abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – únor 2018

    10. 4. 2018 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 10383×

    V únoru se na GNU/Linuxu představily hry Dead Maze, Tangledeep, Vagante, Delver, Tesla vs Lovecraft a další. Únorové linuxové herní novinky jsou tu.

    Dead Maze

    Máte-li chuť zahrát si s ostatními v masivní on-line hře, koukněte na Dead Maze. Ta se od ostatních her v kategorii liší především tím, že se nejedná o PvP, tedy o boj hráče proti hráči, ale vaší snahou je spolupracovat na přežití během zombie apokalypsy. Prvky PvP se v ní objevily teprve při nedávné aktualizaci. Hra je provedena ve 2D isometrickém zobrazení, grafika se také nesnaží o vysokou realističnost, na druhou stranu je hra díky tomu přehledná.

    Na Metacritic hra zatím nemá dostatek hodnocení, na Steamu ji kladně hodnotilo 72 % hráčů. Nedávný update z poloviny března je však brán velice negativně, zvláště pak změna z čistě kooperativní akce na mix kooperativní a kompetitivní hry a navíc změna plateb, bez kterých je téměř nemožné hru dohrát. Tyto změny ke všemu přišly neočekávaně bez jakéhokoliv předchozího upozornění.

    Dead Maze je free to play. Můžete ji hrát na webu v prohlížeči nebo přes Steam…

    Dead Maze Dead Maze Dead Maze

    Tangledeep

    Hry z žánru rogue-like nebývají zrovna přívětivé pro nováčky, Tangledeep je však výjimkou. Příběh začíná v podzemním osídlení, ze kterého je možné dostat se na povrch pouze skrze Tangledeep, magické bludiště, které se neustále mění. V každém jeho patře číhá jiné nebezpečí, které vás podle vybrané obtížnosti buďto zabije s tím, že se objevíte na začátku úrovně, v nové hře máte méně zdrojů, nebo – v hardcore módu – zemřete definitivně. Hra je tahová a její UI je charakteristické čistou 16bitovou stylizací.

    Celkové hodnocení hry na Metacritic zatím neproběhlo, ale na Steamu ji má v oblibě 90 % fanoušků.

    Tangledeep je možné koupit na GOG nebo na Steamu za cenu do 15€.

    Tangledeep Tangledeep Tangledeep

    Vagante

    Další hra, která před svým vydáním strávila nějaký čas v režimu Early Access, je Vagante. Tato arkádovka vás zavede do procedurálně generovaného světa, kterým se budete muset probít. Nečíhají v něm jen nepřátelé, ale též spojenci, kteří se rozhodnou využít příležitosti a změní stranu. Nemusíte na to ale být sami, hra podporuje kooperativní multiplayer, a to jak lokálně, tak po internetu. Možnost hrát samostatně je samozřejmostí. Hra je vyvedena ve 2D z bočního pohledu a opět se vyznačuje 16bitovou stylizací.

    Na Metacritic hra nedostala dostatečný počet hodnocení k vytvoření celkového hodnocení. Na Steamu ji ale posoudilo kladně 90 % uživatelů.

    Vagante je možné koupit za 15€ na Steamu.

    Vagante Vagante Vagante

    Delver

    Po několika letech vývoje opustil Early Access Delver. Tato rogue-like hra vás zavede, jak jinak, do podzemí, ve kterém se budete snažit najít bájný poklad. Ten je, jak už to v podzemí chodívá, střežen různými obludami, monstry a démony. Těm se musíte postavit, ovšem každá chyba je trestána tím nejhorším možným způsobem: smrt v této hře znamená to samé, co v reálném životě. Tedy pokud věříte v reinkarnaci, jelikož začít se dá samozřejmě znovu, ovšem od úplného začátku a pouze s minimálním arzenálem. Od ostatních her v tomto žánru se nijak zásadně neliší ani grafikou, ve třech rozměrech dostanete koukatelných 16 bitů.

    Na Metacritic hra zatím nebyla hodnocena, na Steamu jí dalo palec nahoru 88 % lidí.

    Delver je k mání na Steamu za 15€.

    Delver Delver Delver

    Tesla vs Lovecraft

    Máte-li rádi hororové příběhy H.P. Lovecrafta, mrkněte se na top-down střílečku Tesla vs Lovecraft. Právě v ní se zhmotnily vaše noční můry a jediný, kdo může zachránit lidstvo, je samotný Nikola Tesla. Proti němu stojí Lovecraft se svou okultní knihou a démony, které s její pomocí vyvolává. Vaším úkolem je usednout do vašeho nejnovějšího robotického vynálezu a střílet monstra na potkání. To vše z ptačí perspektivy.

    Na Metacritic hra dostala 73 bodů, ovšem na Steamu ji hráči hodnotí kladně v 87 % případů.

    Tesla vs Lovecraft je k mání na Steamu za 15€.

    Tesla vs Lovecraft Tesla vs Lovecraft Tesla vs Lovecraft

    Letem linuxovým herním světem

    • Svobodný engine pro real-time strategie OpenRA vyšel ve verzi 20180218, která krom jiného přináší kompletní kampaň Harkonnenů v Duně.
    • Boo! Greedy Kid je značně novátorská arkádovka, ve které můžete odrazit nepřátele pomocí řevu do mikrofonu.
    • Akční adventura Crossing Souls připomíná 80. léta nejen svým příběhem, ale i grafickým provedením.
    • All Walls Must Fall je taktická RPG zasazená do cyberpunkové podoby studené války.
    • cityglitch je tahové puzzle s minimalistickou grafikou.
    • Far Out je futuristická survival adventura.
    • V rogue-like adventuře Deep Sixed se bude hodit strategické myšlení, stejně jako umění cokoliv opravit pomocí izolepy.
    • In Celebration of Violence je, jak název napovídá, násilné rogue-like RPG.
    • Vaporum je steampunkové RPG odehrávající se v hrůzostrašném podzemí.
    • Do příběhů inspirovaných H.P. Lovecraftem se můžete ponořit v hororové adventuře Conarium.
    • Dystopia je cyberpunkový mód střílečky Half-life 2, který nově dostal podporu pro Linux.

    Závěr

    Přestože únor nebyl pro linuxové hraní ničím průlomový, počet her s podporou Linuxu postupně rostl a na Steamu jich je už hojně přes čtyři tisíce.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.