abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Na GSM s OsmocomBB

    10. 7. 2012 | Jan Hrach | Hardware | Návody | 18602×

    OsmocomBB je projekt, který se snaží vytvořit open-source GSM stack. Zatím se hodí spíš k experimentování, výzkumu a výuce, plnohodnotný mobilní telefon nečekejte. Ovšem díky tomu, že si můžete všechno včetně rádiové části upravit, se dá využít k různým zajímavým věcem.

    Telefony s vyměnitelným firmware a jejich možnosti

    link

    Na začátku musím objasnit, co to znamená, když si budeme do telefonu nahrávat vlastní firmware. Rozhodně se totiž nejedná o žádné flashování jiné verze Androidu nebo něco podobného – my půjdeme o úroveň hlouběji. Dnešní telefony jsou totiž složeny ze dvou izolovaných částí – de-facto plnohodnotného počítače a GSM (případně 3G) modemu.

    Na GSM s OsmocomBB

    Na „počítači“ běží to, co běžně uživatel vidí – třeba Android, iOS, Symbian nebo u hloupých telefonů jednoduché menu. Když chceme zavolat, hlavní systém to po sériové lince řekne GSM modemu a ten všechno zařídí a systému se vrátí zvuková data hovoru.

    Z toho vyplývá, že třeba takový Android, i když je rootnutý, jailbreaknutý a kdo ví, co ještě, toho může s GSM sítí dělat poměrně málo – může modemu posílat příkazy jako „pošli SMS“, „zavolej“, „přijmi hovor“ nebo „ulož toto číslo na SIM kartu“, ale o moc víc toho nejde.

    V GSM modemu je mikrokontrolér, který to celé řídí, a takzvaný DSP procesor, čip specializovaný pro dekódování přijatého signálu a vysílání toho, co chceme odeslat. V obou většinou běží uzavřený firmware, který je k jakémukoli rýpání velmi nepřátelský. Čipy jsou mizerně zdokumentované, výrobci kdeco tají a o možnosti spustit nedestruktivně vlastní kód si můžeme nechat jenom zdát. Přitom pokud bychom se dokázali dostat až do nitra modemu, mohli bychom přímo ladit s přijímačem, sledovat, co se děje kolem, a dokonce i zkusit něco vlastního vysílat (vysílání bez licence je však v ČR poněkud nelegální).

    Nicméně jednoho dne se zjistilo, že existují mobilní telefony, které jsou k hackování relativně přátelské. Pomocí střípků nalezených na Internetu, uniklé dokumentace a reverzního inženýrství se podařilo spustit uvnitř mobilu a dokonce i na DSP vlastní kód, a to dokonce nedestruktivně, z RAM – po vyndání baterky se RAM smaže a vše se obnoví, takže nehrozí, že si telefon neopatrnou manipulací zničíte. A tak se zrodil projekt OsmocomBB.

    Nezbytné základy GSM

    link

    Je dobré alespoň naprosto povrchně tušit, v čem se budeme rýpat.

    GSM je síť používaná pro hovory, pomocí postupných rozšíření a upgradů přes ni jdou i přenášet data. V Evropě má přidělena dvě pásma, a to 900 MHz a 1800 MHz. Různě po krajině a po vysokých budovách jsou rozeseté základnové stanice, tzv. BTSky (base station), které jsou propojené do jednoho velkého přepojovacího centra. Seznam BTS včetně fotek, souřadnic a technických dat se dá najít třeba na GSMweb.cz.

    Účastník má u sebe mobilní telefon se simkartou, na které je uložena jeho identita používaná typicky pro účtování a směrování hovoru na dané telefonní číslo. Při zapnutí se mobil podívá, které BTSky jsou v okolí, a s tou nejsilnější se zaregistruje. Potom průběžně měří sílu signálu, a když se mu zdá příliš slabý a najde silnější BTS, přeregistruje se na ni. Tomu se říká handover. Komunikace mezi mobilem a BTS je šifrovaná nepříliš kvalitní šifrou A5/1; v zemích, se kterými se nemá západní svět rád, pak ještě mizernější šifrou A5/2.

    TDMA a multiplexování vůbec

    link

    Protože na jedné BTS visí mnoho mobilů současně a více lidí současně chce taky telefonovat, musíme mezi ně nějak rozdělit dostupné frekvenční spektrum. Rozsah frekvencí, které BTS dostala od operátora (ten je dostal od ČTÚ), rozdělíme na 200 kHz široké kanály, a každý kanál ještě na 8 timeslotů (po sobě následující „okénka“, ve kterých se mobily střídají). Místo, kde smí telefon vysílat, je pak určené číslem kanálu (ARFCN) a pořadím timeslotu. Jeden z kanálů označíme jako Beacon („maják“, též BCCH – Broadcast Control Channel). Na něm neustále vysílá BTS zprávu jako „tady je BTS operátora toho a toho, můžete se ke mně přihlásit“ a zároveň na tomto kanále poslouchají všechny mobily, se kterými se právě netelefonuje. Když má na některý z nich přijít příchozí hovor, BTS na Beacon kanálu zahlásí něco jako „Mobil 123456 tady má příchozí hovor, žádám ho, aby mě následoval na kanál 4, timeslot 5.“

    Na GSM s OsmocomBB

    Tomuto řešení se říká TDMA (time-divison multiple access), protože na každém kanálu může být více mobilů, které se ve vysílání střídají a každý má přidělený nějaký čas, po který smí vysílat.

    Hardware pro OsmocomBB

    link

    Seznam podporovaných telefonů najdete na wiki projektu. Většinou jsou to různé staré Motoroly, které se dají vykšeftovat po bazarech (teď je po nich ale docela velká poptávka, takže už to tak snadné není), případně objednat z čínského dovozu třeba tady. Podporovaný je prý i Neo a OpenMoko, nicméně ty jsem nezkoušel.

    Na GSM s OsmocomBB

    Motorola přichází v plastovém obalu a na boku má konektor na 2,5mm jack na sluchátka. Do sluchátek je vyvedený sériák a mobil má pozoruhodnou vlastnost – když je vypnutý, krátce stisknete tlačítko pro zapnutí a zároveň do něj přes konektor na sluchátka začnete cpát data, tato data nahraje do paměti a spustí.

    Z toho vyplývá, že budeme potřebovat sériák přebastlený na sluchátkový konektor. Telefon interně pracuje s napětím 3,3 V (plus mínus autobus), tedy sériák musí být TTL a 3,3V. Pokud ho zrovna nemáte, na TTL se dá udělat buď konvertor z obyčejného RS232 sériáku (obvodem MAX232, nezkoušeno, a jak si dále povíme, nedoporučováno) nebo z USBčka. Říká se tomu FTDI Breakout a dá se to sehnat třeba na Sparkfunu nebo zkanibalizovat z Arduina (vyndá se procesor a do patice se na správná místa nastrkají drátky). Pro maximalisty existuje čip FT4232H, respektive modul FT4232H Mini-Module, který má hned 4 sériáky v jednom pouzdře.

    Převodníků z USB na TTL sériák se dá sehnat víc, já ale doporučuji použít něco od FTDI, poněvadž se dají snadno přetaktovat – normálním sériákem protlačíte nejvyšší rychlost 115200 b/s, což nemusí stačit, pokud se rozhodnete telefon použít třeba k poslouchání celého kanálu najednou (115200 stačí jen na 6 z 8 timeslotů).

    Mám jen 5V sériák, co s tím?

    link

    Já mám modul na 5 V, a i když je elektronika mobilu celkem odolná, netroufnu si to na ten 3,3V port připojit. Nastává proto čas bastlení. Tx linku vyřešíme děličem 1:2 z 10k a 4k7 odporu, Rx necháme tak, protože 3,3 V je i 5V čipem chápáno jako logická 1. S takovým děličem není problém nahrát firmware (používá se rychlost 9600 b/s), ale na vysoké rychlosti se mi jít nepodařilo, pravděpodobně kvůli nějakým vnitřním kapacitám. Takže třeba pro streamování dat ze vzduchu to použít nepůjde.

    Od sluchátkového jacku k osmikanálové krabici

    link

    Sériák vyrobíme podle návodu. Pájet sluchátkové konektory je ale otrava, navíc dírka je zapuštěná v plastu a tak se tam třeba nejlevnější konektory z GM prostě mechanicky nevejdou a musíme se poohlédnout po opravdových sluchátkách.

    Další možnost je telefon otevřít (drží to celé na 2 šroubcích), desku vyndat a konektor přesvědčit ke spolupráci pomocí mírného násilí, nožíku a kleštiček. Když už do toho rejpete, rovnou můžete udělat napájení z USB. "-" baterky a zem na desce spojte, telefonu to nevadí.

    Na GSM s OsmocomBB Na GSM s OsmocomBB

    Ačkoli používám trafopájku téměř ke všemu, do telefonu je lepší pájet mikropájkou; pokud je navíc ESD-safe, tak je to jen dobře.

    Pokud zjistíte, že k nějakému projektu potřebujete víc (8+) telefonů, brzo vám začne vadit, že je musíte zapínat ručně a když se něco rozbije, tak je musíte ručně restartovat. Navíc musíte řešit nabíjení a ze sériáků se vám vytvoří zmuchlanec kabelů, ve kterém už se nevyznáte. Proto jsem vyrobil desku, ke které se mobily připojí, zavře se to do krabičky a o všechno včetně napájení se to stará samo.

    Filtry

    link

    K odesílání dat z mobilu na BTS (uplink) se používají trošku jiné frekvence než k přijímaní dat z BTS do mobilu (downlink). Mobil je navržený k tomu, aby dobře slyšel BTS, a ostatní signál odfiltroval – při normálním provozu se tak potlačí zbytečný šum. Pokud ale z nějakého důvodu potřebujete slyšet i ostatní mobily v okolí (analyzujete provoz, něco ladíte nebo jste si dokonce spustili vlastní BTS), filtr sníží dosah na pár metrů ve městě a na desítky metrů v přírodě (daleko od BTS → okolní mobily musí vysílat silněji). Filtr se dá buď vyměnit za jiný nebo prostě přemostit. Druhá metoda je levnější a rychlejší, i když dosahované výsledky jsou trošku horší. I tak se připravte na pájení titěrných součástek.

    Rozchození toolchainu na Linuxu

    link

    Procesor v mobilu je ARM, takže na x86 budeme muset crosskompilovat. Ale stačí postupovat podle instrukcí a rozchodit to jde snadno.

    Architektura Osmocomu

    link

    Po zkompilování najdete po stromu se zdrojáky různé binárky.

    • osmocon je program, který slouží pro nahrání našeho firmware do mobilu. Po nahrání vytvoří socket; pokud chce vaše aplikace v mobilu komunikovat s počítačem, neměla by komunikovat přímo přes sériák jako přes znakové zařízení, ale přes tento socket.
    • layer1 je obecně firmware běžící v telefonu. Obsahuje kód pro DSP, pro obsluhu tlačítek, sériáku…
    • layer23 je sada aplikací běžící na počítači; přes socket komunikují s layer1 a instruují ho k různým úkonům.

    Defaultně je vypnutá veškerá podpora vysílání, neměli byste se tedy dostat do problémů kvůli tomu, že třeba něco zarušíte.

    Od helloworldu ke sniffování

    link

    Hello World!

    link

    Nejjednodušší aplikace prostě vypíše na displej zprávu a zobrazí informace o baterce. Najdete ji, jako ostatní aplikace, v target/firmware/board/<název vaší desky>/ a nahrajete podle návodu k vašemu konkrétnímu typu telefonu. Třeba u mé Motoroly C118 to je

    master/src/host/osmocon$ ./osmocon -p /dev/ttyUSB0 -m c123xor ../../target/firmware/board/compal_e88/hello_world.compalram.bin

    Parametr -p je jasný, parametr -m určuje typ telefonu (najdete na wiki, případně vyzkoušíte – hlavně jestli očekává paritu (koncovka xor) nebo ne) a pak následuje cesta k souboru, který chcete nahrát a spustit. Po zadání příkazu se zdánlivě nic neděje, program čeká na výzvu k nahrání firmware. Tu vyvoláte krátkým stisknutím zapínacího (červeného) tlačítka na telefonu. Hned potom by se měla na konzoli vysypat spousta informací o průběhu nahrávání a nakonec o úspěchu.

    Received PROMPT1 from phone, responding with CMD
    read_file(../../target/firmware/board/compal_e88/hello_world.compalram.bin): file_size=27192, hdr_len=4, dnload_len=27199
    Received PROMPT2 from phone, starting download
    handle_write(): finished
    Received DOWNLOAD ACK from phone, your code is running now!
    battery_compal_e88_init: starting up
    
    OsmocomBB Hello World (revision osmocon_v0.0.0-1348-g1362a21-modified)
    ======================================================================
    

    Na GSM s OsmocomBB

    Interní loader v mobilu bohužel neumí stáhnout víc než 64 KiB, i když v mobilu je více dostupné paměti. Naštěstí osmocon podporuje chainloading – na začátku nahrajeme krátký prográmek, který zpřístupní celou paměť, a pak mu pošleme kód, který chceme nahrát.

    ./osmocon -p /dev/ttyUSB0 -m c123xor -c ../../target/firmware/board/compal_e88/hello_world.highram.bin ../../target/firmware/board/compal_e88/chainload.compalram.bin

    Kód, který chceme nahrát, se určuje parametrem -c. Firmware pro chainloading má v názvu highram.

    RSSI skener

    link

    Aplikace jménem rssi umožňuje procházet kanály a ukazuje přijímaný výkon. Je potřeba ji chainloadovat, protože má asi 82 kB.

    ./osmocon -p /dev/ttyUSB0 -m c123xor -c ../../target/firmware/board/compal_e88/rssi.highram.bin ../../target/firmware/board/compal_e88/chainload.compalram.bin

    Po nahrání můžete zkusit naladit nějakou blízkou BTS (číslo kanálu najdete na již odkazovaném webu ve sloupečku Bch) a uvidíte znatelně silnější signál. Pomocí šipky nahoru lze zapnout „Geiger mód“, kdy telefon cvaká podle síly signálu :).

    Na GSM s OsmocomBB

    Mobile – on chce někdo z mobilu volat?!

    link

    Aplikace mobile implementuje standardní telefonní chování. Neumí ještě handover, takže při přesunu na větší vzdálenost ji bude třeba restartovat. Nicméně jsem ji nezkoušel, například proto, že její provoz je v ČR nelegální (není to schválené zařízení). Navíc implementace GSM jsou všelijaké a takovéto experimenty mají tendenci buď shazovat BTSky nebo okolní mobily.

    Též by mělo být možné rozjet si s několika mobily vlastní BTSku, nevím ale, jak dalece je tato myšlenka implementována. Představivosti se meze nekladou. Pokud vás chytá paranoia, že po vás jdou, proč se pomocí směrové antény nezaregistrovat na 30 km vzdálenou BTSku a falšováním time-advance přesvěčit operátora, že se fyzicky nacházíte někde úplně jinde? Opět nevím, jak dalece je toto implementováno.

    Tak trochu kontroverzní větev

    link

    Zatím jsme spouštěli aplikace z Git větve master. Velký zájem veřejnosti ale poslední dobou budí větev sylvain/burst_ind. Ta obsahuje určité úpravy kódu DSP telefonu, které zařídí, že DSP začne přijímat i data, která mu „nepatří“, a následně je posílá po sériáku. Dále je vypnuté dešifrování v telefonu a počítání kontrolních součtů, takže z telefonu dostanete i surová zašifrovaná data. Bohužel již delší dobu jsou patche do této větve neveřejné, nicméně i tak je kód plně funkční (padá při slabém signálu).

    Zkompilujeme si jednoduše git checkout sylvain/burst_ind; cd src/; make clean; ./configure; make.

    Pro sniffování je potřeba mít přetaktovaný sériák na rychlost vyšší než 115200 b/s. S 5V FTDI převodníkem k brmduinu sraženým na 3,3 V děličem se mi to rozchodit nepovedlo, se zmiňovaným čtyřportovým FT4232H mi to funguje.

    Skener BTS

    link

    Můžeme začít tím, že se rozhlédneme okolo. Do mobilu nahrajeme upravený firmware, který si s sebou nese balíček, kterým za běhu patchne kód v DSP (ano, je to trošku hardcore).

    ./osmocon -p /dev/ttyUSB0 -m c123xor ../../target/firmware/board/compal_e88/layer1.compalram.bin

    Potom už můžeme s mobilem začít komunikovat. Sken okolních BTS vyvolá aplikace cell_log.

    ./host/layer23/src/misc/cell_log -s /tmp/osmocom_l2 -l -
    ...
    <000e> cell_log.c:340 Sync ARFCN XX (rxlev -70, XXX syncs left)
    <000e> cell_log.c:190 Cell: ARFCN=XX MCC=230 MNC=XX (Czech Republic, Nejmenovaný operátor)
    ...
    <000e> cell_log.c:340 Sync ARFCN XX (rxlev -82, XXX syncs left)
    <000e> cell_log.c:190 Cell: ARFCN=XX MCC=230 MNC=XX (Czech Republic, Další nejmenovaný operátor)
    ...
    

    ccch_scan, GSMTAP a Wireshark

    link

    V posledních verzích Wiresharku je podpora věci zvané GSMTAP – to je protokol pro přenos GSM provozu po UDP/IP. U Wiresharku nás to zajímá proto, že když na UDP port 4729 pošlete správně zabalená GSM data, Wireshark je hezky rozparsuje a můžete je všelijak analyzovat.

    Linux defaultně odpoví na přijetí paketu na neznámý port zamítavou ICMP zprávou a vysílač GSMTAP zpráv to po pár pokusech přestane bavit. Můžeme proto pakety třeba tiše zahazovat, Wireshark je chytí i tak.

    iptables -A INPUT -p UDP --dport 4729 -j DROP

    Aplikace ccch_scan instruuje mobil, aby poslouchal na beacon kanálu BTS, a když se tam objeví jakákoli výzva „pojď si povídat na jiný kanál“, přeladil se na ten nový kanál. Zároveň všechny rámce, které mobil slyší, posílá po sériáku do počítače, a ccch_scan je balí do GSMTAP a posílá po IP.

    osmocom-bb/src$ ./host/layer23/src/misc/ccch_scan -s /tmp/osmocom_l2 -a XX -i 127.0.0.1

    Nečekejte ale, že ve Wiresharku uvidíte kdovíjaké informace. Pokud zrovna nejste na nešifrované síti (což se vám asi hned tak nestane), většina zachycených spojení bude končit příkazem k zapnutí šifrování.

    Na GSM s OsmocomBB

    Ostatní zajímavé projekty

    link

    Osmocom zastřešuje i několik dalších projektů; za zmínku stojí například:

    • Tetra zabývající se „profesionální“ vysílačkovou sítí (v Praze používá například městská policie a Dopravní podnik; viz též záznam přednášky)
    • GMR – satelitní telefony
    • SDR – cílem je vytvořit levné softwarové rádio (zařízení, které vám umožní přijímat a vysílat přesně takový signál, který si na počítači vygenerujete)
    • DECT – nejen domovní telefony
    • SIMTRACE – hrátky se SIM kartami
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.7.2012 01:38 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Skvělej článek. Já jsem si měl ten mobil koupit :-D. Nicméně ta část s analýzou je stejně jen moderní verze nokia net monitoru :-D.
    proč se pomocí směrové antény nezaregistrovat na 30 km vzdálenou BTSku a falšováním time-advance přesvěčit operátora, že se fyzicky nacházíte někde úplně jinde?
    Tak myslím, že u 30km BTS by falšování už být nemuselo ne? (hledat v mezikruží o šířce někde 300m nebo kolik je jeden time-advance by imho skoro nikdo nechtěl, i když v případě sektorové antény a kruhové výseče možná už jo :-D).

    Jinak fakt by slo falšovat time-advance v dálce 30km (to je maximum ne?) a nevím jak bych mohl posílat rámce jako bych byl blíž k BTS. To spíš bych je mohl zpožďovat a maskovat se aby to vypadalo, že jsem 30km daleko (zdá se mi to nebo to ještě v žádný kriminálce nebylo, že zaměřili mobil a tam nikdo :-D).

    Jinak mobily v módu p2p vysílačka by byly hodně hustý, ale z technologického hlediska bych se bál, že Tx a Rx směšovací filtr na anténu bude natvrdo na ty dvě pásma.
    10.7.2012 07:42 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Po dlouhé době opravdu hodně dobrý článek, dík.
    10.7.2012 12:42 Martix. | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Pěkný článek. Koukám, že pokročili s podporou smartphone od Openmoko, budu muset někdy vyzkoušet (až to nebude můj primární telefon :-D).

    Korekce: "Podporovaný je prý i Neo a OpenMoko" Vyber si, buď "Neo FreeRunner" (codename GTA02) nebo "Neo 1973" (GTA01), obojí je od firmy Openmoko.
    10.7.2012 14:34 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Díky za pěkný článek! Připojil bych ještě dva zajímavé odkazy:
    • OpenBSC -- vlastní BTSka
    • Verizon MiFi hacking -- příklad vlámání se do "personal BTS" dodávané operátorem pro emulaci mobilní sítě ve špatně pokrytých lokalitách (dá se najít mnoho článků na podobné téma s jinými zařízeními)
    Steppenwolf avatar 10.7.2012 15:16 Steppenwolf | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Super text, jen houšť!
    Ekosystem nezna pojem rovnovahy, jen dynamicke stability.
    Bystroushaak avatar 10.7.2012 20:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Díky za článek, jen tak dál.

    PS: Započal jsem shánění starší motoroly :)
    Dreit avatar 10.7.2012 20:29 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB

    Zřejmě mám moc starou motorolu :-D

    Nope
    Dreit avatar 10.7.2012 20:40 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB

    Hmm, tak opravdu, jsem pár let pozadu - moje Motorola Amio s 4xAA bateriemi na tohle asi opravdu nemá :-(

    Nope
    the.max avatar 10.7.2012 21:23 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Sakra dobrej clanek!!!!!!! Doufam, ze bude nejake pokracovani;-)
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Jendа avatar 10.7.2012 22:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    WOW, to se tady snad ještě nestalo, aby takhle lidi psali :). Ano, mám rozdělaný článek Útoky na GSM, bohužel ale nemůžu dát přímo zdrojáky, takže jen teorie.
    11.7.2012 09:45 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    No a co ty zdrojáky dát na nějakej neutrální místo, kde si je budeme snadno vygooglit? :-)
    11.7.2012 10:30 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    tor? freenet?
    15.7.2012 01:39 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    +1 za tor :-)
    Jendа avatar 15.7.2012 03:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Ne, nelze. Lituji. Taky bych jel radši na full-disclosure, ale respektuji názor autorů toho SW. V příštím článku je popsané, co je dostupné a co chybí. Pokud tu chybějící část někdo napíše a hodí na net pod GPL, bude to jen dobře, protože ustanou debaty „co s tím“.
    gtz avatar 15.7.2012 16:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    To máš od autorů co toto zkoušeli pomocí upraveného backtracku?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jendа avatar 15.7.2012 18:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    Ne, ti stavěli IMSI catcher. Ten je, snad se neurazí, primitivnější.
    26.7.2012 23:54 JanikT | skóre: 2 | blog: Staerseus | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB

    Nebudu se tvářít, že jsem tomu nějak pořádně rozumněl, taková technika jde vážně mimo mě, ale obdivuji um, jak technický, tak i ten popisující, že i já jsem si rozšířil obzory. Díky za článek, po dlouhé době něco opravdu hodnotného na Ábíčku.

    gtz avatar 11.7.2012 00:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    skvělý článek
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    17.7.2012 16:00 Jose.D | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na GSM s OsmocomBB
    super článek!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.