abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 674 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Aplikace pro „kreslení“ poznámek

    23. 8. 2011 | David Kolibáč | Recenze | 7535×

    Když se dnes v souvislosti s počítači řekne tablet, asi většině lidí se vybaví mobilní multimediální zařízení jako iPad nebo hordy jeho čínských klonů s Androidem, především grafiky napadne vstupní zařízení a nejsem si jist, kolik lidí si vzpomene na tablet PC, tedy notebooky s (otočným) dotykovým displejem. Ale právě počítač s grafickým tabletem nebo rovnou tablet PC se velmi dobře hodí pro črtání schémat, psaní poznámek a podobně.

    Vést si poznámky v elektronické podobě má oproti papíru značné výhody, pokud nejste odříznuti od elektrické energie, konkrétně se taková data snadno modifikují, upravují, organizují a prohledávají, zálohují nebo i poskytují dalším lidem.

    Během studia jsem hledal software, který by byl pro tyto účely maximálně vhodný. Musím podotknout, že dosud hledám a nenacházím. Mezi žádoucí funkce patří:

    • organizace poznámek do stromové struktury, případně možnost jejich třídění podle štítků nebo i v časové ose;
    • možnost jak psaní textových poznámek, tak kreslení schémat a náčrtů vedle sebe v rámci jednoho dokumentu;
    • základní funkce textového procesoru, tzn. formátování textových poznámek pokud možno pomocí stylů;
    • základní funkce grafického editoru, tzn. různé velikosti a barvy štětce, nástroje jako guma, různé tvary, možnosti výběru atp.;
    • vyhledávání v poznámkách;
    • využití možnosti vstupu z grafického tabletu, tedy využití tlačítek dotykového pera a reflektování úrovní přítlaku při kreslení;
    • podpora vrstev a importu obrázků a PDF – kvůli dokreslování vysvětlivek, podtrhávání podstatných částí textu atp.;
    • podpora exportu do formátů podporovaných zbytkem světa, tzn. SVG, PDF, (X)HTML s bitmapovými obrázky apod.

    Na MS Windows je asi nejrozšířenější MS OneNote, součást některých verzí kancelářského balíku MS Office. Více či méně podporuje většinu výše zmíněných funkcí, ale verze 2007, podle mých zkušeností, zaostávala například v exportu do standardních formátu – dokumenty MS Office, příp. OpenXML v OpenOffice.org nevypadaly zdaleka optimálně a export do webových archivů MHT, jež podporují např. prohlížeče Internet Explorer a Opera, měl dost zásadní vady jako především zahrnutí textu do obrázků.

    Ale teď již k tomu, co máme k dispozici na GNU/Linuxu. Vím o toliko čtyřech aplikacích, které jsou určeny k psaní grafických poznámek: Gournal, Jarnal, NoteLab a Xournal... Všechny jsou open-source a více či méně fungují. Xournal a Jarnal dlouhodobě používám, všechny programy jsem vyzkoušel na Ubuntu 10.04 nainstalovaném na konvertibilním tabletu Fujitsu-Siemens LifeBook P1510, případně na PC s Fedorou 15 a připojeným tabletem Wacom Volito.

    Obsah

    Gournal

    link

    Gournal od Chrise Debenhama je nedokončený a už se nějakou dobu nevyvíjí, zřejmě se tedy z verze 0.5.1 nikam dál nevyhoupne. K dispozici je ve formě zdrojových kódů a jako balíček pro Debian. Je napsaný v Perlu a používá GTK+ 2 a některé knihovny GNOME 2, což zmiňuji hlavně z toho důvodu, že např. balíček libgnome2-print-perl se v repozitářích Ubuntu 10.04 nenachází, musel jsem ho shánět jinde. Další drobnou nepříjemností je, že si spouštěč v nabídce musíte vytvořit sami nebo můžete aplikaci spouštět ručně.

    Na první pohled je funkcí docela dost, jenže drtivá většina položek v nabídce mi nefungovala. Dokonce mi nefungovalo ani ukládání vytvořených dokumentů, pouze tisk (např. do PostScriptu nebo PDF), takže se Gournalem nebudu zabývat. Zmíním pouze, že podporuje dělení stránek na sekce (které se zobrazují jako karty) a základní nástroje jako pero (o několika tloušťkách a několika barvách (byť mi fungovala pouze černá a červená), zvýrazňovač (funguje jako pero s průhlednou stopou), mazání a jednoduché textové popisky.

    Gournal

    NoteLab

    link

    Ani NoteLab se již dlouho nevyvíjí, ale přinejmenším v porovnání s Gournalem je v zásadě použitelný. Je napsán v Javě, bohužel s odpovídajícím uživatelským rozhraním a vůbec zapadnutím do desktopového prostředí, na druhou stranu to znamená, že je multiplatformní. Instalace není nutná, stačí stáhnout a rozbalit archiv s programem a spustit skript notelab.sh.

    Různých nástrojů a funkcí není mnoho. Můžete kreslit perem, u nějž si jde nastavit barvu a tloušťku (tři velikosti a tři barvy si můžete přednastavit pro rychlé použití), mazat tahy ("guma" chybí), nakonec nechybí výběr a přesouvání tahů. To je vše. Postrádám např. textové popisky.

    Ukládání probíhá do souborů s nezvyklou příponou ntlb, jde ale o běžný archiv (gzip), který obsahuje SVG dokument. Dále je možný tisk a export do PDF a různých grafických formátů jako SVG, JPEG, PNG atd. Bohužel z nich není možný import, je možné pouze anotovat PDF (kreslit s PDF na pozadí) nebo otevírat dokumenty NoteLabu a Jarnalu.

    Nejsem si jist, zda nemůže jít o problém Javy na mém počítači, ale NoteLab se občas chová divně, např. nepřekresluje "papír" při použití funkce zpět nebo vpřed, při použití Wacomu Volito odmítá vykreslit některé tahy (podezříval jsem z toho vyhlazování tahů, ale nepodařilo se mi to potvrdit)... o pomalých reakcích uživatelského rozhraní nemluvě.

    NoteLab NoteLab

    Xournal

    link

    Konečně se dostáváme k opravdu použitelné aplikaci. Xournal je skutečně stabilní a má celou řadu zajímavých funkcí. Bohužel poslední verze 0.4.5 je z podzimu 2009 a od té doby žádná další nevyšla, byť patchů, které by stály za zařazení do vydání, je docela dost. Sestavení pro MS Windows se tak asi štítku "experimentální" jen tak nezbaví a těžko počítat třeba s případným přechodem z GTK+ 2 na GTK+ 3. Balíčky Xournalu pravděpodobně najdete v repozitářích vaší distribuce, je to poměrně rozšířená aplikace; k dispozici je třeba i na Maemu (OS 2008 a Fremantle).

    Nabídka nástrojů pro kreslení je v Xournalu již dostatečná. Samozřejmě nechybí pero o několika velikostech a barvách stopy – navíc je možné použít pravítko pro kreslení úseček nebo automatické (ale nepříliš spolehlivé) rozpoznávání tvarů jako kružnice nebo čtyřúhelník; průhledný zvýrazňovač; guma, která může fungovat několika způsoby, totiž mazat celé tahy, běžně gumovat nebo bělit; textové popisky s nastavitelným typem a velikostí písma. Nechybí ani další "běžné" funkce jako výběr tahů, zpět/vpřed... a především integrace s tabletem: můžete dalším tlačítkům pera přiřadit různé nástroje a tloušťka stopy se může řídit úrovní přítlaku hrotu pera.

    Čím si mě Xournal opravdu získal, je podpora vrstev. Jde si tak podtrhávat v textu nebo doplňovat poznámky, aniž byste při případném mazání poškodili původní obsah, navíc vrsty jde podle potřeby skrývat nebo znovu zobrazovat, takže se třeba z náčrtků nemusí stát nepřehledný mišmaš. A nakonec vrstva pozadí nemusí být jen „list papíru“ (nastavitelných rozměrů, linkování a barvy), může to být PDF dokument nebo bitmapový obrázek, např. snímek obrazovky.

    Je docela škoda, že chybí export i do něčeho jiného než PDF a import souborů např. v SVG také není podporován. Xournal dokonce používá vlastní formát pro ukládání dokumentů, byť jde jen o komprimované (gzip) XML.

    Závěrem bych rád zmínil, že Xournal sice není přeložen do češtiny (kdysi jsem ho přeložil, ale překlad se někde ztratil), návod k použití na webu ovšem rozhodně stojí za přečtení – zabývá se i kalibrací tabletu a konfigurací v souboru ~/.xournal/config.

    Xournal Xournal

    Jarnal

    link

    Na konec jsem nechal Jarnal, což je jediná ze zde uvedených aplikací, která se stále vyvíjí. Je napsána v Javě, používá odpovídající uživatelské rozhraní a je multiplatformní. Stačí tedy když si stáhnete z webu archiv s programem, rozbalíte ho a – máte-li nainstalované JRE – spustíte skript jarnal.sh. Výčet funkcí Jarnalu by vydal na samostatný článek, proto se omezím na porovnání s Xournalem...

    Oproti Xournalu citelně chybí především podpora vrstev, resp. vrstvy jsou toliko dvě: pozadí a popředí. Absence rozpoznávání tvarů je plně vynahrazena možností vkládat obdélníky a kružnice – a nejen ty, ale i obrázky a hypertextové odkazy. Poněkud nepřívětivé uživatelské rozhraní je podle mého názoru aspoň částečně vykoupeno přenositelností. Další záležitosti už jsou v Jarnalu navíc, např. poměrně detailní nastavení pera a dalších nástrojů i pozadí stránky. Dokumenty se ukládají do komprimovaného SVG a export je možný nejen do PDF, ale i do bitmapových formátů JPEG a TIFF, příp. export pouze textu do obyčejného textového souboru nebo HTML.

    Nikdy jsem neměl možnost vyzkoušet spolupráci na jednom dokumentu ve více lidech po síti, Jarnal to podporuje. Umí také rozpoznávat rukou psaný text. Jak mají tahy při psaní vypadat si můžete prohlédnout nebo dokonce nastavit v nástroji Edit Recognition Dictionaries (najdete ho v nabídce ToolsMore ToolsRecognizeEdit Dictionaries). Hodí se to pak v nástroji (příp. dokonce samostatné aplikaci) mini Jarnal, který umožňuje jednak rozpoznávání písma v minimalistickém okně a jednak výpočty perem napsaných jednoduchých matematických výrazů (něco jako kalkulačka pro dotykové telefony a tablety od Nokie).

    Ani Jarnal nemá uživatelské rozhraní v češtině.

    Jarnal Jarnal, nastavení pozadí Jarnal, rozpoznávání písma mini Jarnal jako kalkulačka

    Závěr

    link

    Chce se mi napsat, že situace ohledně open-source aplikací sloužících k psaní poznámek za pomocí grafického tabletu je žalostná, ale není to tak docela pravda. Xournal i Jarnal svůj účel plní – s většími či menšími výhradami.

           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.8.2011 01:06 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Zaujalo me zarizeni Asus Eee Note EA800, tedy tablet (multimedialni zarizeni) se dotykovou vrstvou zalozenou na tabletu (vstupnim zarizeni) Wacom. Nenarazili jste na jine produkty podobneho typu?
    23.8.2011 01:34 Bernard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Nazdar SanTiago - vidíš, mě ten ASUS také zaujal. A to tak, ze jsem si ho předevčírem koupil. Jen doufám, že až na podzim Sony vyrukuje s novou čtečkou, tak bude dostatečně shitózní, aby mě ten nákup teď nemrzel. Minulý týden jsem hledal a tohle bylo asi to nejlepší, co jsem na dělání poznámek našel. Jen se bojím, že proti xjournalu to bude mít chabý editor, neb xjournal je fak super. V nejhoršim z toho budu mít tablet připojený k počítači - to to snad také umí.
    23.8.2011 11:44 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Ahoj, na tom Eee note me prisel nedostatecny akorat ten monochromaticky displej, tak se koukam po necem s barevnym displejem (tedy v podstate bezny tablet, akorat s preciznim dotykovym displejem s parametry vstupnich/kreslicich tabletu).
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 11:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Spekuluje se (už dlouho) o příští generaci s barevným displejem, ale jinak jsou leda tak tablety s kapacitním displejem a stylusem (jako HTC Flyer).

    Nebo samozřejmě tablet PC jako Lenovo ThinkPad X220 Tablet.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.8.2011 00:58 Bernard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Mě se na tom navíc líbilo, že to nemá podsícení a tudíž doufám, že to nebude tolik namáhat oči. Barevné by se hodilo, ale nakonec šedá je také barva a na poznámky barva není až tak kritická. Ale nezlobil bych se za ní.

    Moje zkušenost s tabletem je, že je to trochu moc tězké zařízení - co se váhy týče. Původně jsem také chtěl tablet.
    1.9.2011 02:46 Bernard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    tak si stim ted hraju. kreslic poznamek ma nekolik nedostatu. Prvni ze nejde napsany text presouvat. Pak novou stranku lze pridat jen na konec. take bych uvital stylus s tlacitkem ktere dela rovnou mazani. Asus dela ruzne updaty tak to treba casem vychyta. ale display je fajn a pise se na tom dobre. Ted se snad dela velky prepis Xjournalu aby mohl bezet i s qt. ten kdyz by byl naportovany s odlehcenym menu bylo by to super.
    5.9.2011 22:24 Bernard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Update prispevku po novem firmwaru (musel jsem kuli tomu poridit pocitac s OMG Windows OMG). Zacalo fungovat copy&paste a stranka se pridava za aktualni a ne na konec. Takze uz je to docela dobre pouzitelne :) Jeste chvilku budou delat updaty a bude to uplne zuzo... [PS: ten predchozi prispevek jsem psal primo z prohlizece internetu, ktery v sobe ma].
    11.9.2011 21:40 Vladimír Čunát | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    To vypadá opravdu zajímavě. Díky moc za informace.
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 08:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Akorát se blbě shání a u nás je Eee Note předražený. Nic jiného AFAIK není, ale na podzim by měl být Boogie Board 2. Jediné další, co se tomu celkem podobá, jsou různá starší UMPC (třeba Fujitsu-Siemens řady Stylistic) s mizernou výdrží na baterie a tablet Genius G-Note 7100, což je šmejd.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.8.2011 01:01 Bernard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Boogie Board 2 s možností ukládat data a možná mazat ne jen celou stránku najdnou by byl super. To je víceméně to, co bych potřeboval. Nebo možná nepotřeboval, ale chtěl :)
    5.9.2011 22:19 Bernard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Tak se zda, ze Boogie Board 2 sice ukladat umi, ale to je tak vsechno. Nerekl bych, ze to je uplne pohodlne pouzitelne.... Alespon podle videa...
    23.8.2011 08:08 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    > A nakonec vrstva pozadí nemusí být je "list papíru"
    23.8.2011 09:13 wosambo | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Nemuzu si pomoct, ale nazvy Gournal a Xournal ve me vzbuzuji velmi podivne pocity :) Jarnal uz neni sice az tak strasne, ale taky nic moc. A vubec nejhorsi jsou nejruznejsi nazvy apolikaci pod KDE. To musi vsechny aplikace zacinat na X, G, K, J i kdyz je to ke skode? Jsem jedinej komu to vadi? BTW, nebylo by spatne na to udelat anketu :)
    Josef Kufner avatar 23.8.2011 09:32 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Jo, taky mi z těch názvů bylo nějak podivně. A v kombinaci s tím, v jakém jsou stavu...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 09:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Proč? Prostě názvy. Z názvu poznáš, co je to za aplikaci, ale není to blbost ve stylu "Extreme Ultimate Free Hyper Note Taker Lite".
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.8.2011 10:11 tom
    Rozbalit Rozbalit vše libgnome2-print-perl
    balíček libgnome2-print-perl se v repozitářích Ubuntu 10.04 nenachází, musel jsem ho shánět jinde
    perl -MCPAN -e 'CPAN::install(Gnome2::Print)'

    Z toho by jednomu skoro upadla ruka, nez to do ty radky napise, co?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.8.2011 11:01 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: libgnome2-print-perl
    Není právě tohle také shánění jinde?
    23.8.2011 12:49 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: libgnome2-print-perl
    Instalace je tak trivialni, ze to neni treba snad ani zminovat. Prikaz pro instalaci je +- stejne dlouhy jako ekvivalentni prikaz pro aptitude. Kdyby bylo potreba hledat na webu a stahovat zdrojaky, tak souhlasim, ze to je nevyhoda programu, ale v pripade instalace pres CPAN toto vsechno odpadne.
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 13:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: libgnome2-print-perl
    Asi jsi nikdy neviděl žádné BFU. "Já žádný terminál otevírat nebudu a kopírovat příkazy do něj odmítám!" A to prosím šlo o nějakou triviální opravu, když jsem podával instrukce po telefonu, protože vzdáleně připojit jsem se nemohl.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.8.2011 13:33 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: libgnome2-print-perl
    Asi jsi nikdy neviděl žádné BFU. "Já žádný terminál otevírat nebudu a kopírovat příkazy do něj odmítám!"
    Ale videl, staci na to rict: "Tak si to opravte sami."
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 13:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: libgnome2-print-perl
    Vzhledem k tomu, že za tamto PC jsem odpovědný, nestačí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 11:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: libgnome2-print-perl
    Balíček chce závislosti a stahování z CPAN mi tehdy blblo (toho jsem si užil při rozcházení dotykového displeje na tom lifebooku).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.8.2011 12:57 Mikimana | blog: mikimana | Jílové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    A zkoušel jsi Whyteboard ? I když raději sám používám xournal...
    Fluttershy, yay! avatar 23.8.2011 13:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Dík, to jsem neznal. Zkusil jsem, ale moc mě to nevzalo (vypadá to spíš jako bitmapový grafický editor; chybí mi vyhlazování tahů (tamto vypadá celkem hnusně) a vůbec využití toho, co tablet umí (úrovně přítlaku, víc tlačítek)).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.8.2011 13:42 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikace pro „kreslení“ poznámek
    Dialog "Nastavení pozadí" v Jarnalu by se měl využívat při výuce předmětů typu "Grafické užiatelské rozhraní", nebo "Ergonomie ovládání". :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.