abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 714 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    LinuxDays 2013

    23. 10. 2013 | David Kolibáč | Reportáže | 3931×

    V Praze se první říjnový víkend “každoročně” koná komunitní akce LinuxDays. Jak dopadl celkově druhý, tedy vlastně první samostatný ročník — bez mezinárodní účasti Gentoo a openSuSE — nástupce oblíbeného LinuxExpa?

    Nejprve musím vzdát hold organizátorům. Kde jsem se pohyboval téměř všechno (viz níže) šlapalo od začátku (směrové šipky od Dejvické k budově FIT ČVUT) přes noc (jako přednášející jsme měli domluvené ubytování na Strahově) do konce (losování výherců triček apod.), dařilo se řešit vzniklé komplikace, nahrávání záznamu se zřejmě obešlo bez fatálních problémů. Lepší představu si v tomto směru uděláte ze shrnutí Petra Krčmáře, který zmiňuje i záležitosti, jež šly mimo mě, namátkou dětský koutek nebo workshop, na kterém se stavěly 3D tiskárny. Dojem byl oproti loňsku zase o něco lepší.

    Registrace Odkud jste přicestovali? Odkud jste přicestovali?

    V sobotu přišlo asi 400 lidí, v neděli o stovku méně, tedy podle organizátorů — jen doufám, že to nepočítali podle úbytku na stole s občerstvením. To rozhodně nejsou špatná čísla, zvláště pokud uvážíme, že o měsíc později v Brně následuje oblíbený LinuxAlt. V tomto kontextu přesto zněl rozumně návrh, aby obě akce tak nějak spolupracovaly na programu, aby se např. neopakovaly přednášky — program letošního LinuxAltu už byl zveřejněn a můžete si v něm všimnout několika stejných témat od stejných lidí.

    Přednáška Přednáška

    Když jsme u toho programu, neodpustím si přeci jen ne zrovna pozitivně laděnou kritiku týkající se právě organizace LinuxDays… Formuláře pro náměty na přednášky a hlasování o programu a posléze i program samotný byly realizovány ve webových aplikacích Google. Trošku ironie v případě konference o IT, resp. svobodném softwaru, navíc krátce po aféře kolem programu PRISM, ne? Ani z uživatelského hlediska to nepovažuji za vítězství: abych si rozvržení přednášek mohl doma vytisknout, nepřišel jsem na jednodušší způsob, než si importovat příslušnou událost do Google Calendar, načež jsem si ji exportoval tam. Výsledek za moc nestál, jak si můžete všimnout na snímku obrazovky níže. Přitom by stačilo poskytnout na webu jako PDF leták, který byl v místě konání na každém rohu.

    Při pohledu do programu si můžete také všimnout, že přednášky vždy trvaly 30 nebo 60 minut a nejsou mezi nimi pauzy aspoň na přesun. Přitom jako přednášející jsem uváděl trvání přednášky 50, resp. 20 minut. V praxi se ale vzhledem k diskuzi často přetahovalo a s odstupem mi připadá jako zázrak, že se rozvrh nerozsypal. V sálech chyběli moderátoři, kteří by jasně vymezili začátek a konec přednášky a hlavně upozornili posluchače na program v jiných místnostech. Takhle se na workshop Ondřeje Caletky registrovalo 150 lidí, ale přišla desetina.

    Program exportovaný z Google Calendar

    Teď už ale ke skutečnému obsahu. Naštěstí nedošlo na marketingové žvásty jako na posledních ročnících akce LinuxExpo, resp. za “podpory” Microsoftu Open Source Conference (pro připomenutí reportáž Jendy Hracha z ročníku 2010 a 2011). Přednášky šlo s minimem výjimek rozdělit na technické a může se hodit studentovi IT, pod čímž si představte úvod do Bashe, regulárních výrazů, gitu nebo LaTeXu. Pokud někdo také očekával představení klikacích aplikací pro koncové uživatele nebo přehled toho, co bude v novém Ubuntu, musel být zklamán.

    Přednáška Regulární výrazy prakticky Přednáška Regulární výrazy prakticky Přednáška Suckless projekt Přednáška Suckless projekt Přednáška Sage Přednáška Sage Přednáška Raspberry Pi v domácí automatizaci Přednáška Raspberry Pi v domácí automatizaci Přednáška HelenOS

    Upřímně řečeno, přednášek jsem na vlastní oči viděl jen několik. Většinu času jsem totiž trávil na stánku sdružení Openmobility. Oproti loňsku se všechny prezentace distribucí a dalších projektů vešly do poloviny foyer, takže nedocházelo k takové nucené separaci. Své zastoupení tu mělo tradičně Ubuntu a Fedora, dále distribuce Debian, Slax, Gentoo nebo openSuSE. U Fedory zaujal především notebook OLPC a zajímavý hardware byl k vidění i jinde, hlavně tedy různé armové desky. Ne až tak hard byly předměty, které si šlo koupit na stánku LinuxMarket.

    Foyer Foyer Foyer Foyer Foyer Foyer Foyer Foyer Foyer Foyer Foyer

    Z přednášek musím vypíchnout to, co Jan Schmidt ukryl pod názvem Matematika, strážný anděl uživatelův. Co to? Inu, řešení závislostí v balíčkovacím systému jde převést na problém SAT. Ten se vyznačuje tím, že je těžký a v praxi navíc po balíčkovacím systému chceme různé věci — někdy instalaci minima balíčků, jindy nejnovější verze softwaru apod., čímž se dostáváme k optimalizačnímu problému. Pokud se chcete podívat, kde se to používá, Zypper (resp. libzypp) z openSuSE asi znáte — nebo možná správce doplňků Eclipse Equinox či Project Maven. Přednášející problematiku navíc podal takovým způsobem, že bych se nebál záznam doporučit každému studentovi zápasícímu s motivací před zkouškou z algoritmů nebo vyčíslitelnosti a složitosti. _ I u dalších přednášek si doporučuji počkat na záznamy, přestože (a vlastně i protože) jsem z nich vesměs viděl jen krátký úsek.

    Přednáška Matematika, strážný anděl uživatelův Přednáška Přednáška

    Záznamy z workshopů z pochopitelných důvodů nebudou. Možná je to škoda, třeba ten, na kterém jsem byl já, totiž WYSIWYM tvorba publikací v OSS, probíhal spíše jako seminář, ba chvílemi až skoro přednáška. Vyrazil jsem na něj ze zvědavosti, protože o den později jsem měl přednášku na téma na první pohled stejné, a sice Markdown a související nástroje. O tento typ WYSIWYM ovšem v tomto případě nešlo. Spíš to byla ukázka, jak jednoduché je použít gnuplot, GraphViz a samozřejmě LaTeX při psaní diplomové práce. Přiklady byly nachystány ve sdílené složce a na počítačích s připraveným Gentoo nebyl problém sledovat látku, přesto bych se na některé drobnosti rád podíval zpětně.

    Workshop WYSIWYM tvorba publikací v OSS Workshop WYSIWYM tvorba publikací v OSS

    Co dodat? Akce LinuxDays se letos docela povedla — a možná se uvidíme na začátku listopadu na LinuxAltu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.10.2013 11:45 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Kdy budou k dispozici videa z přednášek?
    Fluttershy, yay! avatar 23.10.2013 12:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Není lepší zeptat se někoho z organizátorů? Ačkoliv pochybuju, že odpoví něco jiného než "až budou, budou". Ono sestříhat 27 hodin záznamu, nebo kolik to bylo, chvíli zabere, přestože v tom zřejmě mají praxi.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    23.10.2013 12:51 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    A co stříhat, když tam byla jenom jedna kamera ve druhé řadě? :O
    Fluttershy, yay! avatar 23.10.2013 12:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Začátky a konce. ~_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Limoto avatar 23.10.2013 13:18 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Dík za portrét :-)
    24.10.2013 03:15 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Tys ten první vousatej?
    23.10.2013 17:31 Vladimír Čunát | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Já osobně jsem loni našel zajímavější přednášky než letos, pravděpodobně díky tomu že šlo o více akcí najednou.

    K řešení závislostí bych dodal, že pro balíčkovací systémy kde neexistují konflikty ten problém už není NP-těžký. Optimalizace s divokými specifikacemi možná pořád bude NP-těžká, ale tady záleží co od balíčkování chceme (tedy jaké typy závislostí povolíme).
    Petr Krčmář avatar 25.10.2013 08:49 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Davide, díky za pěkný článek. Ty připomínky na začátku jsou zjevně oprávněné, protože jsme měli v úterý schůzku organizátorů a všechno tohle tam taky padlo.
    • program – já se trochu podílím i na organizaci LinuxAltu, takže jisté propojení by bylo logické, počítáme s ním
    • formuláře – použili jsme to nejjednodušší, co je k dispozici a funguje; příště máme v plánu nasadit nástroj OSEM k tomu přímo určený
    • pauzy – citelně chyběly, budeme je mít explicitně v programu
    • moderátoři – taky citelně chyběli, sám jsem se pak chopil moderování ve velkém sále, příště určitě budou
    • video – skutečně „bude až bude“, dělají to lidi z AVC SH a je toho opravdu hodně; nějaký termín máme, ale lepší je neslibovat, znáte to...
    Všechno jsme si to na schůzce zapsali a vymysleli další novinky. Takže se snad můžete těšit ještě na lepší LinuxDays.
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    Fluttershy, yay! avatar 25.10.2013 09:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Díky.

    BTW na LinuxAltu už snad budu mít switch testing board.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.4.2015 20:00 hody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays 2013
    Video strihalo AVC CVUT bohuzel byl problem se zvukem, ktery nedokazalo opravit ani AVC.SH

    V letech 2014 a 2015 delalo zaznam AVC.SH a videa byly vzdy den po konferenci on-line

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.