abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 686 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: AMD uvedla superúsporné x86 SoC Kabini a nenažraný duální Radeon R9 295 X2

    11. 4. 2014 | David Ježek | Hardware | 3610×

    Tento týden nepochybně patřil AMD. Uvedla na trh hned dvě třídy zcela odlišných produktů, které nebudou tím, co by kupovala majorita zákazníků, ale jistě ukazují flexibilitu a rozsah vývojových a výrobních možností firmy. Zlí jazykové si to mohou klidně přeložit tak, že tímto krokem AMD dohání jak Intel, tak Nvidii.

    Obsah

    AMD Radeon R9 295 X2 je tu, TDP potvrzeno

    link

    Nový duální Radeon s GPU „Hawaii“ jsme si rozebrali již minule, takže dnes si doplníme další informace. Pro AMD představuje tato karta posun v tom, jak konstruuje duální grafiky. Zatímco Nvidia se i u duální GeForce GTX Titan Z drží koncepce velkého vzduchového chladiče, AMD zvolila řešení přeci jen vhodnější pro dlouhodobý provoz. A sice kombinaci vzduchového chladiče pro PCB (napájecí obvody, paměťové čipy atd.) a vodních bloků na obou GPU s jedním radiátorem ofukovaných 120mm ventilátorem. Chladič je z dílen Aseteku, je to upravená osvědčená standardní konstrukce all-in-one chladiče, který v OEM podobě přebrali již mnozí výrobci CPU chladičů.

    Karta je díky tomu, že teplo z obou GPU odvádí jinam a jinak, velmi tichá za běhu. Při pohledu na video s touto kartou pod termokamerou snad jen trochu zamrzí, že i tak stejně referenční design trápí napájecí obvody až za 100°C hranici. Ne že by to nezvládaly lépe než GPU čipy, ale kdo ví, uvidíme, jak na tom tyto karty budou po takových 2 letech provozu.

    Jelikož se výrobci drží referenčního chlazení (bodejť by ne, nic moc lepšího nemá smysl vymýšlet), budou se snažit odlišit alespoň balením. Za všechny si ukažme kufříkové od Sapphire. A snad ještě dodám, že AMD sama tuto grafiku cílí zejména na hraní ve 4k, pro běžné jednomonitorové konfigurace bohatě postačují jednočipové grafiky.

    Hardwarové novinky

    Kam dál? AMD prý představí 20nm generaci ještě letos

    link

    Hardwarové novinky

    Již vícekrát jsem tu psal o tom, že z 28nm výrobního procesu oba výrobci GPU již vytěžili maximum. Více nemá ekonomicky smysl zkoušet, i přes stále klesající nárůst výhodnosti lepšího výrobního procesu bude nezbytné posunout se ke 20 nanometrům. Nejnovější drb hovoří o tom, že již v létě by měla AMD představit mainstreamové GPU „Treasure“ vyráběné 20nm procesem u TSMC. Disponovat má 1536 stream procesory. Na podzim prý přijde hi-end v podobě čipu „Bermuda“ s 4224 stream procesory a podporou 7GHz GDDR5 pamětí a mezeru vyplní po Novém roce čip „Fiji“ s 3072 stream procesory. Tak trochu to ale zní jako fantasmagorie nějakého vtipálka. Ani ne tak ten mainstream, tam si to i dokáži překvapit, ale v případě čipu s 4224 stream procesory, tedy hrubým odhadem více než 10 miliardami tranzistorů, by to znamenalo že buď TSMC hodně, hodně moc poskočila ve vývoji této výrobní technologie (momentálně prý pro Apple peče první jednoduchá ARM SoC pro mobilní „iPřístroje“), nebo je AMD připravena krvavě platit za hi-risc produkci. A to se spíše podobá Nvidii, která ty první várky obvykle dává na karty Tesla a prodává draho svým partnerům přímo. Uvidíme.

    AMD „Kabini“ přichází do desktopů

    link

    Hardwarové novinky

    Desktopová platforma na socketu AM1, tedy „Kabini“, je zde. Přináší na úvod čtyři procesory a na výběr z více než desítky základních desek různých výrobců od ITX po mATX.

    Hardwarové novinky

    Nejnižším modelem je dvoujádrový procesor Sempron 2650 s poměrně nízkým taktem a nízko taktovaným GPU. U něj bude použití na moderním desktopu řekl bych dost na hraně, pro běžného uživatele to bude odvislé kupříkladu od (ne)schopnosti akcelerace YouTube, tedy H.264/VP8 videa ve Flashi. Na Windows to poběží bezchybně, v Linuxu si tak jistý nejsem, ale pozitivem bylo, že součástí testovací sady byly vedle windowsových také linuxové Catalysty. Nejvyšší model Athlon 5350 (který opět oživuje použití tohoto pojmenování v jeho řekl bych původní klasické či Thunderbird podobě). Jde o 2,05GHz čtyřjádrový CPU doprovázený 128shaderovým Radeonem generace GCN.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Velkou výhodou platformy AMD AM1 proti Intelovým integrovaným Celeronům na desce (byť všechna čest motherboardům se čtyřjádrovým Celeronem a v Linuxu spolehlivou Intel grafikou), je možnost výměny CPU, tedy upgrade. Sama platforma nabízí sběrnici PCI Express 2.0, DDR3/DDR3 až do DDR3-1600, USB 3.0, SATA a další běžnou výbavu. Vynikající je cena, desky koupíte od 800 Kč, procesory mezi 800 a 1 400 Kč a pak už stačí jen doplnit paměť a ideálně SSD – touto kombinací totiž získáte PC se spotřebou kolem 20 až 30 wattů (nezávisle na použitém APU, jak se shodují české i světové recenze všech verzí). V případě zájmu o bližší informace si přihřeji vlastní polívčičku s recenzí „Kabini“ Athlonu 5350 na DIIT. Phoronix totéž otestoval pod Ubuntu 14.04 LTS s kernelem 3.13, bohužel zatím jen bez binárních Catalystů.

    Hardwarové novinky

    „Kabini“ by měla v desktopech vydržet i po celý příští rok. Jeho BGA mobilní verzi ale bude již doslova za pár týdnů nahrazovat nástupce v podobě platformy „Beema“ s novými CPU jádry „Puma“ a „next-gen Radeonem“. Celé tak trochu budí dojem, že do desktopů jde „Kabini“ zejména proto, že AMD má přebytek čipů, možná i méně povedených co do proudových charakteristik, a toto je způsob jak je uplatnit, tedy neodepsat jako úplnou ztrátu. Kdy případně nastoupí „Beema“ po „Kabini“ v desktopech, není v tuto chvíli vůbec jisté, ale pokud ano, tak opět s velkým odstupem, patrně až v roce 2016.

    Noctua uvedla chladič NH-D15, většího následníka NH-D14

    link

    Po několika letech vývoje představila rakouská Noctua nový model NH-D15, který nahrazuje dosavadní vlajkovou loď. Noctua NH-D15 s rozměry pasivní části: 165 × 150 × 135 mm zabere ve skříní o 5 milimetrů na výšku více než NH-D14. Používá ale upravenou a zvětšenou konstrukci pasivní části a dva nové 140mm ventilátory NF-A15 PWM s regulací mezi 300 a 1500 ot/min, které dávají průtok až 140 metrů krychlových za hodinu.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nový chladič váží s ventilátory 1,23 kg a uchladí v podstatě libovolný procesor na trhu včetně 220W osmijader AMD. Jeho cena se pohybuje kolem 2 500 Kč (je tedy na úrovni mnoha all-in-one vodních chladičů), záruka je šestiletá a pasuje na všechny sockety Intel (1150,1155, 1156, 2011, nejsou uvedeny 775 a 1366, ale s ohledem na uchycení SecuFirm2 by to mělo být řešitelné) a AMD (AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+).

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.4.2014 22:03 hw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD uvedla superúsporné x86 SoC Kabini a nenažraný duální Radeon R9 295 X2
    Nenažraný duální Radeon R9 295 X2, stejně jako autor těhle článků na jedno kopyto.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.