abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: nástupce Intel Kaby Lake bude mít šest CPU jader

    2. 8. 2017 | David Ježek | Hardware | 10861×

    Ryzen zavařuje Intelu na všech frontách, takže po hi-endu se dnes opět vraťme k mainstreamové platformě, která po více než dekádě podle všeho s příští generací nabídne více než čtyři CPU jádra (bez ohledu na HyperThreading). Kromě toho se podíváme na pár dalších témat.

    Coffee Lake od Intelu nabídne šest CPU jader

    Prozatím platilo, že více než čtyři procesorová jádra si Intel nechával pro HEDT, svoji hi-endovou desktopovou platformu. Ta mainstreamová je už od dob Core 2 Quad (více než 10 let stará historie) omezena na 4 CPU jádra, později opět doplněná o HyperThreading (který měla dávno předtím pozdější Pentia 4). AMD a její platforma a procesory Ryzen ale Intel nutí změnit i toto.

    Příštím nejvyšším mainstreamovým modelem tak bude procesor generace Coffee Lake s označením Core i7-8700K. Půjde o 6×CPU / 12×HT s TDP 95 W a základním taktem 3,7 GHz. Technicky vzato tak bude konkurencí i pro nižší procesory Skylake-X; celé to působí dojmem, že Intel nedokáže v rámci současných existujících i chystaných čipů usadit jednotlivé třídy tak optimálně, jak se mu to dařilo v době, kdy neměl konkurenci. Každopádně 95W TDP pro šestijádro znamená poměrně slušný pokrok oproti 91W čtyřjádrům (otázkou ale je, jak to reálně bude s VRM v CPU, vyčkejme na uvedení Coffee Lake).

    Nižší model Core i7-8700 bude mít uzamčený násobič (a 3,2 GHz v základu), dále jsou v přípravě odemčené 3,6GHz 95W šestijádro bez HT pod označením Core i5-8600K, uzamčené 65W šestijádro Core i5-8400 s taktem 2,8 GHz a adekvátní nové procesory pro notebooky i ultrabooky. Prozatím jde o neoficiální informace.

    AMD ukázala Threadripper a představila levný Ryzen 3

    No, když už jsme u toho, tak šéfka AMD Lisa Su v těchto dnech také odhalila chystaný Threadripper. A to jak (nepodstatný) vzhled balení, tak též cenu nejvyššího 16×CPU / 32×HT modelu 1950X, která je stanovena na baťovských 999 dolarů. Sekunduje mu 12jádrový / 24× HT model 1920X s cenovkou 799 dolarů.

    HWN

    Kromě toho míří na trh levné 4jádrové Ryzeny 3 bez HyperThreadingu. Vyšší model 1300X má takty 3,5/3,7 GHz a TDP 65 W. Nižší model 1300 nabídne takty 3,1/3,4 GHz při stejném TDP. Ceny zatím nejsou jasné, ale jelikož vyšší Ryzen 5 1400 (4× CPU / 8× HT) stojí 169 dolarů, bavíme se možná i o cenovém rozpětí kolem dvou až tří tisíc korun, tedy na úrovni dvoujádrových pentií od Intelu.

    HWN

    Mimochodem ještě k Threadripperu: jelikož jde o velký slepenec více čipů s atypicky velkou plochou heatspreaderu, tak i s ohledem na očekávané vysoké TDP (nejspíš 180 W, plus navíc to, co udělá případný overclocking) nebude možné s ním používat stávající chladiče, a to ani velké typu Noctua NH-D15. Třeba právě Noctua již připravuje nové chladiče (na fotografii výše), podobně i další výrobci, ale prozatím platí, že s Threadripperem balený vodník je vhodný výchozí chladič pro tuto hi-end platformu.

    AMD uvede Bristol Ridge pro desktopy

    Tohle je opravdu úsměvná zpráva. AMD má na trhu parádní 14nm FinFET procesory generace Ryzen, na spadnutí je uvedení supervýkonného slepence Threadripper, prezentovány jsou novinky o Epycu a do toho AMD uvede … sedíte? … 28nm APU předchozí generace.

    Pokud vám ještě něco říkají kódová jména x86 APU od AMD, tak sekvence byla tato: Llano → Trinity → Richland → Kaveri → Godavari. Poslední generace Godavari přinesla vlastně už jen spíše pomalejší čipy s nižším TDP. Stavěla na CPU generace Steamroller v kombinaci s GPU GCN2. Nástupce nazvaný Bristol Ridge, který míří na trh, nese 4× CPU generace Excavator a GPU generace GNC3 s 512 stream procesory v podobě APU A12-9800 (už jsme o něm slyšeli dávno tomu). Tohle 65W APU podporuje DDR4 paměti a je jakýmsi posledním záchvěvem éry čipů AMD, které jsou ve srovnání s Ryzenem v podstatě nepovedené. Někomu ale AMD třeba procesorem A12-9800 ještě radost udělá.

    HWN

    ADATA uvedla SSD SE730H s 10Gbit/s USB 3.1 Gen2 Type-C

    Externí SSD/flashka pro vůbec nejrychlejší existující verzi rozhraní USB se může hodit. ADATA jednu takovou řadu nyní uvádí, bohužel však lze rovnou říci, že implementace se zastavila někde na půl cesty. Rychlosti totiž dosahují maximálně 500 MB/s pro sekvenční čtení i zápis, což je sice velmi pěkné (na úrovni 6,0Gbit/s SATA SSD), ale znatelně pod úrovní propustnosti USB 3.1 Gen2.

    HWN

    Maličká krabička od ADATA má ale jistě výhodu v krytí IP68 (výrobce hovoří o voděodolnosti po dobu 60 minut v hloubce 1,5 metru) i plnění americké armádní normy MIL-STD-810 516.6 (mechanická odolnosti při pádech a nárazech). SSD jsou nabízeny v kapacitách 256 a 512 GB a používají 3D TLC NAND flash čipy. Lze předpokládat, že výše uvedený výkon v MB/s nebudou schopna dlouhodobě držet, SSD s TLC čipy a levnými řadiči (ADATA obvykle používá Phison) si typicky vždy „potřebují odpočinout“. Záruka má délku 3 roky. Rozsah pracovních teplot je 5 až 50 °C.

    Francouzi vyrobili funkční zakřivený snímač

    Vědci institutu CEA-Leti ve spolupráci s Laboratoire d’Astrophysique de Marseille vyrobili funkční fotografický snímač typu CMOS s rozlišením 20 megapixelů a rozměry 32×24 mm (pro srovnání: „full-frame“ má 36×24 mm). Výhodou zakřivení snímače na kulovou plochu je to, že všechny body snímače mají od předpokládaného objektivu stejnou vzdálenost, či vzdálenost daleko bližší než u běžného konvenčního plochého snímače dnes. Objektivy tak mohou mít daleko jednodušší optickou konstrukci, mohou korigovat méně vad a být jak výrobně levnější, tak opticky kvalitnější. Dlužno dodat, že relativně pravidelně si optické návrhy objektivů počítající se zakřiveným snímačem patentují všichni velcí, naposledy nedávno Nikon. Francouzi svůj výzkum/vývoj cílí hlavně na astrofotografii, resp. snímání noční oblohy/vesmíru. Nelze předpokládat, že by se něco takového v dohledné době dostalo do běžných fotoaparátů.

    HWN

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.