abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)

    12. 3. 2010 | David Kolibáč | Recenze | 11477×

    Dingoo A320 je další čínský levný kapesní multimediální přehrávač… nacpaný k prasknutí emulátory klasických herních konzolí. Právě díky tomu si vysloužil u celosvětové komunity značnou popularitu. Navíc na něm funguje linuxová distribuce Dingux, díky níž je jeho používání příjemnější… a je to i zajímavá hračka pro geeky.

    Obsah

    Dingoo A320 se z Šen-Čenu šíří do světa pod několika značkami, nejznámější z nich je… Dingoo A320. Objednat si ho můžete přes eBay, DealExtreme a podobné prodejce za pozoruhodnou cenu, totiž zhruba $85 (při současném kursu amerického dolaru to dává přibližně 1600 Kč). Za takovou cenu sice můžete mít značkový „MP4 přehrávač“ se zárukou, ovšem neužijete si s ním tolik zábavy… Jednoletá záruka sice výrobcem na Dingoo poskytována je, ale kdo ví, jak to bude s jejím uplatňováním? Každopádně i v Evropě se objevilo několik prodejců nabízejících Dingoo – se zárukou.

    dingoo baleni

    Hardware zvenčí

    link

    Po asi měsíci čekání mi dorazil poměrně malý balíček z Hong Kongu. Byla to pečlivě zabalená (jeden by nevěřil, jak výrazně se liší zabalení „jejich“ a „našich“ balíků) krabička s několika obrázky očekávané herní konzole, hustě popsaná typicky čínskou angličtinou – specifikacemi. K těm se dostaneme později. Vzhůru vybalovat!

    Uvnitř se hned pod povrchem ukrýval Dingoo. V bílé barvě – ještě je dostupná černá varianta, která se ale podle mého skromného odhadu bude snáze špinit. Pod ním ještě miniUSB a AV kabel, sluchátka, síťový adaptér a letáček s návodem. Oba kabely se zdají být docela dlouhé a robustní, což ovšem neplatí pro sluchátka. Tenoučký káblík se po šedesáti centimetrech rozdvojuje, pecky (které jsou mimochodem tvrdé, mně vypadávají z uší a od okolí vůbec neizolují) následují po dalších třiceti centimetrech – při přehrávači zasunutém v (třeba náprsní) kapse to naštěstí nevadí. Síťový adaptér má na jedné straně USB vstup, na druhé straně na první pohled (na další už asi ne) výměnnou koncovku do zásuvky, která rozhodně není typická pro naše končiny. Nicméně jelikož se Dingoo nabíjí přes USB, nebude tento adaptér potřeba a na cestách mi místo něj slouží nabíječka od Motoroly (můj telefon se také nabíjí přes miniUSB). Podle jednoho z oficiálních návodů ten síťový adaptér ani neexistuje – brožurka papírová se s tou v PDF na webu (či v paměti Dingoo) v mnohém shoduje, ovšem v té celulózové oproti její elektronické sestřičce chybí například zmínka o záruce; ta se totiž prý nevztahuje na příslušenství, v jehož digitálním výčtu adaptér vůbec není. V tištěné verzi je také FAQ těžko čitelný pro chybějící slova či zmatenou gramatiku. Divoký Východ…

    dingoo predek

    Dingoo samotný pro mě byl veliké překvapení. Je docela malý (12,5×5,6×1,4 cm) a lehký (110 g), alespoň na herní konzoli. Prakticky celé tělo je vyrobeno z příjemně matného plastu, který je bohužel na přední straně překryt lesklým průhledným plastem, tedy přitahujícím prach a držícím otisky prstů – jsem rád, že jsem sáhl po provedení bílém, nikoliv černém. Až po jednom menším incidentu jsem si všiml, že ten lesklý plast je chráněn tvrdou fólií. Naneštěstí jsem právě při tom ochranu sloupl a zpět už se mi ji dát nepodařilo, aniž by se pod ní objevily bublinky. On se totiž ten lesklý povrch velmi snadno poškrábe.

    dingoo vrch

    Co najdeme na té které straně? Dole pouze gumové nožičky pro větší součinitel smykového tření; vlevo mikrofón a restartovací tlačítko (či spíše dírku na párátko); „vzadu“ dvojici „ramenních“ tlačítek; vpravo třípolohový posuvník a 3,5mm jack (právě v místě, kde je při hraní dlaň); „vpředu“ dvojici reproduktorů, miniUSB port, miniSD slot a AV-out; nahoře čtyřsměrový kříž, čtveřici funkčních tlačítek, dva malé čudlíky a především 2,8palcový displej.

    dingoo zadek

    Pozastavím se u displeje. Úhlopříčka necelé tři palce, to není mnoho. Na čtení, prohlížení obrázků a sledování videí je to tak na hraně. Ovšem na hraní je to akorát, odpovídá tomu i rozlišení 320×240 pixelů – většinou není třeba interpolace. Jas (kontrast) je mimo exteriéry docela dobrý, jinak je hlavní (docela zásadní) komplikace lesklý povrch. Barevné podání rozhodně není špatné.

    Celou konstrukci musím pochválit – drží velmi dobře. Také tlačítka překvapivě dobře snáší zuřivý nápor zvláště při hraní akčnějších záležitostí, pouze dvojice drobných tlačítek (sloužících pouze ke vhazování mincí, resp. potvrzování v menu v automatovkách) snáze zapadne do těla přístroje. Drhne to ale především s ergonomií. Malý, tenký kvádr nesedne do ruky optimálně; „ramenní“ tlačítka jsou příliš blízko rohům, lidé s delšími prsty tak mají problém; kabel sluchátek je vyveden přímo do dlaně (doporučuji tedy pořízení sluchátek se zahnutou koncovkou, případně strkání sluchátek do AV-outu a vypnutí reproduktorů).

    Hardware zevnitř

    link

    Co tu krásu pohání? Krom jiného Ingenic JZ4732 založený na architektuře MIPS. Jeho základní frekvencí je 400 MHz, ovšem pro lepší výdrž na baterie je podtaktován na 336 MHz, jde ale i přetaktovat nad 400 MHz. Zkušenosti jsou s tím i dlouhodobějšího rázu… a bez potíží. V některých emulátorech (zvláště ve výrobcem dodaném pro Sega Genesis/Microdrive) to výrazně pomáhá. Když jsem nakousl tu výdrž baterie, na jedno nabití se dá počítat se sedmi hodinami používání (hraní), jde se dostat i výše. Nabíjení probíhá přes miniUSB port a je při něm třeba dát si pozor na zahřívání akumulátoru.

    Dále je uvnitř 32 MB RAM a 4GB flash paměť, do níž se ukládají uživatelská data. Podle nápisu na krabici by měla existovat i verze s 2GB nebo 8GB pamětí, ale přes Google jsem ji neobjevil. Tím se ale není nutné omezovat, miniSDHC karty by měly být podporovány do kapacity 8 GB oficiálně. Ale podle informací na fórech fungují i 16GB karty. On tedy miniSD není (u nás) právě rozšířený formát, ale není problém sehnat microSD kartu s adaptérem.

    Originální firmware

    link

    Společnost Dingoo Digital uvedla Dingoo A320 na trh na jaře 2009 a od té doby jej dále udržuje – mj. vydává aktualizace firmwaru. Ovšem firmware stále vypadá… tak nějak čínsky, jak se dále dočtete. Naštěstí se Linux na Dingoo podařilo portovat doslova střelhbitě a navíc velice úspěšně, čímž se spousta nedodělávek řeší, navíc se tím radikálně rozšiřuje nabídka her. O tom ale až o mnoho dále, nyní o původním operačním systému µC/OS-II a jeho prostředí…

    Několik málo vteřin po podržení posuvníku v zapínací poloze se ukáže logo Dingoo Digital, tedy tlapka, a pak se už objeví nabídka všeho, co Dingoo s oficiálním firmwarem umí. Nejdřív tu máme „Game center“ se dvěma podvolbami – „3D game“ a „Interesting game“. Už ta pojmenování jsou taková… podivná, když se k tomu přidá docela ošklivé (nevyhlazené neproporciální) písmo a vůbec celá nabídka evidentně kopírující tu ze Sony PlayStation 3, víme, kde jsme – v Číně.

    dingoo fw menu dingoo fw about dingoo fw book

    „3D“ hry jsou nativní hry napsané pro operační systém použitý v Dingoo. Je jich celkem asi deset plus několik komunitních, napsaných pomocí veřejného SDK. Z této nepříliš pestré nabídky je skutečně 3D sotva třetina titulů, mezi nimi adventura 7 Days, bojovka (na motivy čínské legendy) Hsing Tin (aka Decollation Warrior) a Ultimate Drift, závodní hra, u níž se pozastavím, poněvadž dodaný software docela dobře vystihuje. Dá se jezdit na třech okruzích (ukrutně málo) s několika auty (zjevně kopie například opticky zkrášleného Nissanu Z350 nebo Lamborghini Gallarda), přičemž herní model je evidentně přinejmenším inspirovaný klasikou Need for Speed: Underground – za „driftování“ (dělání smyků) přibývá skóre a doplňuje se hladina dusíku pro rychlejší jízdu. Skutečně rychlejší jízdu: 700 mil za hodinu není problém, bez dusíku „pouze“ kolem 300 mil za hodinu. Vůbec fyzikální model drhne… To jen tak pro představu. Ale snaha nahnat maximální skóre udrží pozornost aspoň na chvíli.

    dingoo fw files dingoo fw music

    Další hry jsou vesměs klasiky typu „had“, „tetris“, „sameGame“ apod. Hlavním těžištěm jsou zjevně emulátory. Nechybí podpora GameBoy Advance, Sega Genesis/Megadrive, SNES, NEC, NeoGeo, CPS, … Už ve výchozím stavu je paměť plná „romek“ a na webu lze najít plno dalších. S licencováním si zjevně nikdo moc hlavu neláme, u většiny her se pouze po spuštění zobrazí upozornění, že byste to spouštět opravdu neměli, pokud jste v Japonsku, USA nebo Kanadě. Tím to hasne. Je pozoruhodné, že výkon některých emulátorů v Dinguxu je lepší než výkon emulátorů originálních. U nich je často problém s přeskakováním snímků, některé hry pro změnu nejdou vůbec spustit. Výrobce si skutečně nedal mnoho práce… Více se hrami zabývat nebudu, neb to není můj každodenní chléb. V diskuzi se však mohu pokusit odpovědět na případné dotazy.

    Za hrami v nabídce následuje hudební síň. Přehrávač pracuje s databází hudby v paměti a na kartě, lze tudíž přehrávat podle alb nebo umělců (rozpoznaných pomocí metadat, teoreticky by mělo jít i v kolekci vyhledávat, což mi ale nefungovalo), jinak také na základě adresářové struktury, ale soubory v ní nejsou řazeny podle abecedy. Mezi podporované formáty patří především MP3, WMA a dokonce i FLAC, nikoliv ale Ogg Vorbis. Přehrávač se mi zdá docela propracovaný. Umožňuje opakování nejen více skladeb, ale i určitého úseku skladby; může běžet na pozadí při prohlížení obrázků nebo čtení si (ne však při hraní); skladby lze i označovat jako oblíbené a pak je snáze přehrávat přes vyhrazený seznam skladeb; ekvalizér má předpřipravených několik konfigurací, ovšem podle mého názoru je to pouze prznění originálních skladeb. Kvalita zvukového výstupu je, troufám si říct, docela dobrá – přiložená sluchátka nejsou úplně špatná, co do zvuku, ale reproduktory se hodí leda jako ozvučení na pozadí her, třeba z rocku udělají pouhý hluk. Příjemný bonus je možnost zapojit do AV výstupu druhá sluchátka. Ovšem pozor! Pokud nejsou sluchátka zapojena do díry pro ně primárně určené, zvuk jde i z reproduktorů. Naštěstí jde výstup do reproduktorů zcela vypnout.

    Přehrávat video na něčem tak malém by mě ani nenapadlo, ale jde to. Podporovány jsou formáty RealPlayeru, MPEG (AVI), WMV, Adobe Flash(!) a další… chybí Ogg Theora nebo Matroska. S rozlišením VGA jsem problém neměl, HD už vázne. Je fajn, že není nutné provádět nějakou konverzi ve speciálním softwaru obvykle pouze pro MS Windows. Jinak k pokročilejším možnostem ovládání přehrávače není moc co dodat, jde měnit poměr stran, spustit přehrávání od místa posledního ukončení přehrávače a to je vše. Podpora titulků chybí, stejně tak postrádám možnost výběru zvukové stopy (u anime s originálním i anglickým dabingem se hodí). O důvod víc, proč použít Dingux, na němž běží MPlayer.

    FM rádio nepotřebuje připojená sluchátka jako anténu, ovšem kvalita příjmu neexceluje, pořád tam něco chrastí. Frekvence je možné naladit (a uložit si – i automatizovaně) v celém u nás používaném rozsahu. Z rádia jde i nahrávat. Přehrávání funguje také na pozadí.

    Funkce diktafonu si příliš pozornosti nezaslouží, je to spíše nouzovka, protože nahrávání se startuje velice pomalu. Nahrávky se ukládají do formátu MP3 v ucházející kvalitě.

    Obrázky lze prohlížet v nejrozšířenějších formátech – JPEG, GIF, BMP a PNG. Příjemná je možnost zvětšení obrázku na původní velikost, takže se dá pohodlně číst z naskenovaných papírů.

    Na čtení elektronických knih jsem se docela těšil, ale realizace čtečky to pohřbila. Kniha musí být v prostém textu, s použitím ASCII nebo čínských znaků – s diakritikou není šance. Formátování na malém displeji pouze překáží, menší velikost toho ošklivého písma činí čtení aspoň trošku možným (při velkých znacích se na obrazovku skoro nic nevejde). Skákání mezi stranami, ukládání záložek a automatické posouvání jsou na druhou stranu docela příjemné funkce. Číňanka vysoko položeným hlasem lámající angličtinu zabila veškeré naděje ohledně strojového předčítání.

    Pěknou funkcí, kterou by se mohli inspirovat i výrobci dalších zařízení s operačním systémem, je jednoduchý správce souborů schopný kopírovat a mazat… soubory, adresáře ne. Nakonec tu máme ještě nastavení. Změnit si lze intenzitu a dobu podsvícení displeje, barvu pozadí (tzv. „téma“ – neoficiální firmware umožňuje použití uživatelských motivů obvykle s různými stylovými obrázky) a písma (světle modrá pojmenovaná jako „Dark White“ mě rozesmála), automatické vypínání po nějaké době neaktivity… a to je v podstatě vše. Žádné nastavení času, Dingoo nedisponuje hodinami, a to je škoda, velká škoda.

    Dingux

    link

    Dingux je linuxový systém schopný běžet právě na Dingoo A320 a pak ještě na podobném zařízení Gemei 760+. Jeho instalace je velice snadná, stačí nainstalovat zavaděč (pro dual-boot) a na paměťovou kartu rozbalit příslušný archiv s obrazem systému. Návod najdete ve zdejší wiki, případně můžete využít původní zdroj.

    dingoo dualboot1 dingoo dualboot2

    Po zapnutí Dingoo se na chvilku zobrazí nápis „Dingux“, pokud během ní stisknete tlačítko „select“, naběhne Dingux, jinak se dostanete do původního firmwaru. Původně bylo nutné spouštět programy z příkazového řádku, ale naštěstí už je tu nějaký ten pátek Dmenu, což je skinovatelné grafické prostředí napodobující to z originálního firmwaru, bohužel je ovšem trošku neohrabané (především kvůli prodlevám při spouštění a vypínání programů). Objevilo se tedy pár prostředí alternativních – gmenu2x a DinguXMB.

    dingoo dingux boot

    V balících s Dinguxem bývá obsaženo skutečně velké množství her, za všechny zmíním OpenLiero, OpenTyrian, FreeDroid a PowerManga plus porty akčních her Doom, Hexen, Heretic, Rise of the Triad, Quakux, Duke3D, Wolfenstein3D apod. (většinou jsou ale nutná originální data!). Za zmínku stojí také spousta emulátorů zahrnující třeba ScummVM, MAME4ALL, psx4all, Picodrive,…

    dingoo dingux calc dingoo dingux dmenu1 dingoo dingux dmenu2

    K dispozici je i neherní software. Portován byl MPlayer, GReader2x (čtečka knih) a přehrávač GMU, původně pocházející z konzole GP2X. K tomu je přítomna jednoduchá kalkulačka a dokonce ještě emulátor vědeckého kalkulátoru Ti-92. Velkým překvapením pro mě byl textový editor. Ano, textový editor. Vstup je vyřešen vskutku originálně – na okraji se zobrazuje matice políček, z nichž se stiskem příslušné šipky jedno aktivuje, v tomto políčku jsou čtyři znaky, z nichž každý je přiřazen jednomu „akčnímu“ tlačítku, „ramenní“ klávesy fungují jako modifikátory. Geniální. Samozřejmostí pak jsou ještě prohlížeč souborů a terminál…

    dingoo dingux dmenu3 dingoo dingux oc dingoo dingux scummvm

    Co se podpory hardwaru týče, funguje snad vše, v menu je možné i snadno měnit intenzitu podsvícení a taktovat procesor, vyjma rádia – o vyřešení tohoto problému ani není velký zájem. Ještě tedy nelze připojit interní paměť a využívat ji. Možným řešením je instalace Dinguxu na místo firmwaru, ale to jsem nezkoušel, neboť právě originální firmware mi většinou dostačuje.

    dingoo dingux text dingoo dingux wolfenstein3d

    Závěr

    link

    Není snadné Dingoo zhodnotit. Multimediální přehrávač je to spíše horší (velký, s nedodělaným firmwarem a ne právě oslňující výdrží na baterie), zvláště za tu cenu. Herní konzole je to pro změnu při poměru cena/výkon(/zábava) velmi zajímavá, zvláště díky Dinguxu – ovšem možnosti dnešních chytrých telefonů jsou srovnatelné, ne-li lepší, vedle toho o nemnoho dražší GP2X Wiz nebo PSP… Ani pro hráče Dingoo není výhrou. Geek si s tím zase moc nepohraje (vyjma her, samozřejmě) kvůli chybějící klávesnici nebo dotykovému displeji. Pokud ale hledáte kombinaci všeho uvedeného za málo peněz, dost možná už víte, kam sáhnout.

    Klady: cena, příjemné rozměry a docela dobré zpracování, výdrž na baterie (kolem sedmi hodin), díky miniSDHC kartám až 20 GB místa, Dingux, spousta podporovaných multimediálních formátů, spousta podporovaných her (v Dinguxu), komunita.

    Zápory: odfláknutý originální firmware a některé emulátory pro něj, absence hodin, ergonomie (např. sluchátka trčící do dlaně)

           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.3.2010 01:59 zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Dejv podle mě neumí psát, ale lepší něco než nic, tak držím kušnu :)
    Fluttershy, yay! avatar 12.3.2010 08:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Musím se to přece naučit, tak píšu. ~_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.3.2010 11:34 Net
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Ale zas tými orgiami si to vylepšil :-)
    pushkin avatar 12.3.2010 09:03 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    12.3.2010 07:29 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    no ja uz sa neviem dockat, kedy mi pride to moje SmartQ; tieto cinske hracky su pre nas linuxakov ako dar z nebies :-) je to lacne, bezi na tom linux a da sa to krasne hackovat
    12.3.2010 08:14 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Mám už asi měsíc SmartQ V5. Je to pěkná hračka, ale zatím FW poměrně pokulhává. WinCE je hrůza, Android 1.6 je napůl čínsky a nedá se to předělat, upravený Ubuntu s LXDE je fajn, ale taky v něm spousta věcí nefunguje.

    Nejvíc mě štve upravený VLC (samozřejmě že na GPL dlabou a své úpravy nezveřejnili), který sice funguje, ale na hudbu to moc ideální přehrávač neni. Když se zase pokusím nainstalovat jiný, většinou to skončí na problémech se závislostma a na nutnosti odinstalovat poupravený dekodéry pro VLC, čímž přestane fungovat. Tenhle krok navíc nelze vzít zpět, takže jsem několikrát skončil u přeflashování Linuxu.

    Ale už jsem někde viděl demo Androidu 2.1 na V5, probíhá portování Maemo/Mer na V5/V7, takže se snad v budoucnu dočkáme lepších OS.
    12.3.2010 08:49 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    a skusal si nieco kompilovat? napr. Mplayer; ja si veci kludne dokompilujem, ked bude treba a pripravim si balicky pre buducnost; samozrejme pocitam s tym, ze velakrat budem preflashovavat a tak si budem zaroven pisat scripty, aby som sa do stavu pred problemom dostal pomerne rychlo; na ich fore sa poflakuje plno vselijakych navodov, tak by s tym az taky problem byt snad nemal; ale uvidim
    12.3.2010 09:00 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Tiež som si ho všimol na linuxon a vážne rozmýšľam nad V5. Ale najradšej by som bol keby tam šla dať normálna RPM/deb distribúcia skompilovaná pre ARM. (Ubuntu ten už je, Mandriva je v pláne)
    12.3.2010 10:46 Jony | skóre: 9 | Zbilidy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    V5 není vůbec špatná, nicméně musíte počítat několika nevýhodama
    • Necitlivá wifi - přežít se to dá, ale je to dost znát proti nokii 770
    • Krátká výdrž na baterie - pokud člověk využívá wifi tak to vydrží tak 3 hodiny. mám nejnovější firmware 5.4
    • Procesor by mohl bejt výkonější - proti nokii 770 je to samozřejmě rychlejší, ale odezvy systému jsou stále hodně pomalé
    Perfektní naopak je, že přes usb hub můžete připojit usb síťovku, klávesnici, myš a třeba flashku zároveň a vše funguje.
    Nesnáším piloty, co vám mluví do řízení.
    12.3.2010 12:30 vodic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Ja uz jednu mel, ale vypadla me z kapsy na plovouci podlahu a uz nenabootovala. Rozpitval jsem ji do mrte, ale zadny problem jsem nenasel. Takze brzo asi objednam dalsi :) Aspon budu mit nahradni dily.

    Takze rozhodne doporucuju nejaky obal. Sice je to docela povedeny HW, ale je bohuzel dost citlivy (i podle ohlasu z komunity).
    12.3.2010 12:40 vodic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Jo a taky bacha na USB port :) Po probuzeni ze spanku jsem zapomnel, ze jsem mel zaple Bluetooth a tedy i USB host a pripojil jsem to k usb hubu k pc. USB hub vyhral :)
    12.3.2010 07:45 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Už jsem myslel, že se recenzuje nějaké letadlo do X-Plane ;-)

    Nintendo DSi bude asi přece jenom lepší...
    Fluttershy, yay! avatar 12.3.2010 08:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    DSi nebude lepší. (Let the flame begin!)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.3.2010 12:46 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    DSi je lepší ve všech směrech.
    Fluttershy, yay! avatar 12.3.2010 13:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Stojí víc něž dvakrát tolik.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.3.2010 20:16 lzap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Lol no to je teda argument. Koupím si auto, který jede jen 60 km/h. Ale bylo levný... ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 13.3.2010 08:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Když máš prachy jen na Dingoo, těžko si pořídíš Nintendo DSi. Když ti tu hračku ukradou, z finančního hlediska to bude menší ztráta.

    Tak dál -- Dingoo má poloviční hmotnost (110 g proti 214 g), v náprsní kapse košile skoro není cítit.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.3.2010 08:03 Tremex | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Dingoo mam taky doma a jsem maximalne spokojeny. Pro originalni FW existuje ctecka ebooku ktera zere TTF fonty a poradi si s cestinou v UTF16LE, bohuzel spatne zalamuje slova a ma portugalske rozhrani, ale zkousel jsem ji a funguje dobre. :) Presto radsi ctu na pda nebo na e-ink ctecce, je to mnohem pohodlnejsi.
    Toman avatar 12.3.2010 08:05 Toman | skóre: 29 | blog: Tomanův blog | Kostelec nad Orlicí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Nejlepší je kalkulačka CASIO, tedy CASHO :-)
    12.3.2010 09:22 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Mega LOL :D

    NN
    12.3.2010 13:06 xhombre | skóre: 10 | blog: xhombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    nevite jestli Dingoo A320 ma neco cpolecneho s s timhle?
    Fluttershy, yay! avatar 12.3.2010 13:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Přiměřeně. Podle informací na forech je ta odkazovaná mašina větší (lepší displej), méně kvalitní (tlačítka), neběží na ní Dingux a tuším, že má horší výdrž na baterie.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pushkin avatar 12.3.2010 13:45 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Oni téměř přesně oprali PSP!! :-O
    Fluttershy, yay! avatar 12.3.2010 14:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    V podstatě jo. Ostatně stačí se podívat na menu Dingoo a porovnat s menu PSP3.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.3.2010 17:01 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Diky diky ... uz ke me jeden kousek putuje ;-)))
    12.3.2010 17:19 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Hmm, takže Golden Axe by na tom měla běžet v několika variantách :) Bohužel asi žádnej 2-player...
    David Watzke avatar 12.3.2010 17:29 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Wow, tak to je hustá věcička :-) Máš tam roota? Já jen že by se tam dalo smahnout Gentoo :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Fluttershy, yay! avatar 12.3.2010 17:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    V Dinguxu si můžu dělat, co chci. Ale nechápu, k čemu by na tom bylo Gentoo. Vždyť to ani nemá klávesnici (nebo dotykový displej).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.3.2010 18:12 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Na Gentoo by asi bylo lepší tohle: http://sharism.cc/products/ben-nanonote/

    Hardware je prakticky ten samý, ale má to klávesnici a tak (nativně na tom běží OpenWRT, tedy Linux). Je to malilinkaté a lehké, fakt pěkná hračka (mám doma).
    Fluttershy, yay! avatar 14.3.2010 18:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Lets move the flames here! BTW jak (dobře/špatně) se píše na klávesnici?

    (Jinak bych bral spíše GP2X Wiz.)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.3.2010 08:43 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Lets move the flames here!
    Já bych řekl, že flejmovací server je spíš tady.... ;-)
    BTW jak (dobře/špatně) se píše na klávesnici?

    Mě se na tom text píše dobře (dvěma palci) - rozhodně o dost rychleji než na jakékoli dotykové klávesnici. Asi jediný problém je vzájemná poloha některých modifikátorů a kláves, což zdržuje od rychlého psaní.
    (Jinak bych bral spíše GP2X Wiz.)
    Na hraní je to asi hezké, ale nevím, k čemu dalšímu by to bylo použitelné - nemá klávesnici a rozlišení displeje je taky spíš jen na hry (na práci/surfování/náčrtky a podobně je Nokia 770/N800/N810 a asi i N900 určitě vhodnější).
    Fluttershy, yay! avatar 15.3.2010 18:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Díky za info ohledně klávesnice a baterky. Jelikož je to hardwarově dost podobné Dingoo, možná si to pořídím místo něj.

    BTW tohle je dost podobné (teda až na licenci a WiFi docela horší), ale má to stát těch $50.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.3.2010 15:48 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    BTW tohle je dost podobné (teda až na licenci a WiFi docela horší), ale má to stát těch $50.
    Těch $50 ovšem stojí ta stará verze (u nové cenu nevidím) - nemá náhodou černobílý display a žádný slot na kartu?
    18.3.2010 19:41 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Jelikož je to hardwarově dost podobné Dingoo, možná si to pořídím místo něj.
    To bych doporučoval počkat na další verzi NanoNote. Měla by mít to WiFi a už nejspíš budou vyladěné ovladače (teď ještě trochu zlobí suspend, jak se zdá, a tak). Přece jen je to žhavá novinka...
    Fluttershy, yay! avatar 18.3.2010 21:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    To jistě (stejně teď nemám prachy pohromadě). Ale jsou věci, které bych bral i jako žhavě novinky, třeba OpenPandoru...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.3.2010 17:56 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    A k cemu je to dobre, taky na tom bezi hry ? ... jeste mozna na poznamky a kalendar .... spise takova hracka ... Dingoo A320 mi prijde jako dobra sranda na sluzebku a nebo nejake cestovani ... odreagovacka ;-))
    Fluttershy, yay! avatar 15.3.2010 18:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Prý na tom může běžet i Quake. ^_^ Hardwarově je to skoro stejné jako Dingoo, jenom to má trošku jiná tlačítka.

    Pokud se mi nepodaří sehnat Motorolu E6, nebo levně FreeRunnera, možná bych do toho i šel.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.3.2010 20:39 Vojta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Na Ebay.com jsou jeste hromady novych E6, ale bral bych raci A1200.
    Fluttershy, yay! avatar 15.3.2010 21:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Hromadami bych to nenazýval... A1200 jsem zvažoval, ale má slabší baterku, žere microSD karty místo normálních a nemá EDGE -- o jiných rozdílech nevím (tedy kromě vzhledu a krytu displeje).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.3.2010 22:14 Vojta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Mam E6 a taky nemela EDGE, ale upraveny firmware to vyresil. E6 je dost nachylna na poskrabani displeje, proto bych raci a1200. E6 ma zas 3,5 mm jack. Pak je tu jeste a1210 a a1600. A1210 ma jiny system, ktery zatim nikdo moc nemodifikuje. A1600 ma vic RAM a GPS coz by se nekdy docela hodilo, ale je uz drazsi.
    Fluttershy, yay! avatar 16.3.2010 08:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Však s tím upraveným FW počítám, podobně prý jde zprovoznit microSDHC na A1200.

    Na diplej jedině s fólií.

    Než A1600, to raději třeba toho FreeRunnera...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.3.2010 20:12 Vojta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Asi nejlepsi fw na E6 je ted novy MFUNS: http://www.motorolafans.com/forums/e6-firmware/29655-firmware-mfuns-final.html Umi i podporu SDHC, mam 8GB rozdelenou na 2 oddily a funguje to dobre.
    16.3.2010 15:45 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    ... jeste mozna na poznamky a kalendar
    Hry (tuhle psali v developer konferenci NanoNote, že hry z Dinga by na to měly běhat, 1005 binární kompatibilita - jediný problém je, že některé hry očekávají polohu systémových adresářů jako na Dingu a ta je snad nějaká divná), programování (Lua, Perl, Python jsou v repozitáři), cokoli co vyžaduje používání "plnohodnotné" klávesnice, klidně si na tom člověk může derivovat a integrovat v Mathomaticu a podobně.
    .... spise takova hracka ...
    Všechno jsou to jen hračky...
    Shadow avatar 16.3.2010 15:58 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Kde jsi to kupoval? Výrobce to nabízí za 100USD, ale EU distributor za 100EUR, a mezi tím je docela rozdíl.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    18.3.2010 19:37 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Kde jsi to kupoval?
    U EU distributora (TuxBrain)
    Výrobce to nabízí za 100USD, ale EU distributor za 100EUR, a mezi tím je docela rozdíl.
    Bohužel. Ale to asi jako u všeho.

    Shadow avatar 18.3.2010 20:39 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Nepříjemné, ale co se dá dělat, i tak to vypadá zajímavě. Díky za info.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    13.3.2010 18:52 JirkaK | skóre: 15 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Dotaz jen tak ze zvědavosti: Poradí si tahle hračka s dosboxem (resp. něčím adekvátním)? Ty vyjmenovaný hry mi přijdou vesměs nezajímavý (jen můj názor :), zato na starý dobrý DOSový klasiky by to špatný nebylo...
    ** Počítač bez window$, to je jako ryba bez bicyklu... ** echo 'Kdo neskáče, není Čech!'|sed s/Čech/cvičená\ opice/
    Fluttershy, yay! avatar 13.3.2010 19:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Mnó, třeba pro GBA je spousta výborných her! Navíc je tu port SDL...

    DOSBox (resp. hry pro něj) je výkonově moc náročný, takže to asi nic. Nebo?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.3.2010 18:14 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Ne nepojede, DOSbox chce x86cpu, pokud jej nema, tak si emuluje i CPU ... takze na MIPSu nepojede a pokd jo, tak s pridelanym emulatorem ... a to uz by bylo pomale.
    16.3.2010 15:39 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Ne nepojede,
    Na MIPSu DOSbox na 100% chodí, i když opravdu dost pomalu (vyzkoušeno na jiném MIPSu).
    14.3.2010 22:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    To menu je nepokrytá vykrádačka Playstaytion a jeho XMB :-D
    15.3.2010 18:09 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    a proc taky ne ;-))
    4.4.2010 23:51 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Tak jej mam doma ;-))
    Takze: Zdroj je OK, hlavice je vymenitelna, dosla mi asijska + evropska redukce, vymenil jsem ji od kolegy, ktreemu ukradli iPhone, nebot je to to same, tedy vydlice je vymenitlna.

    Sluchatka jsou OK, snurky jsou normalni, zadne tenke, jsou k tomu i molitany ... ale vymenil jsem je za i-maidio ... stejne si koupim in ear s penou, ktere vubec netlaci.

    Konstrukce je dobra, folie neni tvrda, ale normalni mekka, takze jsem ji strhnul, proc ji tam mit.

    Celkove se mi to libi, mam tam uz linux a ujde, jen to obcas zatuhne ... ale velmi zridka.

    Strank jsou u vsech naprosto zmatene ... mam nejaky pack2 linux ... u toho navodu je chyba, kdyz se leze do bootmodu, je trba jiz byt v USB, jinak nenabehne obrazovka s pruvodcem zavadece ... ale jinak OK ech linuxu je vice a maji v tom bordel, jsou to kolekce od lidi i se SW ... cistou asi nema cenu davat ... no je to sranda ;-))) Jako hracka dobre, i na video na cesty to jde, hlavne kdyz se to da dat na TV.
    Fluttershy, yay! avatar 6.4.2010 11:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jej mam doma ;-))
    Já molitany nemám. Fólie tvrdá, bez ní se to škrábe.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.3.2021 14:07 ajtacka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dingoo A320: Nejen herní orgie (za $85)
    Je to nejako vyrobené, niečo tam beží, niečo tam šupneme aby sa to aspoň nejako predávalo a nejako lámať si hlavu nad tým, či sa to môže normálne predávať v civilizovaných krajinách bez toho, aby človek zvracal, sa už asi neoplatí...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.