abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.

    14. 8. 2016 | Redakce | Jaderné noviny | 3055×

    Stav vydání jádra. Citáty týdne: Dave Chinner a Ingo Molnár. Začleňovací okno 4.8, část 2.

    Stav vydání jádra

    Začleňovací okno 4.8 je stále otevřeno; viz níže o tom, co již bylo začleněno.

    Stabilní aktualizace: tento týden žádné nebyly vydány.

    Citáty týdne

    Říkám to od samého začátku: se stávajícími souborovými systémy a DAX nedokážeme využít všech možností pmem (perzistentní paměti). DAX má být *provizorním opatřením*, dokud nativní řešení pro pmem nedozrají. To, že se přichází na omezení, jako jsou ta výše, jenom dokladuje skutečnost, že DAX je na ext4/XFS pouze částečným řešením.

    Skutečný problém je – jako ostatně vždycky – nedostatek zdrojů na implementaci všeho, co bychom chtěli. Udělat nový souborový systém je těžké, vyžaduje to spoustu času a všichni schopní lidé, které máme, mají plné ruce práce s udržováním dosavadních linuxových souborových systémů a doplňováním podpory věcí jako DAX, které uživatelé chtějí (např. rmap, reflink, copy offload atd.).

    -Dave Chinner

    ABI zvyšují užitečnost jádra.

    -Ingo Molnár

    Oprávnění souborů v jádře

    Existuje mnoho způsobů, jak v jaderné komunitě udělat špatný dojem. Baole Ni nepochybně narazil na jeden z nich: zveřejnil 1285 samostatných čistících patchů, všechny se stejným předmětem a každý zkopírovaný na dlouhý seznam vývojářů. Byl to David Miller, kdo řekl: „Je to jedno z nejhorších podání série patchů v historii.“ Teoreticky byl cíl patche rozumný: nahradit natvrdo nakódované konstanty jejich symbolickými ekvivalenty. Ale zřejmě jde o příklad, u kterého by komunita viděla čísla raději přímo.

    Ona změna se týká míst v jádře, kde jsou specifikována oprávnění souborů – většinou oprávnění soubory, které mají být vytvořeny v sysfs nebo /proc. Pro tato oprávnění existuje sada maker definovaných v <linux/stat.h>, ale mezi uživateli unixových systémů bývá zvykem používat pouze jejich ekvivalenty v osmičkové soustavě. Takže se často můžeme setkat s 0444 místo s S_IRUGO. Vlastně to vypadá, že vzhledem k velikosti sady patchů, které mají z jádra eliminovat oprávnění zadaná oktalově, se s nimi člověk setká alespoň 1285krát.

    Samozřejmě se ke způsobu podání sady patchů objevila spousta stížností, ale objevilo se také hodně odpůrců změny samotné. Vypadá to, že pro řadu lidí je řetězec typu 0644 čitelnější než S_IWUSR|S_IRUGO. Nakonec tento přístup potvrdil také Linus, a to se slovy, že by byl nerad, kdyby došlo k začlenění diskutovaných čistících patchů a že by bylo lepší naopak konvertovat makra na oktalový zápis.

    Ani oktalový zápis ale není dokonalý. Jak poukázal Al Viro, jsou předmětem drobných, těžko viditelných chyb. Možná, jak bylo navrženo, je skutečný problém v tom, že makra S_* (ze standardu POSIX) jsou těžko čitelná, takže záměry vývojáře spíše zakrývají, než aby je vyjasňovaly. Jako alternativu navrhuje Ingo Molnár přijetí nové sady maker, která je definována takto:

        #define PERM_rw_______	0600
        #define PERM_rw_r_____	0640
        #define PERM_rw_r__r__	0644
        #define PERM_rw_rw_r__	0664
        #define PERM_rw_rw_rw_	0666

    Všechny „užitečné“ kombinace mají definovaná makra, zatímco ty nesmyslné nemají žádná. Použití těchto maker by podle Molnára učinilo kód jasnějším a bylo by těžší do něj zavléct bezpečnostní problémy. Avšak jejich začlenění může vyžadovat překonání návyků vývojářů, kteří oktalové konstanty používají již desítky let. Případná diskuze tak nakonec může být ještě delší než sada patchů, která ji vyvolala.

    Začleňovací okno 4.8, část 2.

    V době psaní tohoto článku bylo Linusem do hlavního repozitáře začleněno již 10 589 neslučovacích sad změn, z toho 7 433 od minulého reportu. Zjevně šlo o rušný týden. Jak už to tak bývá, většina začleněné práce měla formu vnitřních vylepšení, která nejsou na první pohled uživatelům jádra viditelná, ale došlo i na několik zajímavých funkcí.

    Mezi ty významnější, uživatelům viditelné patří následující:

    • Architektura arm64 nyní podporuje mechanismus kexec (umožňuje zavádět jedno jádro z druhého) a sondy jádra (kernel probes).
    • Algoritmus „New Vegas“ pro správu přetížení na úrovni protokolu TCP se dočkal podpory. New Vegas je významnou aktualizací Vegas, přidává například lepší podporu nastavení datových center. Pro podrobnosti viz tento dokument.
    • Vrstva mac80211 („WiFi“) se dočkala zajímavých změn pro správu přetížení. Běžné metody řazení horko těžko interagují s mechanismem agregace rámců, používaným bezdrátovými protokoly, vede to k nízkému výkonu. Proto byl kód pro řazení na vrstvě mac80211 zakázán. Místo toho nyní vrstva mac80211 používá férový řadící algoritmus CoDel. Mělo by jít o významné vylepšení vedoucí k výkonnější WiFi na linuxových systémech.
    • Protokol spolehlivých datagramových socketů (RDS) umožňuje vytvoření datagramově orientovaných připojení skrze TCP. Ve vydání 4.8 může implementace RDS využívat více TCP připojení k podpoře RDS routingu mezi dvěma hostiteli, což výrazně zlepšuje maximální propustnost. Pro podrobnosti viz tento seznam změn a diskuzi o tom, jak se tento protokol liší od „multipath“ TCP.
    • Práce na „expresní datové cestě“ (XDP), popsané v tomto článku, se pohnula kupředu. Ve vydání 4.8 mohou síťové ovladače definovat háček, který umožňuje nahrání programu BPF. Tento program poběží na příchozích paketech ještě předtím, než budou mít nastaveny vnitřní datové struktury. Háček může indikovat, že pakety je třeba zahodit, ale je schopen provádět jednoduché přepisy a přesměrování. U některých typů zátěže to může přinést výrazné zvýšení výkonu bez potřeby překlenovacích technik.
    • Jaderný generátor pseudonáhodných čísel byl nahrazen novou implementací, která využívá proudové šifry ChaCha20. Změny se dotkly také řešení problému se škálovatelností v okamžiku, kdy uživatelské programy spotřebovávají obrovské objemy náhodných dat.
    • Mechanismus rekultivace stránek subsystému správy paměti byl zásadně přepracován, aby sledoval stránky postavené na uzlech NUMA, místo na paměťových zónách. Jak poznamenal Mel Gorman při zasílání patche, zónová recyklace byla důležitá v době 32bitových systémů se spoustou vysoké paměti, ale nyní běží systémy s velkou pamětí většinou na 64bitových jádrech, kde je rekultivace založená na uzlech vhodnější. Uživatelé by si kromě zlepšení výkonu neměli snad ničeho všimnout. Výsledky testování najdete v oznámení.
    • Vývojáři odvedli velký kus práce na tom, aby neprivilegovaní uživatelé mohli připojovat souborové systémy v uživatelských jmenných prostorech. Výsledek se ovšem odvíjí od toho, kolik nedodělků se podaří vyřešit, takže do vývojového cyklu 4.8 se to zřejmě nestihne.
    • Jádro získalo podporu standardu Common Architecture Label IPv6 Security Option (CALIPSO). CALIPSO se dá použít k připojení bezpečnostních štítků k paketům, takže se stanou předmětem normální bezpečnostní politiky (SELinux nebo Smack).
    • Architektura PowerPC64 nyní obsahuje just-in-time překladač programů BPF.
    • Nově podporovaný hardware zahrnuje:
      • Procesory a systémy: jednodeskové počítače Artesyn MVME7100, SoC R-Car V2H (R8A7792) a Broadcom BCM23550.
      • Audio: převodníky stereo PDM na I2S/TDM Analog Devices ADAU7002, kodeky Cirrus Logic CS53L30 a CS35L33, mono hlasové kodeky Maxim MAX9860, reproduktorové zesilovače Maxim MAX98504 a audio rozhraní Allwinner A10 I2S.
      • Grafika: displejové procesory ARM Mali, RGB/HDMI můstky Silicon Image sii02x a eDP můstky Toshiba TC358767.
      • Vstupy: kapacitní dotyková tlačítka Atmel, SPI dotykové obrazovky Ntrig/Microsoft Surface 3, I2C dotykové obrazovky Raydium, grafické tablety Pegasus Mobile Notetaker Pen a I2C HID touchpady a trackpointy (StickPointers) Alps.
      • Různé: dvoukanálové LED řadiče TI LP3952, periferní načítače obrazu Qualcomm Hexagon V5, XOR enginy Marvell verze 2, DMA enginy Xilinx ZynqMP, generátory taktu R-Car R8A7796, jednotky řízení taktu Allwinner H3, řadiče taktu AmLogic S905, PCI hotplug řadiče PowerPC PowerNV, časovače Aspeed 2400 a Maxim Max77620, SoC časovače Amlogic Meson GXBB, SDIO/SD/MMC hostitelské řadiče Broadcom STB, správci schránky Broadcom PDC, systémové zdrojové čipy Altera Arria10 DevKit, řadiče externích sběrnic Atmel, řadiče sběrnic Tegra ACONNECT, SPI-NOR flash řadiče HiSilicon, NFC nand řadiče MediaTek SDG1 NFC, SPI řadiče Atmel Quad, SPI řadiče Cadence Quad a PCIe řadiče Aardvark.
      • Sítě: HDLC řadiče Freescale QUICC, ethernetové přepínače Broadcom BCM53xx, PCIe PHY Broadcom Northstar2, PHY Intel XWAY, CAN FD řadiče Renesas R-Car, rychlé řadiče Ethernet MAC Hisilicon a SoC řadiče MDIO sběrnic APM X-Gene.
      • Správa pinů: SoC řadiče z rodiny Oxford Semiconductor OXNAS, řadiče Maxim MAX77620/MAX20024, SoC řadiče UniPhier PH1-LD11 a PH1-LD20, řadiče Intel Merrifield, Broadcom NSP, Qualcomm 9615 a SRMicroelectronics STM32F746.

    Změny viditelné vývojářům zahrnují následující:

    • Byly začleněny patche infrastruktury zásuvných modulů GCC, takže je možné upravovat proces sestavení jádra pomocí zásuvných modulů překladače. V době psaní tohoto článku byly začleněny zásuvné moduly pro testování pokrytí a výpočet cyklomatické složitosti. Zásuvný modul „latentní entropie“, který se snaží generovat entropii v rané fázi procesu bootstrap, byl v době psaní tohoto textu ve stádiu žádosti o začlenění.
    • Nový mechanismus skb_array přidává FIFO datovou strukturu založenou na polích a určenou k řazení síťových paketů. Pro přehled o API viz <linux/skb_array.h>.
    • Úkol přepracovat mechanismus pro hotplug CPU pokračuje s přeměnou více oznamovatelů do nového režimu. Jak poznamenal Thomas Gleixner v žádosti o začlenění: „Dalších 700 řádků neproniknutelného bludiště je pryč.“

    Začleňovací okno 4.8 bylo v době psaní tohoto článku ještě otevřeno, takže můžeme očekávat další funkce, než dojde k vydání 4.8-rc1. V příštím dílu se budeme věnovat posledním změnám, které v tomto vývojovém cyklu čeká začlenění.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.8.2016 16:59 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    ethernetové přepínače Broadcom BCM53xx
    - jsou to ty co jsou osazené na Banana PI R1 - https://dev.openwrt.org/browser/trunk/target/linux/generic/files/drivers/net/phy/b53/Kconfig?rev=35305 - bo je to jiný?
    14.8.2016 20:41 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    Je to to isté len to niekto upravil pre Linux 4.8.
    14.8.2016 20:41 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    ... a postaral sa o to, aby to bolo konečne začlenené.
    Jendа avatar 15.8.2016 00:41 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    OT: tohle je poprvé, kdy vidím někoho z Ostravy použít bo ve smyslu nebo. Do teď jsem si myslel, že jediný validní význam je zprava asociativní binární operátor značící kauzalitu. Je to omyl nebo se to fakt takhle začalo používat i jinde než v nepovedených emulacích ostravštiny neostraváky?
    15.8.2016 08:47 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    Moje žena je prajzačka od Hlučína a když náhodou ze srandy (ale nikoli parodicky) spustí po jejich, bo se v jejím projevu běžně vyskytuje...
    15.8.2016 11:27 toy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    Ale v jakém významu? To je to, oč tu běží.
    15.8.2016 11:39 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    Ostravsky bo je jen zkratka anglickeho 'because of'.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    15.8.2016 13:07 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    Z kontextu vždy vyplývá něco ve smyslu "protože" či "neboť". Čili v tom prvním příspěvku (který jsem šťastně minul, přiznávám) to neodpovídá, tam pisatel evidentně zkrátil "nebo"...
    15.8.2016 13:08 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    Aha, on o tom píše i Jenda. Hmm, je vidět, že když jsem to psal, ještě nebylo devět a nebyl jsem plně při smyslech... :-)
    16.8.2016 13:33 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    SK lebo == CZ protoze

    SK alebo = CZ nebo

    SK bo (nespisovne) == SK lebo == CZ protoze
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    16.8.2016 19:22 Radovan Garabik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    V SK je bo spisovné. Len poetické.
    Fluttershy, yay! avatar 15.8.2016 09:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 4. 8. 2016: Začleňovací okno 4.8, část 2.
    použít bo ve smyslu nebo

    *ve smyslu moderního „nebo“ – historicky se „nebo“ používalo jako dnes „protože“, leč z toho se dochovalo pouze „neboť“

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.