abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 708 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    XML Web generátor – práce pokračuje

    24.8.2011 22:32 | Přečteno: 2587× | WWW | poslední úprava: 25.8.2011 13:49

    Před několika měsíci jsem vytvořil program XML Web generátor, jak již název napovídá, program slouží ke generování webů. Práce není od té doby moc intenzivní, ale občas na to sáhnu. Nedávno jsem přidal dvě nové funkce: zvýrazňování syntaxe kódu v <pre/> a možnost vkládání grafů/diagramů.

    Smysl

    Ačkoli je dneska asi většina webů dynamická a používá nějaký skriptovací/programovací jazyk na straně serveru, statické weby úplně nevymřely a čas od času se hodí. Vytvořit takový web je hračka, stačí k tomu textový editor a základní znalost (X)HTML značek. Jenže pak člověk zjistí, že by chtěl mít na všech stránkách nabídku s odkazy na ostatní stránky, nebo když se rozhodně změnit rozvržení stránky, musí to dělat na všech stránkách ručně.

    Další věc je třeba RSS/Atom/Sitemap.xml, které se už vůbec člověku nebude chtít psát ručně. Vkládání záhlaví/zápatí je taky celkem nuda.

    Jak to funguje

    Proto je dobré ručně udržovat jen ty informace, které jsou jedinečné (obsah stránek) a všechno ostatní automaticky dogenerovat. A k tomu slouží tento program.

    XML Web generátor – princip fungování

    Ze sady vstupních XML dokumentů vytváří pomocí XSLT transformace webové stránky.

    Formát vstupních dokumentů je velmi jednoduchý a vypadá takhle:

    <stránka xmlns="https://trac.frantovo.cz/xml-web-generator/wiki/xmlns/strana">
        <nadpis>Nadpis stránky</nadpis>
        <perex>Krátký popis</perex>
        <pořadí>10</pořadí>
    
        <text xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
            <p>Sem už píšeme obsah stránky – normální (X)HTML, jak ho známe</p>
        </text>
    
    </stránka>

    Je to vlastně jen hlavička obsahující nadpis a popis stránky, pořadí v nabídce (pokud chybí, stránka v nabídce nebude, ale vygeneruje se) a pak už následuje obsah stránky uvnitř <text/>, kam už píšeme standardní značky.

    Kromě nich můžeme do textu vkládat i „makra“ – vlastní značky, ze kterých generátor něco vyrobí.

    Do textu např. vložíme:

    <m:měřák hodnota="95"/>

    a ve vygenerované stránce bude:

    Makro: měřák

    Program obsahuje několik vestavěných maker a další si může dopsat uživatel sám (je to celkem triviální, stačí se inspirovat u těch už hotových).

    Více se o programu dočtete na jeho oficiální stránkách nebo v článku Generujeme jednoduchý web pomocí XML.

    Nové funkce

    Funkce, které jsem nedávno přidal:

    Zvýrazňování syntaxe kódu

    Když člověk vkládá na web nějakou ukázku kódu, je dobré mít tam zvýrazněnou syntaxi, je to přehlednější. Je škoda, že se o to nemůže postarat prohlížeč sám od sebe, ale co se dá dělat. Do generátoru jsem přidal možnost zvýrazňování – do zdrojového souboru jednoduše vložíme:

    <m:pre jazyk="bash">#!/bin/bash
    # Matrixový spořič :–)
    
    case "$1" in
        start)
            echo -e "\033[22;32m";
            cat /dev/urandom | hexdump;
    ;;
        stop)
            echo -e "\033[0m";
    ;;
        *)
            $0 start;
    ;;
    esac</m:pre>

    a generátor z toho vyrobí:

    Zvýrazňování syntaxe – BASH

    živá ukázka

    U složitějších zdrojáků oceníte možnosti XML – kód můžete uzavřít do <![CDATA[…]]>, a pak v něm nemusíte řešit escapování (např. generika v Javě). Časem (snad) bude v generátoru možnost vkládat externí soubory přes XInclude.

    Bylo by asi zbytečné psát si vlastní zvýrazňovač syntaxe, tak jsem použil už hotový – Pygments – a propojil ho s generátorem.

    Vkládání grafů/diagramů

    Občas potřebujeme do stránky vložit diagram, třeba UML, nebo nějaký jiný – obrázek řekne víc. Proto jsem přidal toto makro – do zdrojového souboru vložíme:

    <m:diagram orientace="vodorovně">
        A -> B;
        B -> C;
    </m:diagram>

    a generátor z toho vyrobí:

    jednoduchý diagram

    živá ukázka

    Atribut orientace je nepovinný (výchozí je svisle). Jako atribut je taky možné uvést název (zobrazuje se pod grafem).

    Vygenerovaný obrázek je ve formátu SVG, takže hezky škáluje, když si ho chce uživatel přiblížit. Časem budou i bitmapové obrázky (PNG), pro případ, že by SVG nešlo zobrazit (<img/> vnořený do <object/>).

    Syntaxe použitá pro popis diagramů je vám asi povědomá – použil jsem Graphviz. Můžete pomocí něj tvořit mnohem složitější a hezčí grafy, než jsou tyto ukázky.

    Stejně jako Pygments je to externí nástroj volaný při transformaci. Pokud v systému chybí příkaz pygmentize a stránka obsahuje kódy, které se mají zvýraznit, jen se vypíše varování a stránka se vygeneruje bez zvýraznění (to není taková tragédie). Ale pokud stránka obsahuje diagramy a příkaz dot chybí, generování spadne – je potřeba Graphviz doinstalovat. Pokud uživatel tyto funkce nechce využívat, samozřejmě tyto programy nainstalované mít nemusí, generátor bude fungovat bez nich.

    Závěr

    Program je svobodný software vydaný pod licencí GNU GPL, můžete ho tedy volně používat i upravovat. Budu rád za zpětnou vazbu – nápady na nové funkce, vylepšení, připomínky atd. Používám Trac a některé úkoly už jsem si tam zadal. Program není hotový a chci v něm opravit/vylepšit celkem dost věcí (některé jsou jako TODO v kódu), ale řekl jsem si, že tento zápisek zveřejním už teď – protože kdybych měl čekat, až budu s programem úplně spokojený, asi by nevyšel nikdy :-)        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.8.2011 01:06 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    ja jsem asi podobny problem resil generovanim RSS feedu a importem do wordpresu - vyhoda je ze pro nej je milion sablon, ma peknou strukturu html kodu a ma pluginy snad na vsechno takze ja jenom dodam vstupni data a zbytek neresim.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    belisarivs avatar 25.8.2011 13:12 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Hele, nic ve zlem, osobne jsem rad, kdyz nekdo dava svoji praci verejne k dispozici, ale XML tagy v cestine a jeste k tomu s diakritikou? WTF?
    IRC is just multiplayer notepad.
    Bedňa avatar 25.8.2011 13:16 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Máš nejaký problém s tým jazykom?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Salamek avatar 25.8.2011 13:18 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    ja treba ten ze bych si musel zapnout ceskou klavesnici + jsem zvykly na US qwerty
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    25.8.2011 21:13 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Na US QWERTY jde psát českou diakritiku.
    vlastikroot avatar 25.8.2011 21:23 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    +1 já to tak používám už dlouho
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Salamek avatar 26.8.2011 16:16 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Nehodlam si tvorit vlastni rozlozeni... ne ze by to bylo spatne, ale v praci bych ten kus srotu k takovejm kouskum nedonutil ani omylem
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    xkucf03 avatar 26.8.2011 16:31 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Co máš za HW?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Salamek avatar 27.8.2011 01:25 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    v praci nebo doma ?
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    xkucf03 avatar 27.8.2011 10:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Ten kus šrotu, co bys k takovým kouskům nedonutil.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Salamek avatar 27.8.2011 12:05 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    pentium 4, 768MB ram intel grafika 16MB ?? W XP Pro kdyz pystum vsechny app co potrebuji k praci tak se vlece jak mrtvola
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    xkucf03 avatar 27.8.2011 12:27 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Tak přepínání klávesnice to snad zvládne, ne? A pustit XSLT transformaci resp. Javu taky, té RAMky je až až a P4 taky ujde. Akorát bych vyměnil OS :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Salamek avatar 29.8.2011 10:36 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    to by mi tu vymenu museli povolit... v tip je v tom ze vsechny aplikace ktere pouzivam jsou GNU... krome toho OS, a prakticky nechapu proc jej musim pouzivat... mozna torture ?
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    26.8.2011 18:57 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    To rozložení existuje a dodává se například k X serveru.
    Salamek avatar 25.8.2011 13:17 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    taky sem si rikal...
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    xkucf03 avatar 25.8.2011 18:42 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Vždyť to funguje :-) Stejně jako třeba pojmenování tříd/metod v Javě.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    mirec avatar 25.8.2011 19:40 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    No možno by bolo fajn nejako pridať podporu iných jazykov. V každom prípade je mi tento projekt sympatický už len minimálne vďaka českým tagom. Je to také .. iné ako všetko ostatné ;)
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Bystroushaak avatar 26.8.2011 01:30 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Přílohy:
    Hehe, to mi připomíná můj první větší python projekt. Byl podstatně víc lame (projekt vznikl impulzivně jedno odpoledne kdy mě začalo štvát upravovat statické html stránky) a navíc jsem ho psal v prváku na VŠ, tedy v době kdy jsem měl nulové znalosti ze softwarového inženýrství a teorie programování něčeho většího, takže to byla totální prasečina. Přesto jsem ho nějaký ten rok používal.

    Tenkrát jsem fakt hodně dlouho hledal online službu, která by nedělala nic jiného, než umožnila generovat RSS ve formě několika inputů (name, url) a jedné textarey (obsah). Bohužel, nic takového nejspíš neexistuje. Takže jsem si na konci prváku napsal program v javě co to řešil. To jediné by možná mohlo mít nějakou cenu i pro ostatní :)

    Druhá verze pracovala s sqlite, takže RSS už zvládala generovat sama (zpětně mě napadá proč to neuměla už první :S).

    Později mi došlo že oba dva zmíněné přístupy mají jen samé nevýhody, takže jsem přešel na dokuwiki.
    xkucf03 avatar 26.8.2011 12:33 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XML Web generátor – práce pokračuje
    Taky jsem před lety něco takového spáchal: Webátor, hrůza :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.