abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 738 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Akademy 2012

    24. 7. 2012 | Dan Vrátil | Reportáže | 5681×

    Akademy je každoroční summit uživatelů i vývojářů desktopového prostředí KDE. Celkově to bylo už 10. setkání komunity kolem KDE, moje zatím první (ale určitě ne poslední). Letos se Akademy konala od 30. června do 6. července v estonském Tallinnu na místní fakultě informačních technologií.

    Obsah

    Estonian IT College – tak tady se to všechno odehrávalo Estonian IT College – tak tady se to všechno odehrávalo

    Akademy se skládá ze dvou dní přednášek a pěti dní workshopů, sprintů a setkání jednotlivých týmů (tzv. BoF – Birds of Feathers). Pro ty, kteří přijeli do Tallinnu už v pátek, se konala předregistrace a seznamovací party v příjemné bavorsko-české hospůdce v centru města. Asi nejvíc se pilo německé světlé pivo Hacker (tématicky nejvhodnější), české Krušovice ale také chutnaly.

    Sobota

    link

    V sobotu oficálně otevřela konferenci keynote od  Mathiase Klanga na téma Expression in code and freedom a pak už ve dvou posluchárnách jely jedna přednáška za druhou. Jeroen van Meeuwen vysvětlil, jak probíhá release management u něčeho tak velkého a živého jako je KDE, Marta Rybczyńska, která stojí za týdenním přehledem commitů, popisovala, jak nejvhodněji označit commity jako zajímavé tak, aby se dostaly do výběru, a co jsou to vlastně zajímavé commity. Kévin Ottens a David Faure mluvili o KDE Frameworks 5. A potom už se celá hromada hladových hackerů vydala obléhat kantýnu.

    Mathias Klang (autor: Jonathan Riddel, CC-BY-SA) KDE bere útokem kantýnu (autor: Martin Klapetek)

    Po obědě měl keynote o komunitě KDE Agustin Benito Bethencourt. Ze soboty bych vyzdvihnul přednášku Aarona Seiga o otevřených zařízeních. Aaron vysvětloval, proč jsou svobodná zařízení důležitá a jak to vypadá s tabletem Vivaldi. Když už se jim podařilo rozběhat systém na příslušném hardware, dostali od výrobce další várku prototypů s jinými parametry a na těch už stejný Mer nefungoval. Všeobecně je prý problém přesvědčit velké výrobce, aby byli ochotni přízpůsobit specifikace zařízení i pro tak malé objednávky jako od komunitních projektů. Dál nám Thiago Macieira vysvětlil, jak je to teď vlastně s Qt, dozvěděli jsme se o Plasma Active, Michael Hasselmann měl přednásku o Waylandu a první den konference uzavřely přednášky o budoucnosti balíčkování KDE na Windows a o Oxygenu a grafice v KDE od Nuna Pinheria.

    Nuno Pinheria o Oxygenu (autor: Martin Klapetek) David Faure o KDE Frameworks 5 (autor: Martin Klapetek)

    Na večer byla naplánována velká party v místním Rock Café. O zábavu se postaral místní duet, lehce podnapilý Aaron a tradiční karaoke. Ale také byla spousta času na další seznamování (hlavně přiřazování obličejů k IRC nickům) a diskutování. Na úplný nakonec party, tedy asi ve dvě ráno, se všichni zbývající účastníci namačkali na pódium a dali si společně Imagine od  Johna Lennona.

    Aaron Seigo (autor: Martin Klapetek) Aaron Seigo a Kévin Ottens (autor: Martin Klapetek) Pěvěcký sbor KDE (autor: Martin Klapetek)

    Neděle

    link

    Neděle začala keynote od Thiaga Macieira, který v Intelu pracuje na Qt. Thiago vysvětloval, jak KDE pomáhá vývoji Qt a jak je snadné přispívat do Qt (a snažil se nás všechny přesvědčit, abychom přispívali také). Dopoledne pak proběhly dvě přednášky o lokalizaci software, Volker Krause ukázal debugovací nástroje pro Qt a KDE a Martin Gräßlin představil Window Manager Construction Toolkit, což je toolkit pro tvorbu vlastních správců oken postavených nad KWin. Paralelně s tím proběhla řada lightning talků a před obědem jsme se ještě všichni vyfotili na trávníku před fakultou.

    Po jídle jsme s všichni znovu přivalili do posluchárny a snažili se s nacpanými břichy neusnout. To se ale nikomu určitě nestalo, protože naší pozornost si zcela získal Will Schroeder z KitWare, který měl strhující keynote s názvem It has a heart, a brain and it's dangerous. Jeho přednášení několikrát přerušil mohutný potlesk z obecenstva.

    Potom další přednášející mluvili třeba o přistupnosti aplikací v KDE, projektu KDE Connect a KDE e.V. a po poslední přednášce proběhlo udělování cen Akademy Awards. Cenu za nejlepší aplikaci letos obdržela Camilla Boemann za svou práci na Calligra Words, cenu za  ne-aplikaci obdržela Lydia Pintsher za svou práci na GSoC a SOK pro KDE. Cenu od poroty si odnesli Kévin Ottens za práci na KDE Frameworks 5 a Nicolás Alvarez za migraci mnoha projektů z SVN do Gitu.

    Letošní vétězové Akademy Awards a tým organizátorů a pomocníku (autor: Jonathan Riddel, CC-BY-SA)

    BoF, workshopy, kultura

    link

    Zbytek Akademy se pak už jenom hackovalo, plánovalo, diskutovalo a chodilo na pivo. Hned v pondělí proběhlo školení o Qt Quick 2 od pánů z KDAB, na jejímž konci všichni registrovaní účastníci dostali od Nokie jejich poslední linuxový smartphone Nokia N9 (tuto novinku nám Quim Gil oznámil při polední pauze, takže zbytek přednášky už všichni spíš googlili specifikace, návody a zajímavé aplikace, které si na svůj nový telefon nainstalují).

    V pondělí se obědvalo na střeše fakulty V pondělí se obědvalo na střeše fakulty

    V úterý probíhal výroční meeting KDE e.V., dostupný jen členům organizace, takže se většina lidí vydala na prohlídku Tallinnu. Tallinn je skoro půlmilionové město a významný přístav u Baltu. Je to rozhodně hezké město, nicméně historické centrum mi přišlo dost podobné Praze, české trolejbusy a klasická paneláková sídliště (a vůbec pozůstatky 44 let působení komunismu) ve mě občas vzbuzovaly dojem, že jsem vlastně pořád doma. Velmi kontrastně k tomu pak působily moderní mrakodrapy a obchodní centra v širším centru.

    Estonci si rádi připomínají vítěznou Válku o nezávislost (1918-1920) nad Sovětským svazem, takže v Tallinnu najdete nádherné Náměstí nezávislosti, spoustu soch a památníků k této události.

    Akademy 2012 Akademy 2012 Akademy 2012 Akademy 2012

    Ve středa a ve čtvrtek jsme většinu času strávili zavření na univerzitě a plánovali, programovali, opravovali bugy a dále se seznamovali. Studenti z klubu robotiky přímo na fakultě nám ukázali své robůtky, nechali je hrát fotbal i zápsit mezi sebou. Hodně se mluvilo také o KDE Telepathy, nastupující náhradě za dnes již v podstatě mrtvé Kopete. Marco Martin vedl workshop o psaní aplikací pro Plasma Active. Kdelibs hackeři pracovali na dalším rozdělování Kdelibs do KDE Frameworks a tak dále. Pro mě to byla asi nejlepší část celé Akademy, hlavně protože jsem jako vývojář mohl prodiskutovat své nápady a problémy přímo s konkretními lidmi (a osobně to jde vždycky líp než po IRC nebo mailem).

    Vishesh Handa na BoF o Nepomuku (autor: Martin Klapetek) KDE Telepathy team plánuje co bude ve verzi 0.5 (autor: Martin Klapetek) Roboti postavené místními studenty (autor: Martin Klapetek)

    V pátek dopoledne se ještě všichni naposledy sjeli na fakultě, mnozí už s kufry a většinu času se jenom loučili s ostatními. Ve tři hodiny totiž Akademy oficiálně skončila a řada si to zamířila rovnou na letiště a domů. My jsme se se spolubydlícím a dalšími vydali na pivo někam do města. Místo plánované prohlídky města jsme se ale připojili k další skupince KDEčkařů a nakonec jsme zbytek dne (a část noci) proseděli v hospůdkách a povídali si. A pak už byl čas letět domů...

    Spousty fotek najdete na stránce události na Google+, detailní program a slajdy ke všem přednáškám jsou na stránkách Akademy.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Migi avatar 24.7.2012 06:36 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2012
    Šance dostat všechny vyvojaře kde najednou?
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2012 13:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2012
    Čekal jsem, kdy se objeví první f*ward. Nezklamal jsi.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Václav 25.7.2012 11:44 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2012
    A pozvat je na panáka :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2012 13:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2012
    Kdy a kudy jste letěli? (Já se původně chtěl účastnit — letěl bych přes Turku a spojil bych si to s výletem — jenže mi to nevyšlo časově.)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    progdan avatar 24.7.2012 14:22 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2012
    Ja letel Viden -> Riga -> Tallinn s airBaltic.
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    progdan avatar 24.7.2012 14:26 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2012
    Jo a kdy..:-) Odletal jsem v patek kolem 8. rano, v Tallinnu jsem byl nekdy ve 14:30 a v 5 uz jsem sedel v hospudce :) Zpatky to bylo o neco lepsi, to jsem letel v rano 5:15 a ve Vidni byl nekdy v 7:30.
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2012 14:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2012
    Aha, dík; Vídeň mě nenapadla.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.7.2012 11:21 mck182
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2012
    Ja letel Praha -> Varsava -> Talin a zpatky Talin -> Mnichov -> Praha s polskym Lotem a zpatky Lufthansou. Prvni let zabral asi 5h vcetne prestupu (ale ztratili mi ve Varsave kufr) a zpatky asi 9h, protoze jsem se zrovna trefil do toho, jak jim v Mnichove zhavaroalo rizeni letoveho provozu, takze vsechny letadla staly aspon 3h navic, pokud je nezrusili uplne..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.