abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – přehled za prosinec 2022

    10. 1. 2023 | David Kolibáč | Jaderné noviny | 3211×

    Přehled prosincových vydání Jaderných novin: stav vydání jádra, citáty týdne a seznam článků týkajících se jádra.

    Vydání z 1. 12. 2022

    LWN.net Weekly Edition for December 1, 2022.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 30. listopadu 2022

    Vývojové jádro 6.1-rc7 bylo vydáno 27. listopadu.

    Skutečně tady není nic, co by mě v nejmenším trápilo, ale je toho o trochu víc, než mě nechává v klidu. Už se to mělo výrazněji zpomalit.

    V důsledku si jsem celkem jistý, že tohle bude jedno z těch vydání, kdy si „dáme týden navíc a udělám rc8.“ Což zase znamená, že teď bude další začleňovací okno natvrdo mezi svátky.

    Předtím bylo jádro 6.1-rc6 vydáno 20. listopadu.

    Stabilní aktualizace: 4.19.266 byla vydána 23. listopadu, skládá se výhradně z backportovaných oprav zranitelností spekulativního vykonávání kódu. Aktualizace 6.0.10, 5.15.80, 5.10.156, 5.4.225, 4.19.267, 4.14.300 a 4.9.334 byly vydány 25. a 26. listopadu.

    Stabilní aktualizace 6.0.11, 5.15.81 a 5.10.157 byly revidovány a plánovány na 2. prosince.

    Lina: Příběh GPU M1

    Lina: Tales of the M1 GPU. Jonathan Corbet. 29. listopadu 2022

    Asahi Lina podává podrobnou zprávu o pokroku na grafickém ovladači pro hardware Apple M1.

    Před námi je ještě dlouhá cesta! UAPI, které právě používáme, je stále prototyp a zbývá přidat nebo změnit mnoho nových funkcí, aby v budoucnu byl podporován plnohodnotný ovladač Vulkan. Linux vyžaduje, aby UAPI zůstalo stabilní a zpětně kompatibilní se staršími verzemi (na rozdíl od macOS), což znamená, že jaderný ovladač do upstreamu nezamíří dlouhé měsíce, než lépe porozumíme parametrům vykreslování GPU a implementujeme veškerou novou funkcionalitu vyžadovanou Vulkanem.

    Třída plánovače rozšiřitelného BPF

    The BPF extensible scheduler class. Jonathan Corbet. 30. listopadu 2022

    Bylo jen otázkou času, než někdo přijde na to, jak dostat BPF do plánovače CPU. Tato řada patchů zaslaná Tejunem Heem a obsahující práci Davida Verneta, Joshe Dona a Barreta Rhodena provádí právě to. Průvodní dopis podrobně představuje motivaci, která k tomuto dílu vedla:

    Jedním z našich cílů bylo snížit bariéru nutnou k experimentování s plánovačem. sched_ext poskytuje ergonomická zpětná volání a pomůcky, které usnadňují základní operace jako správa neaktivních CPU, plánování úloh na libovolné CPU, nakládání s preempcí jiných plánovacích tříd atd. I když sched_ext vyžaduje nějaký počáteční vklad, z hladiska složitosti nepotřebuje nic dalšího a učící křivka je postupná. Vývojáři mohou začít nejprve implementací jednoduchých pravidel jako globální FIFO na pouhých desítkách řádek kódu, a pak pokračovat tím, že se naučí API a základní stavební kameny sched_ext při práci na složitějších plánovačích s více schopnostmi.

    O něco více dokumentace je v tomto patchi.

    Citát týdne

    Quote of the week. Jonathan Corbet. 30. listopadu 2022

    *Silně* preferuji komentáře v kódu před touhle žumpou Documentation/. Dávat věci do Documentation/ je jako domov důchodců, pěkně z dohledu, ať si může klidně (softwarově) zahnívat.

    A celá tahle nemoc .rst to dělá nečitelným pro každého, kdo ještě ví, jak použít textový editor.

    Peter Zijlstra

    Články


    Vydání z 8. 12. 2022

    LWN.net Weekly Edition for December 8, 2022.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 7. prosince 2022

    Vývojové jádro 6.1-rc8 bylo vydáno 4. prosince. Linus řekl: „Takže všechno to vypadá dobře a i když ke zklidnění možná došlo později, než jsem doufal, nakonec k němu došlo. Doufejme, že příští týden bude aspoň tak tichý (nebo tišší).

    Stabilní aktualizace: 6.0.11, 5.15.81 a 5.10.157 byly vydány 2. prosince.

    10minutový přehled ABI Linuxu (opensource.com)

    A 10-minute guide to the Linux ABI (opensource.com). Jonathan Corbet. 6. prosince 2022

    Alison Chaiken na opensource.com poskytuje přehled starostí s ABI Linuxu.

    Porozumění ABI Linuxu je poněkud nuancované. Uvažte, že zatímco většina sysfs je stabilní ABI, rozhraní pro hledání chyb jsou s jistotou nestabilní, protože uživatelskému prostoru odkrývají vnitřnosti jádra. Obecně Linus Torvalds prohlásil, že slovy „nerozbij uživatelský prostor“ chce chránit běžné uživatele, kteří chtějí, „aby to prostě fungovalo“, spíš než systémové programátory a jaderné inženýry, kteří by měli být schopni přečíst si jadernou dokumentaci a zdrojové kódy, aby přišli na to, co se mezi vydáními změnilo.

    KernelCI nyní testuje kód Linuxu v Rustu (blog Collabora)

    KernelCI now testing Linux Rust code (Collabora blog). Jake Edge. 6. prosince 2022

    Na Collabora píše Adrian Ratiu o přidání jaderného kódu v Rustu do projektu automatizovaného testování jádra KernelCI. Blogový zápisek se zabývá tím, co bylo potřeba přidat tuto podporu, a také některými plány do budoucna.

    Zajímavou výzvou pro sestavení rustc v dockeru byla skutečnost, že standardní rustovská metoda instalace nástrojů využívá curl https://sh.rustup.rs | sh, což může být více méně v pohodě pro lokální vývoj jednotlivci, ale je to obzvláště špatný nápad v automatizovaném CI systému. Rustup samotný (zatím) neověřuje podpisy při stahování.

    Distra jako Debian nedistribuují verzi vyžadovanou jádrem (v1.62), a v některých případech ani rustup, a je nepravděpodobné, že správci distribuce budou udržovat verze sladěné s hlavní řadou jádra, což bude pravděpodobně pohyblivý cíl. Naštěstí projekt Rust poskytuje samostatné instalátory i s podpisy GPG, což je velmi užitečné pro CI.

    Citát týdne

    Quote of the week. Jonathan Corbet. 7. prosince 2022

    The web's a tangled web of networks unseen,
    A complex system that can be quite mean.
    It's hard to predict when usage will peak,
    So congestion can quickly become a leak.

    When data is lost, it's time to intervene,
    To keep the networks up and running clean.
    Congestion control is the name of the game,
    To keep the information flowing the same.

    ChatGPT (podle Davea Tahta)

    Články


    Vydání z 15. 12. 2022

    LWN.net Weekly Edition for December 15, 2022.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 14. prosince 2022

    Jádro 6.1 bylo vydáno 11. prosince. Linus řekl:

    Takže tady to máme, s týdenním zpožděním, ale poslední týden byl hezky pomalý a stav 6.1 mi dělá mnohem větší radost než před pár týdny, kdy to na žádné zpomalení nevypadalo.

    Jistě, to znamená, že teď tu máme pekelné začleňovací okno zrovna před svátky, mně navíc předtím čeká nějaké cestování. Takže i když pozdržet vydání o týden byla správná věc, načasování začleňovacího okna 6.2 je tím pádem nepříjemné.

    Titulní vlastnosti vydání 6.1 zahrnují přepracovanou integritu řízení toku založenou na LLVM, počáteční podporu jaderného vývoje v Rustu, podporu destruktivních programů BPF, něco významných vylepšení výkonu io_uring, lepší správu vytváření transparentních velkých stránek z uživatelského prostoru, vylepšenou podporu hierarchizované paměti, elementární přepis správy paměti v podobě vícegenerační LRU a datové struktury javor, sanitizér paměti jádra a mnoho dalších. Viz shrnutí začleňovacího okna (část první a druhá) na Linux Weekly News a stránku KernelNewbies pro vydání 6.1 pro více podrobností.

    Stabilní aktualizace: 6.0.12, 5.15.82, 5.10.158, 5.4.226, 4.19.268, 4.14.301 a 4.9.335 byly vydány 8. prosince.

    Články


    Vydání ze 22. 12. 2022

    LWN.net Weekly Edition for December 22, 2022.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 21. prosince 2022

    Začleňovací okno 6.2 bylo otevřené, uzavření bylo podle obvyklého harmonogramu očekáváno 25. prosince, ale nebylo by bývalo překvapením, ani kdyby ho Linus uzavřel o něco dřívěji.

    Stabilní aktualizace: 6.0.13, 5.15.83, 5.10.159, 5.4.227, 4.19.269, 4.14.302 a 4.9.336 byly vydány 14. prosince, 6.0.14, 5.15.84, 5.10.160 a 5.4.228 19. prosince a 6.1.1, 6.0.15, 5.15.85 a 5.10.161 21. prosince.

    Linux-next měl naplánovanou přestávku bez vydání až do 5. ledna.

    Model vyspělosti příspěvků do jádra Linux

    The Linux kernel contribution maturity model. Jonathan Corbet. 15. prosince 2022

    Ted Ts'o ve spolupráci s Technickým poradním výborem Linux Foundation dali dohromady dokument nazvaný Model vyspělosti příspěvků do jádra Linux, který má firmám pomoct zlepšit jejich účast v procesu vývoje jádra.

    Cílem je způsobem, který je příznivý k jejich vedení, podpořit firmy v tom, aby inženýrům umožnily přispívat v rámci vývojářské komunity upstreamu jádra Linux tak, že se rozroste „cesta talentů“ pro přispěvatele, aby se stali uznávanými tahouny a časem i správci jádra.

    Citát týdne

    Quote of the week. Jonathan Corbet. 21. prosince 2022

    Jako někdo, čí každodenní zaměstnání zahrnuje práci s týmy, které vyvíjejí ovladače pro Windows a Linux (a v minulosti i ovladače pro macOS!), mohu kategoricky prohlásit, že procesy vývoje ovladačů pro Windows jsou mnohem přátelštější než ty linuxové, a to přesně proto, že ovladače ve Windows schválně *vůbec* nejsou vystavené Secure Bootu. Spouštění vývojových verzí ovladačů ovladačů vyžaduje jen instalaci vývojového certifikátu do úložiště certifikátů jádra NT. Odpovídající proces v Linuxu spočívá v načtení vlastního certifikátu secure bootu do firmwaru, což je plné nebezpečí a potenciálně dokonce nemožné.

    Neal Gompa

    Články

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.