abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Čekání na Apache OpenOffice

    10. 9. 2017 | Redakce | Novinky | 3535×

    Uplynul téměř rok od chvíle, kdy projekt Apache OpenOffice zvažoval – a zamítl – ukončení činnosti. Co se od té doby změnilo?

    Článek je překladem Waiting for AOO od Jonathana Corbeta z Linux Weekly News.

    Před jedenácti měsíci vznesl Dennis Hamilton, tehdejší předseda výboru pro řízení projektu Apache OpenOffice (AOO), myšlenku, že by se projekt rozpustil. Měl obavu, že AOO chyběl dostatek vývojářů, kteří by projekt udržovali, a noví vývojáři na pomoc nepřicházeli. V té době se ozvali také obránci projektu, a tak padlo rozhodnutí pokusit se projekt znovu rozjet. Téměř o rok později byly dobré prověřit, jak se jim to povedlo… Nezdá se, že by se situace zlepšila.

    Projektu se podařilo v říjnu vydat opravnou verzi 4.1.3 – první za téměř jeden rok – ale od té doby už nevyšlo nic dalšího. Původně bylo v plánu vydat co nejrychleji 4.1.4 a krátce poté 4.2.0. Větev 4.1.4 byla vytvořena 11. října, krátce před vydáním 4.1.3. Od té doby se v ní podařilo nashromáždit 24 sad změn (které odpovídají přibližně 30 změnám v původním repozitáři SVN). Od počátku února se do této větve dostaly pouze čtyři commity, z nichž alespoň jeden zahrnuje bezpečnostní opravy.

    V září se Ariel Constenla-Haile nabídl, že se postará o vydání 4.1.4, ale potom v únoru zmizel beze stop. V květnu Jim Jagielski prohlásil, že správcem vydání je nyní on, a řekl, že „bychom měli cílit na vydání nejdřív příští týden.“ Jagielski byl v poštovní konferenci naposledy spatřen 19. června, i když 1. srpna ještě přispěl commitem do větve 4.1.4. Podle všeho to vypadá, že projekt má vážné problémy dát dohromady menší vydání, skládající se z 30 patchů.

    A co 4.2.0? Od vydání 4.1.0 bylo do kódu AOO začleněno 1 174 sad změn od 25 vývojářů. Z toho 294 (od celkem desíti vývojářů) bylo začleněno od začátku září 2016. Tři z těchto vývojářů (Damjan Jovanovic, Matthias Seidel a Pedro Giffuni) jsou zodpovědní za 85 % změn, ke kterým za tu dobu došlo. Giffuni v březnu vyjádřil své zklamání z nedostatku pokroku a od té doby ničím novým nepřispěl.

    Jinými slovy, ve vývojovém kódu projektu sice je nějaká práce na funkcionalitě od vydání 4.1 v dubnu 2014, ale nevypadá to, že by měla nadějné vyhlídky na brzké začlenění do oficiálního vydání. Prakticky na kódu pravidelně pracují toliko dva vývojáři.

    V loňském roce mělo představenstvo Apache pochybnosti, zda se AOO dokáže udržet a naplňovat zodpovědnosti, jako jsou bezpečnostní vydání. Takže je zajímavé vidět, že jak se AOO radě prezentuje. Dubnový report byl v době psaní tohoto článku nejnovější dostupný a ohledně vývoje se v něm psalo:

    Příchod nových vývojářů se zpomalil víc než kdy jindy. Ovšem existují lidé, kteří mají chuť se kódem zabývat. Ale vzhledem k nízkému počtu úkolů a vedení (mentoringu) pro vývojáře je to samo o sobě pomalé.

    Další kroky: zlepšení vedení nováčků a rozšíření kapacity řešit významné záležitosti v rámci nových vydání.

    Nějaké náznaky pokroku v „dalších krocích“ byly v následujících měsících poměrně vzácné. Pokud jde o bezpečnostní otázky:

    Ve zkratce: Práce na bezpečnostních reportech je málo. Také proto, že ne každý vývojář má čas ponořit se hluboko do analýz a oprav. Očekáváme však, že v následujících měsících uvidíme zvyšující se počet analýz a oprav obecně.

    Opět, pokud tato analýza probíhá, ve veřejné poštovní konferenci to není znát.

    Projekt LibreOffice v květnu ohlásil použití služby Google OSS-Fuzz k nalezení (a opravě) možných bezpečnostních rizik. Od provedení forku z OpenOffice se kód LibreOffice významně posunul a vývojáři LibreOffice byli bezpochyby velmi produktivní ve vytváření vlastních bezpečnostních chyb. Je však zřejmé, že některé z těchto chyb mohly existovat také v AOO. Pokud je tomu opravdu tak, jsou tam stále. Je také zajímavé poznamenat, že lednová zpráva představenstva uvedla, že „v aktuálně vyvíjeném vydání 4.1.4 bude alespoň jedna oprava bezpečnostní chyby.“ Pokud chcete tuto zprávu vidět, musíte si vzít na pomoc Wayback Machine, text byl totiž z oficiální stránky Apache smazán.

    To vše může být irelevantní – až na malou část zprávy pro radu Apache: „Ke 12. dubnu 2017 evidujeme 214 000 00 milionů (sic) stažení a konzistentně v průměru 100 00 stažení denně.“ To je 100 000 lidí denně, kteří stahují výstup projektu, který zjevně postrádá vývojové kapacity, aby mohl uživatelům doručit důležité opravy chyb, natož, aby chápal a celkově zlepšoval tak velké množství kódu.

    V návaznosti na diskuzi z roku 2016 si projekt zasloužil další šanci ukázat, že může znovu ožít. Téměř o rok později se zdá být jasné, že AOO postrádá potřebný zájem vývojářů, aby z něj mohl být udržitelný projekt. Dříve nebo později bude této skutečnosti správní rada Apache muset čelit.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.9.2017 12:26 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekání na Apache OpenOffice
    Re. To je 100 000 lidí denně, kteří stahují výstup projektu, který zjevně postrádá vývojové kapacity, aby mohl uživatelům doručit důležité opravy chyb, natož, aby chápal a celkově zlepšoval tak velké množství kódu.

    To se bude čekat, až bude skrz nějakou nezaplátovanou díru provden masivní útok? Nebylo v této situaci lepší řešit, jak vhodným způsobem ukončit zdání vývoje OpenOffice a přesměrovat uživatele na LibreOffice?.

    R.I.P. OO
    pavlix avatar 10.9.2017 23:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekání na Apache OpenOffice
    Mohli by se sloučít do OpenOffice Libre. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    11.9.2017 12:19 Brad | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekání na Apache OpenOffice
    Proboha jen to ne... Libre Office jsem měl rád a používal do té doby, dokud byl ochotný se na mém systému kdykoliv spustit a já v něm mohl pracovat - což bylo naposledy někde v Mandrivě 2010.1. Na Mageie se dost často spouštět odmítá (řešil jsem to svého času i v poradně) a vyřešit se mi to nepodařilo (systemd? framework? Každpádně dělala to x86 i AMD64 verze, samozřejmě obě verze zkoušeny na bitově odpovídajících systémech), takže to ve finále skončilo odinstalací LO a instalací Open Office, který funguje kdykoliv potřebuji.
    pavlix avatar 11.9.2017 13:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekání na Apache OpenOffice
    To vypadá komplikovaně. Já to dělám tak, že na libovolné distribuci nainstaluju distribuční LibreOffice a pustím je. Co bylo cílem jiného postupu?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    11.9.2017 17:09 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekání na Apache OpenOffice
    ale no tak...v dobe kdy Mandriva 2010.1 byla aktualni, jeste LibreOffice ani nebyl (Initial release 25 January 2011).
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    11.9.2017 18:18 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekání na Apache OpenOffice
    Mageia nema LibreOffice v baliku?
    11.9.2017 12:27 Sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekání na Apache OpenOffice
    Takze dalsi "uspech" oracle. Tak este netbeans kedze solaris a java ee sa tiez uz podarilo poriesit. Neskutocne, to by ma naozaj zaujimalo myslenie ludi co dokazu uspesne projekty takto zruinovat.
    15.9.2017 21:04 Jano z vesnice bez vodovodu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekání na Apache OpenOffice
    Používam a všade inštalujem Apache OO, je stabilnejší a rýchlejší pri práci s veľkými dokumentami.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.