abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)

    25. 4. 2006 | Vítězslav Šmíd | Návody | 24809×

    Během dnešního dílu dokončíme naši mapu k pokladu. Nástrojem Text přidáme popisky k ostrovům, vyznačíme sever, papír necháme zestárnout a nakonec jej zmačkáme.

    Text

    Nástroj Text (Text) se zkratkou T je "povinnou" součástí snad všech grafických editorů a každý určitě ví, že je určen ke vkládání různých nápisů nebo i delších textů do obrázku.

    Jakmile v GIMPu vložíme nějaký text, je mu vyhrazena vrstva zvláštního typu. Místo klasického náhledu má pouze ikonu "T" a text můžeme kdykoli znovu upravovat poklepáním na ni. Tento zvláštní textový typ ale vrstva ztrácí, jestliže je na ni použit nějaký filtr, je měněna její velikost (nebo i velikost celého obrázku!), je s ní rotováno nebo je pokreslena nějakým nástrojem apod. V tom případě se z ní stává klasická bitmapová vrstva a text v ní už nelze upravovat nástrojem Text. Bezpečné operace jsou jednak úpravy tímto nástrojem, jednak přesun textové vrstvy nástrojem Přesun (Move). Také nevadí změna Režimu (Mode) vrstvy a Krytí (Opacity). U vrstvy je samozřejmě možné měnit její pořadí a viditelnost.

    • Písmo (Font): Výběr fontu ze všech v systému dostupných. Seznam s fonty má několik tlačítek navíc: lze měnit velikost náhledu, přepínat mezi řádkovým a tabulkovým zobrazením nebo otevřít samostatný dialog pro výběr fontu.
    • Velikost (Size): Velikost (nebo správně typograficky stupeň) písma. Jak je v GIMPu obvyklé, jednotku si lze zvolit.
    • Hinting (Hinting): Při malých velikostech písma je upravován obrys písmen, aby se zachovala lepší čitelnost.
    • Vnutit použití autohinteru (Force auto-hinter): Výpočet pro zdokonalené zobrazování fontu. Podrobnosti jsou mi neznámé.
    • Vyhlazování (Antialiasing): Vyhlazování zjemňuje přechod barvy písmen do (průhledného) zbytku textové vrstvy. Je nutné ho vypnout například při ukládání do formátů podporujících pouze binární průhlednost - třeba GIF.
    • Barva (Color): Barva textu vybíraná v klasickém dialogu GIMPu.
    • Zarovnat (Justify): Volba má smysl pouze u víceřádkových textů, určuje zarovnání vzhledem k okrajům textové vrstvy.
    • Odsazení (Indent): Odsazení textu od levého okraje.
    • Rozestup řádků (Line spacing): Velikost prokladu (mezery) mezi řádky.
    • Vytvořit cestu z textu (Create path from text): Velmi zajímavé tlačítko, které text přesně obkreslí cestou. Dostáváme tak novou cestu stejného jména jako je obsah textu, která přesně kopíruje obrys písma. S takovou cestu se dá dělat spousta věcí, například libovolně upravovat písmena nebo ji převést do výběru.

    Jakmile s nástrojem klikneme někam do obrázku, otevře se malé okno pro zadávání textu. Text do něj můžeme psát přímo, nebo použít tlačítko pro načtení ze souboru (Otevřít / Open). Dalším tlačítkem (Vymazat / Clear) lze text vymazat, a konečně dvojice přepínačů Zleva doprava (LTR) a Zprava doleva (RTL) umožňuje zadávat text i "v protisměru".

    Tento dialog se znovu otevírá, když chceme už existující textovou vrstvu upravit a poklepeme na její ikonu.

    Popisky na mapě

    Vrátíme se k naší rozpracované mapě. Na popisky ostrovů se bude hodit nějaký "ruční" (handwritten) font. Textu bychom mohli dát červenou barvu, ať je lépe vidět mezi černými ostrovy a šipkami. Adekvátní velikost (stupeň) písma závisí na konkrétním zvoleném fontu i na velikosti mapy a ostrovů. Většina "rukou psaných" fontů mívá velký proklad mezi řádky, a proto, pokud vkládáte víceřádkový nápis, můžete posunout Rozestup řádků (Line spacing) i do negativních hodnot. S ostatním nastavením nástroje pravděpodobně není třeba manipulovat. Pro maličko lepší čitelnost textu je možné nechat "vyblednout" vrstvy Mapa a Šipky - nastavit jim Krytí (Opacity) na ∼ 70 %.

    GIMP 13 Mapa s popisky

    Jedno z posledních vylepšení mapy bude označení severu. Založíme si na to novou vrstvu Sever a někam do horního rohu mapy inkoustem nakreslíme malou šipku a písmeno S nebo N (nebo úplně jiné), podle jazyku na zbytku mapy. Kromě toho v náhlém rozmaru přidávám dvě díry do papíru, samozřejmě prostřednictvím masky vrstvy Papír:

    GIMP 13 Mapa s vyznačeným severem

    Do cíle už zbývají jen dva kroky: jemné zežloutnutí mapy a její pomačkání. Pro oboje je však nutné vykonat jeden krok do míst, odkud už není návratu: sloučení všech vrstev. Pokud máte v úmyslu obrázek ještě někdy upravovat, uložte si jej v současné podobě pod jiným jménem.

    Všechny vrstvy tvořící mapu lze sloučit postupně po jedné příkazem Sloučit dolů (Merge down), ale to je zbytečné zdržování. GIMP nabízí ještě jinou funkci, a to je Sloučit viditelné vrstvy (Merge visible layers) se zkratkou Ctrl+M. Všechny vrstvy, které mají zapnutou viditelnost, jsou sloučeny do jedné přesně tak, jak vypadají. To znamená, že jsou zohledněny masky, krytí i režimy vrstev. Jako hrubá náhrada této funkce by se vlastně dal použít i obyčejný screenshot.

    Před sloučením se otevře malý dialog nabízející tři možnosti pro velikost výsledné vrstvy:

    • Zvětšit dle potřeby (Expanded as necessary): Výsledná vrstva má takovou velikost, aby se do ní vešel obsah všech dílčích.
    • Oříznout dle obrázku (Clipped to image): Výsledná vrstva je oříznuta na velikost obrázku, přečnívající části jsou ztraceny.
    • Oříznout dle spodní vrstvy (Clipped to bottom layer): Podobně jako předchozí, ale konečný rozměr je dán spodní vrstvou, tedy tou poslední, která bude přidána do výsledku.

    Nejdříve musíme zneviditelnit vrstvu Pozadí, aby se nepřipletla do výsledku. Jakmile všechny vrstvy sloučíme, znovu její viditelnost zapneme. Výsledná vrstva je pojmenovaná podle té poslední, tedy Papír.

    Zežloutnutí a celkového ztmavení mapy dosáhneme překvapivě snadno: nad vrstvu Papír vložíme novou černou vrstvu s režimem Překrytí (Overlay). Tento režim je podle nápovědy kombinací Násobení (Multiply) a Obrazu Screen, takže výpočet zahrnuje znásobení, inverzi, znásobení a ješte jednu inverzi barev. Těžko si to lze jen tak představit, takže s režimy je nejlepší experimentovat. V tomto konkrétním případě bude papír vypadat tmavší, žlutější a hrubší. Překrývající černou vrstvu ihned sloučíme s Papírem [Vrstva -> Sloučit dolů (Layer -> Merge down)]. Efekt ztmavení jsme tak "zachovali navěky" - barvy vrstvy Papír byly opravdu fyzicky ztmaveny. Dřevěná vrstva Pozadí je nedotčena.

    Trochu žluti ještě mapě dodáme v dialogu Vrstva -> Barvy -> Vyvážení barev (Layer -> Colors -> Color balance) posunutím třetího posuvníku směrem ke žluté (yellow).

    GIMP 13 Zažloutlá mapa

    Pomačkání

    Přichází závěrečný dotek: pomačkání mapy, které pro nás vykoná filtr Bump map. Vložíme novou vrstvu Elevační mapa a vyplníme ji vzorkem (pattern) jménem Crinkled paper, který pro nás představuje ideální vzor pro zmačkání. Tuto vrstvu ihned zneviditelníme, ať nám nepřekáží.

    Vybereme hlavní vrstvu Papír a spustíme filtr Bump map [Filtry -> Mapa -> Mapa vyvýšení (Filters -> Map -> Bump map)]. V políčku Mapa vyvýšení (Bump map) vybereme vrstvu Elevační mapa. S ostatním nastavením není třeba hýbat, pouze Hloubka (Depth) je pro nás zajímavá. Měla by se pohybovat mezi 5.0, kdy je papír jen lehoučce zvrásněný, až po 15.0, kdy už je pořádně pomačkaný a text místy nemusí být čitelný.

    GIMP 13 Hotová pomačkaná mapa

    Tím jsme úspěšně zakončili práci na mapě k pokladu. Pro dokonalé zabezpečení doporučuji si mapu perfektně zapamatovat a pak napsat do terminálu:

    $ shred -u <jmeno-souboru-s-mapou>.xcf

    Budete mít jistotu, že nikdo jiný nezná cestu...:-).

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
    Událo se v týdnu 12/2024
    Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
      všechny statistiky »

    Seriál GIMP v příkladech (dílů: 19)

    GIMP v příkladech - 1 (hvězdná obloha) (první díl)
    <—« GIMP v příkladech - 12 (mapa k pokladu)
    »—> GIMP v příkladech - 14 (psí známky)
    GIMP v příkladech - 19 (kiwi 3) (poslední díl)

    Související články

    GIMP v příkladech - 1 (hvězdná obloha)
    GIMP v příkladech - 2 (hvězdná obloha 2)
    GIMP v příkladech - 3 (kámen)
    GIMP v příkladech - 4 (meteor)
    GIMP v příkladech - 5 (blesk)
    GIMP v příkladech - 6 (kometa, mraky)
    GIMP v příkladech - 7 (mlha na fotografii, planeta)
    GIMP v příkladech - 8 (planeta)
    GIMP v příkladech - 9 (hvězda, semafor)
    GIMP v příkladech - 10 (semafor)
    GIMP v příkladech - 11 (semafor pro chodce, spirála, pružina)
    GIMP v příkladech - 12 (mapa k pokladu)
    Recenze: GIMP - Grafický editor pro Linux a Windows
    Snímání obrazovky aneb vyfoťte si okno
    GNU Lilypond - The music Typesetter - I
    Scribo, scribere, Scribus
    Geomview - váš interaktivní 3D prohlížeč
    Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Myslíme trojrozmerne

    Další články z této rubriky

    VDR a DVB-T2, část 2.
    VDR a DVB-T2, část 1.
    Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
    MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Syncthing
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 25.4.2006 07:46 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Fíha, ta mapa vypadá celkem dobře, akorát mi nesedí ten rozostřený okraj :-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.4.2006 10:06 Milan Vančura | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Ahoj,

    tak musim rict, ze serial je sice ctivy, ale vysledky (tim myslim obrazky) mne o GIMPu nepresvedcily. Mapa je totalne umela, vubec nevyvolava dojem realneho objektu. Myslim tim neostre okraje papiru, totalne umele pozadi, obrazek lode (pirati pouzivaji hlavickovy papir? :-) ), totalne nerealisticke pomackani papiru, co vypada spis jako textura kamene...

    A to ta mapa dopadla v porovnani s jinymi pokusy jeste dobre. Napr. v porovnani s tim semaforem.

    A protoze ja mam cele ty roky s GIMPem stejny problem, tak se ptam: nebyl by nejaky kurs, serial, odkaz na knihu atd. JAK DELAT NENASILNE REALISTICKE UPRAVY V GIMPU? Nemusi to zacinat hned vyrobou "ala fotky" ze zelene louky, stacily by pro zacatek upravy fotek (retuse, prace s barvami...) takove, ze nejsou pak pro pozorovatele videt, nevsimne si jich, vidi jen vysledne dilko...
    25.4.2006 10:25 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Řekl bych, že cílem seriálu je představit nástroje a možnosti. Co který filtr dělá, jak ho aplikovat, co můžeš očekávat za výsledek. A to tyto články beze zbytku splňují. Realističnost a konečný vzhled jsou věci, které každý posuzuje jinak.

    Autor článků volí pro jednotlivé "úkoly" postupy, se kterými chce čtenáře seznámit. Že se výsledek liší od tvého očekávání, je z tohoto hlediska v podstatě bezpředmětné, protože po přečtení budeš každopádně vědět, jak dosáhnout různých efektů, po kterém nástroji sáhnout, chceš-li něco udělat atp.
    obrazek lode (pirati pouzivaji hlavickovy papir? :-) )
    Přesně o tom mluvím. Každému je snad jasné, že jde pouze o způsob, jak upozornit na zajímavé možnosti a funkce editoru.
    25.4.2006 11:32 Milan Vančura | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Promin Roberte, to jsme si nerozumneli: ja nekritizuji clanek/serial - a tudiz ho nemusis obhajovat :-)

    Ja uz mnoho let patram, jak v GIMPu delat takove upravy, aby byl vysledek nenasilny a realisticky. A priznavam, ze jsem permanentni zacatecnik. A tak jsem hledal, jestli by pro me tento serial nebyl to, od ceho se odpichnu.

    Ale byl spis o predstaveni zakladnich vlastnosti tech filtru. Vysledky jsou hrozne umele. Vem si treba ten semafor - jestli pamatujes taky eru osmibitu - nepripomina Ti to tehdejsi vytvory? Mne silne, proste to krici do sveta: "ja jsem circle vyplneny popredim a ty tri carky jsou domalovany pastelkou z menu". To je jako by Tvuj dojem z obrazu na platne byl v prve rade "to je anilinka cislo 47, tady krizne tazena stecem 13" a teprve po nemalem usili z hlavy tohle vypudit bys mohl premyslet o tom, co na tom obraze vlastne je (o nejakych pocitech a nalade nemluve).

    A proto (at je serial dobry nebo spatny - ja myslim, ze je pro ledacos dobry) pro me to znamena, ze jsem opet nenasel. A (logicky) kdyz jsem nenasel, se ptam: "nevite prosim nekdo, kde bych nasel?"

    Milan
    25.4.2006 21:44 Václav Hlobil | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    To je jednoduche. Pokud chcete vytvorit realneji vypadajici vysledek, musite mit talent, cit a spoustu trpelivosti a casu. Pak muzete vysledek nakreslit a pouzivat pri tom i nastroje predstavene v serialech podobnych tomuto.

    Obavam se, ze vetsina autoru podobnych tutorialu ma mozna nejakou snahu predstavit nastroje, ale to je vse. Nemaji ani talent, ani trpelivost.

    Pokud hledate v Gimpu nejake tlacitko "udelej mi realnou mapu", nic takoveho neexistuje. Budete si muset sednou nejdrive nad papir, nacrtnout skicu, pohrat si s tim a dalsi krok mozna bude Gimp. Muzete s takovou mapou hrat cely den.

    Troufnu si tvrdit, ze podobne tutorialy jsou jen zaplacnutim mista, aby se na serveru jako neco delo. Zakladni tutorialy uz existuji spoustu let. Vse ostatni je jen zbytecne kopirovani kopirovaneho, na sto zpusobu. Zbytecne.

    Gimp muze byt jednim z nastroju, jak projevit svuj talent, ale nedokaze vam talent dat.
    26.4.2006 08:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Obavam se, ze vetsina autoru podobnych tutorialu ma mozna nejakou snahu predstavit nastroje, ale to je vse. Nemaji ani talent, ani trpelivost.
    Jak snadné je plivnout jedovatou slinu...
    Troufnu si tvrdit, ze podobne tutorialy jsou jen zaplacnutim mista, aby se na serveru jako neco delo.
    Ale ovšem. Takové jsou z principu všechny články. Nebo bys chtěl, aby seriály vyřešily chudobu rozvojových zemí a globální oteplování?
    Zakladni tutorialy uz existuji spoustu let. Vse ostatni je jen zbytecne kopirovani kopirovaneho, na sto zpusobu. Zbytecne.
    Tak teď nevím, jestli bych neměl vyházet všechny kuchařské knihy a nechat si jen Dobromilu...

    Já naopak - a podle ohlasů pod jednotlivými díly i čtenáři - považuji podobné návody za dobrý způsob, jak zajímavým způsobem přiblížit možnosti, které program nabízí. Ale pokud můžeš doložit, že jde o kopii, budeme to řešit. Nemyslím však, že by to tak bylo. Spíš máš potřebu to úsilí trochu shodit. Proč, to nevím.

    Vím však, že talent máš. Pojď se tedy podílet na tutoriálu, který budeš ty považovat za hodnotný.
    26.4.2006 22:28 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Ano, tyhle řeči fakt žeru. Ať už jde o článek na jakékoliv téma, vždycky se najdou experti, kteří umí všechno líp a taky to vždycky řeknou. Na tom by ostatně nebylo nic závadného, ba naopak. Jenže ono to obvykle u toho mluvení i skončí.

    Díky všem, kdo píšou články. Ať už to jsou profíci nebo "jen" začátečníci, kteří rádi s nečím seznámí i jiné začátečníky.
    25.4.2006 10:49 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    celý hodně rozsáhlý seriál je na linuxsoftu
    27.4.2006 16:00 Stepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Ahoj, mne jako uvod do GIMPu velmi dobre poslouzila kniha Grokking the GIMP. Je volne dostupna na

    http://gimp-savvy.com/BOOK/

    Obrazky co tam jsou sice taky nejsou nijak oslnive, ovsem je tam vse pekne vysvetleno od zakladu, vcetne drobneho uvodu do barevnych prostoru. Pokud se o GIMP opravdu zajimate, muzu vrele doporucit. Je to navic dost ctive.
    25.4.2006 10:14 Murděj Ukrutný | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Jestě by to chtělo stín pod mapou takto to vypada jako by byla mapa "přilepená" na podkladu
    22.12.2006 21:40 hafik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Ja chcem len dodat je dobry cesky manual je na http://docs.gimp.org/cs
    30.1.2011 01:08 MalejDoom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Kde je Terminal? :D dík za odpoved xD

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.