abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 705 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu

    23. 10. 2015 | David Ježek | Hardware | 3933×

    Zen je rozhodně tahákem, na který se těší každý, kdo je nešťastný z Intelova monopolu. Vedle něj si ale ukážeme již existující produkt, nová APU AMD s řadičem DDR4 pamětí. Dále dojde na významné novinky na poli NAND flash pamětí a vše zakončíme opravdu skvělým konceptem Smart TV, který nyní uvedla do prodeje čínská firma Xiaomi.

    AMD Zen zase o notný kus blíže

    Až nudně jednotvárné začínají být „neúmyslné“ úniky informací o nových architekturách v podání AMD. Tak jako mnohokrát v minulosti, i tentokrát jsme se drobné střípky dotvořující celek dozvěděli z LinkedIn profilu jednoho z inženýrů. Tento nejmenovaný „leaker“ v něm uvádí, že se podílel na tape-outu architektur K12 a Zen. Minulý čas je v tomto stěžejní, znamená to totiž, že next-gen x86 architektura je již papírově hotova, předána do výroby a podle všeho má za sebou i nějakou úvodní zkušební malosériovou produkci.

    Jakým konkrétně výrobním procesem, to prozatím ponechme AMD jako tajemství. Je jasné, že to bude 14nm FinFET, na 99% u GlobalFoundries, o které víme, že vedle první varianty má za sebou i představení ultra-nízkoodběrové varianty LPP - a na ní by měl být Zen ve finále vyráběn. Šéfka AMD Lisa Su na přímé dotazy vyhýbavě potvrdila, že firma v poslední době zvládla více FinFET tape-outů ve více továrnách, což může vedle Zenu či K12 znamenat i nějaká ta GPU.

    HWN

    Jak ale dodává no-X, tohle celkem slušně naznačuje, že AMD se vrací více do lůna x86 světa, od kterého se chtěla za vlády CEO Rory Reada odklonit k ARMu. A je tomu skutečně tak, o ARMových aktivitách, krom Opteronů A1000, toho moc slyšet není, ostatně tyto věci utlumila i Nvidia a ať už je to jen atmosférou doby, nebo skutečně reálně podloženo v laboratořích výrobců, původní slavné zítřky ARMu (vzpomeňme Hewlett-Packard s projektem Moonshot), nám za poslední měsíce trošičku zkorodovaly, zatímco x86 valí svoji káru dál do úspěšné budoucnosti.

    Nelze v tuto chvíli říci, co vše konkrétně AMD na bázi Zenu či K12 uvede. Ale kromě mnoha jiných segmentů se hovoří onávratu na výsluní x86 hi-endu, což by bylo potřeba jako sůl. Nezbývá než dodat obligátní: držme palce.

    Prvními procesory AMD s DDR4 řadičem jsou „Merlin Falcon“, embedded varianta APU „Carrizo“

    A právě v uvedeném segmentu se úspornější nová generace pamětí hodí více než v desktopu. AMD tak svoji DDR4 éru startuje s čipy s TDP v malých desítkách wattů. Merlin Falcon nese CPU jádra nejnovější generace Excavator, GPU 3. GCN generace, podporuje DDR3-2133 / DDR4-2400 včetně ECC, konfigurovatelné TDP, hardwarovou akceleraci 4k videa a mnoho dalších vlastností. Z hlediska softwarové podpory a Linuxu se zde již počítá s plně funkčním open-source kódem.

    HWN HWN HWN HWN

    Tyhle nové embedded APU se drží slušného rozsahu pracovních teplot od 0 do 90 °C, pro příští rok ale AMD chystá variantu odolnější, schopnou pracovat od -40 po 105 °C.

    SanDisk a Toshiba ohlásily, že převedou významnou část výroby NAND flash z 2D na 3D, den poté Western Digital firmu SanDisk koupil

    SanDisk a Toshiba to spolu v oblasti NAND flash pečou už řadu let. Spolupráce je pro obě firmy výhodná natolik, že mají v Japonsku i společné továrny. A právě v jedné z nich nyní převádějí významnou část výrobních linek z výroby klasických 2D NAND flash čipů (to jest takových, které nesou jedinou křemíkovou destičku) na 3D NAND flash (nesoucí desítky NAND flash die v jediném pouzdře). Jak se už dříve ukázalo, je výhodnější „poskládat“ kapacitu čipu z více die vyrobených starším výrobním procesem, než nejnovějším procesem v podobě jediné die. 3D čipy jsou možná v mnoha ohledech obtížnější na vývoj a výrobu, ale odmění se výrazně lepší životností v zápisu. Pochopil to dávno již jihokorejský Samsung a SanDisk s Toshibou, kteří se trápí nad nízkou životností 15nm MLC/TLC čipů, nyní také. Toshiba hodlá 3D metodou vyrábět i QLC čipy.

    Jenže už bude jedna s jiným vlastníkem. To, co si štěbetali vrabci na střeše jako jednu z možných variant, je realitou. Společnost Wester Digital vzala hromadu svých akcií a hotovosti v celkové hodnotě 19 miliard amerických dolarů a firmu SanDisk celou koupila. Proces samozřejmě ještě musí schválit různé regulační a antimonopolní orgány a jistě podléhá i nějaké formě souhlasu od Toshiby, nicméně tento proces by měl proběhnout bez potíží a příští rok přestane SanDisk jako firma existovat.

    Xiaomi odděluje obrazovku od zbytku TV. Konečně někdo!

    Televizory čínské společnosti Xiaomi se u nás neprodávají a ostatně i první model nového konceptu směřuje výhradně na tamní trh. Ale jde o vlaštovku vývoje, který doufám převezmou i jiní výrobci a stane se standardem. Ve stručnosti jde o to, že životnost TV panelů je dnes násobně vyšší než životnost elektroniky typické „chytré televize“, která často morálně i výkonově zastará vůči potřebám doby. Výrobci TV to přitom neřeší a prostě nás nutí kupovat stále nové a nové modely, pokud chceme držet krok s nabídkou funkcí. Jediný Samsung nabízí pro vyšší modely TV každý rok nový tzv. „Evolution Kit“, kterým nahradí elektroniku televizoru novou výkonnější, odpovídající platformě daného roku.

    V některých ohledech je jeho koncept lepší než u Xiaomi. Ta totiž oddělila displej od zbytku, elektronika tedy není malá krabička připojovaná k obrazovo-zvukové části TV, ale je součástí „podstavce“ se soundbarem. „Spodek“ a „vršek“ TV jsou propojeny jediným kabelem. Tak či onak je i tohle daleko lepší volba než jednolitá placka, kde musíte vyhodit 90 % zdravé televize, když selhalo 10 %. Je to jako trhat zub, ve kterém je jen malý kaz, až se skoro divím, že tohle Evropská komise neřeší (když už se cpala do žárovek, vysavačů, banánů a pokud vím tak se zvažovaly i zákazy hi-endových grafik).

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    Prvním modelem nového konceptu je u Xiaomi televizor s označením Mi TV 3. Tento 60palcový elevizor se 4k rozlišením (podle popisu LG True 4k by se dalo usuzovat dokonce na 4096×2160) dostal do vínku vlastní 4jádrový ARM a operační systém, který je forkem Androidu 5.1. Za předpokladu, že vám displej vydrží dlouho, pak samotný soundbar s elektronikou v tomto případě stojí 155 dolarů a lze dokoupit i subwoofer za 95 dolarů. A až jednoho dne přestane elektronika stačit, dojde na další upgrade v podobné ceně, což je nesrovnatelně lepší než měnit celou TV (jako domácí úkol si můžete zjistit, po kolika měsících či letech odstavují výrobci běžných TV sw podporu svých televizorů).

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.10.2015 10:23 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu
    Je to jako trhat zub, ve kterém je jen malý kaz, až se skoro divím, že tohle Evropská komise neřeší (když už se cpala do žárovek, vysavačů, banánů a pokud vím tak se zvažovaly i zákazy hi-endových grafik).
    Nejen Evropská komise, ale už i Evropský soudní dvůr řeší kraviny. http://zpravy.aktualne.cz/finance/povinne-ruceni-maji-nove-mit-take-malotraktory-motokary-a-in/r~6f8330bc750511e58c710025900fea04/
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    24.10.2015 18:13 slint
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu
    Nevím, proč ten návrh zákon vzniká, nevím, co v něm je, ale prsk prsk protože EU.
    27.10.2015 11:36 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu
    Co jsem tak vyčetl, tak v soukromé stodole na nějakém statku kdesi ve Slovinsku jakýsi jouda přejel traktorem jiného joudu. Pak se ten druhý jouda soudil s tím prvním o náhradu škody. Dotáhli to až k Evropskému soudnímu dvoru. No a na zdravém rozumu nezávislý soud rozhodl, že pro příště musí mít všechna motorová vozidla v EU povinné ručení, i když nejezdí po veřejných silnicích.

    Pokud je to jinak, tak nás poučte.
    27.10.2015 15:41 tecik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu
    To je hezka slovni hricka "na zdravém rozumu nezávislý soud rozhodl" ;-)
    26.10.2015 13:22 traktorista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu
    Myslel jsem že se posunoval jen čas a ne kalendář, je 1.4.2015 nebo 2016? Co sekačka s pojezdem, z té se bude platit hned nebo až časem?
    24.10.2015 17:54 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu
    hm, proc se rozhorcovat nad "spotrebni" ve slove spotrebni zbozi, kdyz uplne stejne moralne nazivu udrzi dobrou obrazovku i libovolne pc a hdmi kabel..
    27.10.2015 09:59 mngnt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Možný pokořitel Intelu, AMD Zen, má prý po tape-outu
    Ja celkove nerozumiem, preco by som mal mat (smart) TV. Nevidim ziadnu priadnu hodnotu oproti monitoru s rovnakymi parametrami, za nizsiu cenu a v mensom "baleni", plus k tomu dokupim krabice, ktore potrebujem: HTPC na filmy/ YT/ "aplikacie", set top box ak potrebujem TV stanice, pripadne rovno AV receiver, ktory tiez pripojim jednym kablom. Kde sa podeli komponentove AV zostavy?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.