abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 448 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 21. 12. 2017: Ohlédnutí za rokem 2017

    5. 1. 2018 | Redakce | Jaderné noviny | 2423×

    Stav vydání jádra. Ohlédnutí za rokem 2017.

    Stav vydání jádra

    Současné vývojové jádro je 4.15-rc4, vydané 17. prosince. Linus řekl: „Rád bych řekl, že doufám, že se věci začnou uklidňovat, ale už vím, že tady toho mám víc. To mě, spolu se svátky, utvrzuje v podezření, že půjde o jeden z těch cyklů, kdy ‚uděláme rc8‘, ale uvidíme.“

    Stojí za zmínku, že po vydání -rc4 byly začleněny významné přípravné práce na izolaci tabulek stránek v jádře, více informací najdete v tomto článku. Všimněte si také, že funkcionalita lockdep uvolňování do kříže (crossrelease) byla už zase vypnuta – a tentokrát zcela odstraněna z jádra – kvůli stížnostem na falešně pozitivní výsledky.

    Stabilní aktualizace: 4.14.6, 4.9.69 byly vydány 14. prosince, dále 4.14.7, 4.9.70, 4.4.106 a 3.18.88 vyšly 18. prosince a konečně 4.14.8, 4.9.71, 4.4.107 a 3.18.89 vyšly 20. prosince.

    Ohlédnutí za rokem 2017

    A 2017 retrospective. Jonathan Corbet. 20. prosince 2017

    Toto vydání Jaderných novin je za rok 2017 poslední. Je tu část roku, kdy má člověk pohnutky ohlédnout se za dvanácti uběhlými měsíci a přemítat, co se za tu dobu událo. V případě Jaderných novin je to také příležitost pousmát se nad prognózami [Linux Weekly News] z ledna. Přečtěte si výsledky…

    Editor LWN, Jonathan Corbet, zahájil rok předpovědí, že modely skupinové správy budou v průběhu roky přijaty vícero projekty. Tato predikce byla částečně motivována diskuzí v Debianu, která se zabývala myšlenkou eliminování osamělých správců. Zdá se, že Debian tuto myšlenku opustil, zatímco Fedora zaznamenala silný odpor správců, která jsou proti tomu, aby na „jejich“ balíčky sahal někdo další. Skupinové správcovství se možná sem tam někde rozšířilo, ale ještě se mu nepodařilo ovládnout svět svobodného softwaru.

    Předpověď, že se jádra od dodavatelů zařízení s Androidem přiblíží upstreamu, nebyla úplně vedle. Google vynaložil jisté úsilí, aby přiměl dodavatele distribuovat ne až tak zastaralá jádra, a snaha přimět tyto dodavatele, aby více spolupracovali s upstreamem, začíná nést první plody. Bude to však dlouhý a pomalý proces.

    Není snazší způsob, jak přijít s nějakou předpovědí, než navrhnout, že se bezpečnostní problémy ještě zhorší. Vskutku jsme se potýkali se zranitelnostmi na všech úrovních. Dalo by se polemizovat o tom, že předpověď minula rostoucí počet zranitelností na úrovní, kterou většina z nás považuje za „hardware“. Problémy s Intel Management Engine patří zřejmě k nejkritičtějším zranitelnostem tohoto druhu za rok 2017, ale nejsou jediné. Jsou zde jasné náznaky, že se další problémy tohoto druhu objeví v blízké budoucnosti. To, co považujeme za „hardware“, se stále více skládá ze softwaru, a to se všemi problémy, které postihují software na vyšších úrovních.

    Související předpověď se týkala toho, že se pozice bezpečnosti ve svobodném softwaru během roku zlepší. To se opravdu stalo: zaznamenali jsme nárůst ve vývoji tvrdících technologií, použití fuzzerů ke hledání zranitelností a podobně. Čeká nás ještě dlouhá cesta, ale jdeme správným směrem.

    Pokud jde o přeskakování distribucí v řetězci distribuce softwaru, editor LWN zaznamenal zjevný nárůst počtu aplikací, které lze instalovat pouze prostřednictvím správců balíčků pro konkrétní jazyk nebo nějakého kontejnerového systému. Zdá se, že technologie jako Snap nebo Flatpak jdou kupředu a také že některé distribuce pracují na tom, aby se distribuce softwaru vzdaly. Role distribucí přesto zůstává silná pro většinu uživatelů linuxového desktopu a serverů, a to se jen tak brzy nezmění.

    A ano, jak jsme předvídali, už jsme toho o kontejnerech slyšeli tolik, že jich máme po krk, ale ještě zdaleka nejsme u konce.

    Kromě toho dosud nevyšlo očekávané rozhodnutí v soudním sporu o porušování GPL firmou VMware. Kostnatění (ossification) síťových protokolů je problém a tlačí sítě k přijímání nových protokolů, které se mohou navenek tvářit jako protokoly staré. Takže například QUIC nyní přispívá k významné části internetového provozu díky použití prohlížeče Chrome. Viz také tento článek (diskutovaný v prosinci na LWN) o tom, jak se mění různé jiné protokoly. Mezitím se jaderná komunita, jak se předpokládalo, dobírá k hlubšímu pochopení změn nezbytných pro správný běh na systémech s perzistentní pamětí, které, jak nám bylo řečeno, budou brzy široce dostupné, opravdu.

    celý původní článek s diskuzí

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.