že představení se konalo bez pódia, normálně na zemi, takže něco málo viděli jen ti, kdo seděli u krajních stolů. Ti méně hladoví vytvořili potom chumel kolem účinkujících a dále už neviděl nikdo nic.

    Skutečným šokem bylo oznámení, po hodině a půl, že večeře skončila a máme odejít, protože to je vše. Čekali jsme, že si budeme povídat, družit se a prostě prosedíme v restauraci poslední večer.

    Jinak když jsme u toho družení, potkal jsem náhodou místopředsedkyni pekingského LUGu, mám od ní CZLUG pozdravovat, zjistili jsme, že máme stejně členů, což nám může lichotit, protože jen v Pekingu žije kolem 20 miliónů obyvatel. Na druhou stranu jsou mnohem družnější, protože se dokáží jednou za měsíc fyzicky scházet, byť ne pokaždé všichni. Ale celkem tomu rozumím, mají mezi členy hodně cizinců a ti jistě uvítají setkání s někým jiným než Číňany. Možná bychom si měli také nějakou místopředsedkyni pořídit a CZLUG by se mohl scházet častěji. Tahle měla navíc na zádech vytetovaného hada, což by u nás jistě přitáhlo nové členy.

    Závěrem ještě pár postřehů. Jak jsem již naznačil na začátku, naše malá Aťka byla z výpravy nejvyšší. Pravda o pouhý jeden centimetr, ale přesto mě přerostla. Což je samozřejmě drzé a nemělo by se to mládeži tolerovat. K tomu ji bůh obdařil plavými vlasy barvy paprsku jarního slunce o rovnodennosti. Prostě cestovat s někým takovým kamkoliv jinam než do Švédska znamená, že jste ne druzí, ale vůbec neexistujete.

    Když navíc cestujete do Číny, kde nikdy neviděli solidně stavěnou českou blondýnu, tak máte o zábavu postaráno. Každý se s ní chce vyfotit. Chlapi i ženské. A jak podlehnete tomu nejkurážnějšímu, tak se osmělí ti méně kurážní a přiběhnou také. Takže při cestování vznikají prodlevy a zpoždění.

    Ti nejméně kurážní se sice nechtějí vyfotit s Aťkou, ale zase fotí ji a těší se, jak budou o tomhle vyprávět vnoučatům.


    Tak takto vypadá brutální makačka

    A druhý postřeh máme s telefony. Když v Číně zapnete mobil, potěší vás hláškou o které jsem ani netušil, že je v něm ukryta: „Tato síť nepodporuje šifrování, chcete pokračovat?“ Nu chceme, co také jinak. Když potom přijde hovor, tak buď nemá identifikaci volajícího a nebo ji má, ale nastavenou na náhodné lokální čínské číslo. Tedy sice lokální, ale s mezinárodní čínskou předvolbou. A to je skutečně k vzteku.

    V rámci šetření jsme si pořídili karty od United Mobile, protože mají příchozí hovory v Číně zdarma a odchozí za 10% ceny českých operátorů. Ani u nich ale nefunguje identifikace volajícího. Navíc se ukázalo, že kvalita hovoru je naprosto strašlivá a těžko soudit, jestli kvůli síti čínského operátora a nebo kvůli United Mobile. Po Evropě se s nimi ale volá úplně normálně.

    Speciálním problémem jsou SMS, které v Číně asi čte cenzor, protože jiný důvod pro to, aby SMS cestovala 12 hodin není. Některé zřejmě nedocestovaly vůbec. Člověk si vůbec neuvědomuje, jak rychle jsme si zvykli na to, že takovéto věci fungují a jak moc chybí to, že nefungují. GPRS v Číně moc nepěstují, takže MMS je sice relativně levná, ale ve frontě v telefonu na odeslání čekala celou cestu až do Pekingu, kde konečně jedna ze sítí GPRS zvládla.

    Když jsme u těch cenzorů, Internet je cenzurován. Ábíčko funguje, ale třeba blogy na serverech Internet Infa ne. Jsou blokované přímo ty IP adresy, nedostanete se tam na žádném portu. I jiné portály s uživatelským obsahem jsou postiženy, byť si už nepamatuji, kde všude jsem narazil. Při přístupu na některé adresy se místo obsahu zobrazí čínská stránka bez anglického ekvivalentu, ale je celá výmluvně červená. DNS funguje normálně, nezaznamenal jsem, že by měnili odpovědi, jen prostě některé IP neprojdou přes jejich hraniční routery. Na druhou stranu Internet je k mání téměř všude. Musíte být už na hodně exotickém místě, třeba na vrcholku hory Hua, aby tam nebyl. Běžné stránky jako Google, Wikipedie, stránky z USA, jsou i pěkně svižné, záleželo i na hotelu, ze kterého jsme se připojovali. Stránky z českých serveroven jsou ale ukrutně pomalé, takové symetrické GPRS. Práce přes ssh celkem obtížná.


    Dovedete si představit v ČR univerzitu platící za přenesená data?

    K Číně patří neodmyslitelně masáže. Takže by byl hřích je nevyzkoušet, ale současně se ukázalo, že hřích se snadno může stát i když je vyzkoušíte. Bez ohledu na to jak drahý a lékařsky vyhlížející masážní salon si vyberete, dle našich výzkumů končí každá masáž nabídkou sexu. A jeho odmítnutí je přijímáno s naprostým nepochopením. To je ale ještě ten lepší konec, můžete dopadnout i hůře. Jedna z masérek uměla na Číňanku nečekaně slušně anglicky a chtěla si celou masáž povídat. Postupně dospěla až k zásadnímu dotazu, proč nenosím prstýnek. Takže jsem ji vysvětlil, že v mojí zemi není až tak běžné, aby ti co jsou single nosili prstýnek. Tato zpráva ji nesmírně potěšila a vysvětlila mi, že je také singl, že zbožňuje cestování a že nás tedy čeká růžová budoucnost, protože budeme cestovat spolu. Zjevně jsem nějak minul ten okamžik, kdy jsem se k tomu měl vyjádřit já. Spolucestující tento vývoj situace sledovali s tichým úžasem a nezdálo se, že by byli sto zachránit mě ze spárů rozvášněné masérky. Musel jsem si tedy pomoci sám a vznést námitku, že nevím, jak by na tuto zprávu reagovala přítelkyně. Následovala opatrná zjišťovací otázka: „Miluješ ji?“. Na to se nedá říct nic jiného, než - „Proč bych ji jinak nazýval přítelkyní?“. „A je pěkná?“ „To přítelkyně bývají.“ „Hm, ale nepřijela s Tebou!“ „Ne, čeká doma, až se vrátím.“ Zklamaná masérka ochladla o 10 stupňů a přestala se usmívat. Na nabídku sexu tentokrát nedošlo.


    Kdybych někdy pochyboval o tom, kdo jsem, tak se podívám na tuto fotku, tolik policajtů se nemůže mýlit.

    Co dodat na závěr? Užili jsme si to. A jsme si dost jistí, že jsme nebyli v Číně naposledy, protože jsme zdaleka nestihli to, co jsme stihnout chtěli. Pokud se tam někdy budete chtít vydat, doporučuji nejdříve zkusit Hong Kong, který je na pomezí obou světů a můžete si užít jak jeho čínskou variantu, tak evropskou a zjistit, jestli to jde. A když ta čínská nepůjde, přežijete jako byste byli někde v Londýně, ani si exotického východu nemusíte všimnout. Obdivuji Aťku, které se podívala poprvé v životě do zahraničí a hned začala Čínou. Na druhou stranu, nevěděla do čeho jde, takže to nebylo vědomé riskantní rozhodnutí. Čína ale není až tak hrozná, jak by se mohlo zdát, takové Maroko mi přišlo horší, jak z hlediska pocitu bezpečí, tak z hlediska hygieny a chování lidí. Tímto vzkazuji všem těm, kdož jezdí na vánoce do Egypta nebo Turecka a přitom zůstali u vytržení z toho jak riskantní cestu podnikám: bál bych se spíše v tom Egyptě.

    A to je konec.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jan Drábek avatar 26.11.2008 18:26 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    Výborně napsané! Dobře se to četlo, fotky také vynikající.

    Dobrý relax :-)

    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    Vojtěch Trefný avatar 26.11.2008 18:27 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.
    A to je konec.
    Škoda, vždycky jsem se těšil na pokračování... :'(
    26.11.2008 19:13 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    Nam se domu taky nechtelo, ale se holt neda svitit. Az budu silene bohatej, tak budu jen cestovat.... hm asi ne, nebavilo by me bejt silene bohatej, staci bejt jen desne moc bohatej.

    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    26.11.2008 18:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    Ja chci taky do Ciny! Ja chci taky fotku Atky! Ja... ja se na to vykaslu... Dobry cteni :-) 

    26.11.2008 21:06 aaaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    Já jí chtěl vidět také, proto jsem se ptal na společné foto ;-) ale máme smůlu :-)

    27.11.2008 06:43 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.
    zrejme by melo stacit navstivit nahodne cinske forum, a dostanete se k ni :-D
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    26.11.2008 19:01 blogsm | skóre: 8 | blog: mozektevidi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    chci jet taky :) závidím 

    S linuxem teprve začínám! (už půl roku) mozektevidi.net
    26.11.2008 19:07 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    Jeste jsem chtel nakonec napsat, ze ve stejne dobe navstivil Cinu Patrik Zandl, takze se muzete seznamit i s jinym pohledem:

    http://www.marigold.cz/item/dorazili-jsme-do-hong-kongu

    http://www.marigold.cz/item/ve-fabrice-sveta

    http://www.marigold.cz/item/jak-se-ji-pekingska-kachna

    http://www.marigold.cz/item/kvalita-a-nekvalita-cinske-produkce

    http://www.marigold.cz/item/zpet-z-ciny

     Ale pak jsem na to pred publikaci zapomel.

     

    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    26.11.2008 19:13 aaaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.
    Přílohy:

    Ahoj lidi, také vám blbne přidávání komentářů v Opeře 9.62? Mě se nezobrazuje prostor na psaní ([palce]: 20 a rozlišení: 1680 x 1050). U Firefoxu je vše v pořádku na rozdíl od Opery. Dane bude nějaká společná fotka se spolucestujícími?

    Verze 9.62
    Sestavení 2466
    Platforma Linux
    Operační systém  openSUSE 11.0 KDE:  3.5.10 "release 31.3" i686, 2.6.25.18-0.2-pae

    Knihovna Qt 3.3.8b
    Java
    Prostředí Java je nainstalováno

    26.11.2008 19:23 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

     

    Dane bude nějaká společná fotka se spolucestujícími?


    Nebude, ja se nefotim a fotky jinych lidi nepublikuji. Tedy krome nejakych verejne cinnych osob, ze. Ostatne vubec fotek lidi mam nula nula nic, protoze foceni lidi mi nejde.

     

     

    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    26.11.2008 20:10 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    Ta sama opera na opensuse 11,0 KDE 4.1.3 a vse je v poradku. 

    26.11.2008 20:35 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    Blbne aj mne, ale prišiel som na to: vypni si Fit to width 

    celkovo ten editačný oný je riadny humus.... nejde napríklad pastovať stredným tlačítkom myši a vyskočiť z okna stlačením esc, čo ma neskutočne irituje

    26.11.2008 21:04 aaaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    Je to tak, už to funguje :-) Zapnul jsem to kdysi kvůli nekorektnímu zobrazování některých webů a nakonec jsem úplně zapomněl, že to mám zapnuté :-D Díky!

    26.11.2008 21:50 boriz | skóre: 4 | Localhost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    zdravim, suprovy zapisky, na nektery mista byc hse taky rad podival, skoda, ze jste nedodal screenshot te blokovane stranky, snazim se to najit ale nedari se mi to :(

    I slackwaristi maji sve dny
    26.11.2008 22:26 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.

    No jo screenshot me nenapadl. Ostatne kdo vi co by si na nem precetli lide co umi cinsky ;-) Me prislo zvlastni, ze nekam se nedostanu s hlasenim a jinak se nedostanu, ale zadne hlaseni se nezobrazi. Nakonec by to mohlo byt i o bordelu v BGP, mane me napada, ze blogy IINFOa bezi na IP adresach velmi nedavno uvolnenych RIPE do provozu. Vim ze jeden cas dokonce ten rozsah byl ve vychozi instalaci shorewallu blokovan jako dark space. Nemel jsem moc casu na zkoumani, vetsinou jsem se k netu dostal nekdy v dobe, kdy ostatni spali, cili hluboko po pulnoci, a resil jsem kde co.

    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    Jan Zahornadsky avatar 27.11.2008 02:43 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.
    Část Čínská cenzury taky spočívá v náhodném blokování, kdy je cílem vytvořit asociaci "nečínské stránky" = "nefungující šit". Čínské stránky se pak většinou dají kontrolovat přímo na místě nebo jsou místní již vycvičeni nepsat na závadné témata.
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    26.11.2008 22:30 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.
    Pre FF existuje rozšírenie China Channel (prípadne sa dá stiahnuť priamo na stránke chinachannel.hk), ktoré používa proxy servery v Číne.
    27.11.2008 18:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.
    Kdybych někdy pochyboval o tom, kdo jsem, tak se podívám na tuto fotku, tolik policajtů se nemůže mýlit.
    Vedle postele měla Stařenka sklenici cucavých bonbónů a velkou láhev čiré tekutiny, kterou čas od času vyráběla na svém složitém destilačním přístroji vzadu za dřevníkem. Nedalo by se o tom přesně říci, že je to whisky, a tím méně přesně se to dalo nazvat ginem, ale zato to mělo přesně 90 stupňů a poskytovalo to nepřekonatelný pocit klidu ve tři hodiny ráno, když se člověk proudil a zapomněl, kdo je. Po sklenici oné čiré tekutiny jste sice pořád ještě nevěděli, kdo jste, ale už na tom nezáleželo, protože jste byli stejně někdo jiný.
    Quando omni flunkus moritati
    7.12.2008 16:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.
    Také děkuji za bezvadné vyprávění. A na oplátku přidávám odkaz na blog Vlasty Otta, kde neméně vtipně popisuje naši listopadovou transatlantickou plavbu.
    21.8.2022 10:27 David29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ajťáci v Číně VI.
    zdravim no super zažitky, no když tak čtu o těch masaží tak není masaž jako taková masáž a někdy by se člověk mohl splect a zajit do jineho masažního salonu, a myslím že v číně a třeba v thaisku to platí dvojnásob. Ale taky bych nejakou takovou masaž určitě vyzkoušel.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.