abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 444 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu

    7. 2. 2018 | Jiří Komárek | Návody | 11555×

    Pokud potřebujete, aby bylo možné vaším obrázkem na webu či v mobilu bez omezení zoomovat, aby se zobrazoval se na korektní GPS pozici, integroval se do Google Earth nebo se dal použít v GPS zařízeních Garmin, případně jej chcete rovnou proměnit v mapovou dlaždici překrývající jinou mapu, je třeba sáhnout k nějakému specializovanému softwaru. Jeden takový představuje MapTiler, který je k dispozici i v linuxové verzi.

    MapTiler se představuje

    MapTiler je specializovaný software pro tvorbu a následnou publikaci zoomovatelných map a mapových služeb z rastrových obrázků. To se hodí v případě, že chcete překrýt mapu vlastním obrázkem, například pro zobrazení plánu dopravní stavby na mapě, historické mapy v současném světě, ortofota z dronu, či při podobné příležitosti. Dá se také využít k umístění obrázku na web ve velmi vysokém rozlišení, kdy není vhodné nechat zobrazování na prohlížeči (například velice detailní skeny starých uměleckých děl či fotografie vesmíru skládající se z tisíců megapixelů).

    Jeho ovládání je velice intuitivní: ihned po spuštění do něj uživatel přetáhne obrázek, určí použitý souřadnicový systém, jeho polohu, vybere výstupní formát a program mu vyrenderuje výsledný soubor v požadovaném formátu.

    Program je možné stáhnout z oficiálních stránek projektu. K dispozici je verze pro GNU/Linux, stejně tak jako pro Windows a Mac. Z linuxových distribucí jsou oficiálně podporovány Debian, Ubuntu, Red Hat a Fedora. Navíc existuje oficiální image pro kontejner v Docker Hubu, který běží všude, kde jste schopni spustit Docker.

    Základní verze je zdarma, omezena je jedním CPU a maximální velikostí renderovaného obrázku (10k x 10k pixelů), navíc je výsledný obrázek označen (i když jen stěží viditelným) watermarkem. U vyšších verzí se tato omezení minimalizují, od verze PRO je k dispozici též příkazová řádka k dávkovému zpracování souborů. Cluster verze pak běží paralelně na více počítačích a slouží ke zpracování opravdu velkých objemů dat (například satelitních snímků celé planety).

    MapTiler MapTiler MapTiler

    Workflow

    Při spuštění programu vás přivítá jednoduché okno, ve kterém máte na výběr ze čtyř voleb: můžete vybrat jednu z nich nebo jednoduše přetáhnout obrázek do okna programu a ten rovnou skočí na další krok. Zde vyberete jednu z nabízených soustav souřadnic (kterých je k dispozici opravdu bezpočet, mimo jiné je tu i český Křovák) či necháte výchozí hodnotu WGS84 a pokračujete dál kliknutím na tlačítko „Set“.

    Máte-li obrázek georeferencovaný, tedy obsahuje-li informace o tom, jaké jsou jeho souřadnice, můžete tento krok přeskočit. V opačném případě je na výběr několik voleb, nejčastější bude zřejmě ta první „Assign location visually (Georeferencer)“. Té bude věnována samostatná kapitola. Další možnosti jsou načtení souřadnic z externího souboru (pokud je vámi dodaný soubor již georeferencován v některém GIS programu), nastavení souřadnic rohů obrázku a jiné. Případně je také možné nechat obrázek bez georeferencí. V tom případě bude vyrenderován jako mapová dlaždice, ovšem nebude umístěn na podkladovou mapu.

    Následuje výběr výsledného formátu, jejich využití bude rozebráno později. V tomto kroku je též možné nastavit některé pokročilé volby, například formát dlaždic (8, 24 a 32bitový PNG, WebP, JPG), kvalita výsledných dlaždic a metoda resamplování, nastavení průhlednosti a další. Také je možné si nastavit, jaká přiblížení se mají vyrenderovat.

    Po kliknutí na tlačítko „Render“ se provede vykreslení a následně je soubor uložen do předem určené složky. Poté je nabídnuta možnost prohlédnout si výsledek v interním prohlížeči se základními funkcemi, v případě volby uložení na cloud možnost odeslat data na zvolený server, u renderování pro mobilní aplikace zase volba odeslat výsledný soubor na mobilní zařízení.

    MapTiler MapTiler MapTiler

    Georeferencování

    Jak již bylo řečeno, vizuální georeferencování je nejčastější volbou k určení místa, kde přesně se nachází obrázek na zemském povrchu. Okno, které se otevře po zadání této volby, nabízí rozdělenou obrazovku, kde na levé straně se nachází mapa (přednastavená je OpenStreetMap, na výběr je však i Google Maps, satelitní mapa, případně možnost přidat vlastní službu ve formátu TileJSON, WMS a XYZ) a na pravé váš obrázek. Nyní je nutné postupně vybrat minimálně tři body na obou mapách a ty spárovat. Postupuje se tak, že se vybere jeden bod na mapě a následně ten samý na obrázku (či opačně). Ideální je vybírat body, které lze přesně identifikovat na obou mapách: tedy rohy jednoznačně určitelných budov, vrcholy či kostely v případě map s velkým měřítkem, křižovatky,… Čím více bodů bude a čím přesněji je zanesete, tím přesnější bude geolokalizace vašeho obrázku. Nástroj je možné po přidání tří bodů přepnout do režimu „Overlay“, který obě mapy překryje. Následně je možné měnit průhlednost a zkoumat přesnost překrytí, případně nechat dočasně pomocí klávesy Shift vaši mapu na chvíli zmizet.

    Zanesené kontrolní body je možné prohlížet kliknutím na „Coordinates“, po kliknutí na ně je možné je přesouvat či mazat. Funkce Clip slouží k ořezu části obrázku, která se vám do výsledného souboru nehodí.

    MapTiler MapTiler MapTiler

    Exportní formáty a další práce s nimi

    Volbu Folder použijete v případě, že chcete výsledek vystavit na webu přímo. Tímto se vyrenderuje adresářová struktura obsahující mapové dlaždice ve formátu JPG, PNG či WebP v adresářové struktuře spolu s javascriptovou prohlížečkou v index.html. Vše stačí nakopírovat přes FTP na server a mapa je ihned dostupná dalším uživatelům.

    Otevřete-li index.html v prohlížeči, zobrazí se vám obrázek ve formě mapových dlaždic na mapovém podkladu. Napravo je k dispozici panel s odkazy na nejpoužívanější služby: najdete tam odkaz na adresu serveru poskytující mapovou vrstvu ve formátech TileJSON, WMTS a XYZ a pod tím možnosti, jak prohlížet vyrenderovaná data na webu, desktopu, mobilu a možnost vytváření vektorových geodat nad vaším obrázkem.

    Z webových služeb jsou podporovány všechny nejpoužívanější knihovny: Leaflet, OpenLayers ve verzích 2 a 3, Google Maps API, MapBox JS, ArcGIS API pro JavaScript a WebGL verze. U každé knihovny je k dispozici náhled, zdrojový kód, jednoduchý kód pro vložení do webové stránky a odkaz na příslušné API. U desktopu jsou odkazy na návody, jak výsledek použít v ArcGIS, QGIS a uDig. Mobilní sekce navádí ke stažení aplikace pro Android a iOS s QR kódem pro načtení v aplikaci. Poslední záložka vede na on-line GeoEditor. V něm je možné překreslovat rasterové obrázky do vektorových dat. Tato funkce je navíc kolaborativní, takže na ní může současně pracovat více lidí.

    MBTiles je volba vhodná pro publikaci na webu přes specializovaný hosting nebo software, do kterého stačí pouze nahrát soubor s koncovkou .mbtiles. MBTiles je soubor obsahující databázi SQLite s daným schématem.

    GeoPackage je taktéž databáze SQLite. Na rozdíl od MBTiles byl v lednu 2014 schválen jako standard pro výměnu geografických dat, a je tak pro tyto účely vyžadován některými organizacemi.

    Volba Cloud hosting provede standardní renderování, ihned na konci však nabídne možnost odeslat data do cloudu, který je nutné předem v hlavním menu nastavit. Podporován je jak Amazon S3, tak Google Cloud.

    Obdobně při renderování do Mobile device dojde k vytvoření klasického souboru .mbtiles, ovšem místo prostého uložení je ihned k dispozici možnost odeslat data na mobilní zařízení.

    Existuje též možnost vyrenderovat soubory pro Google Earth či pro navigace Garmin. Stačí v úvodním okně zvolit příslušnou volbu, poté pokračovat standardním způsobem.

    Pro navigace Garmin je nutné v posledním kroku před renderováním zakliknout volbu „Garmin GPS devices“, poté si nechat soubor vyrenderovat a následně komprimovat výsledné soubory doc.kml a adresář k němu přináležející do archivu zip, kterému poté změníte koncovku na .kmz. Nakonec už jen stačí připojit váš garmin, přetáhnout do něj vámi vytvořený soubor a na zařízení povolit jeho zobrazení.

    MapTiler MapTiler MapTiler

    Závěr

    Jak již bylo řečeno, MapTiler je silně specializovaný software. Má v podstatě jedinou funkci, proměnu rastrového obrázku na zoomovatelnou mapu, kterou však zvládá na výbornou.

    Drobnější nevýhodou je pouze anglická lokalizace, ovšem vzhledem k jednoduchosti rozhraní jde o zanedbatelný problém.

    K řešení problémů lze využít jak placenou podporu, tak poměrně aktivní komunitní fórum. Odpovědi lze hledat v manuálu nebo sekci how-to.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    7.2.2018 07:37 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Zastaralé balíčky
    Uživatelé Fedory by ocenili balíček pro podporovanou verzi distribuce.
    7.2.2018 16:13 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zastaralé balíčky
    Prý do tří týdnů a bez záruky, že se to zase neposune (podle původního plánu to už totiž je dávno venku) ;-)
    7.2.2018 10:23 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Čeština by asi nebyl problém (Klokan Technologies je de facto česká firma), ale asi to není priorita. A link na Github jsem nenašel, takže jim s tím ani nikdo jiný nemůže pomoct.
    7.2.2018 14:20 Nemo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Neví někdo, zda existuje možnost jak georeferencovat obrázek pomocí opensource (free software)? Konkrétně mi jde o obrázky pro Garmin. Případně, lze nějak georeferencovat i SVG?
    7.2.2018 14:47 rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Možností je celá řada, např. QGis (viz http://www.qgistutorials.com/en/docs/georeferencing_basics.html). Je tam i přímo plugin pro export do Garmin navigací. Sám si s tím teď hraju (jako čerstvý majitel GPSMAP 64).
    8.2.2018 10:03 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    MOBAC
    http://martinrotter.github.io
    7.2.2018 16:03 Andrej | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    toto by sa velmi hodilo pre mapu MHD
    Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven
    7.2.2018 16:22 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Tak nejen na tu: s rychlostí mívají katastrální mapy problém docela často. Můžeš provozovateli poslat odkaz na článek ;-)
    16.2.2018 13:28 Andrej | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    waste of time
    Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven
    7.2.2018 22:11 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Základní verze je zdarma, omezena je jedním CPU a maximální velikostí renderovaného obrázku (10k x 10k pixelů), navíc je výsledný obrázek označen (i když jen stěží viditelným) watermarkem.
    V tom případě přestávám číst, neb se mi taková věc nechce podporovat. Až bude něco free(tm) (GPL), tak mě vzbuďte, pokud se mi to bude hodit, tak do toho třeba někdy něco dobastlím.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    8.2.2018 22:00 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu

    +1, u této věty i můj zájem výrazně klesl.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.2.2018 19:42 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu

    Tak zrovna Klokan Technologies toho pro opensource GIS komunitu udělali/dělají celkem dost. Že z něčeho chtějí taky žít bych zrovna jim teda nezazlýval... Slovy klasika: "Čo ty si urobil pre slobodný GIS?!"

    Každý má právo na můj názor!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.