abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mikroblog #8: QR kódy na desktopu

    16.6.2019 19:40 | Přečteno: 2875× | GNU/Linux | poslední úprava: 16.6.2019 19:53

    Tzv. QR kódy slouží k šíření nějaké digitální/textové informace v podobě obrázku. Obvykle se používají v AFK světě – tisknou se na papír, dávají na různé krabice, výrobky, plakáty atd. a následně se skenují – většinou mobilem (např. 1, 2, 3) nebo nějakým specializovaným průmyslovým skenerem. QR kódy se ale vyskytují i na webu nebo se mohou jiným způsobem dostat na obrazovku našeho počítače. Není to úplně typický scénář (proč digitální data převádět na obrázek, a pak zase zpátky, když jsme pořád v počítači?), ale stát se to může – např. když autor webu čekal, že obrazovku naskenujeme mobilem, nebo třeba když si prohlížíme svoje fotky a máme na nich nějakou věc s QR kódem. Co s tím, když nemáme mobil s příslušnou aplikací nebo chceme mít dekódovanou informaci v počítači?

    Náhodou jsem teď narazil na to, že v prostředí KDE to jde velice jednoduše. Postup je následující:

    1. Otevřeme stránku nebo fotku s QR kódem.
    2. Stiskneme PrintScreen resp. spustíme aplikaci Spectacle.
    3. Zde vybereme export do aplikace QtQR.
    4. Tato aplikace dekóduje QR kód a podle jeho obsahu nám nabídne třeba otevření URL v prohlížeči nebo si text můžeme upravit či zkopírovat.

    Na přiloženém obrázku je zachycený celý postup.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Používáte QR kódy?
     (28 %)
     (2 %)
     (28 %)
     (38 %)
     (3 %)
     (2 %)
    Celkem 61 hlasů

    Anketa

    Znali jste tento postup?
     (13 %)
     (87 %)
    Celkem 46 hlasů

    Anketa

    Jaké desktopové prostředí používáte? (jako hlavní)
     (32 %)
     (8 %)
     (19 %)
     (13 %)
     (2 %)
     (2 %)
     (2 %)
     (10 %)
     (13 %)
    Celkem 62 hlasů

    Anketa

    Používáte X.org nebo Wayland?
     (91 %)
     (2 %)
     (2 %)
     (0 %)
     (0 %)
     (6 %)
    Celkem 54 hlasů

    Obrázky

    Mikroblog #8: QR kódy na desktopu, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    otasomil avatar 16.6.2019 21:49 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Zdravim
    QR se hodi kdyz mate rozecteno v PC a chcete pokracovat v mobilu, tabletu tak existuje QR code generator coby doplnek do FF ci Chrome ktery po klepnuti na jeho ikonu zobrazi QR kod s aktualni URL stranky kterou ctete a staci namirit kamerku a sejmout kod. Tohle je pekna vec, casto pouzivam.
    QR je asi i jedina cesta k tomu jak Whatsapp klienta v mobilu pouzivat na desktopu kde je to pohodlnejsi. Na desktopu lze k dekodovani obrazku pouzit utilitu "zbarimg" a pro vytvoreni obrazku s kodem utilitu "qrencode"
    Do QR kodu se vejde prekvapivo mnoho informaci, spousta textu, ted nechci kecat ale takovy 2-3 kB to budou a pritom bezny mobil je schopen zamerit a dekodovat. Ovsem cim mene informaci tim je vysledny obrazek jednodussi a cteni je mene nachylne na jeho poskozeni, znecisteni viz obaly vyrobku apod. Pro Android je pekna aplikace Barcode scanner. Apple telefony tusimze maji nejakou QR ctecku uz v zakladni vybave. Jinak jsem ale nikdy v obchode nevidel cloveka ktery by si kod na vyrobku nacetl mobilem. Mozna i to jak vyrobci kod vyuzivaji tak to ani lidi nezajima. Smysl totiz ma kdyz QR kod na vyrobku obsahuje konkretni URL a okamzite si spotrebitel muze o zbozi precist potrebne info. Dat na jogurt kod ktery smeruje na http://madeta.cz/ je vicemene k nicemu.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    xkucf03 avatar 16.6.2019 22:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    QR se hodi kdyz mate rozecteno v PC a chcete pokracovat v mobilu, tabletu tak existuje QR code generator coby doplnek do FF ci Chrome ktery po klepnuti na jeho ikonu zobrazi QR kod s aktualni URL stranky kterou ctete

    Tohle jde v KDE i bed doplňků – stačí označit URL (a tím vložit do výběru) a pak kliknout na ikonu schránky a v ní na pak na ikonu QR kódu. Je to tedy jeden dvojklik + dva kliky, což je taky v pohodě. Horší je ale ta část v mobilu – odemknout, spustit aplikaci pro QR kódy, zaměřit, vybrat akci otevření v prohlížeči… Kdybych to používal často, tak bych se asi na QR kódy vykašlal a spíš použil nějakou synchronizaci záložek resp. otevřených stránek mezi desktopovým a mobilním prohlížečem.

    Jinak jsem ale nikdy v obchode nevidel cloveka ktery by si kod na vyrobku nacetl mobilem.

    Já taky ne, ani to nepoužívám, ale existuje nějaká aplikace, která ti řekne, jestli je výrobek od Babiše nebo ne :-)

    Smysl totiz ma kdyz QR kod na vyrobku obsahuje konkretni URL a okamzite si spotrebitel muze o zbozi precist potrebne info. Dat na jogurt kod ktery smeruje na http://madeta.cz/ je vicemene k nicemu.

    On to může být i obyčejný 2D čárový kód a pokud jsi online, tak ti to může vyhledat ten produkt na internetu. AFAIK existuje i nějaká aplikace, která zobrazuje informace o potravinách. Případně myslím byly nějaké srovnávače, které ti řekly, jestli danou věc nemají někde jinde levněji. Dá se vymyslet ledasco… Akorát já pro to nemám moc využití, protože buď se na nákup dané věci zodpovědně připravuji a nastuduji si všechno ještě doma (dražší nebo opakovaně kupované věci) nebo naopak nakupuji spontánně (levnější jednorázové nákupy), a pak vybírám podle toho, co se mi zrovna líbí, na co mám chuť. Takže těch případů mezi tím (kdy bych se chtěl nějak kvalifikovaněji rozhodovat na místě) moc není.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.6.2019 13:29 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Na to predani url mi prijde snazsi pouzit synchronizaci schranky.
    17.6.2019 13:43 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Jen když chceš aby to viděla NSA. Od té doby, co za mnou v Litoměřicích poslali agenta - měl to dokonce otevřeně napsané na oblečení - raději stokrát vše opíši ručně.
    Josef Kufner avatar 17.6.2019 14:23 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    KDE Connect. Funguje mezi spárovanými zařízeními na místní síti (WiFi), nepoužívá to žádný server. Podporuje všechny podstatné platformy, vedle KDE také Android. Ctrl+C na desktopu, Ctrl+V na mobilu. Velmi praktická věc.

    Také to umí otvírat odkazy z mobilu na desktopu a opačně, v případě geo: URL to rovnou otevře na telefonu mapu – supr, když zrovna někam jdeš a nevíš kam.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    otasomil avatar 17.6.2019 15:40 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    No me to moc snadny neprijde a ani ted z fleku nevim jak hned na to. Proste QR sejmout z obrazovky mobilem a otevrit v prohlizeci je nejjednodussi reseni. Barcode scanner pro Android si i udrzuje historii naskenovanych kodu. Na desktopu lze snadno prevest QR do textu pouhym oznacenim QR obrazku viz navod Samotny text lze prenest jednoducho pomoci minimalistickeho weboveho notepadu ktery lze nasadit i na vlastni server s PHP. K vyzkouseni treba zde
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Marián Kyral avatar 19.6.2019 08:21 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    U FF používám jejich Sync. Když potřebuji nějakou stránku jinde, tak si ji na tamní FF přepošlu. Ona se mi tam pak rovnou načte. Je to super v tom, že to funguje i mezi desktopy. Třeba když si potřebuji něco přeposlat z práce domů, protože v práci na to prostě není čas.

    Normálně bych si ten link poslal emailem, ale tohle je rychlejší.
    Jendа avatar 17.6.2019 14:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    zbarimg - scan and decode bar codes from image file(s)
    19.6.2019 20:29 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    jj a na sken používam prostě import z ImageMagicku.
    Jendа avatar 20.6.2019 01:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Já dělám screenshoty lamácky v GIMPu. import jsem zatím vždycky použil jenom omylem -- když píšu skript v Pythonu, nechce se mi dávat na začátek #!/usr/bin/env python3 (teď už na to mám makro) s tím že ho spustím jako python3 skript.py a pak ho omylem spustím ./skript.py. Už jsem si dokonce kvůli tomu registroval binfmt_misc handler :python3:E::py::/usr/bin/python3:, ale pak přestaly fungovat některé věci v Pythonu 2 (ano, bohužel stále mám některé knihovny, které vyžadují Python 2), tak jsem to zase zrušil.
    21.6.2019 02:25 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Ještě že nemá klíčové slovo rm :-D. Jako gimp asi jde taky, i když zrovna naposled jsem dělal screenshot z fullscreen hry (Oxygen not included - strašně návyková hra :-D ), která je velmi náročná na paměť (počítá i věci jako změna skupenství v každým herním čtverečku) a GIMP by jí limitoval, navíc jsem screenshot ani nechtěl upravovat, rovnou jsem ho hodil jako přílohu.
    Josef Kufner avatar 21.6.2019 18:53 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Prostě zmáčkneš čudlík PrtScr a je to, ne? … V KDE se otevře Spectacle už s hotovým screenshotem.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    21.6.2019 19:50 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    No v xfce to defaultně nastavený není, šlo by to, ale nechce se mě omylem dělat screenshoty, když mě spadne klávesnice na zem.
    18.6.2019 22:10 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Nabuduce, ked das anketu, napis ci sa posiela spolocne alebo kazdy zvlast.
    Marián Kyral avatar 19.6.2019 08:23 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Keby si tu nebol prvý raz, tak by si to vedel. Vieme?
    19.6.2019 12:16 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mikroblog #8: QR kódy na desktopu
    Chodim tu uz viac ako nejaky ten rok, ale stretol som sa prvy krat s viacerymi naraz.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.