abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 444 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Nokia opět s optikou ZEISS

    24. 7. 2017 | David Ježek | Hardware | 10567×

    Pokud nemáte zásadní osobní problém s operačním systémem Android a výrobou mimo Finsko, pak lze říci, že ze znovuzrozené Nokie vycházejí samé pozitivní zprávy. Ta poslední se týká nové dlouhodobé spolupráce s firmou ZEISS, což zlepší kvalitu fotoaparátů v nokiích. Podíváme se dále na to, koho MediaTek ulovil mezi zákazníky na své prokleté 10core 10nm FinFET SoC Helio X30 a jak hardwarově našlapaný bude chystaný Xbox One X (Scorpio), který Microsoft uvede na trh letos v listopadu.

    Nokia se vrací ke spolupráci s firmou ZEISS

    Zatímco z trhu definitivně mizí smartphony s nápisem Lumia v podání Microsoftu (a to včetně vlajkových lodí Lumia 950 a Lumia 950 XL; byť se stále objevují zvěsti o tom, že další ultramobilní přístroje s Windows 10 Microsoft přeci jen chystá), z vlastního popela pošpiněného Stephenem Elopem povstanuvší Nokia pod křídly HMD Global a řady původních zaměstnanců firmy chystá další a další novinky. Už víme o nabídce smartphonů od nižšího mainstreamu až po nižší hi-end, některé už jsou přímo v prodeji, nicméně jedna podstatná novinka potěší každého fotografa.

    Nokia ohlásila podpis dohody o dlouhodobé spolupráci s firmou ZEISS, tradičním německým výrobcem špičkové foto/video optiky. Tedy firmou, se kterou Nokia spolupracovala již dříve, logo Carl Zeiss jsme mohli nalézt i na špičkových foto-telefonech své doby jako Nokia 808 PureView – na ilustračním snímku (případně první k Windows násilně přiohnutá Nokia Lumia 1020).

    HWN

    Spojenectví ZEISS a Nokie má podobné cíle jako spojenectví Leica a Huawei, tedy zejména být exkluzivním partnerstvím, které zahrne spolupráci na hardwaru, snímačích i zpracování dat. A to včetně třeba použitých displejů, jejich barevném podání a dalších parametrech.

    Zatím to vypadá, že má Nokia poměrně dobře našlápnuto. Celkem logicky sáhla po zcela majoritním operačním systému, což se sice nemusí leckomu líbit, ale nic jiného pro ni při novém rozjezdu (poté, co ji Microsoft téměř zlikvidoval) nepřipadá v úvahu. Zatím to vypadá, že nabídne užší spektrum telefonů, u kterých tak bude schopna lépe držet softwarovou podporu, což si já osobně vykládám tak, že – doufejme – nebudou levnější nokie stiženy podobným syndromem jako levnější androidí telefony jiných výrobců, kdy výrobce neposkytuje podporu aktualizace na novější velké verze Androidu. No a konečně ze spolupráce se ZEISSem může vypadnout pro Nokii jedině pozitivum. Jestli ale lze očekávat návrat revolučního přístupu a novinek typu PureView? Těžko říci, hlavní strůjce PureView už pár let pracuje v Applu.

    MediaTek Helio X30 se objeví ve smartphonech Meizu

    Sotva pár týdnů stará věta platí stále: MediaTek nemá na růžích ustláno, drtí jej kvalitnější konkurence. Jeho nejnovější ARM SoC s 10 CPU jádry ve 3 clusterech ale konečně nalezlo uplatnění u některého z výrobců smartphonů. Nově jej nasadí Meizu ve smartphonu Pro 7. To neznamená, že by MediaTek měl po problému, u Meizu bývalo zvykem, že až 90 % jeho smartphonů neslo ARM SoC MediaTek, nyní však firma chce mít zhruba třetinový podíl čipů Qualcomm Snapdragon. Pozitivem ale je, že se MediaTeku podařilo získat další zakázku.

    HWN

    Ne nadarmo lze vzpomenout i předchozí Helio X20, které bylo ještě 20nm planárním čipem a kterého má MediaTek stále poměrně dost na skladech. Není se co divit, výrobní proces 20nm TSMC byl poměrně nepovedený a kdybych si konkrétně měl vybavit nějaký smartphone s Helio X20, tak z poslední doby si vzpomenu jedině na Kodak Ektra, což byl sice nadějný telefon, ale úplně se Kodaku / jeho čínskému výrobci nepovedl a poněkud zapadl. Dnes se sice stále prodává kolem své původní ceny (což bylo cca 15 tisíc Kč), ale před několika týdny jej některé e-shopy vyprodávaly za cenu zhruba poloviční. Helio X30 je ale jiná káva, je vyráběn 10nm FinFET procesem.

    Xbox One X bude suverénně nejvýkonnější herní konzolí

    Když se po letech stagnace objevily herní konzole Playstation 4 a Xbox One, čekal se zajímavý souboj dvou konceptů použití prakticky stejného x86 APU generace AMD Jaguar. Tam, kde Microsoft vsadil na použití DDR3 pamětí a menší embedded RAM (podobně jako u předchozího Xboxu 360), zvolila Sony kombinaci APU s GDDR5. Tyto konzole ale moc dlouho vlastně trhu nevládly, velice brzy bylo jasné, že jakmile bude AMD schopna vyrábět podstatně výkonnější čipy, tedy jakmile bude moci přejít z 28nm planární výroby na 14nm či 16nm FinFET, přijde refresh u obou výrobců, který se pokusí svézt na vlně humbuku kolem 4k/UltraHD rozlišení.

    Tak se také stalo. A horší parametry tentokrát nabídla Sony, a to o dost horší. Její Playstation 4 Pro nese 8×CPU část taktovanou na 2,1 GHz a k tomu GCN4+ GPU Radeon s taktem 911 MHz a 2304 stream processory, plus 8 GB GDDR5. Potud je to vlastně velmi pěkný skok vpřed, ale jak už dnes víme (Playstation 4 Pro byla představena loni v závěru roku), na 4k to úplně nestačí.

    Xbox One X („Scorpio“) byl teprve ohlášen. Objevit se má v posledním čtvrtletí tohoto roku (konkrétně 7. listopadu, tedy na 100. výročí VŘSR :-), tedy 1 rok po Playstation 4 Pro. Jde tedy o trochu neférové srovnání, nicméně ilustrující dobře velký skok vpřed, který ten 1 rok navíc umožňuje. AMD totiž vedle Polarisu nyní uvádí GPU architekturu Vega a s tou už to na 4k stačit bude bez potíží.

    HWN HWN HWN

    Chystaná nová generace Xbox One X tak nabídne 8× CPU s taktem 2,3 GHz a GPU zatím blíže nespecifikované architektury (Microsoft hovoří o Polaris, ale kdo ví, jestli nebude do určité míry aktualizovaná) s taktem 1123 MHz a 2560 stream processory. Oproti 4,2 TFLOP u Playstation 4 Pro zde tak bude k dispozici výkon GPU části 6,0 TFLOPS, což je velký nárůst oproti konkurenci, nemluvě o nárůstu oproti původnímu Xboxu One (ten měl GPU s výkonem 1,3 TFLOPS). Vše podpoří 12 GB GDDR5 paměti.

    Ze zajímavostí se sluší zmínit HDMI výstup zvládající jak 4k/60Hz, tak FreeSync (může být velmi důležité!), Dolby Atmos, H.265, 8GB flash a 1TB HDD (takže patrně hybridní disk), Wi-Fi /ac. Interní zdroj má výkon 245 W. Cena je stanovena na 500 dolarů.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.11.2021 08:13 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Handyman Modesto
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.