abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 693 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mobilní novinky – 3/2010

    14. 4. 2010 | David Kolibáč | Hardware | 4544×

    MeeGo: První vydání. Banánová kaše aneb Ben NanoNote. Levná linuxová MID (SmartQ V5 a V7 od SmartDevices). Levná technika pro školy a třetí svět (Intel Classmate a GPS, 3G a WiMAX a Simmbook od IBM, Canonical a Simmtronics).

    Obsah

    MeeGo: První vydání

    link

    První veřejné vydání platformy MeeGo, nástupce MoblinuMaema, je tady. K dispozici jsou repozitáře a obrazy pro netbooky s Intelem Atom, Nokii N900 a také pro Intel Moorestown. Zatím nejde o nic světoborného, prostě by to mělo nabootovat pouze do shellu, a to je zatím vše. Zatím.

    Pozoruhodné je především to, že mezi obrazy ke stažení jsou i ty pro Nokii N900. Původně se totiž spekulovalo o tom, zda pro ni MeeGo bude, či nebude. Bude, ačkoliv možná ne tak docela oficiálně. Některou z příštích verzí firmwaru by mohl být umožněn i dual-boot.

    Banánová kaše aneb Ben NanoNote

    link

    Nedávno jste si zde mohli přečíst recenzi levné čínské herní konzole Dingoo A320. Společnost Qi Hardware, tvořená bývalými vývojáři OpenMoko, připravila zařízení v mnohém podobné. Jmenuje se Ben NanoNote (čteno jako „banana oat“), resp. 本 NanoNote (znak „本“ se v čínštině čte „běn“ a podle webu projektu znamená „počátek“, ovšem z japonštiny ho znám jako „knihu“, čteno „hon“ – obojí je výstižné), a jako dingoo vůbec nevypadá. Vyhlíží totiž jako miniaturní notebook, má v podstatě plnohodnotnou QWERTY klávesnici.

    Uvnitř tiká procesor XBurst Jz4720 (MIPS) na 336 MHz, podpořený 32 MB RAM. K tomu 2GB NAND paměť a microSDHC slot a třípalcový QVGA displej. Je to opravdu velice podobné dingoo, a proto by neměl být problém snadno portovat kvanta her z Dinguxu. Na 本 jinak běží přímo OpenWRT (linuxová distribuce hlavně pro routery) a jde o otevřený hardware.

    Uzpůsobený software je zatím ve vývoji a zařízení postrádá Bluetooth, WiFi nebo třeba větší (dotykový) displej – cena by se tím navýšila poměrně výrazně přes současných 99 dolarů/eur. Přesto jsou lidé, kteří si 本 NanoNote již pořídili (někdo koneckonců vyvíjet musí), takže například na webu Penguin.cz si můžete něco přečíst.

    2010 03 ben nanonote front 2010 03 ben nanonote

    Levná linuxová MID

    link

    V e-shopech se začíná objevovat nová generace MID od SmartDevices. SmartQ V5 a V7 jsou téměř identické. Mají 600MHz procesor (ARM), 256MB RAM, 2GB flash paměť, SDHC slot, dotykový displej o rozlišení 800×480, miniUSB OTG, WiFi, Bluetooth atd. Liší se pouze v „drobnostech“ – větší V7 váží téměř půl kilogramu, má úhlopříčku sedm palců a disponuje plnohodnotným HDMI (obě MID mají zvládat 1080p video), kdežto V5 má pouhých 160 gramů a něco přes čtyři palce do úhlopříčky, kapacitu baterie má pouze poloviční (přesto by to mělo stačit na pět až deset hodin) a HDMI port je menší (miniHDMI). V5 i V7 se dodávají s Androidem, Ubuntu nebo MS Windows CE 6.0. Ovšem podle recenze je software značně nedodělaný. Ceny se pohybují kolem 200 dolarů/eur ve značné závislosti na obchodě, přičemž V7 je oproti V5 o zhruba 40 USD dražší.

    2010 03 smartq v5

    2010 03 smartq v7

    Další levný MID je Enso zenPad. Od předchozích se liší tím, že na něm běží Android a za příplatek (k výchozím 155 dolarům) nabízí 3G a GPS modul. V souvislosti s tím je poměrně příznivá zpráva, že Eric Schmidt (CEO Google) se nechal slyšet, že bude Android Market i pro tablety, kterých se pozvolna objevuje víc a víc.

    Levná technika pro školy a třetí svět

    link

    Intel cenu další generace netbooku Intel Classmate nezveřejnil, ovšem bude vskutku zajímavé, kam se vyšplhá. Novinka má být totiž velice odolný tablet (konvertibilní netbook) s bohatou výbavou zahrnující kupříkladu GPS a 3G modul nebo WiMAX. Výdrž na šestičlánkovou baterii se má pohybovat až kolem osmi hodin. To je pozoruhodná výbava, ale ještě pozoruhodnější bude cena – obdobně vybavené netbooky vyjdou na nějakých 500 dolarů a Intel Classmate má mířit na trhy třetího světa. Nepoběží na něm mimochodem GNU/Linux, nýbrž MS Windows XP.

    2010 03 intel classmate

    Společnosti IBM, Canonical a Simmtronics připravují levný netbook, nazvaný Simmbook, zaměřený jednak na rozvojové trhy například v Africe, druhak na korporátní sféru, v níž by měl ušetřit množství financí ve srovnání s řešeními od konkurence. Má být totiž dostupný za 190 USD. Po hardwarové stránce půjde o klasický 10palcový netbook s první generací Intelu Atom a pevným diskem. Docela zajímavý je ovšem software – distribuce IBM Client for Smart Work založená na Ubuntu Netbook Remix, orientovaná na cloud a vybavená balíkem založeným na IBM Lotus Symphony, Lotus Notes atd.

    2010 03 simmbook

    Nakonec ještě jedno levné zařízení cílené do školství. Marvell hodlá nabídnout 10palcový tablet myšlený jako náhrada učebnic pro studenty. Za 99 USD. Přitom tolik dnes stojí zmíněný 本 NanoNote nebo WikiReader. Ze specifikací je zřejmé, že uvnitř bude tikat procesor Armada 600, k tomu WiFi, Bluetooth, GPS aj. Díky použitému SoC by mělo být možné i přehrávání 1080p videa. Podporován bude Android a mobilní Windows.

    Stručně

    link
    • Palm zpřístupnil SDK pro vývoj nativních aplikací pro webOS v C/C++ a s možností využít například 3D grafiky.
    • Vyšla pátá verze Opery Mini, webového prohlížeče pro mobilní telefony nyní i s Androidem.
    • Miguel de Icaza oznámil, že se chystá Mono pro Android (MonoDroid); půjde pravděpodobně o proprietární software jako u MonoTouch (Mono pro iPhone).
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.4.2010 10:28 ja_kral_ll | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 3/2010
    Ten zenPad se mi celkem zamlouvá...
    GandY avatar 14.4.2010 11:26 GandY | skóre: 3 | blog: Zo života | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 3/2010
    aj mne, ale podľa ohlasov čo som našiel, to vypadá na podvod. Zatiaľ sa ani mne nepodarilo nájsť žiadnu recenziu reálneho zariadenia.
    14.4.2010 12:12 ja_kral_ll | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 3/2010
    Je to celkem nová záležitost, takže bych se nedivil kdyby ještě nikdo nic nenapsal. Fakt o tom vážně uvažuju...
    14.4.2010 14:55 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 3/2010
    Jenže OEM výrobce toho zařízení tvrdí, že s firmou, která to chce prodávat žádné kšefty nemá. Rozhodně bych do toho zatím nešel, je dost velká šance, že už svoje peníze ani přístroj neuvidíte.
    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2010 15:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 3/2010
    Oni mají na webu beztak noticku, že "shipping in 23 days" -- nejdřív 8. května.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.4.2010 15:26 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše SmartQ V5
    Ahoj,

    už pár měsíců vlastním SmartQ V5. V článku je jedna chyba - nemá microSDHC slot, ale plnohodnotný SDHC až do 32GB.

    Co se týká SW, je tam čtečka knih FBReader, Abiword, Gnumeric, Midori a na multimédia VLC 1.1-pre. VLC ale není zrovna na hudbu ideální a jiné přehrávač moc nefungují, protože kolidují s předinstalovaným libavcodecem pro VLC. Mimochodem SmartQ ho poupravil, aby implementoval HW akceleraci přehrávání videa (jinak by samozřejmě 600 MHz ARM procesor nemohl přehrávat H.264 video). Na GPL licenci ale kašlou, což mi potvrdili vývojáři VLC.

    Po HW stránce přístroj funguje dobře, reakce GUI jsou samozřejmě pomalé, což vyplývá z nízkého výkonu CPU. VLC ale zatím přehrál veškerá videa, která jsem mu předhodil a spoustu dalšího SW (hry, multimédia, grafika) lze doinstalovat třeba z repozitářů Debianu Squeeze.

    WinCE 6.0 jsou totálně nepoužitelný, nefunguje na tom vůbec nic. Android je to samý, polovina je toho čínsky (i když ho přepnu do angličtiny nebo češtiny), chybí Market, aktuální verze je pouze zastaralá 1.6. Ale už jsem viděl video s demo verzí Androidu 2 s podporou 3D. To už vypadá mnohem líp. Android je na tomto MIDu vzhledem k nízkému výkonu možná vhodnější než Linux s LXDE. Na nějakou produktivní činnost je ale samozřejmě Linux nenahraditelný.
    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2010 15:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SmartQ V5
    Za chybu se omlouvám.

    Snad by neměl být problém překompilovat si potřebný software...

    Funguje pod GNU/Linuxem USB host?

    Android Market prý bude i pro tablety, čímž by se to mohlo řešit.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.4.2010 18:42 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SmartQ V5
    Právě že překompilovat to nejde, když SmartQ nezveřejnil svoje úpravy zdrojového kódu VLC. Přehrávače založené na GStreameru vůbec nehrají, zatím se mně ani nikomu dalšímu nepodařilo zjistit proč. Ty postavené na Phononu a Xine backendu nepodporují nesvobodné formáty (jako třeba MP3 nebo AAC), protože chybí balíčky "unstripped" z FFmpegu. Jenže ty se vylučují s upravenými kodeky VLC (které z nepochopitelného důvodu nejsou pojmenované unstripped, přestože obsahují podporu všech dostupných formátů). Bohužel nejsem dost zkušený uživatel Linuxu, abych tenhle konflikt dokázal vyřešit a podržel v systému obě vylučující se sady balíčků. Ideální by bylo, kdyby se dal doinstalovat Phonon VLC backend, o kterém se teď hodně mluví, například na blogu AmaroKu. AmaroK 2 by byl pro tento přístroj poměrně vhodný přehrávač, i když je trochu pomalejší.

    Přehrávače, které mají vlastní dekodéry (například Audacious, Qmmp) fungují bez problémů.

    USB host pod Linuxem funguje, zkoušel jsem připojit flashku, USB klávesnici a myš, vše fungovalo bez problémů. Také BT klávesnici a GPS přijímač jsem rozchodil, což už se ale nedá říct o navigačním programu Navit. Tam je to ale zřejmě problém konfigurace SW, která je poměrně komplikovaná, TangoGPS totiž funguje.

    Mimochodem SmartQ V5 se dá sehnat už za 160 USD, což je velmi dobrá cena za tenhle užitečný přístroj.

    Jak to bude s tím Marketem, na to jsem zvědavý. Pokud vím, tak Google požaduje od výrobců zaplacení licencí za jeho proprietární SW. Mám například telefon General Mobile DSTL1 a ten v oficiální ROMce také nemá Market. Takže problém bude asi i někde jinde...
    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2010 21:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SmartQ V5

    Díky za odpověď.

    Právě že překompilovat to nejde, když SmartQ nezveřejnil svoje úpravy zdrojového kódu VLC. Přehrávače založené na GStreameru vůbec nehrají, zatím se mně ani nikomu dalšímu nepodařilo zjistit proč. Ty postavené na Phononu a Xine backendu nepodporují nesvobodné formáty (jako třeba MP3 nebo AAC), protože chybí balíčky "unstripped" z FFmpegu. Jenže ty se vylučují s upravenými kodeky VLC (které z nepochopitelného důvodu nejsou pojmenované unstripped, přestože obsahují podporu všech dostupných formátů). Bohužel nejsem dost zkušený uživatel Linuxu, abych tenhle konflikt dokázal vyřešit a podržel v systému obě vylučující se sady balíčků. Ideální by bylo, kdyby se dal doinstalovat Phonon VLC backend, o kterém se teď hodně mluví, například na blogu AmaroKu. AmaroK 2 by byl pro tento přístroj poměrně vhodný přehrávač, i když je trochu pomalejší.

    No a co to prostě zkompilovat -- na balíčky se vykašlat? BTW šlo by někam hodit to upravené VLC?

    USB host pod Linuxem funguje, zkoušel jsem připojit flashku, USB klávesnici a myš, vše fungovalo bez problémů. Také BT klávesnici a GPS přijímač jsem rozchodil, což už se ale nedá říct o navigačním programu Navit. Tam je to ale zřejmě problém konfigurace SW, která je poměrně komplikovaná, TangoGPS totiž funguje.

    Super! Četl jsem totiž, že to spolehlivě funguje jen pod WinCE.

    Mimochodem SmartQ V5 se dá sehnat už za 160 USD, což je velmi dobrá cena za tenhle užitečný přístroj.

    Můžu poprosit odkaz? Nějak jsem ho ztratil a nemůžu to znova najít.

    Jak to bude s tím Marketem, na to jsem zvědavý.

    Já taky, každopádně ale existují alternativní tržiště, třeba Archos nějaké má. Ovšem tohle je jeden z mnoha důvodů, proč Android nemusím.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.4.2010 10:51 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SmartQ V5
    No a co to prostě zkompilovat -- na balíčky se vykašlat? BTW šlo by někam hodit to upravené VLC?
    To jsem nezkoušel, abych se přiznal, nejsem v tomhle moc zběhlý. Když jsem občas zkoušel něco kompilovat, tak jsem se s tím dost trápil. Obávám se hlavně, že abych například mohl zkompilovat ten backend, budu potřebovat upravené zdrojáky k FFmpeg knihovnám, který samozřejmě nemám. Zkusím se do toho systému trochu víc povrtat, přeflashovat to jde vždycky, ostatně už jsem to několikrát dělal. :-) Zkusím z toho to upravené VLC dostat, nevím ale přesně, které všechny soubory k němu patří...
    Můžu poprosit odkaz? Nějak jsem ho ztratil a nemůžu to znova najít.
    Třeba http://www.eletroworld.cn/nb/SmartV_5.htm.
    Jak to bude s tím Marketem, na to jsem zvědavý.

    Já taky, každopádně ale existují alternativní tržiště, třeba Archos nějaké má. Ovšem tohle je jeden z mnoha důvodů, proč Android nemusím.

    Hlavní problém je, že v těch alternativních marketech jsou jiné programy. Většina těch opravdu dobrých tam bohužel chybí. Myslí si ale, že Google bude nakonec dotlačený k tomu, aby market uvolnil pro všechny. Jinak svoji platformu zabije. K čemu je mi OS, na který neseženu programy?
    Fluttershy, yay! avatar 15.4.2010 11:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SmartQ V5
    Zkusím z toho to upravené VLC dostat, nevím ale přesně, které všechny soubory k němu patří...

    Tak je to balíček, ne? Takže u něj bude seznam souborů.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.4.2010 13:41 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SmartQ V5
    Ono to je víc balíčků. Teď jsem na Windows, takže na to nemůžu kouknout, ale VLC závisí na spoustě dalších balíčků, takže musím projít všechny závislosti.
    15.4.2010 09:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SmartQ V5
    V článku je jedna chyba - nemá microSDHC slot, ale plnohodnotný SDHC až do 32GB.
    Opraveno.
    14.4.2010 20:30 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 3/2010
    Ľudia aj tak by ma zaujímala ITX/ATX doska s Cortex-A9 MPCore (dual) 2Ghz + SGX543MP8 s PCI-E 16x + USB3 + SATA 6.0 Gb/s pre regulárny desktop. Samozrejme k tomu full OSS ovládače. S tým že by sa normálne inštaloval jadro+soft t.j. nie ako firmwáre

    Ja viem nepôjde na tom plno x86 only softu ale aj tak. Ps mandriva by mala vydať v ?juný(6mesiac)? ARM port.

    Tak a koniec sneniu. :-)
    14.4.2010 23:55 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 3/2010
    +1

    Osobně si myslím, že je to jen otázkou času než se nějaký výrobce desek rozhodne na trh něco takového uvést. Hlavním rizikem je však nemožnost provozovat na tom Wokna, což bude dost ztěžovat marketing. Nezbývá než držet ARMu palec a dál vyčkávat :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.