abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – listopad 2017

    2. 1. 2018 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 9785×

    V listopadu se objevily hry SuperTuxKart 0.9.3, Hedgewars 0.9.23, F1 2017, Hand of Fate 2, Dominions 5 – Warriors of the Faith a další. Herní novinky jsou opět zde.

    SuperTuxKart 0.9.3

    Po téměř roce a půl vychází nová verze 0.9.3 svobodné závodní hry SuperTuxKart. Z novinek si hned na první pohled všimnete tří nových tratí: „Cornfield Crossing“ zasazené do prostředí venkova, „Candela City“ z nočního evropského města a „Las dunas stadium“, arény pro souboje. Vylepšeno bylo několik závodních strojů, přepracováni byli maskoti Wilber, Hexley a Konqi. Nově též přibyla závodní mašina s Kiki, maskotem programu Krita. Drobnějším vylepšením je přidání světla z čelních reflektorů a kouře z výfuku. A jako obvykle, spousta drobných oprav chyb.

    SuperTuxKart lze stáhnout zdarma ze stránek hry. Nově je též k dispozici verze pro Android přes Google Play.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Hedgewars 0.9.23

    Od vydání poslední verze klonu hry Worms pojmenovaného Hedgewars bylo nutné čekat dva roky, než vyšla verze 0.9.23. Hlavní novinkou je nový herní režim nazvaný Battalion, ve kterém před každým kolem dostane hráč speciální sadu ježků se specifickými vlastnostmi a zbraněmi, přičemž cíl, tedy zničit nepřítele, zůstává. Přibyl též nový typ mapy „Fort mode“, jakožto i další mapy, mise, klobouky a taktéž hrobečky. Do těch lze nepřátelské ježky dostat pomocí další nové zbraně: gumové kachničky. Generální opravou prošel editor map a podpora skriptování. Novinek je daleko více, i oficiální stránky hry varují, že seznam změn je opravdu dlouhý!

    Stažení Hedgewars je možné ze stránek hry, případně si můžete počkat, než se objeví ve vaší distribuci.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    F1 2017

    Zřejmě největší peckou v listopadu bylo vydání linuxové verze závodní AAA hry F1 2017. Na portu pracovala, jak už bývá u těchto titulů zvykem, firma Feral Interactive. Hra samotná obsahuje vše, co jsme viděli v posledním ročníku F1: 21 okruhů, 20 jezdců, 10 soupeřících týmů. Vše komentováno dvojicí David Croft a Anthony Davidson. Kromě toho hra obsahuje i historické vozy za posledních 30 let.

    Na Steamu hře dalo kladný hlas 86 % hráčů, na Metacritic získala 89 bodů.

    F1 2017 je možné sehnat v obchodu Feral Interactive za 55€ nebo na Steamu za tu samou cenu.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Hand of Fate 2

    Pokračování, které nejenže dosáhlo úrovně původní hry, ale dokonce ji i překonalo, to je Hand of Fate 2. Herní princip této karetní RPG se neliší od prvního dílu: hráč táhne několik karet, které určí jeho následné schopnosti a výbavu. S tím je odeslán na souboj, který probíhá v reálném čase. Poté, co je souboj ukončen, se hráč opět vrací ke stolu, kde mu tajemný muž vyloží další várku karet. S postupujícími úrovněmi se vylepšují zbraně a odměny, roste však i náročnost jednotlivých soubojů.

    Od hráčů na Steamu hra dostala 89 %; kritikové, jejichž hodnocení sbírá Metacritic, jí dali 80 bodů.

    Hand of Fate 2 se prodává na Steamu od 28€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Dominions 5 – Warriors of the Faith

    Z Dominions 5 – Warriors of the Faith dostanete vše, co se od správné 4X strategie dá očekávát. Tento prozatím poslední díl série velmi propracovaných strategických her, ve kterých postupně získáváte až božské schopnosti, pokračuje v tradici, kdy se staráte o slávu svěřeného království. Pár změn se však najde, například souboje v reálném čase, možnost přehrát si hru, nový systém výzkumu, vylepšení pohybu figur po mapě, zobrazení sněhu na mapě a jeho účinky na pohyb jednotek a další. Na hře je vidět silné zaměření na hratelnost na úkor grafiky. Pokud tedy hledáte nejnovější 3D vychytávky, nebude Dominions 5 pro vás. Podpora Linuxu není v případě Dominions překvapením, neboť hra samotná je na tomto operačním systému vyvíjena.

    Hráči na Steamu hře dali kladné hodnocení v 95 % případů, na Metacritic hra zatím nebyla hodnocena. Její předchůdci však vždy získali vysoké skóre.

    Dominions 5 - Warriors of the Faith je k mání na Steamu za 37€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    • FPS Alien Arena je stále při životě! Důkazem je vydání Alien Arena: Warriors Of Mars s vylepšenými modely a terénem.
    • Příběh mladého mlékaře, který zpozoruje vesmírnou loď, je rozpracován v klasické point-and-click adventuře Milkmaid of the Milky Way, která v listopadu získala linuxový port.
    • Až ve čtyřech hráčích si z pohodlí svého gauče můžete užívat 2D střílečku Jump Gunners.
    • V otevřeném světě se můžete pohybovat v FPS The Signal From Tölva.
    • CS2D, top-down střílečka silně inspirována FPS Counter Strike 1.6, v listopadu dorazila na Steam.
    • Potká-li se rogue-lite a real-time strategie, vznikne z toho Distant Star: Revenant Fleet. V listopadu získala podporu Linuxu.
    • Tajemná podzemí můžete začít zkoumat v rogue-like Ebony Spire: Heresy.
    • Jestli se rádi bojíte, mohla by vás zajímat point-and-click adventura Black Mirror, reboot klasické české trilogie u nás známé jako Posel Smrti.
    • ICEBOX: Speedgunner by měl místo kategorie FPS dostat spíše nálepku „speedruningová hra z pohledu první osoby“.
    • Sky Force Reloaded je shoot-em-up, který však, na rozdíl od jiných her v tomto žánru, vyniká detailní grafikou.
    • Serious Sam 3 VR: BFE je verze pro virtuální realitu této slavné FPS. Za zmínku určitě stojí, že je plně kompatibilní s klasickou verzí.

    Závěr

    Přestože to podle čísel na Steamu tak nevypadá, linuxovému hraní se daří lépe než kdy dřív. Strmý propad podílu hráčů s Linuxem je dán opravdu masivním zapojením hráčů z Číny, kteří používají především Windows 7; v absolutních číslech Linux i nadále roste.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.