abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky 17-18/2019

    19. 5. 2019 | David Kolibáč | Novinky | 1500×

    Od konce dubna do prvních květnových dní vyšlo nové OpenBSD, byly aktualizovány distribuce Voyager Live, Parrot, Debian, deepin, Slax, Clonezilla Live, KaOS, Fedora, ClearOS, SuperX, GuixSD a Fatdog64, naopak skončí projekt Scientific Linux.

    Končí projekt Scientific Linux

    Alternativní sestavení Red Hat Enterprise Linuxu primárně pro účely CERN a Fermilab Scientific Linux skončí. Příslušné instituce přejdou na CentOS 8, aby omezily rozdíly v prostředí při spolupráci s dalšími vědeckými laboratořemi. Mezitím doběhne podpora Scientific Linuxu 6 a 7.

    OpenBSD 6.5

    Nové OpenBSD 6.5 oficiálně oznámené na 1. máje přináší Clang na architektuře MIPS64, vylepšení síťového kódu, rdsetroot v instalátoru, LibreSSL 2.9.1, OpenSSH 8.0 a další.

    Voyager Live 19.04

    Po vydání Ubuntu 19.04 se přizpůsobují deriváty třetích stran: další v řadě je Voyager Live. Zatímco dřívější verze vycházely ze Xubuntu, potažmo Debianu s prostředím Xfce, tentokrát je výchozím prostředím GNOME právě z Ubuntu 19.04. Od oficiálních obrazů Ubuntu se liší výchozí konfigurací: přidává přes 20 rozšíření GNOME Shellu.

    Parrot 4.6

    Distribuce zaměřená na bezpečnost – od penetračního testování po ochranu soukromí uživatele – Parrot, v nové verzi 4.6 vedle obvyklých aktualizací softwaru jednak z repozitářů Debianu, jednak specializovaných nástrojů nabízí také obraz systému „Security KDE Edition“, takže prostředí KDE Plasma je nyní k dispozici jako výchozí i s předinstalovanou pestrou sbírkou softwaru týkajícího se bezpečnosti, doposud se to týkalo pouze „Home Edition“ pro méně specializované užití.

    Na úrovni balíčkovacího systému se zlepšila integrace metabalíčků a APT implicitně využívá HTTPS. Parrot je rovněž nově poskytován z vlastní infrastruktury a nikoliv přes cloud třetích stran.

    Debian 9.9

    Obrazy stabilní větve Debianu „Stretch“ byly aktualizovány, číslo verze se navýšilo na 9.9. Zahrnuty jsou opravy bezpečnostních chyb, ale naopak byly z repozitářů kvůli nekompatibilitě s novým vydáním odebrány některé doplňky Firefoxu ESR a Thunderbirdu.

    deepin 15.10

    Čínská distribuce deepin se stejnojmenným desktopovým prostředím s vydáním 15.10 přechází z větve Debianu „testing“ na „stable“. Nabídne tak delší podporu.

    Samotné desktopové prostředí nyní používá fork KWinu z KDE jako správce oken, na plochu přidává možnost automatického střídání tapet či sdružování souborů do adresářů podle typu, zvukové efekty je možné vypínat na jednom místě a samozřejmě byla začleněna také řada oprav chyb.

    Slax 9.9.0

    Slax, již delší dobu založený na Debianu, zareagoval na vydání Debianu 9.9 verzí rovněž 9.9.0, v níž se nově na pozici výchozího webového prohlížeče dostalo Chromium na úkor Firefoxu.

    Clonezilla Live 2.6.1-25

    Clonezilla Live, živý obraz Debianu pro účely manipulace s diskovými oddíly, ve verzi 2.6.1-25 vedle aktualizací softwaru nově funguje i v kombinaci sestavení pro x86_64 a UEFI s aktivním Secure Boot aj.

    KaOS 2019.04

    Na konci dubna přišlo pravidelné vydání čerstvých obrazů jinak průběžně aktualizované distribuce KaOS založené na Arch Linuxu. Pokračuje odklon od Pythonu 2, cílem je do konce roku přejít na Python 3. Jelikož jde o distribuci zaměřující se na software KDE, významnou novinkou je zahrnutí balíku KDE Applications 19.04.

    Fedora 30

    Fedora tentokrát vyšla hned v prvním termínu podle plánovaného harmonogramu. Jako obvykle přichází v podobě více různých obrazů pro rozličné typy nasazení. Ve vydání č. 30 se tyto varianty mírně přeskupily: desktopová „Workstation“ zůstává; pokračuje „Server“, ale nyní pokrývá i dřívější obraz „Cloud“; minimalistický „Atomic Host“ je nově „CoreOS“, a vedle něj pokračují transakce a kontejnery využívající „Silverblue“ či „Internet of Things“ pro – „internet věcí“. Nechybí ani „spiny“ s alternativními desktopovými prostředími namísto GNOME 3.32, potažmo „Labs“ s výběrem předinstalovaného softwaru pro specializovaná využití (výuka, bezpečnost, fyzika,…). Vedle x86/x86_64 je podporována architektura ARM64 (AArch64) a pro serverovou variantu Power (PPC64LE) a s390x.

    ClearOS 7.6.0

    ClearOS, derivát CentOS specializující se na snáze nastavitelná serverová nasazení, ve verzi 7.6.0 adoptuje změny právě z CentOS 7.6 vydaného v prosinci, a tedy i z Red Hat Enterprise Linuxu 7.6. Mezi novinky nad rámec těch převzatých patří rozšířený iLO a AMBIOS Management pro servery HPE, anotací Cyrus IMAP nebo alternativní front-end pro NextCloud.

    SuperX 5.0 „Lamarr“

    SuperX je pro změnu derivátem KDE neon, tedy Ubuntu LTS s oficiálními sestaveními prostředí a aplikací KDE. Nabízí upravenou konfiguraci prostředí – odlišný vzhled, spouštěč atd. – a počínaje vydáním 5.0 i vlastní front-end pro instalaci softwaru z balíčkovacího systému.

    GNU Guix 1.0.0

    Balíčkovací systém projektu GNU Guix se dočkal verze 1.0.0. Pozoruhodný je sdružováním změn do transakcí, které je možné snadno vrátit, reprodukovatelností sestavení či možností izolace aplikací. Od předcházejícího vydání 0.16.0 z prosince došlo k začlenění mnoha změn a nových balíčků, ale uživatelé si nejspíše na první pohled všimnou zkrášleného uživatelského rozhraní při vyhledávání a instalaci. Podobně referenční distribuce GuixSD dostala pseudo-grafický instalátor podobný tomu známému z Debianu.

    Fatdog64 Linux 801

    Dva měsíce po významném vydání 800 je tu Fatdog64 Linux 801 s inkrementálními změnami: opravami chyb, aktualizacemi balíčků, ale také širší podporou přístupu sandboxovaných aplikací k síti či drobnými vylepšeními minimalistického desktopového prostředí, jako např. dynamickou nabídku ve správci oken JWM nebo vlastní implementaci „lupy“ (zvětšení části obrazu).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.