abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 710 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD

    18. 2. 2011 | David Ježek | Hardware | 3761×

    Pomalu se posouváme do druhé poloviny ledna, kdy AMD představila další rodinku APU Fusion, tentokrát určených pro embedded zařízení. Kromě toho si povíme pár slov o 28nm výrobě a tom, jak s ní firma hodlá naložit, a na závěr se podíváme na nové zajímavé disky od Western Digital a první kousky rychlého standardu SD karet známého jako UHS-I.

    Obsah

    AMD uvádí Fusion G-Series

    link

    Na CESu počátkem ledna uvedla AMD dvě typové řady APU Fusion, a sice E-Series, primárně určené pro nettopy a jednoduché základní desky typu „all-in-one“, a C-Series pro netbooky. Lišily se zejména spotřebou, kdy do elektřiny pevně připojená řada E obsahuje dva čipy s TDP 18 W, zatímco mobilní řada C má snížené parametry, ale TDP pouhých 9 W. Nyní jde AMD ještě dále v „dělání zmatků“ ve značení produktů, koncem ledna uvedla hned čtveřici dalších Fusion APU v rámci nové G-Series (a to nám na léto chystá ještě A-Series :-)).

    Hardwarové novinky

    Řada G míří primárně do embedded segmentu, kde se stane pevně připájenou součástí úsporných zařízení, nicméně v rámci uvedených čtyř typů AMD nabízí přibližné ekvivalenty řad E a G, tedy čipy s TDP jak 18, tak 9 W. Pro srovnání si připomeňme i modely z výstavy CES doprovázené v druhé části tabulky novými Fusiony.

    Hardwarové novinky

    „Páté kolo u vozu“ zde představuje 1,4GHz model G-T48N, který nemá v dosavadních modelech ekvivalent. I řadu G bude doprovázet odpovídající „čipset“ (tedy přesněji malý čipeček tvořící zbytek počítače), zde pojmenovaný AMD A55E Controller Hub, bude i varianta A45. Oproti standardnímu čipsetu Hudson obsahuje navíc řadič PCI sběrnice, která má v embedded segmentu stále své uplatnění. Na poslední fotografii můžete vidět testovací desku přímo od AMD.

    Zrekapitulujme si tedy, že Fusion G řady nesou 1 či 2 CPU jádra „Bobcat“ tak, jak jsme si je představili v dřívějších dílech Hardwarových novinek. AMD prozatím končí s taktem na 1,6 GHz, je ale jasné, že by mohla jít i výše za cenu vyššího TDP, nicméně to by již „bourala zespodu“ do úsporných modelů „Sandy Bridge“ a dalších podobných procesorů. CPU část nese 512 kB L2 cache na jádro, je zde třetí generace UVD dekodéru videa (H.264, VC-1, MPEG2, WMV, DivX, Flash atd.), úsporné režimy zahrnují i hodně spící C6, DDR3 řadič bere jak 800, tak 1066MHz paměti. Celková velikost čipů pro Fusion G platformu je 890 mm² (ekvivalentní čipu o rozměrech necelých 30×30 mm, zahrnuje i I/O část) a procesory jsou pochopitelně 64bitové s instrukčními sadami SSE1,2,3, SSSE3 ISA, SSE4A a virtualizací.

    Řada G zamíří do zařízení typu digitální signalizace, set-top boxů, IPTV, tenkých klientů, informačních kiosků, prodejních terminálů či automatů v kasínech, želízkem v ohni zde jistě bude i podpora OpenGL 4.0 a OpenCL 1.1. Podporu Linuxu shrnuje web AMD, kde jsou přímo materiály pro řadu G.

    AMD i s 28 nanometry stále u TSMC, stejně tak Nvidia

    link

    GlobalFoundries oficiálně vzniknuvší před necelými dvěma lety měla zpočátku prorokovánu zářnou rychlou budoucnost. Optimistické odhady před dvěma lety očekávaly, že již touto dobou bude tato dceřinka, „odštěpené výrobní závody“ původní AMD, schopna vyrábět na nejnovějších procesech jak CPU, tak GPU pro tohoto partnera a samozřejmě i další. Vývoj v GlobalFoundries samozřejmě jede na plný plyn, ale stále to není ono, takže AMD se chtě-nechtě musí držet konzervativního přístupu a neodstavit sama sebe předčasně od prsu známého jako TSMC.

    Je známo, že některé čipy mimo grafickou oblast již nyní pro AMD vyrábí TSMC, jmenovitě jde o rodinu APU Fusion, nová informace pak říká, že s TSMC počítají v AMD i pro 28nm výrobu. Bavíme se pochopitelně o GPU, kde výroba již pár let stagnuje na zpočátku hodně problémovém 40nm procesu, který zavařil oběma hlavním partnerům TSMC, ATI/AMD (HD 4770, kde je ti konec?) i Nvidii (výrazné zpoždění generace Fermi a nedobré hodnoty TDP pro první čip GF100).

    Hlavním problémem není ani tak sama nedostupnost budoucí spolehlivé 28nm výroby u GlobalFoundries, ale současně chybějící kapacity špičkových expertů, kteří vždy měsíce před finální revizí GPU velmi pečlivě ladí návrh čipu pro ten který konkrétní výrobní proces. To, co se Nvidii vymstilo s GF100, se AMD s HD 5800 podařilo daleko lépe (ale měla v tom benefit: 3,0 vs. 2,15 miliardy tranzistorů v čipu) a je životně důležité pro budoucí generaci hi-endových GPU již stavějící na 28nm procesu vše co nejlépe vyladit. Všechny mozky tak pracují na ladění pro 28nm výrobu u TSMC a na 28nm proces u GlobalFoundries již nezbývají kapacity. AMD tedy volí cestu raději udělat jednu práci pořádně než dvě „odfláknout“.

    TSMC držme palce, co budou síly stačit, protože na jejích schopnostech závisí, jak moc se GPU pohnou výkonově nahoru. Pokud by nás měl čekat další dlouhý bolestivý proces jako na 40nm generaci, bude to velmi špatné. Připomeňme, že Nvidia pro 28nm TSMC výrobu počítá již s vylepšenou architekturou Fermi, prozatím známou pod označením „Kepler“. Listopadové drby říkají, že Nvidia již má mít vzorky blíže neupřesněných 28nm čipů (může se ale jednat o low-end, na nichž si Nvidia 28nm technologii testuje).

    Western Digital uvádí „SAS Velociraptory“

    link

    Ač má na trhu i vlastní SSD, stále patří Western Digital mezi čelní představitele trhu HDD, který jako jediný navíc nabízí unikátní 10000otáčkové disky Velociraptor. Ty jsou běžné dostupné i pro desktopová PC, nově však WD uvádí na trh řadu disků S25, která je ekvivalentem Velociraptorů pro enterprise segment. Vybavena je totiž 6,0Gbps SAS rozhraním, kapacitami pak jde o shodných 450 a 600 GB.

    Ty doplňují předchozí generaci se 147 a 300GB kapacitou, oproti ní navyšují vyrovnávací paměť na dvojnásobných 32 MB. Souvislá přenosová rychlost z ploten činí až 155 MB/s, což není ve srovnání se SSD nijaký zázrak, stejně jako přístupová doba 3,8 ms, ale mezi pevným disky jsou to výborná čísla.

    Pro profi segment je rozhodující také střední doba mezi poruchami, kterou mají disky S25 nastavenu na 1,75 miliónu hodin, záruka pak je tradiční pětiletá. Start/stop cyklů zvládnou nové S25 až 600 tisíc, což představuje nárůst na dvanáctinásobek předchozí generace – zjevně tedy došlo na robustnější mechanickou konstrukci.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Vedle S25 také Western Digital uvedl další 6,0Gbps SAS disky, a to řadu RE SAS, která se kapacitně dostává až na 2 TB. Ta je obdobou SATA řady RE4, špičková rychlost těchto 7200otáčkových disků dosahuje 139 MB/s, záruka je zde též pětiletá, ač MTBF je „pouze“ 1,2 miliónu hodin.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    SanDisk a Kingston: UHS-I SDHC karty přichází

    link

    Nové rychlostní specifikace pro karty Secure Digital nám pomalu přicházejí na trh. Zhruba ve stejné době se objevily zprávy od dvou předních výrobců, kteří uvedou na trh karty UHS-I v kapacitách 8, 16 a 32 GB (na kterých SDHC končí).

    Specifikace UHS-I udává pouze maximální rychlost 104 MB/s, takže označení samo o sobě je prakticky k ničemu, dokud k němu výrobce nedoplní údaj o reálných rychlostech. Kingston si s kartami UltimateXX troufá na čtení 60MB/s rychlostí a zápis až 35 MB/s, což jasně říká údaj „233ד na kartě (koeficient je vždy násobkem single-speed CD, což je 150 kB/s). Za karty si řekne o 70, 180 a 350 dolarů.

    Hardwarové novinky

    SanDisk Extreme Pro SDHC UHS-I ve stejných kapacitách umí dokonce až 45MB/s zápis, čtení pak stejnou rychlostí. Aby bylo možné takovou rychlost využívat, přidává SanDisk i čtečku pro ExpressCard/34 slot, přes kterou lze protlačit více než skrze standardní rozhraní USB 2.0 (uvidíme, jak rychle se budou objevovat čtečky SDHC/SDXC USB 3.0). SanDisk si své karty také nechává vždy dobře zaplatit, takže počítejme se 101, 160, resp. 300 dolary, čtečka vyjde na 50 dolarů.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.2.2011 01:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    Heh to si TMSC pěkně mákne, dělat minimálně Nvidii, AMD, Xilinxu a Texas instruments čipy :-D.
    18.2.2011 03:12 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    díky za novinky

    v článku je několikrát   místo mezery
    18.2.2011 08:10 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD

    Není tam spíš "&nsbp"?

    A kromě toho ve čtvrtém odstavci první kapitolky bych místo Fusion G řady nesou 1 či 2 „Bobcat“ CPU jádra napsal řady Fusion G nesou jedno či dvě CPU jádra „Bobcat“, odstranil bych přebytečné "o" z DDR3 řadič bere jako 800, tak, a změnil bych pro Fusion G platformu na pro platformu Fusion G.

    Ve třetím odstavci druhé kapitolky je místo desetinné čárky tečka (2.15)

    Na začátku prvního odstavce třetí kapitolky je Wester Digital (chybí "n"), a dále je VelociRaptorů, i když všechny ostatní výskyty tohoto názvu jsou s malým "r".

    18.2.2011 12:20 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    dík, vidím jak je moje všímavost v noci utlumena
    Luboš Doležel (Doli) avatar 18.2.2011 08:12 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    Opraveno, díky.
    18.2.2011 13:19 Quennarri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    Myslím, že se přesouváme do druhé poloviny února ne ledna:)
    18.2.2011 14:02 kapo | skóre: 15 | blog: runtime
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    Celková velikost čipů pro Fusion G platformu je 890 mm²

    Neni to nejaky otesanek? Uz pri Fermi s jejimi >500mm² to bylo prilis, tak pochybuju, ze tyto usporne cipy jsou tak monstrozni.
    Why make things difficult, when it is possible to make them cryptic... - Aksel Peter Jorgensen
    20.2.2011 00:28 Suchý čert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    V tom článku je to podle mne špatně, AMD těmi 890 mm² myslí, kolik to celkově zabere místa, ne součet ploch čipů. Například ten controller hub má velikost package 23 × 23 mm = 529 mm², ale samotná plocha toho čipu bude myslím tak 30 mm².
    houska avatar 18.2.2011 18:48 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    ...střední doba mezi poruchami, kterou mají disky S25 nastavenu na ...
    vazne myslis ze tuhle hodnotu lze u disku nastavit? ;o)
    Jendа avatar 18.2.2011 19:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    Ano.
    houska avatar 21.2.2011 10:18 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD
    a jak bys ji zvysoval?
    Jendа avatar 21.2.2011 19:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Fusion a 28nm výroba u AMD

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.