abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Lúnasa

    4.8.2008 20:37 | Přečteno: 1267× | na (pseudo)renesanční téma

    Lúnasa čili Lughnasadh je jeden ze čtyř hlavních keltských svátků a připadá na 1. srpen, což je sotva pár dní zpátky. U nás to pak znamená dostatečně dobrou příležitost uspořádat nějaký ten hudební festival navíc. Nemám festivaly rád (čím víc lidí, tím horší), ale … tohle prostě nešlo jinak.

    Poznámka předem, pokud se tu najde někdo alergický na slovo keltský: s oblibou se hovoří například o keltské hudbě, ačkoliv se do dnešních časů žádná keltská hudba vlastně nedochovala. Jde o lidovou hudbu provozovanou na území, kde se dodnes hovoří jazyky keltské jazykové rodiny. Jsou to především Irsko, Skotsko, Wales a přilehlé ostrovy (Man) a Bretaň ve Francii. Dál se mezi tyto oblasti řadí Galicie a Asturie ve Španělsku, ačkoliv keltoiberština je dnes již mrtvým jazykem. Tož tak. (Lingvisti snad prominou nepřesnosti.)

    A je to názor většiny
    a kdo má hlavu, kývá
    – pro zachování rodiny
    Skot pije – co mu zbývá?

    31. července v Českých Budějovicích okolo osmé večerní začala hrát výborná česká kapela Dick O'Brass, o které jsem dřív nikdy neslyšel a o to víc jsem byl překvapen. Všichni, kdo jsme tam byli, ale víme, že šlo jenom o rozehřátí, o rozehřátí před něčím, co se u nás jen tak nevidí.

    Alan Stivell.

    Alan Stivell, bretaňská legenda keltské harfy, podruhé v tomto roce v ČR! Kytara, housle, harfa a zpěv, neopomenutelný dvouhodinový zážitek v krásném prostředí Sokolského ostrova. Takhle Budějovice opravdu neznám, jsa Krumlovák :-) Velmi povedená akce, na čemž má jistě zásluhu fakt, že zdaleka nebyla tak masová, jako řada festivalů bývá.

    Na Veveří
    devět věží
    – kdo nevěří
    ať tam běží

    A o dva dny později, 2. srpna, klasický Lúnasad v Brně na hradě Veveří. Přece jenom o něco větší akce, kde už bez problémů člověk potká klasické festivalové nešvary: různé vysoce alternativní partičky, různé vysoce opilé partičky a různé vysoce podivné lidi vůbec. Například oblíbeného starého druida, který se potácí již odpoledne, a když je opravdu v ráži, svůj luzný zjev k naprosté dokonalosti přivede jakousi zvířecí maskou nasazenou na hlavu. Nádherný pohled :-)

    Pro mne byla samozřejmě lákadlem večera Asonance, a určitě jsem si chtěl poslechnout i České srdce (viz níže). Organizačně to všechno trochu zaskřípalo okolo osmé večer, kdy již měli být nastoupeni jacísi čeští skotští dudáci (rozuměj: Češi hrající na skotské dudy), ovšem všichni víme, jak je to s českou dopravou… Jirka "Moravský" Brabec začal ne příliš vtipně vtipkovat, jestli někdo neviděl u vchodu Alana Stivella, Enyu, Dubliners nebo The Chieftains, že by si mohli zahrát, nicméně nikdo se neměl k tomu dát alespoň znechuceným smíchem najevo, že ta jména vůbec zná. Dudáci tedy nakonec dorazili, a svou půlhodinu využili velmi slušným výkonem.

    O Asonanci… má smysl mluvit? Hanka Horká zpívá pořád nádherně, Petr Bohuslav má čím dál větší výrazový rozsah (slovo obrovský už je sotva výstižné), Luboš Pick má pořád excelentní matfyzácké hlášky. Anička Rábová na flétnu a píšťalku předvedla parádní výkon a sklidila zasloužený potlesk, nové písně taky stojí za to. Líbí se mi na Asonanci, že nestagnuje, že nové písně jdou pořád dál. Už nějakou dobu mi připomínají Capercaillie. Už chybí jen nějaký talentovaný chlapík (nebo talentovaná dcérka, samozřejmě) od vinylů a bude to absolutní synergie.

    Je přece v knize psáno
    nenecháš čarodějnici žít

    Čas na trochu hereze. Trochu víc. Alan Stivell s kapelou i České srdce mají pár věcí společných, ne nadarmo jeden čas vystupovalo České srdce jako Stivellova doprovodná kapela. Dále jsou to bezesporu kvalitní instrumentalisti i zpěváci. A pak jedna další, zdaleka ne už tak příjemná.

    Je to celé jakési nevýrazné. Pěkné, řemeslně skvěle odvedené, ale nic moc to ve mně nezanechalo. Alan Stivell má aspoň písně Brian Ború a Tri Martolod, která byla jako přídavek s Karlem Holasem na housle a celým obecenstvem zpívajícím v refrénu prostě božská, ale České srdce je prostě nuda. Uff, je to venku.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.8.2008 21:09 Jindra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lúnasa
    Lanugo!
    4.8.2008 23:50 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lúnasa
    Můžu jen potvrdit, že jsem byl přítomen vystoupení Alana Stivela i té naší česko-francouzsko-keltské skupiny a bylo to ohromující je slyšet. Ta živelnost, která vyzařovala z jejich vystoupení mi ještě dlouho zůstala pod kůží. Škoda jen, že ta česká kapela jaksi neřekla více o sobě, budu se muset rozhlédnout, zda internet prozradí více, ale to až zítra. Díky za připomenutí vynikajícího zážitku.
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    15.8.2008 16:04 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lúnasa
    Ahoj. Jen jsem chtěl za kapelu Dick O´Brass poděkovat za fantastickou diváckou kulisu, kterou jste nám a Alanovi v Českých Budějovicích připravili. A.Stivell si atmosféru festivalu velmi pochvaloval. Doufám, že nám nadále zachováte přízeň a my se na jih v příštím roce moc rádi vrátíme. Více info o nás na www.dickobrass.cz či www.myspace.com/dickobrass.

    S pozdravem, Tomáš Nedělka
    5.8.2008 00:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lúnasa
    Pracuju ted v Dublinu a musim rict, ze stara irstina je skutecne uzasny jazyk :-D

    Ale jinak uprimne receno, tahle hudba me nebere, abych to upresnil; tradicni irskou hudbu mam rad, ta je supr, ale to, co hrajou mnohe ceske (a nejen ceske) kapely a vydavaj to za 'keltskou hudbu', ma s originalni kulturou jen pramalo spolecneho. V podstate jsou to vsecko normalni pisnickari, akorat do sve hudby primichaj trochu 'keltsky' znejicich melodii a je to (tim nechci nekomu hanit hudebni vkus).
    Ale souhlasim ze Brian Boru je pekna pisnicka... (Mimochodem kdopak vi kdo byl Brian Boru? a nekoukat do wiki!...)

    Myslim ze Irove toho maji ketskeho hodne. Jsem tu uz docela dlouho takze muzu rict, ze na nich je jejich puvod videt. Jejich chovani atd... uz i jejich anglictina je o dost jina, myslim ze irsky prizvuk je naprosto nezamenitelny :-D Proste jsou to keltove, maji to v sobe a ma to v sobe cela jejich zeme anglictina neanglictina.

    Takove ty 'keltske' zalezitosti, ktere jsou ted v Evrope poularni jako ruzne 'keltske' hudebni skupiny, slaveni keltskych svatku, wicca, atd, atd, nic z toho uz v podstate se starou keltskou kulturou nema nic spolecneho...
    5.8.2008 12:48 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lúnasa
    Tak kdo byl Brian Ború vím z Rutherfurdových románů Dublin a Irsko, mimochodem doporučuju :-)

    S tím keltstvím je to mně osobně celkem ukradené: obdivuju jenom ty jazyky (ačkoliv bych asi nezvládl se irskou gaelštinu naučit :-) ), a ulítávám na muzice. Od tradičních irských instrumentů po punkové i techno hudební fúze, od Christyho Moora či Altanu po Capercaillie nebo The Real McKenzies :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    10.8.2008 18:56 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lúnasa
    se starou keltskou kulturou nema nic spolecneho

    Kromě jiného proto, že těžko říct, jestli něco takového vůbec kdy existovalo (i když, Číňani asi taky uvažují o "evropské kultuře") :-) Každopádně stejně skoro vše, co se dochovalo, proteklo skrz křesťanství, takže je obtížne o tom cokoliv soudit :-)
    ^D
    10.8.2008 19:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lúnasa
    Existovalo. Neví se toho moc, ale tohle jo. Proč by neexistovalo?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.