abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 732 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk

    2. 6. 2010 | Pavel Čejka | Hry a zábava | 9263×

    Nedávno vyhlášená akce Humble Indie Bundle mne doslova nadchla a konečně jsem se odhodlal k nákupu her, u kterých jsem dosud zkoušel jen dema. Zvláště hra Lugaru mne chytla už před nějakým časem a nyní jsem měl skvělou příležitost si hru zahrát celou. Navíc s texturami ve vyšším rozlišení, než byly ve verzi původní.

    Obsah

    Lugaru – The Rabbit's Foot

    link

    Hra Lugaru je originální, násilná, dobře hratelná a pro některé hráče snad až návyková. Hlavním hrdinou je ninja králík Turner, který se hned z počátku připlete do složitého spiknutí sahajícího až k nejvyšším místům malého králičího království, jeho přátelé jsou zabiti a Turner se vydává je pomstít, zachránit unesené a postupně odhaluje další souvislosti, až nakonec bojuje proti nejsilnějšímu nepříteli – alfa vlkovi.

    lugaru 01 jack lugaru 02 sarah

    Roztomilý králíček nebývá spojován s krvavým vražděním nepřátel. Králíci ve hře jsou však antropomorfní, stejně tak vlci, ale přesto si všechny postavy zachovávají svůj unikátní styl a nepůsobí lidsky, navzdory tomu, že králíci nosí oblečení a všichni chodí vzpřímeně. Postav se ve hře nevyskytuje mnoho, kromě různě barevných a různě oblečených králíků se ve hře vyskytují jen vlci, opět různě barevní, tak jak vlci v přírodě bývají.

    lugaru 03 podivin lugaru 04 duvod k pomste

    Grafika hry je geometricky velmi jednoduchá až strohá. Exteriéry jsou prakticky tvořené jen velkými kvádry, keříky, stromy a „kopcovatou“ zemí. I když leckomu může grafika připadat až příliš primitivní, tak pro daný účel bohatě stačí a působí docela příjemně. Naopak, díky tomu je hra velmi rychlá a plynulá i na starších počítačích. Jakýkoli záškub animace by byl v kritické situaci boje velmi nepříjemný.

    lugaru 05 tabor nepratel lugaru 06 campaign

    Instalace a nároky

    link

    Linuxová verze je distribuována jako spustitelný skript s daty (asi 34MB soubor), která se rozbalí a po odkliknutí pár drobností je hotovo. K instalaci je použit MojoSetup, problémy jsem nezaznamenal.

    lugaru installer 1 lugaru installer 2

    Na výkon počítače je hra náročná obravdu hodně málo. Dosud jsem měl možnost hru vyzkoušet na několika instalacích Gentoo, včetně starších PC s grafikou nVidia 440MX, na které už spousta nových her nefunguje (starší demo, nikoli HD verzi s lepšími texturami). Například na Sempronu 2800+ s 1 GB RAM a grafikou nVidia 7600GS se počet snímků při rozlišení 1280×1024 pohybuje vysoko nad 100, často tak okolo 160 – 200 snímků.

    Ovládání

    link

    Velmi důležitá vlastnost je jednoduché a snadno osvojitelné ovládání, to ovšem neznamená, že je hra jednoduchá. Znamená to, že se hra dá ovládat tak, aniž by hráč musel na ovládání myslet, což je velmi důležité.

    • pohyb vpřed (W)
    • pohyb vzad (S)
    • pohyb vlevo (A)
    • pohyb vpravo (D)
    • skok (SPACE)
    • přikrčení (ALT – doporučuji CTRL)
    • tasení zbraně (E)
    • hod nožem (Q)
    • úder (myšítko 1)

    Ovšem není to zas tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. V různých situacích mohou mít klávesy různý význam. Například klávesou pro hod nožem nehodíte nůž, pokud jste v podřepu, ale nůž odložíte. Klávesou pro přikrčení v kombinaci s úderem lze odvrátit (někdy) úder protivníka, případně provést protiúder proti protiúderu, ve skoku se přikrčením provádí salto a pokud se v přikrčení pohybujete vpřed a přikrčení pustíte, tak Turner přejde do zvířecího běhu po čtyřech atd… Kombinací je víc a ty důležité se lze naučit v tutoriálu, včetně zacházení se zbraněmi.

    lugaru tutorial1 lugaru tutorial2

    Přečtěte si i README soubor ke hře, snad všechny kombinace pohybů jsou tam popsané.

    Zbraně

    link

    Bohužel jsou jen tři: ocelový nůž, meč a velká dřevěná hůl (tyč asi na výšku králíka). Docela tedy chápu velká očekávání okolo připravované hry Overgrowth, kde by chladných zbraní mělo být mnohem víc, stejně tak i různých druhů nepřátel.

    Nožem lze protivníka seknout, bodnout. Nůž je jediná zbraň, kterou lze hodit. Ne vždy se ovšem povede protivníka zasáhnout – protivníci uhýbají, pokud vás při házení zahlédnou. Vlci dokonce umí nůž chytit. Ne vždy je také zásah nožem pro protivníka smrtelný – pro dosud nezraněné vlky nikdy a pro některé králíky taky ne. Nožem lze protivníka i podříznout, ale to se podaří jen výjimečně, když nepřítel spí, nebo sedí zády k Turnerovi a ten se k němu tiše připlíží. Na druhou stranu je nůž zbraň, kterou nejsnáz získáte od protivníka.

    Dřevěná hůl je velmi silná zbraň. Při troše štěstí lze zabít protivníka jediným úderem, stejně tak i protivník občas může velmi rychle zabít Turnera. Ovšem jindy se může tyč při úderu zlámat a rozpadne se, častěji pokud se pokoušíte šermovat s jiným stejně ozbrojeným králíkem. Na rozdíl od nože a meče nemůže Turner nosit více než jednu a vždy ji drží v rukou.

    Meč je zbraň nejsilnější. Stejně jako tyčí jím lze zabít velmi rychle, ale také s ním lze chvíli šermovat.

    Strategie boje

    link

    Osobně obvykle volím opatrnější způsob boje a snažím se odlákat jednolivé nepřátele, s nimiž se pak dá rozumně vypořádat. Bojovat proti dvěma vlkům současně je skoro vždy smrtelné. Podle videí však někteří hráči dovedou zvládnout i větší skupinu útočníků.

    Rozhodně se naučte používat protichvaty. Je to snadný způsob, jak získat zbraň, když žádnou nemáte, a nepřítel má. Je to dobrý způsob, jak přežít boj s vlkem, který vás může zabít jediným úderem, aniž by k tomu zbraň potřeboval. Ostatně vlci si občas zbraň vezmou (chytí nůž, seberou hůl), ale nejsem si jistý, jestli jsou schopni je používat. Připadalo mi, že je použití zbraně spíš oslabuje.

    Nenechte zraněného nepřítele utéct, přivolá posily, které se vás pak snaží najít. Utíkající nepřítel může být snadná oběť, pokud ho dostihnete.

    Je výhodné se k nepříteli připlížit potichu zezadu a hodit po něm nůž nebo ho jinak napadnout, dokud to nečeká. Nepřítel může být chvilku zmatený a první sekundy se nebrání naplno. Podobně může nepřítele zmást odskok od stěny a salto, jindy to může být velmi riskatní, protože vás nepřítel chytí za nohy a srazí na zem.

    Nespoléhejte zcela na zbraň, kdykoli o ni můžete přijít. A naopak nebojte se zbraně nepřítele, při troše šikovnosti mu ji můžete sebrat. Většinu bojů lze vyhrát bez použití zbraní.

    lugaru 07 odlakat lugaru 08 vlk vitezi

    Zajímavá zvláštnost Lugaru oproti ostatním bojovým hrám je absence ukazatele zdraví. Míru zranění můžete částečně odhadovat ze šrámů nebo z toho, jaké údery nepřítele jste nedokázali vykrýt. Hodně tvrdý zásah se projeví rozostřeným viděním (je-li rozostření zapnuto) a výrazem a postojem Turnera. Ale přesně to zjistit nelze. Nikdy nevíte, jestli poslední nepřítel nebude ten, který vás porazí.

    Osobní dojem

    link

    To, co mne na hře zaujalo nejvíc, je dynamičnost. Boj ve vyšších obtížnostech je navzdory jednoduchosti hry velmi „ostrý“, reakce hráče musí být rychlé a některé protivníky není snadné porazit. Hrál jsem několik FP stříleček, ale Lugaru je proti nim výrazně adrenalinovější hra.

    Až vás přestane bavit základní příběh a překonávání skóre v připravených soubojových mapách, můžete vyzkoušet některé z dalších modifikací od fanoušků hry. Vzhledem k tomu, že byl kód hry před nedávnem uvolněn pod GPL, tak se možná můžeme těšit i na nějaká vylepšení. Komu by ani to nestačilo, tak může podpořit vývojáře předplatným dlouho připravovaného pokračování Overgrowth.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.6.2010 02:06 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Chvili jsem to hral, ale nejak me to nechytlo. V tutorialu jsem si sice "osvojil" vsechny chvaty, ale kdyz pak prislo na boj, tak se mi nejvice osvedcilo zbesile mackat tlacitka a skakat okolo. Tech pohybu az tak moc neni a kampan zalozena na tom, ze musim v kazde urovni vykosit vic nepratel take dlouho nepobavi. Mozna jsem ale jenom nepochopil smysl hry.
    2.6.2010 05:54 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Ta grafika vypadá jak z minulého století...
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Jardík avatar 2.6.2010 11:24 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Co bys chtěl, zadarmo ... to naportuj na engin nexuiz a bude to cool.
    Věřím v jednoho Boha.
    vain avatar 2.6.2010 13:23 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    A ten není zadarmo? =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Jardík avatar 2.6.2010 16:14 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Ano, ale jeho grafika vypadá o dost lépe.
    Věřím v jednoho Boha.
    vain avatar 2.6.2010 16:32 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Já jen, že to "co by si chtěl zadarmo" vyznělo jako že něco, co je zadarmo nemůže být dobré a hned nadhodíš něco jiného zadarmo, taková protiřeč =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    2.6.2010 17:16 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Spíše, že to co je zadarmo nemá povinnost být dobré ;). U komerční hry je to jiná - jinak se většinou neprodá.
    Baník pyčo!
    vain avatar 2.6.2010 17:31 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    To taky moc neplatí, stačí si prolistovat nějaké klidně i nové Score a člověk se nestačí divit, za co by někteří nechtěli prachy =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    3.6.2010 17:56 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Chtít můžou, ale to je asi tak všechno :) - jedině že to nacpou supermarketům, pak věřím, že si to někdo koupí.
    Baník pyčo!
    2.6.2010 17:40 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    To není problém enginu, ale toho, kdo kreslil ty modely.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Pavel Čejka avatar 2.6.2010 19:08 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk

    Ta hra taky není nejnovější, ale teprve nedávno byla jednak prodávána ve velmi zajímavé akci ve stylu "zaplaň kolik chceš", kde bylo minimum vlastně dáno jen technicky platebním systémem 1¢. A druhak zdrojové kódy hry jsou volně dostupné pod GPL2. Můžete hru vylepšit a viz aktuální changelog.

    Krom toho - minulé století je dost široký pojem :-) (Vectrex, Atari Pong ...).

    Ale vážně, grafika je slabší, to přeci píšu i v recenzi, proto taky vzniká pokračování Overgrowth, které by mělo být lepší nejenom graficky, ale i herním příběhem a bojovými úkoly ... doporučuji blog vývojářů, občas se tam objeví hodně zajímavé postřehy a popisy řešení.

    2.6.2010 09:31 THR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Link na instalačky by nebyl?
    2.6.2010 09:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Viz ofic. web hry.
    2.6.2010 20:34 Steve Ballmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Já si dneska zapařil pod wine .kkrieger - to je až neuvěřitelný, co se vejde do 95kB
    http://plnehry.idnes.cz/akcni/kkrieger-zapomenuta-revoluce-d2x-/clanek.A100330_012605_bw-plnehry-akcni_lou.idn
    2.6.2010 20:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    To je opravdu zajímavé, dík za link...
    3.6.2010 19:34 Marcusant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    .kkrieger je fakt zajímavý, ale má to taky své mouchy. Např. bych od 95 kB čekal drobet menší nároky. vit též můj příspěvek k diskusi na plnhr.ydnes.čž
    3.6.2010 21:05 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Menší nároky?! Vždyť právě proto že je to tak malé, tak veškerou grafiku z fraktálů musí počítat procesor! Vždy je něco za něco.
    Baník pyčo!
    Pavel Čejka avatar 3.6.2010 22:09 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk

    To, že něco musí počítat procesor ještě nutně neznamená, že výsledný program bude výpočetně náročný. Procesor může leccos předpočítat a nemusí to řešit realtime. (ovšem nevím jestli to je případ zrovna téhle hry)

    Existuje soutěžní kategorie "demo do xkB", kde x je třeba 4, 8, 16, 64kB ... pro různé platformy od osmibitů po současné OS.

    Viz výběr dem pro Linux pod 96kB.

    3.6.2010 22:41 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Ano, to je pravda. V každém případě bych to nepředpočítávání (otázka je, kolik by ty rutiny navíc natáhly kód) autorům nedával za zlé, navíc netuším, třeba bufferují, kdo ví. Pařba je to ale slušná a určitě to musela být dost velká piplačka. Graficky celkem žrádlo (i na ty efekty část výkonu určitě padne, možná většina - není to žádný dos doom) ;).

    Jediný dost nepříjemný bug je, že se občas zaseknete (třeba o sloup, dveře) a nezbývá nic jiného, než restartovat level. Proto sem to nedohrál.
    Baník pyčo!
    stativ avatar 4.6.2010 17:33 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Jediný dost nepříjemný bug je, že se občas zaseknete (třeba o sloup, dveře) a nezbývá nic jiného, než restartovat level. Proto sem to nedohrál.
    To mi povídej. Kdysi jsem se zasekl na stejném místě na 4 různých PC.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    4.6.2010 02:53 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Do prvního vlka jsem to dával (tedy prvních 8 kol? :)). Ale přes vlka ani za nic :(.
    Baník pyčo!
    4.6.2010 02:53 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    Možná na čase znova projít tutorial...
    Baník pyčo!
    4.6.2010 03:18 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    A tak je to 11tka ;). Musim se naucit lip reversovat asi... u nej je hlavne smrtici ten utok drapama ci co (krvavy).
    Baník pyčo!
    Pavel Čejka avatar 21.6.2010 23:03 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk

    První modifikace vycházející ze zveřejněných zdrojáků http://mcmic.haxx.es/lugaru/

    =^..^= AmigaPower® avatar 23.6.2010 12:24 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lugaru HD – krvelačný králíček a alfa vlk
    10.06.2010 - Lugaru HD / Lugaru: The Rabbits Foot pro AmigaOS 4.

    Hra vyžaduje 128MB Video RAM. Pokud máte 64MB Video RAM, vypněte si kompozitní efekty a/nebo snižte rozlišení před spuštěním hry.

    OS4Depot: http://os4depot.net/?function=showfile&file=game/action/lugaru-bin.lha

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.