Portál AbcLinuxu, 29. května 2024 11:52

Jaderné noviny 62

10. 4. 2000 | Leoš Literák
Články - Jaderné noviny 62  

Jelikož vývoj linuxového jádra se nikdy nezastavuje, přinášíme vám i o Velikonocích další díl Jaderných novin. Tentokráte se dočtete o závažné chybě ext2 (naštěstí už odstraněné), zvláštní "optimalizaci", kterou provádí gcc, urychlení kswapd, výborných změnách v mountu a několika nových dokumentech HOWTO.

Soohoon Lee našel závažnou chybu souborového systému ext2, která se projeví, pokud máte málo dostupné paměti a velice rychle vytváříte a mažete soubory. Chyba se projevuje mizením souborů, některé soubory nejdou smazat nebo mají prohozené obsahy a fsck hlásí chyby na správně odpojených oddílech. Naštěstí Soohoon zaslal patch, který chybu opravuje.

Během diskuse nad modulem via-rhine se přišlo na to, že gcc 2.95.2 asi špatně provádí optimalizace. Některé části kódu totiž nejsou vykonány, i když by se měly provést. Chyba se týká obvzláště direktivy #if. Dále se zjistilo, že egcs-1.1.2 ani nejnovější snapshot gcc touto chybou netrpí.

Ulrich Drepper si všiml, že Linux neimplementuje plně normu Posix. Na to zareagoval Linus a vysvětlil důvody, proč tomu tak je. Prvním důvodem je Linusův názor, že Posix je po technické stránce stupidní. Proto je lepší vytvořit vlastní vlákna a na nich implementovat vrstvu pro zaručení kompatibility s Posixem. Dalším důvodem je Linusova nechuť začleňovat spoustu rozhraní do jádra. A právě některé finesy Posixu patří spíše do uživatleského prostoru než do kernelu.

Rik van Riel zaslal patch, který vynesl část kódu ze smyčky v kswapd. Tato oprava ale nebyla kosmetická, jak se mohlo na první pohled někomu zdát. Bez něj totiž mohl kswapd v určitých situacích používat až 70% procesoru, po opravě nároky klesly do rozmezí 3-5%. Mimo to Kanoj Sarcar zaslal další patch, který snižuje nároky na CPU swapovacího kódu.

Alexander Viro začal pročišťovat kód pro připojování oddílů. Jeho úpravy obsahují několik zajímavých novinek - například vícenásobné připojování jednoho oddílu a možnost pracovat s shmfs (sdílená paměť) bez jeho připojení. Zajímavá je i možnost označit souborový systém jako single - tedy že může být připojen jen jednou. Díky tomu je možné okamžitě po inicializaci pracovat se souborovým systémem, i když ještě nebyl připojen uživatelem. Právě tak je udělán onen fígl se sdílenou pamětí a nyní je dokonce možné cachovat procfs!

Pokud se chcete připravit po teoretické stránce na změny v řadě 2.4, určitě vás potěší několik nových HOWTO, které se zabývají právě těmito novinkami. Jedná se o Linux 2.4 Advanced Routing & Traffic Shaping HOWTO, Linux 2.4 Networking a Linux Logical Volume Manager HOWTO. Najdete je na serveru http://www.ds9a.nl.

Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za duben 2024
Jaderné noviny – přehled za březen 2024
Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.