abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Android je bezpečnější, řada hrozeb však stále přetrvává

    14. 4. 2015 | Martin Stančík | Bezpečnost | 9791×

    S tím, jak během posledních několika let rostla mezi uživateli popularita mobilního operačního systému Android, rostl i počet bezpečnostních hrozeb, které se na této platformě vyskytovaly. Z nových statistik Googlu však vyplývá, že od minulého roku se situace začíná zlepšovat.

    Podle nové zprávy Googlu s názvem Android Security State of the Union 2014, byly tzv. potenciálně nechtěné aplikace v roce 2014 nainstalovány na necelém jednom procentu všech androidových zařízení. A toto množství je ještě o poznání menší u zařízení, jejichž uživatelé si aplikace stahují pouze z oficiálního e-shopu Google Play a ne i z App Storů třetích stran (potenciálně nebezpečné aplikace byly zaznamenány pouze na 0,15 % zařízení, jejich uživatelé stahují software jen z Google Play). Celkově podle Googlu počet infekcí potenciálně nebezpečnými aplikacemi meziročně poklesl o téměř 50 %.

    Hlavním důvodem tohoto poklesu je několik bezpečnostních vylepšení, které Google u své mobilní platformy v roce 2014 představil. Jednou z nich je integrace prvků SELinux (Secuity Enhanced Linux) do Androidu 4.4, který se stará o kontrolu běžících procesů a aplikací. Android 5.0 pak přinesl třeba celkové šifrování disku. Zpráva Googlu zmiňuje i technologii Google Safety Net, jež podle amerického gigantu uživatele chrání proti „jiným bezpečnostním hrozbám typu síťových útoků.“ Google zdůraznil také vylepšení provedená u Secure Sockets Layer (SSL). Jak totiž stojí v únorové zprávě McAfee Labs Threat Report, SSL je u mobilních aplikací i nadále problémem. Experti z McAfee Labs zjistili, že řada tvůrců aplikací SSL stále neumí správně implementovat, a to přesto, že se jim Google snaží všemožně pomoci.

    Google dále ve své zprávě uvádí, že během roku 2014 vydal pro Android 79 bezpečnostních aktualizací. Kromě toho byl v roce 2014 vydán Android 4.4 a Android 5.0 preview. „Obě tyto nové verze Androidu obsahovaly řadu bezpečnostních vylepšení,“ stojí ve zprávě Googlu. „Druhého února roku 2015 byl Android 4.1 nejrozšířenější verzí našeho mobilního operačního systému, když jej používalo 41 % všech uživatelů Androidu, kteří se přihlašují ke Google Play.“

    Přestože se na první pohled toto číslo může zdát jako vysoké, na druhou stranu je nutné si uvědomit, že více, něž polovina uživatelů Androidu má nainstalovanou starší verzi Androidu, než je verze 4.4. A výrobci zařízení spolu s operátory na tyto uživatele při zpřístupňování aktualizací často zapomínají. Jak uvedl v lednovém rozhovoru pro eWEEK CTO společnosti Bluebox Security Jeff Forristal, starší díry v Androidu, které byly poprvé veřejně popsány na konferencích Black Hat 2013 a 2014 představují pro uživatele nebezpečí i v roce 2015. Výrobci androidových telefonů totiž typicky podporují dané zařízení po dobu pouze dvou let a následně jejich uživatele nechají na pospas útočníkům.

    I když se toho tedy Googlu v roce 2014 v oblasti bezpečnosti Androidu povedlo hodně, pravdou je, že americký gigant má ještě stále co dohánět.

           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    14.4.2015 16:41 Hawk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Android je bezpečnější, řada hrozeb však stále přetrvává
    Co je to platné, když systém vynucených oprávnění při instalace aplikace je de fakto k ničemu. Ber nebo neber. Některé aplikace popisují, proč to či ono oprávnění potřebují, ale člověk je vydán napospas.

    Škoda že Google zařízl možnost některá oprávnění zaříznout. Ideální by bylo kompletně sandboxovat aplikaci s tím, že například přístup k identitě by šel virtualizovat na nějakou neškodnou, pokus o odeslání SMS by zobrazil vždy okno s potvrzením, geolokace by vybrala střed Václaváku místo skutečné adresy, apod.
    14.4.2015 19:40 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Android je bezpečnější, řada hrozeb však stále přetrvává
    nainstaluj si X Privacy; je to prva vec, co na Android instalujem ;-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    14.4.2015 19:51 mca | skóre: 17 | blog: keep_walking | Lévis, Québec City
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Android je bezpečnější, řada hrozeb však stále přetrvává
    Pote, co nabehl Cyanogenmod.
    "Hloupe dotazy posiluji kolektiv... ostatnim v tu chvili stoupne sebevedomi"
    15.4.2015 12:34 xaver
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Android je bezpečnější, řada hrozeb však stále přetrvává
    Ano ale na to potrebujes roota. Bolo by dobre keby tam takyto system bol nainstalovany by default uz od vyroby. Drtiva vacsina uzivatelov androidu su obycajny ludia, bez moznosti a schopnosti, si urobit root a doistalovat vsetko potrebne. Navyse je tu stale problem s aktualizaciami. Bezpecnostne aktualizacie by mali byt aspon 5 rokov po ukoceni predaja smartfonu. Lepsie by bolo, keby sa dal lahko aktualizovat cely android a nie len naistalovat bezpecnostne patche. Asi by to chcelo vacsiu izolaciu 3rd party komponentov od vyrobcov smartfonov (launchery,...) aby sa dal android aktualizovat aj do vyssich verzii bez ich pricinenia (resp. priamo od googlu).
    16.4.2015 09:21 Error414-
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Android je bezpečnější, řada hrozeb však stále přetrvává
    Lunchery nejsou problem, problem jsou ovladace HW na kterych si vyrobci sedi a nedaji je.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.