abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu

    8. 2. 2015 | David Ježek | Hardware | 5689×

    Vedle nového onboard počítače od Raspberry Pi se podíváme na překvapivé novinky u Intelu, co chystá Nvidia se svými čipy Tegra a nemineme ani nové CPU a GPU architektury samotného ARMu a také jeden velmi sofistikovaný svářecí přístroj.

    Obsah

    95W Intel „Skylake“ s odemčeným násobičem přijde ještě letos

    link

    Intel totiž překvapil inovovanou roadmapou, kterou kdesi získali Číňané. Ač se stále drží dosavadního plánu ponechat v desktopech většinu segmentů Broadwellu (14nm tick, který přišel na trh loni koncem roku s mobilními produkty), dojde i na Skylake (14nm tock, nástupce Broadwellu), a to konkrétně u 95W procesorů typu „K“, tedy s odemčeným násobičem.

    HW novinky

    Osobně se mi to úplně nezdá, ale možná to celé znamená jen to, že se v polovině prosince objeví první recenze nejvyššího procesoru nové generace s TDP 95 W (to vysoké TDP je samo o sobě poměrně dost zajímavá informace, přeci jen mělo v posledních generacích tendencí býti spíše nižší, 95W byly naposled 32nm tocky Sandy Bridge). Každopádně Skylake se má začít objevovat ve druhé polovině roku, takže mě třeba Intel vyvede z omylu. Bylo by to hezké, ale tak trochu to eliminuje důvod nákupu quad-core Broadwellu, pokud s investicí vysloveně nespěcháte.

    Raspberry Pi 2 je tu, se čtyřjádrovým ARMv7 (konečně)

    link

    Trvalo to poměrně dlouho poté, co první Raspberry Pi nastartovalo mánii maličkých levňoučkých pidipočítačů, než firma opustila zastaralou architekturu ARMv6. Nové Raspberry Pi 2 staví na jádrech ARMv7 Cortex-A7 v kombinaci s jádrem GPU VideoCore IV. To vše v rámci ARM SoC Broadcom BCM2836, tedy nadále 32bitového ARMu. Deska i konektory jsou kompatibilní s poslední generací první verze, je zde tedy čtveřice konektorů USB, 40pinový GPIO, výstup HDMI, Ethernet, kombinovaný jack pro audio a kompozitní video a také rozhraní CSI a DSI pro moduly s kamerkou a displejem. Slot na paměťovou kartu je typu microSD a hlavní SoC doprovází 1 GB LPDDR2 paměti. Část CPU běží na 900 MHz, což představuje 200MHz zrychlení, navíc jader jsou čtyři kusy, takže celkově hovoří Raspberry až o šestinásobném nárůstu výkonu oproti první generaci. Cena je nastavena na 35 dolarů, dvojka je kompletně kompatibilní s rozšířeními pro jedničku. V Česku se prodává kolem 1 000 Kč.

    HW novinky

    Výrobce dodává, že nadále zůstává v prodeji Raspberry Pi Model A+ jakožto levná varianta v ceně 20 dolarů. Ač se nový model plným názvem jmenuje Raspberry Pi 2 Model B, zatím není v plánu vydání Pi 2 Model A, ne dříve než koncem tohoto roku (to se dá pochopitelně brát jako náznak, že by levnější a očesanější dvojka mohla přijít). Ve střednědobém horizontu se také počítá s uvedením výpočetního modulu na bázi SoC BCM2836

    ARM odhalil inovované architektury Cortex-A72 a Mali-T880

    link

    Na zcela opačný segment míří nové architektury od samotného ARMu. Jak část CPU Cortex-A72, tak část GPU Mali-T880 představují novou špičku ve firemní nabídce k licencování. Cortex-A72 nahradí stávající Cortex-A57 na pozici hi-end jádra pro ARMy či přímo pro čipy big.LITTLE. Nadále jde o 64bit ARMv8, výrobce počítá, že v kombinaci s novým GPU, které navyšuje výkon, budou oba srdcem platformy ARM pro smartphony roku 2016.

    Cortex-A72 přináší poměrně solidní nárůst výkonu při zachování TDP, zejména díky tomu, že ARM u něj počítá s 16nm výrobou FinFET u TSMC. Podobně na tom je i část GPU. Obecně lze říci, že jistá menší část vyššího výkonu nové platformy půjde na vrub vylepšení architektur, větší část pak přinese nárůst pracovních taktů (až 2,5 GHz) související s tím nejpodstatnějším, což je právě přechod na novou výrobní technologii. Mnozí partneři (Cortex-A72 si už licencovalo nejméně 10 firem) pak jistě budou tato jádra vyrábět i 14nm technologií FinFET u GlobalFoundries/Samsungu.

    HW novinky HW novinky
    HW novinky HW novinky
    HW novinky

    Vedle výkonu je důležitým přínosem podpora toho, co konkurenční modifikace architektur ARM již nabízejí: podpora displejů 4k a videa 4k včetně kompresního formátu H.265. To, co je letos fenomén hi-end produktů, bude v příštím roce nezbytnou součástí i v mainstreamu. S novými jádry též přijde nový northbridge CCI-500, který výrazně zefektivňuje komunikaci a zrychluje datové přenosy z/do paměťového subsystému, kde byl stávající „severák“ CCI-400 již nyní brzdou.

    Super Flower představil 2000W zdroj

    link

    Jsou lidé, kteří neřeší peníze, tedy ani pořizovací náklady na něco tak rychle zastarávajícího jako hardware, ani náklady na provoz. Takže kupříkladu pokud si toužíte postavit super herní PC s masivně přetaktovaným 140W Intel Haswell-E a k tomu třeba dvěma duálními grafikami, nebo naopak těžební stroj s hromadou GPU, pak i stávající nabídka 1,5kW zdrojů nemusí dostačovat. Ač třeba Corsair AX1500i je naprosto famózní zdroj, dává na 12V větvi „pouze“ 125 A. To 1,7kW Lepa již nabídne 141 A, ale stále to může být málo. Proto je zde Super Flower a jeho 2000W zdroj s certifikací dává na 12V větvi úchvatných 166,6 A. S tím už se snad i dá svařovat, tedy pokud to omylem nepřipojíte na obvod s proudovým chráničem (pardon, hloupý žert).

    HW novinky HW novinky

    Potvrzeno: Nvidia bude vyrábět u Samsungu 14nm technologií FinFET

    link

    Stálý partner TSMC, kalifornská Nvidia, už také nevydržela to neustálé odkládání a plané přísliby ze strany tchajwanského výrobce a některé své čipy bude nově vyrábět u Samsungu. Ten totiž umí nabídnout neméně dobrou, možná i lepší 14nm technologii FinFET, než co dokáže v 16nm podobě FinFET aktuálně nabídnout TSMC. Nvidia tak následuje Apple, Qualcomm i AMD.

    Výroba nastartuje ve druhém čtvrtletí tohoto roku, takže se Nvidia zařadí mezi první velké odběratele. Po nedávné zkušenosti Qualcommu, který vyrábí svůj SnapDragon u TSMC současnou (novou / ranou) 20nm technologií a měl problémy s přehříváním čipů, se není Nvidii co divit. Její řada Tegra se řadí mezi komplexnější ARM SoC a Nvidia ji stále činí lepší, a tak potřebuje to nejlepší z výrobních technologií. Zatímco pro TSMC je 20nm poměrně mladá technologie, Samsung ji zvládá již „s jedním prstem v nose“ a nabízí 3D nástupce. Ukazuje se, že spolupráce s GlobalFoundries byla geniálním tahem, neboť díky tomu mohou obě firmy svorně nabídnout obrovské výrobní kapacity.

    HW novinky

    Ale stejně to bude paradox, až jednoho dne budou třeba továrny GlobalFoundries vyrábět 14nm ARM SoC Nvidia. Při zmínce o GlobalFoundries, odštěpené výrobní divizi AMD, bude mít asi pár lidí potutelný úsměv ve tváři. Prvním čipem FinFET u Nvidie by měl být „Parker“, který kombinuje architekturu CPU z projektu Denver a architekturu GPU na bázi aktuální generace Maxwell.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.2.2015 18:56 Jura
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Hmm a i s widlemi 10
    8.2.2015 21:27 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    paneboze to bude bootovat 10 minut :D
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    Kurama avatar 8.2.2015 23:36 Kurama | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu

    Widle na takovýmhle hodinkovým strojku? To bude potřebovat i antivirus a pak už to nepůjde použít ani jako kalkulačka :-D

    9.2.2015 10:08 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Mohol by si ten boot odfotiť s bleskom?
    9.2.2015 11:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    160A a přechodovej odpor na odpojitelnejch kabelech. Grrr.
    Quando omni flunkus moritati
    vlastikroot avatar 9.2.2015 19:37 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Mam tu zdroj ze saloveho pocitace, 5V 20A a ma odpojitelne (sroubovane) 4 vyvody, jedny tenci na zpetnou vazbu, defaultne jsou tam plisky co je spojujou. Staci to zapojit 4 dratove a prechodovy odpory se srovnaj zpetnou vazbou. Divim se, ze to dnes takhle neni.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    10.2.2015 11:15 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Ja bych se spis bal ze to ATXo nerozlisi zkrat od "trosku vetsi ale furt OK zateze", nekde se to zaslusuje a shori komplet kabely. A na +5V i 3.3V to da jen 24A a to jen 120W dohromady
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    9.2.2015 18:11 Jirka | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Tak Farnell i RS vyprodány, zdá se až do března, zase se nepoučili...
    Dokud to funguje, nešťourej se v tom!...
    16.2.2015 15:26 Jooky (inactive) | skóre: 39 | blog: Jooky | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Volal som do farnellu. Hned ako im pride "batch", tak cely ide prec. Preto maju na stranke stale "caka sa na dodanie". Chlapik mi doporucoval co najskorsie spravit obiednavku, aby som sa zapisal do zoznamu. Expeduju podla datumu/casu obiednavky. Aktualne sa caka max dva tyzdne ... sam som zvedavy kedy pride :o)
    Petr Tomášek avatar 9.2.2015 19:03 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    9.2.2015 22:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    ROFL ... Nechce se mi to celý pročítat, co je to za součástku to "U16"?
    9.2.2015 22:53 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    U16 je soucast "zdroje" a staci prelepit "zvejkackou" :)

    9.2.2015 23:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    No jo, ale co je to za součástku? :-D
    10.2.2015 03:51 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    asi napěťovej regulátor (switching-mode power suply, podle těch fór?)
    10.2.2015 03:56 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Na fóru v tom threadu někdo psal, že je to snad tenhle. Vím o tom kulový, takže nevím, jestli je to pravda.
    10.2.2015 14:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    14.2.2015 08:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Nechápu proč rovnou nezveřejněj schéma nebo aspoň BOM.
    vlastikroot avatar 10.2.2015 10:37 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Uz jsem videl hromadu svetlocitlivych zapojeni (analog, diskretni soucastky, diody/zenerky ve skle), ale svetlocitlivej zapouzdrenej integrac fakt ne :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    vlastikroot avatar 10.2.2015 10:47 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Aha, on je zapouzdrenej jen trochu, jinak je to vicemene holej kremik. O takovych pouzdrech jsem vubec nevedel. Chip-scale_package Pak se neni cemu divit, ze to prijima svetlo.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    10.2.2015 11:01 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    nejde o svetlocitlivost (led blesk/svetlo tomu nevadi), ale o xenoncitlivost :) ten integrac odchytne elektricke impulsy ne svetlo, tohle zobrazi 3.3 vetev kdyz je RPi vypnuto, odpojeno od napajeni a vseho dalsiho a vyfoceno s Xenonem :)
    10.2.2015 11:10 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    To by nepomohla zvejkacka. A nekde jsem videl tvrzeni ze to sunda i laserove ukazovatko.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    10.2.2015 17:44 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Tak tak. Tam jde o to, že normální LED blesk nebo denní světlo/baterka holt mají intenzitu dost malou, kdežto xenonnový blesknutí je krátký, ale velmi jasný. A lasery jsou holt lasery :D
    vlastikroot avatar 10.2.2015 11:20 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu

    To je vyfoceny na digitalnim osciloskopu, to neberu. Vetsina digitalnich osciloskopu se necha hrozne lehce zarusit zvenci. V praci mam MSO4000 2.5GSps, docela drahej scope. Tohle nahraju (a i mnohem horsi) na sepnuti stykace v plastovem rozvadeci nekolik metru daleko, pri skratovany i odpojeny sonde. Pritom neni jedina sance, aby se takovy impulsy obevili na kondenzatorama zablokovanych napajeckach elektroniky.

    To RPi2 musi mit nejakou certifikaci na EMC, jako to dela treba cesky EZU. Zkousi se vsechno mozny, dokonce pousti jiskry do vstupnich konektoru a vystavujou EM pulzum. Ale svetlocitlivost se vubec netestuje.

    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    10.2.2015 14:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Právěže na tom fóru píšou, že to je citlivé na světlo, ne elektrický puls, jde o to, že to xenonové světlo má vyzařovací spektrum shodné s citlivostí toho obvodu...
    10.2.2015 17:47 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    tak pak sorry :) proletl jsem to zbezne, cetl ze led nevadi ale vadi laser i cervenej, a mel za to ze resej elektricke pulsy :)
    paul2no avatar 10.2.2015 11:27 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Mě by celkem zajímalo, jestli tenhle xenon flash bug u dalších vyrobených sérií nějak opraví.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    10.2.2015 14:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Musí nejdřív najmout profesionálního zvýkače a nalepovače žvýkaček a dojednat zakázku s Wrigley.
    vlastikroot avatar 11.2.2015 08:48 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Nekde psali ze pomaha i cernej lak na nehty, takze bych rekl ze je to sranda a nic nemusi menit, jen ty integrace pretrit. Jsou vyrobci, co casti desek s citlivyma zapojenima zalevaj do zalevaci hmoty (aby je nikdo nevidel), tohle by melo aspon realny duvod :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    10.2.2015 17:47 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    If you own a Raspberry Pi 2, congratulations: you’re also the proud owner of an elegant demonstration of the photoelectric effect!
    U dalších sérií možná jo (pokud to nezvedne výrobní náklady, ten švábík asi nemá pouzdro právě kvůli ceně), ale momentálně se to asi snaží zahrát do autu.
    Ilfirin avatar 20.2.2015 08:29 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Raspberry Pi 2 je tu
    Však o prt jde. Závada je známá a oficiálně přiznaná (žádný aut), oprava taky. Já to koupím i s ní.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.