abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – leden 2018

    9. 2. 2018 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 10033×

    V lednu pro Linux vyšel Godot Engine 3.0 a hry Easy Red, Iconoclasts, Cold Space a mnohé další. První linuxové herní novinky roku 2018 jsou tu.

    Godot Engine 3.0

    Po více než 18 měsících vývoje vychází svobodný herní engine Godot Engine ve verzi 3.0. Novinek je opravdu mnoho, z těch hlavních nelze nezmínit nový 3D renderer, podporu C++, C# a vizuálního skriptování, výrazné změny se dočkalo také API pro hru více hráčů, vylepšen byl export do HTML5 či zvukový engine a mnohé další.

    Godot Engine je možné zdarma získat ze stránek projektu.

    Railway Empire

    Variací na starý dobrý tycoon není nikdy dost, a proto vyšel vlakový simulátor Railway Empire, který vás opět zavede do světa kolejí a páry. Railway Empire je však již graficky jinde, hra je plně v 3D a i stavění je spíše než na technické řešení zaměřeno na vizuální efekty. Tomu odpovídá i možnost „nasednout“ do vlaku a sledovat jízdu vlaku z kabiny strojvůdce. Hra je zasazena na území Spojených států do doby, kdy probíhal rozmach železnice, tedy předminulé století. Přestože se ve hře soupeří s protivníky, jde pouze o AI a nikoliv lidské hráče.

    Na Metacritic hra dostala 76 bodů, na Steamu 80 % pozitivních ohlasů.

    Railway Empire lze najít na Steamu nebo na GOG.com s cenovkou 50€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Easy Red

    Easy Red je FPS z období druhé světové války, ovšem přestože by se z názvu dalo hádat, že půjde o východní frontu, opak je pravdou. Celý děj je zasazen ke konci války, kdy se Spojenci vylodili na plážích Normadie při operaci Overlord. Vy budete bojovat proti nepřátelům, které bude ovládat pouze umělá inteligence, neboť chybí možnost hrát ve více lidech, na zmiňovaných plážích, v lesích po leteckém výsadku, či se budete ztečí snažit dobýt některý ze strategických vrcholů.

    Na Metacritic hra zatím nebyla hodnocena, na Steamu ji má v oblibě 89 % hráčů. Tato obliba zcela jistě nepramení z grafické podoby hry, která by se dala přinejlepším označit jako obstarožní, ale kladné hodnocení si získala díky skvělé hratelnosti.

    Easy Red je k dispozici na Steamu za pouhých 3,50€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Iconoclasts

    Iconoclasts je mix adventury s klasickou 2D arkádovkou pro jednoho hráče. V roli odpadlé mechaničky Robin se vydáte zjistit, co se to děje s vaší planetou a proč záhadně vymírá. Čelit budete nejrůznějším intrikánům s několika bossy, ovšem během své cesty narazíte i na množství dobrosrdečných lidí, kteří vám pomohou s hledáním či vás ochrání během bojů.

    Hra získala od kritiků na Metacritic hezkých 86 bodů, obdobně od hráčů má 89 % pozitivních hodnocení.

    Iconoclasts je ke koupi přes Steam za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Cold Space

    Cold Space patří k žánru, kterému se tradičně na Linuxu daří. Jde o FPS pro více hráčů, kde platí striktní pravidlo jeden zásah = smrt. Hra se nese ve velmi rychlém tempu, takže milovníci sérií Quake, Unreal Tournament či podobných klasik si přijdou na své. Navíc tomu odpovídá i zasazení hry do sci-fi světa. Hra ve více lidech je samozřejmě možná online, a to i napříč platformami. Zásluhu má na tom použitý engine, neboť hra je postavena na nejnovějším Unreal enginu. Díky němu také vypadá k světu.

    Na Metacritic hru zatím nikdo nehodnotil, ale ti, kteří ji hráli přes Steam, jí dali v 78 % případů kladné hodnocení.

    Cold Space najdete na Steamu za 6€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    • OBS Studio, oblíbený svobodný nástroj sloužící k streamování herních videí na Linuxu, se dočkalo verze 21. Ta přináší především podporu skriptování, které je možné provádět pomocí Pythonu 3 nebo LuaJIT.
    • Svobodná tahová strategie Freeciv vyšla ve verzi 2.5.10 opravující chyby a její vývojáři již intenzivně pracují na verzi 2.6.0, která se zatím dočkala druhé beta verze.
    • PAWARUMI je shoot-em-up s futuristickými prvky.
    • ERSATZ je minimalistická plošinovka, která však díky své rychlosti a obtížnosti nenabízí moc času na oddych.
    • V oddychovce InnerSpace se můžete proletět světěm umístěným uvnitř naší planety.
    • Real-time strategie Phantom Signal slibuje neobvyklý zážitek díky inovativnímu hernímu mechanismu.
    • Pomozte Celeste ve stejnojmenné 2D adventuře překonat její vnitřní démony.

    Závěr

    Na Linux se stále valí další AAA tituly. Bezesporu nejaktivnějším je v tomto směru portovací studio Feral Interactive, které se na Twitteru ptá: „Který titul byste rádi viděli na Linuxu v roce 2018?“

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.