abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Lži (post)moderní fantastiky

    10.10.2009 23:03 | Přečteno: 1741× | na (pseudo)renesanční téma

    Když se v poslední době při svojí četbě věnuju fantastice, jde o knížky převážně z produkce plzeňského nakladatelství Laser-books (asi si pořídím čtenářské konto :-) ). To vskutku není patriotismus, jen sázka na osvědčenou kvalitu. A o jedné takové kvalitě, tentokrát z nové ediční řady Moderní díla fantasy, hodlám v tuhle chvíli vyprávět, takže se pohodlně posaďte, otevřete lahvinku Bikavéru (případně Austeršalinské brandy, pro znalce), manželku s její Chardonkou pošlete kam slunce nesvítí a připravte se na zběsilý závod městem, které kdyby bylo Benátkami, Shakespeare by se z něj nejspíš posral.

    Martin Šust se v medailonku autora pozastavuje nad tím, že nováčkové žánru mají dnes u nakladatelů otevřené dveře hned s plánem na mnohadílnou sérii, i když ještě nic nepublikovali. Uvědomuje si ovšem, že taková je doba, a kromě románů, které jsou "pouze" skvěle řemeslně zvládnuté (vzpomeňme například Eragona, kterým sice někteří opovrhují, ale podle mého skromného názoru vůbec nejde o špatnou fantasy), se takto mohou prosadit i skutečně talentovaní autoři, jejichž budoucnost je přinejmenším slibná a pokud svým plánům dostojí, na konci série se dočkáme vpravě mistrovského díla. Osobně jsem přesvědčen, že právě to je případ jednatřicetiletého amerického autora Scotta Lynche, který u nás debutuje svým románem Lži Lockeho Lamory, jenž je prvním dílem zamýšlené sedmidílné ságy.

    A naplno: je to pecka, vážení! Když Richard Morgan mluví o vysokooktanové fantasy zápletce, vůbec nepřehání. Locke Lamora je pravým fantasy hrdinou pro postmoderního čtenáře, vychytralým až sofistikovaným (čti vychcaným) podvodníkem, garristou jednoho malého pouličního gangu, který se rozhodl porušit Tajný mír, mír mezi šlechtou a Řádným lidem, mír dávno ujednaný vévodovým Pavoukem a Capou, mír, který všichni zločinci osmdesátitisícového města Camorru dodržují. Podvedení a oškubaní šlechticové se sice ke své hanbě přiznat nechtějí, ale někdo o ní přece ví. Do Camorru přichází Šedý král, v patách mu jde Nájemág Sokolník se svým štířím jestřábem Vestris, a celé město se v rytmu pomsty otřásá v samých základech.

    Ještě před první stranou prologu, na mapce, která dává jasně najevo, že město je tvořeno víc než tuctem ostrovů a převozníci jsou stejně důležití jako povozníci, poznáte zběsilé kouzlo Benátek, ve slově Camorr zase najdete neapolskou Camorru. Podle jisté recenze jméno hlavního hrdiny odkazuje na severského lstivého boha Lokiho, což je taky docela dobře možné, jeho pověst Trna z Camorru pak jako by z oka vypadla Robinu Hoodovi – ale pozor na to, že celá takhle přehlídka fantazie rozhodně není vykradená. Je to skvělá dobrodružná fantasy s propracovaným, nápaditým, kontrastujícím jazykem, kterou bychom, být napsána aspoň před desíti lety, mohli označit za zatraceně výživnou a spletitou součást podhoubí new weirdu. Přinejmenším já bych ji s klidem srovnal se skvělými romány Steph Swainstonové!

    Krátce k řemeslu: obálka je vyloženě krásně zpracovaná (a podle obrázku čeká totéž i další kus v edici, Zjizvenou noc Alana Campbella), obvyklá laserovská sazba v LaTeXu nepřekvapí ani neurazí, a překladu Romana Tilcera téměř nelze nic vytknout (na necelých pěti stovkách stran jsem zaznamenal snad tři drobné úlety, které ale rychle blednou ve srovnání s tím, jak se vypořádal s překlady vlastních jmen i zločineckého argotu – takové slovo uličnice pro označení kuše je vyloženě nádherné).

    Krátce řečeno: začátek je možná trochu pomalý, autor střídá současnost s Lockeho dětstvím a jeho výchovou v péči otce Okova, ale ještě před polovinou děj nabere takový spád, že zbylé asi tak dvě třetiny knížky přečtete za jediný den na jeden zátah. A navrch – koncem se opravdu příběh románu uzavírá a epilog má daleko do těch žalostných pokusů, které vídáme pohříchu tak často, snad proto, že bylo předem jasné, že příběhy Lockeho Lamory, který se vlastně nejmenuje Locke Lamora, budou pokračovat. A závěrečné souboje jsou hned dva! Kromě pochopitelného souboje mezi Šedým králem a Lockem je tu ještě jeden, vylíčený mnohem dřív a podle mne mnohem lépe. Zvrhlé sestry Raiza a Cheryn Berangiasovy, nejlepší camorrské contrarequially, a proti nim Zvrhlé sestry Jeana Tannena… inu, to je podívaná, při které se neopovážíte hlasitě vydechnout.

    A drobný bonus k tématu: co takhle edice Moderní díla sci-fi? neoAddix Jona Courtenaye Grimwooda i Zakalená Elizabeth Bearové jsou běsnící skvosty kyberpunku třetího tisíciletí, rozmazané obrazy pochmurné budoucnosti, a úprk od první k poslední stránce doprovází sevřený žaludek a v předvečer pracovního dne také obrovská nechuť přestat a jít spát. Navíc Zakalená je jen prvním dílem v trilogii, jejíž druhá kniha je už plánována k vydání (stejně jako druhá kniha příběhů Lockeho Lamory, ta je ovšem na stránce edičního plánu až kdesi hluboko dole, smutník).

    Krom toho se v medailonku Elizabeth Bearové dočtete o ambiciózním románovém projektu The Promethean Age vyprávějícím historii pětisetleté tajné války mezi Férií a mágy z Prométheova klubu. Mám rád alternativní historii, a tohle hlavně není série, každý román je samostatný a knihy ani nevycházejí v chronologickém pořadí… Opravdu toužím, že to u nás někdy někdo vydá, inu, uvidíme. Jediným problémem teď zůstává, že skvělé fantastiky prostě vychází tolik, že, skoro se to stydím říct, ji, spolu s mými odbornými knížkami, klasickou krásnou literaturou, i staršími ještě nepřečtenými fantastickými kousky, už skoro nestíhám číst. A to je… inu, krásný problém!

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.10.2009 23:20 Stevko | skóre: 3 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    No, ja si postupne zbieram edíciu New weird (mám ich tu na poličke zatiaľ osem a podľa toho, ako som zháňal Trochu divné kusy, som ochotný tvrdiť, že možno aj posledný dostupný kus). Ale na ďalšie kúsky teraz nie sú prostriedky, čo je škoda (a zasa budem niečo určite zháňať tesne púred vypredaním). A ešte nemám dočítané všetko to, čo tu mám.

    Ale Lockeho Lamoru som čítal už dosť dávno. Pekné to veru bolo.
    Príspevok nemá byť ukončený spojením „môj názor“.
    10.10.2009 23:27 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    TDKčka jsou to jediné, co mi z edice New Weird chybí, a protože mi ta literární zvrhlost už trochu schází, začínám měknout a uvažuju, že se je pokusím sehnat :-) Druhý a třetí díl by snad měly být pořád dostupné, a první, no, uvidí se.

    Jo, LLL vyšly v originále tuším před třemi lety. Ale já si na angličtinu troufám jenom v IT literatuře, zatím :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    10.10.2009 23:34 Stevko | skóre: 3 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Tak nasledujuce kusky z emailu ta nepotesia:

    U Trochu divných kusů dotisk neplánujeme (jako editor antologie jsem se rozhodl nedat svolení k žádnému dotisku této knihy, antologie tedy do budoucna znovu nevyjde).

    Bohužel nevím, zda je ještě možné knihu někde koupit. Ovšem je to nepravděpodobné, obracela se na nás řada čtenářů s podobným problémém, dokonce jsme vyprodali i poškozené svazky vrácené z prodeje.

    To druhe sa tyka TDK aj Zeleznej rady, ale tam sa planuje dotlac (na ktoru cakam).
    Príspevok nemá byť ukončený spojením „môj názor“.
    10.10.2009 23:36 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Díky za info. No, Železnou radu se mi taky podařilo sehnat, i když už se o ní tvrdilo, že byla vyprodaná… :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    19.10.2009 19:12 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Netrvalo to ani tak dlouho, minulou neděli jsem objednával a před chvilkou mi kurýr předal balíček, ve kterém byly kromě tří Henleinovek i všechny tři díly TDKček :-) Čímž se stalo, že tady mám všechny knížky vydané v laserovské edici New Weird. Teda všechny ne, Nádraží Perdido má půjčené jedna známá :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    11.10.2009 10:08 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    LLL jsem četl asi před půl rokem, ale jeho lehkým handicapem u mě byl fakt, že těsně před ním jsem dočetl trilogii The First Law od Joe Abercrombieho. Protože i když byl LLL akčnější, měl razantnější a svižnější zápletku, tak co se vykreslení postav a charakterů týče, s FL se (samozřejmě dle mého názoru, protože tohle je vždycky individuální) nemůže ani zdaleka srovnávat. Tak ÚŽASNĚ (a za těmi kapitálkami si stojím! :-)) propracované a živé postavy jsem už hodně dlouho neviděl. To je něco, co při vší úctě o LLL říct nemůžu. Pokud jsi nečetl, doporučuji (a nenech se odradit tím, že v prvním díle se toho moc neděje). Netuším teda jak je na tom český překlad, a jestli to u nás vůbec vyšlo, protože jsem to četl v angličtině. Ale mám ten dojem že minimálně první díl jsem česky někde v nabídce viděl.
    11.10.2009 10:55 pupík | Plzeň, Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    První zákon je jedna z nejlepších současných (ukončených) fantasy sérií. Překlad je dobrý (anglicky jsem četl 2. a 3. díl) a u nás už jsou k dostání první dva díly a na cestě je i překlad posledního dílu. Vřele doporučuji všem fanouškům kvalitní fantasy (Eragona k ní nepočítám;)). Inkvizitor Glokta a Krvavá Devítka jsou výborně vykreslené a zajímavé postavy, které mě fakt dostaly.
    11.10.2009 11:19 Raduz | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Série je ukončená, ale svět ne :-) Už vyšlo Best Served Cold, což je další kniha ze stejného světa. Objevuje se v ni pár vedlejších postav z prvni trilogie (a jedna z nich patří k hlavním protagonistům celé knihy), a je vidět, že se Abercrombie vypsal a zlepšil. Tentokrát je zápletka mnohem přímočařejší a akčnější (i když některé věci mi vadily, ale nic zásadního). Na zakladě první trilogie jsem byl dokonce tak nadchnut, že jsem si bez zaváháni objednal originální a dražší hardback verzi :-)
    11.10.2009 11:20 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Okay, když to říkáš i ty, půjdu do toho! :-)

    Co do postav se v LLL opravdu pořádně dostalo jenom na Lockeho, ale nemusí být všechno komorní drama a u takového Šedého krále to snad ani jinak nešlo :-) Možná Capa Barsavi by si zasloužil prokreslit trochu víc, ale uvidíme, třeba na to ještě dojde.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    11.10.2009 11:02 pupík | Plzeň, Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Za typ na román Lži Lockeho Lammory dík. neoAddix zkusím sehnat, protože Pašazád se mi líbil, a tvoje doporučení je další plusovej bod;).
    11.10.2009 11:26 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Od Pašazádu mne docela odpudil ten popis na obálce. Několikrát jsem ho v knihkupectví četl, a vždycky jsem pak tu knížku vrátil zpátky. Jak jsem to pochopil, tak mezi neoAddixem a Pašazádem by měl být podobný rozdíl jako mezi Nádražím Perdido a Jizvou :-), prostě takové ty řeči o vyzrálosti autora a oproštění se od zbytečné rozmáchlosti. No, ještě uvidím, popisy na obálce jsou zrádné.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    alblaho avatar 11.10.2009 11:38 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Btw: Já včera v neodolal a koupil jsem si za 19 korun Flotilu Země od Patricka Zandla. Jen jsem to nakousl a je to fakt neskutečný úlet :-).
    11.10.2009 15:07 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    kdyz uz se tu resi laser-books..kdy sakra vydaj Kantos Hyperionu?
    11.10.2009 17:01 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Pokud vím, mělo (by) to být ještě letos, stejně jako Carrion Comfort. Taky se na to těším jak děcko na zmrzlinu, a prý by pak měl v novém překladu vyjít i Endymion (toho jsem ještě nečetl).
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    11.10.2009 19:15 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Ten snad vydali uz davno, ne?
    11.10.2009 20:18 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Má vyjít znovu a v jednom svazku.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    12.10.2009 06:05 pupík | Plzeň, Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Hyperion v pevný vazbě (teda aspoň doufám) bude super, ale víc se těším na Drood. V Terroru Simmons ukázal, že neumí psát jen dobrou sci-fi. Btw. pokud máte rádi drsné americké detektivky tak můžu jen doporučit Simmonsovu Krutou hru a Kruté mrazy. Parádní četba do vlaku.
    12.10.2009 07:47 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    To vypadá hodně… Simmonsovsky. Ostatně pokud vím, Laser ve spolupráci ještě s nějakým nakladatelstvím (snad ta Plejáda?) se chystají v češtině vydat kompletní Simmonsovo dílo, takže se vůbec máme na co těšit.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    11.10.2009 16:05 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Dík za další zápisek. Samotnou recenzi jsem sice (již tradičně) nečetl, ale stejně. Tip od literárně kompatibilního člověka je pro mě vždycky důležitá věc.

    Na neoAddix už v knihkupectvích čumím tři roky, bez legrace. Ale vždycky tam jdu buď pro jinou knihu nebo se prostě jenom tak pokochat bez úmyslu něco koupit. Buffer mám už tak nepříjemně zaplněný a další knihy kupovat nějakou dobu nebudu. Snad jen Tolkiena plánuju pomalu pořídit v originále, jinak nic nového. Za poslední měsíce to bylo jen Město & Město díky tvému opozornění a ani to jsem přes prázdniny nedokázal dočíst.

    Celý Laser by měl dostat medaili, jejich práce je geniální. Ať už jde o New weird, nebo Mistrovská díla science fiction nebo Moderní díla science fiction, která mě zajímají nejvíce.

    Mimochodem, četl jsi Chvalozpěv na Leibowitze z edice Mistrovská díla science fiction? Malá knížečka, která mě zcela srazila na kolena. Do většího rozepisování se raději pouštět nebudu, opět by z toho vznikl desetistránkový epos, který by nikdo nečetl a ve kterém bych nevyjádřil ani polovinu věcí, které bych chtěl. :-D
    11.10.2009 17:11 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Chvalozpěv na Leibowitze je samozřejmě parádní, ale musím říct, že z Mistrovských děl sci-fi mne zatím nejvíc dostala Heechee série od Frederika Pohla. No a takový Cardův Mistr písní… A vůbec souhlasím s tvým hodnocením Laseru, a mám pocit, že nějaké ty medaile taky obdrželi :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    11.10.2009 17:22 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Mno, tak Heechee z té edice jsem měl v plánu hned po Chvalozpěvu na Leibowitze a Nepřemožitelném, stejně jako zbytek Pohla, Sterlinga, Gibsona... Je to na nic. Na gymplu jsem přečetl několik knih za měsíc, ale to už je dávno. :-( Na poličce mi tu hnije Kingovo Svědectví, Město & Město, Sníh...

    Jsem se neměl dát po informatice na molekulární biologii, ale na teoretickou fyziku, hodil by se mi stroj času. :-)
    11.10.2009 17:34 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Tak ten Sníh vypadá hodně dobře, kyberpunkový humor, to jsem ještě nežral :-) Tedy, třeba v té Zakalené nějaký humor je, ale spíš jako doplněk, tohle bude trochu jiná třída. To musím mít.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    11.10.2009 17:49 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Nečetls? Doporučuju všema deseti. Není to komická kniha třeba ve smyslu Zeměplochy, aby nedošlo k nedorozumění, ale humor se tam vyskytuje, a velmi vydařený. :-)

    Vůbec Stephenson je sympatický spisovatel, jeho psaní v přítomném čase (!) se mi tedy moc nezamlouvalo, ale jako fanoušek různých mixů reality, fikce, mytologie atd. (typickou ukázkou je takový Gaiman) jsem se tím nemohl nechat odradit. A člověk počítačů hodně znalý si jeho knihy opravdu moc užije.
    11.10.2009 18:28 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Když se řekne přítomný čas, tak si vzpomenu na Zenklův Munkdorf – tam mi trvalo asi nejdýl, než jsem si zvykl, ale ono to má svoje kouzlo (ve sci-fi stejně jako v historickém románu). Takže jsem zvědavý.

    Gaimana moc neznám, četl jsem jenom Nikdykde a to se mi zatraceně zamlouvalo, taky mám tenhle styl rád.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    12.10.2009 05:56 pupík | Plzeň, Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Sníh je opravdu velmi dobrý a díky němu jsem se dostal k dalším Stephensovým knihám (Diamantový věk a Kryptonomikon). A skutečně je to velmi vtipné;). Pro programátora a fanouška gramatik to navíc má další rozměr, takže ti Sníh mohu jen doporučit.
    11.10.2009 19:18 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    > stejně jako zbytek Pohla,

    Dobra volba. Heechee serie a prakticky cokoliv od Pohla je vynikajici.

    Co se tyce Snehu, z toho jsem mel takovy rozporuplny pocit. Prislo me, ze v nem bylo tolik cyberpunkovych klise, ze to snad autor ani nemyslel vazne a bral to spis jako parodii na cyberpunk.
    11.10.2009 20:07 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Byly tam nepopiratelné stopy sebeironie, ale parodií bych to nenazval. :-) Další knihy od Stephensona neznám (i když takový Kryptonomikon mě láká převelice), ale údajně to patří k jeho charakteristickému stylu.
    12.10.2009 08:34 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Od Stephensona doporučuju Diamantový věk. Excelentní kniha. Nanotechnologie vládne ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    frEon avatar 28.10.2009 21:18 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lži (post)moderní fantastiky
    Tak jsem si Lži na tvé doporučení pořídil. Zatím jsem někde kolem stý stránky a vypadá to fakt dobře. Dík
    Talking about music is like dancing to architecture.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.