abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Hektolitry (literární) krve

    23.12.2008 22:24 | Přečteno: 1237× | na (pseudo)renesanční téma | poslední úprava: 23.12.2008 22:24

    Nesnáším pohled na krev, čím jsem starší, tím víc. A nemám rád detektivky, možná s výjimkou páně Škvoreckého smutného poručíka Borůvky. Proto je naprosto logické, že v následujícím hodlám psát o knihách, ve kterých teče krev častěji než padá déšť, a skoro všechny jsou tak napůl detektivky. Ale jenom napůl, z druhé půli jde o vynikající čtení. Takže pokračování oblíbeného Ládíčkova literárního spamu co odpověď na jeden dnešní zápisek – Ginsberg je mimochodem opravdu hrozný, jediný beatnik, který se dá číst, je dle mého skromého názoru Václav Hrabě.

    Miloš Urban: Lord Mord

    Tohoto autora už jsem tu před časem zmiňoval, ale nedá mi to, abych nenapsal aspoň pár vět o jeho novém románu. Píše se rok 1897, Vilém Mrštík publikuje svůj spisek Bestia triumphans a pražská židovská čtvrť Josefov se otřásá jak údery bouracích strojů, tak řáděním strašidla zvaného Masíčko, vraždícího luxusní prostitutky z nejvybranějších hampejzů.

    Zhýralý syn venkovské šlechty se jako posedlý rozhoduje svést souboj s úředním šimlem vraždícím krásu Prahy stověžaté a zachránit aspoň jeden dům. V Židech se objevuje mladá dívka, které přezdívají židovská princezna, panna, kterou musí náš hrdina mít stůj co stůj, a k dovršení všeho doktor se zázračným, heroickým lékem, který blahodárně působí snad na všechny nemoci. Těch soubojů je potřeba vybojovat víc, mnohem víc.

    A pro čtenáře? Podle mne trochu slabší než předchozí díla, trochu – konvenčnější. Jak zvrhlé, ve spojitosti s Milošem Urbanem, je tohle slovo! Pořád z toho malého, skvěle (typo)graficky provedeného svazku zní autorův obdiv ke staré Praze, jeho erudice a jeho fabulace, pořád je to odzbrojující úsměv vypravěče, který je vždycky o krok napřed a nedá čtenáři vydechnout do poslední stránky, pořád je to… Miloš Urban. A tentokrát s panem Mrštíkem na úvod; po téhle knížce si nenecháte ujít aspoň pár odstavců Bestie vítězné, čímž nahlédnete trochu z jiného úhlu na skutečnosti, které vám znechutili na střední škole.

    Ďuro Červenák: Bivoj Běsobijce, Bivoj Válečník

    Juraj Červenák je slovenský autor úžasné epické fantasy, a je to poznat byť i jen na tomto dvoudílném eposu. Fantazie se zde nesnaží o zásnuby s historickými fakty, takže Krokovy dcery Kazi, Teta a Libuše jsou největšími čarodějkami v české kotlině a vladyka Bivoj úctyhodnou horou svalstva, které není překážkou zdravému rozumu. Láska, která se mezi Bivojem a Kazi rodí, však musí projít těžkou zkouškou: zličský kmen, kterému vládnou avarští míšenci, vyrazil dobít české území a pokořit jeho lid. A i když je avarský bůh Simurg v podobě okřídleného vlka zničujícím protivníkem, čeští bohové se nedávají bez urputného boje.

    Živa živá,
    Striga divá
    a Děvana nespoutaná…

    Přes všechnu zaklínačskou a hadačkou moc Krokových dcer, přes všechnu tu krev, prolitou Bivojovou sekyrou Dobromyslou a řadou dalších odvážných mužů (a rusalek), je Libuše nucena vyslat poselství k vládci českých kmenů na sever od Řípu, nejnadanějšímu Krokovu žáku a svému milenci, Přemyslovi, čaroději, jehož moc převyšuje vše, co kdy české kmeny viděly. A nutno dodat, že avarské taktéž.

    Mám ty stránky ještě v živé paměti, druhý díl jsem dočetl včera, ale přece jsem naznačil jen zlomeček děje, který sice není moc košatý, zato bohatý a strhující. Ďuro, poklona, tohle je opravdu paráda!

    Alex Drescher: Dokonalý obchod, S čím kdo schází

    Tohle jméno bych nikdy neznal, nebýt červnového čísla časopisu Pevnost, kde vyšla povídka Křik volavky a zároveň rozhovor s jejím autorem. Taková detektivní (nebo okultivní) fantasy s trochou nadhledu až humoru. Zvláštně napsaná (na jazyku je mimochodem znát, že autor je z Ostravy), a hlavně z výborně vymyšleného světa. Povídková forma je velice příhodná, ačkoliv titulní povídky obou knížek dávají tušit, že z látky by šel vytěžit i román.

    Klopp Yggredd, prokurátor ve službách krále Bojena Velikého, je S'an. A to máte průšvih, když jste potomkem rodu, který před sto lety zaútočil na zemi, kde dnes žijete, a po dvaceti letech bojů přísahal věrnost jejímu panovníkovi, protože nebylo zbytí. A to máte průšvih, když se na první pohled zřetelně lišíte od normálních lidí. A to máte opravdu pořádný průšvih, když jste se zavázali nepoužívat svých schopností, které vás činí předmětem nemalého zájmu Inkvizice. A které z vás dělají ideálního člověka pro vyšetřování zločinů spáchaných použitím zakázané magie.

    Královský prokurátor má samozřejmě na starosti spoustu byrokracie, tou nás ovšem autor prozíravě nezavaluje, nechává si pro nás jen opravdové špeky. A že v titulních povídkách jde hned o záchranu celého světa, to snad ani nemusím připomínat. Tady je to ale uvěřitelné, což zní možná až neuvěřitelně. Paralela s dnešním světem je nasnadě: magická zrcadla spojená do sítě jako univerzální prostředek komunikace, trpasličí banky jako peněžnické velmoci, bez kterých by nebylo obchodu na celém světadíle… A když elfí kníže naléhavým hovorem přes magické zrcadlo vyruší krále Bojena, se kterým je ve válce, od sledování pornofilmu a jen tak mimochodem prohodí, že dotyčný kousek už viděl a za moc nestojí, tak si prostě nepomůžete: dobrý, moc dobrý :-)

    Romain Sardou: Nikdo neunikne

    O tomhle francouzském autorovi jsem myslím ještě nepsal, ačkoliv už jsem dřív četl jeho knihy A odpusť nám naše viny a Odlesk boží slávy, podle kterých by si zmínku určitě zasloužil. Tak to snad napravím tady a teď, protože Nikdo neunikne je taky dobrý román. I když ne tak dobrý jako předchozí dva. Jeho díla u nás vydává Argo, takže kvalitní zpracování je samozřejmostí (v příšerném kontrastu s předchozími fantasy kusy, ale v tomto žánru se není moc co divit).

    Jako detektivka je tahle knížka asi vcelku normální, výborně napsaná, s luxusním příběhem, který ani trochu neztrácí tím, že vrah je odhalen už někde v polovině. Mně osobně je navíc sympatické, že významnou roli v příběhu hrají knížky, jakkoliv pokleslého žánru :-)

    U rozestavěné dálnice je nalezeno čtyřiadvacet mrtvol. Vypadá to, že všichni ti lidé se nechali zabít dobrovolně a že mezi nimi neexistuje žádná spojitost. Tedy až na to, že všichni četli knihy jednoho ne příliš úspěšného autora… Případu se prakticky ihned ujímá FBI, jenže policejní ředitel státu New Hampshire, kde ke zločinu došlo, pátrá na vlastní pěst dál. Obrací se přitom na profesora literatury a tvůrčího psaní, který právě nastoupil na univerzitu Durrisdeer. Ta je ovšem místem sama pro sebe, uzavřeným a samorostlým. Všechno se to splétá dohromady, a víte, jak se pozná dokonalý zločinec?

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.12.2008 14:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hektolitry (literární) krve

    Díky za pěkné počtení a inspiraci.

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.