abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)

    11. 3. 2011 | Jan Hrach | Různé | 3233×

    O víkendu se v areálu strahovských kolejí v Praze konal další ročník známé linuxové konference. Tentokrát se můžete dočíst o druhé polovině této akce.

    Neděle

    Nedělní program začal ještě o něco později než sobotní a účast byla znatelně nižší, i když témata byla podle mého názoru dokonce zajímavější. Tento zdánlivý paradox přisuzuji otravě návštěvníků rozličnými metabolity alkoholů po sobotní večerní akci.

    Již tradičně byla na první hodinu v neděli ráno zařazena přednáška Ondřeje „Oskara“ Caletky, tentokrát o SOHO routerech poháněných pomocí OpenWRT. Tyto krabičky nemusí jen routovat; spousta jich je vybavena USB portem, takže po vybavení vhodným firmware můžou sloužit jako nenáročný tiskový a souborový server, PPP klient k modemu, VPN server nebo jako zařízení pro monitorování zazimované želvy. Snížený komfort při obsluze těchto zařízení je vyvážen nízkou spotřebou (5 – 10 W oproti řádově 40 W, pokud vám doma routuje oblíbený vyřazený počítač) a bezvětrákovým a tedy naprosto tichým provozem (pokud zrovna nenatrefíte na odporně pískající spínaný zdroj jako já).

    Na tuto přednášku těsně navazoval odpolední workshop, ze kterého jsem bohužel stihl jen závěr. Účastníci si na něm měli vyzkoušet rozjet port OpenWRT pro x86_32 v Qemu a rozjet v něm rekurzivní validující DNS resolver. Materiály k workshopu si můžete stáhnout zde.

    Následovala fascinující přednáška Michala Hrušeckého. Ten se snažil postavit si doma multimediální centrum z počítače a televize. Bohužel žádné existující řešení mu nevyhovovalo – MythTV je zbytečně překomplikované, do XBMC je podpora pro DVB-T dolepená pomocí různých pluginů a Kaffeine má špatné UI pro dálkové ovládání. Proto se rozhodl napsat si vlastní řešení, které bude jednoduché (pro geeka) a plně v duchu unixové filozofie. A co z toho vzešlo?

    Na televizi se spustí MPlayer ve slave módu, takže lze ovládat přes pojmenovanou rouru (FIFO). Pro nahrávání se používají démon atd, rtcwake (nebo WoL z OpenWRT routeru) a MEncoder. DVB-T kanály se z multiplexu na síť dostávají pomocí dvbstreamer a síťové vysílání a nahrávání obstarává nc (nikdy by mě nenapadlo, že by na tohle mohl stačit obyčejný netcat). Skripty by se časem měly objevit na GitHubu.

    InstallFest 2011

    Procvičíte si skriptování, je to uživatelsky přívětivé pro geeky a lze to ovládat odkudkoli z mobilu přes SSH ;-)

    Vlastimil Ott povídal o stavu IT v českém školství (a to nejen při výuce ICT, ale i jiných předmětů a elektronizaci administrativy). Myslím si, že jak to především v základním a středním školství s IT vypadá, tu asi všichni víme. Vlasta se ale pokusil jít po příčinách. Hlavní problém podle něj leží v tom, že neexistují dodavatelské firmy, které by byly schopné zajistit kompletní správu školních učeben. Potom je tu samozřejmě závislost na software pouze pro Windows a nedostatečné povědomí o základních principech v IT. Ale problémem může být i nevyzrálost open-source software v mnoha oblastech – jako jeden příklad za všechny byla prezentována bohatá nabídka šablon pro novou prezentaci ve výchozí instalaci OpenOffice čítající celé dva kousky (uživatelé Debianu se odnedávna mohou těšit ze tří).

    InstallFest 2011

    Jiří Smítka (Embedded Linux a možnosti zrychlení startu) nejdříve uvedl několik čísel – délku bootu různých zařízení. Mobil se Symbianem: 50 s. IP kamera 20 s, ale s komunitním firmware 2,5. Velké routery klidně i desítky minut. Ty se sice příliš často nerestartují, ale při výuce zabere jejich nastartování podstatnou část hodiny. A uživatel při restartování firmware telefonu pomalu teče…

    Potom mluvil o projektu s embedded Linuxem, na kterém spolupracoval, a který na začátku startoval skoro dvě minuty. Díky vyházení zbytečností a napsání si vlastního jednoduchého a výkonnějšího bootloaderu se dostali na 5,5 sekundy. Pomocí dalších úprav, ale i hardwarových, by se dalo dostat ještě níž. Projektu SwiftBoot se dokonce podařilo dostat pod sekundu.

    InstallFest 2011

    A závěrečný workshop Pavla Píši byl věnován problematice tlustých klientů – stanic, které bootují ze sítě, ale na rozdíl od tenkých klientů neslouží jen jako zobrazovadla, ale všechny uživatelské programy běží fyzicky na nich. Workshop trval téměř dvě hodiny, ale také byl nabitý informacemi. Téma bylo pojaté velmi zeširoka – a tak jsme se dozvěděli například o sadě skriptů etckeeper sloužící k udržování historie konfigurace ve verzovacím systému Git nebo pravděpodobně specificky debianí vlastnosti pro debugování initramdisku, parametru break= (zkuste si grep -r maybe_break /usr/share/initramfs-tools/). Zajímavá byla též část o správě systému, který stanice bootují přes síť. Není vhodné se do něj pouze chrootnout a začít spouštět například aktualizaci – init skripty, pokud se v chrootu nastartuje nějaký démon, mohou udělat v nadřazeném systému pěknou paseku. Proto vytvoříme skript /usr/sbin/policy-rc.d a postaráme se, aby na serveru skončil chybovým kódem. Démony se pak nebudou startovat.

    InstallFest 2011

    Závěr

    link

    A tím končí další InstallFest. Už jen předání putovního tučňáka nejzasloužilejšímu organizátorovi, pozvánka na semináře SUT v letním semestru a jde se domů. Tento ročník hodnotím jako velmi vydařený a za rok zase na viděnou!

    InstallFest 2011 InstallFest 2011

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
    Událo se v týdnu 12/2024
    Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
      všechny statistiky »

    Související články

    InstallFest 2010: Neděle pohledem návštěvníka i přednášejícího
    InstallFest 2010, (nejen) na téma počítačové bezpečnosti
    InstallFest 2009, den první
    InstallFest 2009, den druhý
    LinuXchange - setkali jsme se v Šumperku
    Linux.conf.au 2010 – reportáž z Nového Zélandu
    Linux.conf.au 2009 – Linux u protinožců
    Linux.conf.au – reportáž z místa
    LinuxCon 2009, největší linuxová konference
    Reportáž: Libre Graphics Meeting
    Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Jaderné noviny: Wireless Networking Summit 2006
    Jaderné noviny - 17. 9. 2008 (Kernel Summit 2008)
    Linux Foundation Collaboration Summit 2008

    Odkazy a zdroje

    installfest.cz

    Další články z této rubriky

    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
    Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
    Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
    Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
    Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.3.2011 05:56 gass
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)
    Pane Hrach Jste pro mne jeden z mála pozitivních přínosů na tomto portálu. Doufám že neztratíte chuť něco dělat pro GNU/Linux. Dík
    11.3.2011 14:49 JanikT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)
    Taky se každý rok těším na článek o InstallFestu :-) Dobrá práce
    otasomil avatar 11.3.2011 17:40 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)

    1+

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Jendа avatar 11.3.2011 19:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)
    Díky, no ještě si budou ostatní myslet, že jsem si to napsal sám :).
    otasomil avatar 11.3.2011 17:40 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)

    A videa budou ?

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Jendа avatar 11.3.2011 19:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)
    MaFy avatar 12.3.2011 12:32 MaFy | skóre: 24 | blog: kecy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)
    Budou...Ale nedokazu rict kdy. Je to dost materialu na zpracovani. Hned jak to bude dokoncene, tak to bude k nalezeni na strankach IF, nebo v archivu AVC...
    Lidé se dělí do 10 skupin. Na ty, co rozumí binárnímu kódu a na ty ostatní...
    otasomil avatar 13.3.2011 12:42 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)

    OK

    Kdybyste byl tak hodny a hodil sem na abicko zapisek do blogu ze videa uz jsou k dispozici.

     

    Diky za vsechny zajemce.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    MaFy avatar 13.3.2011 15:38 MaFy | skóre: 24 | blog: kecy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)
    Zadny problem. Pokusim se to protlacit i do zpravicek ;-)
    Lidé se dělí do 10 skupin. Na ty, co rozumí binárnímu kódu a na ty ostatní...
    14.3.2011 22:06 palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2011 – Linux do kapsy i na cluster (den druhý)
    preco je toho v avc tak malo? par rokov dozadu to bolo vyrazne lepsie, teraz to chatra, obrovska skoda, taky jedinecny projekt.. ved sa s tym nebabrite ak nemate cas a prostriedky, hodte to na torrent, niekto to uz zostriha. a ak aj nie, co na tom?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.