abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (67%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)

    30. 1. 2013 | David Kolibáč | Recenze | Návody | 5076×

    V předchozím článku jsme se zabývali v obecnější rovině ovládáním linuxového desktopu pomocí dotykového displeje, resp. grafického tabletu. Nyní se zaměříme na některé aplikace pro zadávání textu. Nejprve se podívejme na to, co je výchozí v současných desktopových prostředích KDE Plasma Desktop Workspace a GNOME 3. Pak si ukážeme některé alternativy (založené na knihovnách GNOME) a skončíme u aplikace CellWriter, která umí především rozpoznávat rukou psané písmo.

    Obsah

    KDE a GNOME

    link

    Kvkbd, jak název naznačuje, patří do balíku aplikací KDE. Vedle toho existuje také velmi jednoduchý widget pro Plasmu. Pro obojí pochopitelně platí následující:

    1. Rozložení klávesnice respektuje nastavení v prostředí KDE.
    2. Klávesnici jde plynuje zvětšovat/zmenšovat.

    Virtuální klávesnice v Kvkbd je klasická 96klávesová, přičemž numerický blok jde tlačítkem se šipkou skrýt. Možnosti nastavení nejsou velké: vlastně si můžeme nastavit pouze písmo a „dokování“ klávesnice na obrazovce — krom toho, že se může skrýt do oznamovací oblasti panelu, se dá ještě schovávat a vyvolávat přes ikonku, která může být (jako OSD) kdekoliv na obrazovce. Tím konfigurace v podstatě končí. Docela mě překvapilo, že část KDE bude tak málo nastavitelná, ale aspoň funguje spolehlivě.

    Klávesnice v GNOME 3 je také jednoduchá, jak je vidět na obrázku (zde v Cinnamonu, ale když jsem zkoušel GNOME Shell, bylo to totéž). Vyjíždí ze spodní hrany obrazovky a už na první pohled se hodí hlavně pro tablety ovládané prsty. Bohužel se ale vysouvá dost nepředvídatelně, občas blokuje obsah oken a hlavně jsem nepřišel na to, jak na ní jednoduše změnit aspoň rozložení. Naštěstí existují alternativy…

    Kvkbd Plasma widget GNOME 3, Cinnamon

    OnBoard

    link

    První z nich je OnBoard, jejíž domovinou je Ubuntu, což ale neznamená, že v jiných distribucích tuto virtuální klávesnici nenajdeme. Mohu ji rozhodně doporučit, dále uvedu několik zajímavých vlastností.

    nastavitelné rozložení klávesnice
    Připravená jsou tři rozvržení (klasické 88klávesové, kompaktní a ještě extrémně kompaktní s klávesami v mřížce; nezobrazené klávesy se mohou ukázat na vyzvání), ale můžete si v XML vytvořit i zcela vlastní.
    nastavitelný vzhled
    K OnBoard dostanete 11 motivů vzhledu (především barevného ladění kláves), u každého si můžete upravit, zda klávesy mají mít 3D efekt, či nikoliv, jak velké mají mít popisky atd. Kromě toho OnBoard podporuje průhlednost.
    úryvky
    Často používané úryvky textu si můžete uložit jako „makra“ a na dvě klepnutí k nim přistupovat.
    emulace tlačítek polohovacího zařízení
    O této problematice jsem psal v minulém článku. OnBoard umí obejít absenci více tlačítek na peru tabletu (nebo na dotykovém displeji vůbec). Vyberete tlačítko, které reprezentuje kliknutí sekundárním tlačítkem myši, klepnete na obrazovce, kam potřebujete, a toto klepnutí bude interpretováno jako kliknutí druhým tlačítkem — totéž je možné pro “táhni a pusť”, dvojklik nebo kliknutí kolečkem. OnBoard také umí kliknutí setrváním kurzoru na místě.
    „lepící“ modifikátory
    Modifikátory jako Ctrl, Shift nebo AltGr mají dva režimy stisknutí: v prvním podržení modifikátoru platí jen pro následující klávesu, v druhém je to jako byste modifikátor drželi.

    OnBoard OnBoard OnBoard

    Florence

    link

    Další alternativou původně ke GOK (GNOME Onscreen Keyboard; mimochodem se mi nepodařilo rozjet ji ani na jednom z několika systémů) je Florence. Jednou z priorit jejích vývojářů je vzhled — možnosti nastavení sice (zatím) nejsou takové jako u OnBoard, ale jsou tu. Vedle tvaru, barvy a písma tlačítek stojí za zmínku zvýraznění klávesy pod kurzorem, zvukový efekt při její aktivaci a především způsob výběru kláves. Vedle klasického klepnutí na tlačítko je možné podržet na něm nehybně kurzor nebo je tu varianta nazvaná ramble, která připomíná na telefonech populární Swype. S perem (či prstem) jezdíte mezi klávesami, které chcete stisknout — ony se skutečně aktivují buď když na nich uděláte v tahu smyčku, nebo tah chvíli pozdržíte.

    Musím ale dodat, že Florence zatím není zcela stabilní, občas padá např. při změně motivu vzhledu. Také není v repozitářích většiny distribucí, leda v těch vývojových.

    Florence Florence

    Dasher

    link

    Teď něco trošku netradičního, když jsme se k tomu s Florence přiblížili. Dasher není virtuální klávesnice a z obrázků není na první pohled patrné, jak vlastně funguje. Pokusím se to popsat: Na obrazovce se ukazují obdélníky, každý odpovídá jednomu znaku. Tím, že přidržíte kurzor (pero/prst na displeji) ve směru některého obdélníku, vyberete odpovídající znak. Obrazovka se posune do daného obdélníku. Pokud se chcete vrátit a znak smazat, přidržíte kurzor v opačném směru, než kterým jste se do obdélníku dostali. Jestliže jste s výběrem spokojeni, pokračujete rekurzivně od začátku — každý obdélník obsahuje opět obdélníky odpovídající všem znakům, které jsou k dispozici.

    Aby psaní tímto způsobem bylo efektivnější, Dasher využívá slovník k tomu, aby předvídal, co asi chcete napsat. Proto jsou znaky, které tvoří s již zadanými znaky častá slova, blíž výchozí pozici kurzoru. V podstatě si jakoby tyčíte cestu ke kýženému slovu. Dasher se tomu snaží napomáhat tím, že tedy pracuje se slovníky, jak jsem zmínil, a samotný pohyb jde optimalizovat s ohledem na to, zda používáte dotykový displej, myš nebo třeba joystick.

    Dasher Dasher

    xvkbd

    link

    Také xvkbd umí se slovníky (na jejich základě napovídá), ale je to vcelku „nudná“ (navíc docela ošklivá) virtuální klávesnice. Umí celou řadu rozložení kláves včetně FITALY, které je optimalizované pro psaní na dotykovém displeji, na druhou stranu ve výčtu nefiguruje čeština. Ovládání není právě intuitivní. K nastavení se dostanete tak, že podržíte kurzor na šikmém nápisu xvkbd v rohu okna. Na tlačítka nemusíte klepat, stačí chviličku podržet kurzor. A konečně co se samotného psaní týče, než začnete psát, musíte vybrat tlačítko Focus a pak klepnout tam, kde chcete začít psát. Občas se mi ovšem stávalo, že klávesnice zaměření ztrácela a ačkoliv jsem psal, text se nikde neobjevoval.

    xvkbd xvkbd s rozložením FITALY

    CellWriter

    link

    Na závěr jsem si nechal v současné době jediný rozšířený nástroj pro rozpoznávání ručně psaného písma na GNU/Linuxu, a sice CellWriter. Jeho silnou stránkou je, že funguje docela spolehlivě a dokáže se učit, resp. se učit musí — před prvním použitím vyžaduje, abyste v tréninkovém módu každý znak zadali aspoň pětkrát. V mém případě bylo hned poté rozpoznávání téměř neomylné, je třeba ale dodat, že jde o písmo „tiskací“, nespojité. CellWriter se dá mimochodem přepnout do režimu jednoduché virtuální klávesnice, pokud zrovna rozpoznávání selhává.

    CellWriter CellWriter: učení se CellWriter: klávesnice

    Rozšířená alternativa k CellWriteru prakticky neexistuje. xstroke, který ve výchozí podobě implementoval písmo podobné Graffiti známé z PalmOS (ale písmo šlo i změnit), bohužel pozvolna mizí z repozitářů. Další projekty vesměs vypadají mrtvě.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 30.1.2013 01:26 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Ten CellWriter vypadá vcelku použitelně. Co jsem si s ním trochu pohrál, tak není problém ho naučit Graffiti z Palma.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Fluttershy, yay! avatar 30.1.2013 01:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Na Graffiti doporučuju spíš zkusit rozchodit xstroke, byť je historický. Krom jiného rozpoznává na celé obrazovce, nejen v daných kolonkách, takže není třeba tolik posouvat ruku (to mě při psaní rukou zdržuje asi nejvíc).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Josef Kufner avatar 30.1.2013 04:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    No, to abych si spíš napřed pořídil dotykový displej.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Fluttershy, yay! avatar 30.1.2013 10:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Když jsem to používal já, měl jsem něco jako Wacom Volito za dvě stovky z Aukra, nosil jsem to všude s laptopem.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jakub Lucký avatar 30.1.2013 10:41 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Jo, CellWriter jsem používal na X41t a to bylo fajn...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    30.1.2013 06:47 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Teda, čím dýl to pozoruju, tím míň se mi to matlání líbí. Asi už jsem duševně dědek, protože jakékoliv jiné ovládání než klávesnice-myšulín a WIMP mi přijde jakoo šílenost a bolehlav.

    Jestli se vyplní věta lidí z Intelu, že příští revolucí po tom touči bude ovládání pomocí rozpoznávání gest, ksichtu a řeči, tak se mi tím potvrdí, že lidi jsou pitomci a nechají si nanutit vždycky ty největší hovadiny.
    Bedňa avatar 30.1.2013 08:52 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Preto mám na telefóne querty klávesnicu a na Androida v TV toto. U matlacích je to jedno, všetky stoja za kulové.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Fluttershy, yay! avatar 30.1.2013 10:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Asi už jsem duševně dědek, protože jakékoliv jiné ovládání než klávesnice-myšulín a WIMP mi přijde jakoo šílenost a bolehlav.

    Spojení myš–šulín je dost na místě. Z obojího bolí ruka. ^-^

    Jestli se vyplní věta lidí z Intelu, že příští revolucí po tom touči bude ovládání pomocí rozpoznávání gest, ksichtu a řeči, tak se mi tím potvrdí, že lidi jsou pitomci a nechají si nanutit vždycky ty největší hovadiny.

    Na CES bylo k vidění ovládání kurzoru pohybem očí (eye tracking) na poměrně malém laptopu (s W8). Běžně by se mi to asi používat nechtělo, ale pro lidi s omezením pohybu je to v podstatě spása — ještě nedávno eye tracking fungoval jenom na velkých obrazovkách a byl dost pomalý.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    little.owl avatar 30.1.2013 13:22 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Na CES bylo k vidění ovládání kurzoru pohybem očí (eye tracking) na poměrně malém laptopu (s W8).
    To jsem uz take videl, slo tim vybirat dlazdice na screenu a scrolovat.
    A former Red Hat freeloader.
    little.owl avatar 30.1.2013 13:20 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Jestli se vyplní věta lidí z Intelu, že příští revolucí po tom touči bude ovládání pomocí rozpoznávání gest, ksichtu a řeči,
    Je to tak, do toho se ted investuje hodne penez a lavinu spustil MS se svym Kinect. A netyka se to jen ovladani PC, dalsi oblast, kde bude - a povinne - jsou auta - coz mi vlastne i vyhovuje.
    A former Red Hat freeloader.
    Fluttershy, yay! avatar 31.1.2013 00:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    dalsi oblast, kde bude - a povinne - jsou auta - coz mi vlastne i vyhovuje.

    Nabízí se otázka ohledně spolehlivosti. Vzhledem k tomu, jakou odpovědnost autoři softwaru nesou za svá díla, resp. obecně jaká je spolehlivost softwaru, bych se k takovému vozidlu ani nepřiblížil. Už tak jsem si musel zvyknout nepoužívat např. elektrické ovládání oken (je hrozně fajn strávit týden na cestách s pootevřeným oknem).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    little.owl avatar 31.1.2013 13:04 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    resp. obecně jaká je spolehlivost softwaru, bych se k takovému vozidlu ani nepřiblížil.
    Tam se jedna o veci jako je collision nebo pedestrian detection a zatim je to celkem nespolehlive.
    A former Red Hat freeloader.
    Fluttershy, yay! avatar 31.1.2013 13:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    No právě.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    little.owl avatar 31.1.2013 13:23 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Vzhledem k tomu, ze ve firme pro kterou na tom delame, je v tom zahrnuto odhadem cca 300 lidi a projekt ma bezet asi 3 roky, verim ze se to dotahne do rozumneho konce.
    A former Red Hat freeloader.
    Fluttershy, yay! avatar 31.1.2013 14:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    No, víra sice hory nepřenáší, ale s mrakodrapy umí docela pohnout.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    little.owl avatar 3.2.2013 22:43 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Dokud to nekdo plati, tak to neresim.
    A former Red Hat freeloader.
    pepe_ avatar 30.1.2013 12:17 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)

    Testoval někdo na Nexusu 7  Ubuntu / Plasma active / Gnome-shell  ?  Je něco použitelné aspoň jako android ?  viz http://revision3.com/hak5/how-to-install-ubuntu-on-nexus-7

     

    Existuje nějakej jinej dostupnej tablet levnější než nexus kde pojede linux nativně bez VNC loopbacku ? (Nějakej jako http://www.alza.cz/nextbook-premium-7se-d369065.htm) ?

     

    Nebo každej raději Android ? Přijde mi že roky se o linuxu na tabletu mluví , ukazují stále nové značky které hned zaniknou.

    xkucf03 avatar 30.1.2013 20:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Dasher
    Dasher je hlavně určen pro použití s oční kamerou – takže ne až tak „pero/prst na displeji“, ale spíš oko :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 30.1.2013 20:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dasher
    [citation needed]

    Na webu i v samotné aplikaci jsou různá polohovací zařízení zmiňována jako rovnocenná. Krom toho tenhle článek není o eye trackingu, nýbrž o grafických tabletech a dotykových displejích — Dasher s nimi funguje výtečně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.2.2013 16:07 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Tak nějak mi uniká, proč používat na šmatladlech bumbrlíčky KDE či Gnome/Cinnamon. Rád bych upozornil, že Enlightenment má vlastní podporu mobilních dotykových zřízení včetně smartfounů s klávesnicí Illume při nesrovnatelně menších nárocích. Takže zkuste na linuxovém šmatladlu E17 v módu pro šmatladla a uvidíte, že to jede i jinak a lépe. Jinak lze použít třeba FirefoxOS s vlastní klávesnici...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Fluttershy, yay! avatar 3.2.2013 16:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    • Enlightenment IMHO vypadá odporně.
    • Stejně používám aplikace, které závisí na knihovnách GNOME/KDE. Připomínám, že článek je o Tablet PC, nikoliv o freerunneru — už jenom z odkazované stránky o Illume:
      • It is currently geared more for a 480x640 (VGA) portrait mode screen but can be trivially modified to work on QVGA or any other resolution.
      • no support for freedesktop systray specifications
      • keyboard doesn't work in landscape mode (disabling/enabling keyboard (in one go) in settings works around it)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 3.2.2013 21:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    A nejen z té stránky, ale i z mé osobní zkušenosti. Illume prostě nefunguje.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.2.2013 19:38 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    To vaše IMHO říká vše. Kdo si jej (E) neumí nastavit, neměl by k E vůbec reagovat Omlouvám se za tvrdá, leč s ohledem na vaše nesmyslné vyjádření ohledně Enlightenmentu ještě mírná slova. Dále: Že vy používáte apps závislé na knihovnách velkých DE ukazuje na míru dependency hell (pokud je závislost na něčem jiném než na GTK/QT) nebo na vaší dobrovolné instalaci náročnějších variant. Článek je o tom, o čem je nadpis a případný obsah bez ohledu na to, jestli si to autor uvědomuje či ne.
    11.2.2013 19:44 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Ještě drobnost - freerunner zmiňujete proč? Já o něm vůbec nehovořím. Mixovat OS či DE také nikde nedoporučuji :)
    Fluttershy, yay! avatar 11.2.2013 19:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Tak proč ten odkaz vede na wiki OpenMoko?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 11.2.2013 19:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Kdo si jej (E) neumí nastavit, neměl by k E vůbec reagovat

    Chujovina.

    Že vy používáte apps závislé na knihovnách velkých DE ukazuje na míru dependency hell (pokud je závislost na něčem jiném než na GTK/QT) nebo na vaší dobrovolné instalaci náročnějších variant.

    Thank you, Cpt. Obvious.

    Článek je o tom, o čem je nadpis a případný obsah bez ohledu na to, jestli si to autor uvědomuje či ne.

    V nadpisu je jasně uvedeno Tablet PC a v perexu je odkazován článek, na nějž tento navazuje a v němž je vysvětleno, že se zabývám především MS Tablet PC, jakožto specifickým typem subnotebooků, leč poznatky lze vztáhnout i na jiná zařízení.

    Tento článek je zcela zjevně o virtuálních klávesnicích a podobných vstupních metodách. Má zkušenost s virtuální klávesnicí z projektu Enlightenment je taková, že na Tablet PC nefunguje — místo virtuální klávesnice jsem dostal nereagující prázdný obdélník přes půl obrazovky, což v zásadě potvrzuje to, co se píše o Illume v té wiki.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.2.2013 10:06 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Takže přiznáváte, že o Enlightenmentu mnoho nevíte a přesto jej bez věcné argumentace ("mně to nechodí" jaksi nestačí) odstřelíte. Alespoň je jasno. Mou chybou byl zastaralý odkaz, Illume2 podle referencí problémy nečiní (viz upřesnění níže), sám jsem před Vánoci viděl na tabletu Bodhi Linux s E17 v mobilním módu s Illume(2) klávesnicí. Ohledně volby userspace jen tolik, že podle userspace poznáte je :) Někdy je to inspirativní, někdy nepochopitelné - každému jeho nebe (a peklo)...
    Fluttershy, yay! avatar 12.2.2013 11:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Příloha:
    Takže přiznáváte, že o Enlightenmentu mnoho nevíte a přesto jej bez věcné argumentace ("mně to nechodí" jaksi nestačí) odstřelíte.

    Co to je za pseudoargumentaci? Stěžejní problém je vůbec filosofie celého projektu:

    It is an accepted fact that the default look will not be for everyone. It tries to strike a balance of being unique (not mimicking some other desktop look), yet still being stylish. It is meant to echo some of the past from where Enlightenment comes from, and yet roll in modern effects and feels. It sacrifices some "usability" for look, yet tries to keep a balance and still be functional. It will not be for everyone, but it is hoped that it keeps you mostly happy until you find other themes that exactly meet your visual needs. You will find this as an on-going philosophy in Enlightenment.

    Ne, to není jen o vzhledu, to je o způsobu ovládání apod. Nastavení nejen vzhledu, ale i klávesových zkratek, chovaní různých akcí atd. naprosto ignoruje hrozivé množství konvencí. Co je horší, nastavení do rozumného stavu je netriviální a selhává na chybách a problémech z hlediska použitelnosti. Mohl bych je hlásit a obsáhle rozebírat (E17 jsem chtěl používat), leč u projektu s takovými cíli a takovým přístupem vývojářů se mi to jeví jako ztráta času.

    V tomto kontextu považuji za zhruba stejně hodnotné lidem doporučovat E17, xmonad nebo třeba WindowMaker. Časová investice do změny stylu práce (nebo konfigurace prostředí) je srovnatelná, o výstupní hodnotě v případě E17 mám pochybnosti.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.2.2013 17:51 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Děkuji za přehled, zrovna to řeším kvůli staršímu TabletPC, takže mi shrnutí přišlo velmi vhod.
    12.2.2013 09:58 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktopová prostředí versus Tablet PC (2)
    Možná stojí za upřesnění, že odkaz na Illume v mém komentáři je poněkud outdate, od srpna je mobilní mód Enlightenmentu podporován Illume2.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.