abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)

    6. 6. 2006 | Richard Szlachta | Návody | 33055×

    Beziérovy křivky, manipulace s objekty, hvězdy, barva na okraji a ve výplni - vše na vás čeká v druhém díle seriálu o open source vektorovém grafickém editoru.

    Ale než se do toho pustíme...

    Připomeňme si podstatu ovládání Inkscape. Levou ruku umístíme na klávesnici (poblíž levého shiftu) a pravou dáme na myš - pak bude kreslení efektivní a rychlé. Kombinace klávesových zkratek a myši je obvykle nejrychlejší - viz Blender. A nestyďte se zkoušet, co všechno aplikace zvládne, a co se stane když... Screenshot níže ukazuje, čeho bychom si na grafickém rozhraní měli povšimnout.

    Inkscape - pracvni prostredi

    Krok stranou: Inkscape a KDE

    Jak jsem již minule zmínil, Inkscape je napsáno pomocí GTK+. To může působit vizuální nekonzistenci na desktopu s KDE. Řešením je malinkatá knihovnička gtk-qt-engine. Pokud máte na vašem unix-like systému k dispozici balíčkovač, zkuste se poohlédnout po balíčku gtk2-engines-gtk-qt nebo gtk-qt-engine. V případě že neuspějete, je zde možnost stažení originálních zdrojových kódů, například z repozitáře Debianu.

    Po použití je možno provést konfiguraci v Ovládacím centru KDE. Všechny GTK aplikace pak vypadají jako ty Qt, i když to občas působí drobné problémy.

    Pan Beziér

    První nástroj, na který se podíváme, je kreslení Beziérovy křivky. Je to vlastně základ veškeré vektorové grafiky - pokud byste totiž exportovali do čistého SVG (W3C normovaného), všechno by se na ony křivky převedlo. Takže zmáčkneme Shift + F6 a můžeme začít.

    Kliknutím nebo kliknutím a tažením začnete kreslit křivku; s klávesou Shift připojíte křivku, radí dolní stavový panel. Pokud si nejste něčím jisti, sledujte tento panel. Když cokoliv nefunguje podle očekávání, podívejte se - vypisují se sem i chybové hlášky (způsobené chybným používáním).

    Poblíž Beziérových křivek je kresba od ruky, klávesa F6. Pokud máte jenom myš, příliš tuto funkci asi nevyužijete, i když umožňuje dvěma kliknutími vytvořit přímku. Pro majitele tabletů a jiných minoritních polohovacích zařízení je to však hotová pohádka.

    Tady ubrat, tady přidat

    Je jasné, že nikdy nenakreslíme křivku napoprvé přesně podle naší představy. Pomocí F2 nebo druhého tlačítka na panelu nástrojů přepneme do režimu úprav bodů. Podívejte se na panel, co všechno nyní nabízí - myslím, že tooltip každého tlačítka je dostatečně popisný. Jenom poznamenám, že tomto režimu můžeme upravovat všechny kontrolní body, které daný objekt má - tedy i například barevné přechody nebo poloměry cípů hvězd (všechno má svůj čas).

    Sezame, pohni se!

    Máme krásnou křivku, ale je moc velká nebo špatně otočená. Co s tím? F1, výběr a transformace objektů. V základním režimu se s objektem hýbe a mění se velikost, kliknutím na už označený objekt se režim přepne na otáčení a zkosení. Pokud máte spíše uměleckého ducha, vystačíte si povětšinou pouze s myší. Ale jste-li matematici, oceníte možnost přesného zadání do polí na panelu a také pohyb pomocí klávesnice. Šipky hýbou s objektem a pokud přimáčknete Shift, budou jednotlivé skoky delší. Tip: všechny transformace se dají provádět pomocí plovoucího okna, zobrazí se po stisku Ctrl + Shift + M.

    Objekty lze přetočit horizontálně a vertikálně nejenom klávesami H a V, ale také použitím táhla pro změnu velikosti, které se dá přetáhnout "na druhou stranu" - viz ilustrace.

    ilustrace SE...

    Hvězdy

    Jeden z nejsilnějších nástrojů pro Inkscape. U hvězdy máme možnost zvolit, nejen kolik bude mít cípů (neboli rohů), ale také jak moc bude zaoblená. Tady bych se pozastavil. Zaoblení může nabývat nízkých hodnot pro hvězdu bez špičatých rohů (okolo 0.09), ale může mít i hodnoty převyšující 10. V tu chvíli již není vidět původní hvězda, ale zajímavý propletenec. Poloměr paprsku sice také hraje svoji roli, ale umístění táhel (malé čtverečky se kterými se dá pohybovat) je to hlavní. Věnujte pozornost sérii názorných ilustrací (červené body znázorňují táhla).

    ilustrace HVEZDY 1

    "Je to až nechutně pravidelné."Pokud máte tento názor, rozhodně zkuste přidat trochu náhodnosti, ale velice lehce, běžně užitelné hodnoty jsou okolo 0.06. Všechny hvězdy na obrázku mají nastavenou náhodnost na 0.05 - jak je vidět, náhodnost se projevuje opticky více u složitějších objektů.

    ilustrace HVEZDY 2

    Pokud chcete upravit vlastnosti hvězdy či polygonu, zvolte nástroj pro hvězdy a polygony (klávesa *) a klikněte na objekt, který chcete upravit. Poslední "hvězdný" obrázek ukazuje užití v praxi.

    Náhled ilustrace HVEZDY 3

    Výplně a okraje

    Nejdůležitější částí kresby není tvar objektů, ale jejich barva. A ne barva jednolitá, ale především barevný přechod, neboli gradient. Ten je klíčem k esteticky vyhlížejícímu obrázku. Podívejte se na následující praktické srovnání.

    ilustrace BARVA

    Pomocí Ctrl + Shift + F zobrazíme okno "Výplň a obrys". Obecně vzato, všechny barvy v Inkscape mají alfa kanál, neboli průhlednost. Je jenom na vás, jestli zvolíte RGB, HSL, CMYK nebo barevný kruh pro vybrání barvy. Můžete všechny způsoby kombinovat, protože informace se ukládá v jednotném formátu. Osobně doporučuji vybírat pomocí barevného kruhu. Také můžeme vybírat barvu z již předdefinovaných palet, které se zobrazují Ctrl + Shift + W.

    Je samozřejmě možné vytvořit si paletu vlastní. Jejich adresář je /usr/share/inkscape/palettes a formátem to jsou .gpl - palety Gimpu. Je to jenom prostý text, takže je možné poskládat si paletu vlastní (pokud nechceme používat Gimp). Obecná syntaxe je:

    GIMP Palette
    Name: JMÉNO PALETY
    #
    RRR GGG BBB     JMÉNO BARVY
    

    Například tedy:

    GIMP Palette
    Name: Moje paleta
    #
    255   0  69     Má první barvička
      0   0 255     Má druhá barvička
    

    kde R, G a B zastupují příslušné složky RGB stupnice v desítkovém zápisu (0 - 255).

    To by mohlo pro dnešek stačit, co říkáte? Na viděnou za týden!

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jaderné noviny – přehled za březen 2024
    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
    Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Přišli s novým nápadem, jak poznat, zda text napsala umělá inteligence
      všechny statistiky »

    Seriál Inkscape (dílů: 6)

    Inkscape - 1 (seznámení) (první díl)
    <—« Inkscape - 1 (seznámení)
    »—> Inkscape 3 - (čtverec, kruh a spirála)
    Inkscape - 6 (vizitka) (poslední díl)

    Související články

    Přechod z CorelDraw! na Inkscape
    Scribo, scribere, Scribus
    Scribo, scribere, Scribus - II
    Scribo, scribere, Scribus - III
    GIMP v příkladech - 1 (hvězdná obloha)
    GIMP v příkladech - 2 (hvězdná obloha 2)
    GIMP v příkladech - 3 (kámen)
    GIMP v příkladech - 4 (meteor)
    GIMP v příkladech 5 - (blesk)
    GIMP v příkladech - 6 (kometa, mraky)
    GIMP v příkladech - 7 (mlha na fotografii, planeta)
    GIMP v příkladech - 8 (planeta)
    GIMP v příkladech - 9 (hvězda, semafor)
    GIMP v příkladech - 10 (Semafor)
    GIMP v příkladech - 11 (semafor pro chodce, spirála, pružina)
    GIMP v příkladech - 12 (mapa k pokladu)
    GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    Recenze: GIMP - Grafický editor pro Linux a Windows
    Snímání obrazovky aneb vyfoťte si okno
    GNU Lilypond - The music Typesetter - I
    Geomview - váš interaktivní 3D prohlížeč
    Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Myslíme trojrozmerne

    Odkazy a zdroje

    Inkscape.org

    Další články z této rubriky

    VDR a DVB-T2, část 2.
    VDR a DVB-T2, část 1.
    Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
    MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Syncthing
           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.6.2006 08:16 phax7 | skóre: 34 | blog: PhaX_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Jsem rád, že se v Inkscapu rýsuje další velmi pěkný program na práci s grafikou (po Gimpu...) a ač nemám vůbec kreslící talent, stáhnu a vyskouším.

    Dík za seriál

    Plakátek fajn, jen bych oddělil číslice po třech:)
    6.6.2006 12:45 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    A krom tech cislic bych zrusil mezeru za hodinou (19.00) a z toho spojovniku za ZS bych udelal pomlcku :-). Jinak supr clanek!
    θηριον ειμι
    6.6.2006 17:41 Ricardo | skóre: 27 | blog: Ricardo | Horní Suchá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Plakát byl dělaný podle požadavků mojí mamky, učitelky na tamní ZŠ (a potažmo tamního ředitele), takže jsem do textu nekecal.
    My mind may be raving, my words may be void, but I am not afraid of being moderated below threshold!
    7.6.2006 08:54 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    To jsou výmluvy a dost chabé. Za typografii zodpovídáš ty a to nejsou úpravy textu, ale typografické chyby.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    7.6.2006 10:21 Pitris3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Co mate konkterne proti teto typograficke kvalite? Ja bych mozna vytkl jen tel. cislo (mezery mezi skupinami cisel), tecku za tel. cislem a udani casu. Bud 19. hodina nebo 19:00. Jen me to zajima. Dekuji
    7.6.2006 12:08 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Osobně jsem si zvykl, že typografické konvence se porušují, takže mi to na příkladu pro článek o Inscape nikterak nevadí. Ale proč si nerýpnout a neudělat (dobře míněnou) osvětu, že :-)?

    Nalezené typografické nedostatky jsou uvedeny výše a domnívám se, že jsou všechny (neoddělené číslice telefonního čísla, spojovník místo pomlčky a mezera za tečkou oddělující hodiny od minut). Tečka za telefonem je IMHO korektní, protože celý text je koncipován jako jedna věta, uvozená velkým písmenem a tedy i zakončená tečkou. Ohledně udání času: "19. hodina" by poněkud nesedělo do textu, takže tam patří buď "v 19 hodin" nebo "v 19.00 hodin". Dvojtečka jako oddělovač hodin a minut je informaticko-počítačový zmetek, který v klasické typografii nemá co dělat a zavlekli (jsme :-)) ho tam programátoři. Hodiny a minuty se v evropské typografii tradičně oddělují tečkou (bez mezery).

    Mimochodem ten spojovník místo pomlčky je taky typickou ukázkou typografické neznalosti mezi programátory a inženýry. Na klávesnici je totiž pouze mínus (numerická část), které je ale softwarově přiřazeno znaku pro spojovník, a pomlčka (alfanum. část), která je taky běžnými mapami (zcela nelogicky) svázána se spojovníkem. A běžní uživatelé pak sází spojovníky i místo pomlček a mínusů. Je to asi stále přežitek z doby, kdy počítače uměly jen 127 znaků ASCII a rezervovat 3 znaky na "pomlčky", které by byly u neproporcionálního písma všechny stejně dlouhé, se zdálo být nelogické.

    Jinak opakuji velkou pochvalu autorovi, za pěkný článek!
    θηριον ειμι
    MaT avatar 7.6.2006 20:54 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Já bych snad ještě doplnil, že některé z těchto věcí nejsou jenom typografickými zásadami, ale dokonce se o nich hovoří i v pravidlech českého pravopisu (minimálně třeba spojovníky vs. pomlčky, oddělovač minut a hodin...).
    Open source software for open minded people. :-)
    7.6.2006 15:18 Ricardo | skóre: 27 | blog: Ricardo | Horní Suchá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Ano, souhlasím, že je to chabá výmluva - stejně jako uznávám, že text není typograficky dokonalý. Znáš nějaký ucelený přehled pravidel typografie? (vymlouvání není moje "parketa", politik ze mně asi nebude :-D )
    My mind may be raving, my words may be void, but I am not afraid of being moderated below threshold!
    7.6.2006 16:39 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Teď si zrovna nemůžu na nějaký ucelený přehled vzpomenout, ale co se týče matematiky tak Yetiho typografický bestiář, který ve svém závěru obsahuje i informace o sázení jednotek a času. No a základní přehled lze nelézt v prakticky každé příručce (La)TeXu. Třeba Stručný úvod do typografického systému LaTeX a další příručky co jdou najít na stránkách CsTUGu. Spoustu informací lze najít na stránkách TYPO.CZ, speciálně třeba Základní pravidla hladké sazby, která jsou na můj vkus moc stručná třeba zrovna v oblasti spojovník x pomlčka x minus.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    7.6.2006 17:47 Ricardo | skóre: 27 | blog: Ricardo | Horní Suchá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    díky moc!
    My mind may be raving, my words may be void, but I am not afraid of being moderated below threshold!
    8.6.2006 10:47 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Jeste doporucim Beranuv Typograficky manual. Ackoliv byva popisovan jako "ucebnice zakladu typografie a sazby", myslim si, ze (vzhledem k rozsahu) je to uceleny manual. Bohuzel neni k mani v pdf, ale ve srovnani s jinymi IT publikacemi, je studentska cena 351 Kc opravdu lidova.
    θηριον ειμι
    7.6.2006 12:13 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Nesmíš se nechat ukecat lidmi, kteří neznají typografii :-). Také předpokládám, že pan ředitel je ještě zvyklý na psací stroj, který má poněkud odlišné zvyklosti. Já svou maminku taky nutil necentrovat mezerníkem, v dlouhém textu zapínat dělení slov, správně sázet mezery a uvozovky a výsledkem je, že teď nepíše takové zmetky, jako její kolegyně, kterou občas opraví, takže dál šíří osvětu ;-).
    θηριον ειμι
    6.6.2006 09:14 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Opět dobrý článek. Víceméně nic proti, ono se totiž opravdu těžko popisuje co se může dělat s tím a tím, když existuje milión různých způsobů, jak udělat to co chceme. Líbil se mi tom prvním screenshotu popisek: "Plátno, oblast na kterou se obvykle kreslí". Z toho popisku je cítit autorova zkušenost kreslit mimo plátno :-) což je ostatně zvykem všech dobrých grafiků..
    xsubway avatar 6.6.2006 15:07 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše diky
    Seriál je stručný a věcný - dík.

    Do této doby jsem používal balík pro Debian Sarge, ale nevydržel jsem to a teď už jsem na verzi 0.43 ;)
    6.6.2006 21:17 Ricardo | skóre: 27 | blog: Ricardo | Horní Suchá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Autor článku, tedy já, říká:

    Chtěl bych požádat čtenáře, aby neváhali vyjádřit se k článku. Jsem začínající autor, takže vítam jakoukoli konstruktivní kritiku.

    Pokud máte jakékoli rady, připomínky, náměty, řekněte, jsem obyvkle velmi otevřený.

    My mind may be raving, my words may be void, but I am not afraid of being moderated below threshold!
    12.6.2006 15:14 sapix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Zdravim, clanok super, hlavne uzitocny (teda aspon pre mna urcite, ako skoro byvaleho corelovskeho uzivatela, kedze niektore veci su trochu ine). Avsak nababrala ma jedna vec: pri exporte do .eps mi sice exportuje grafiku (plus je tam nejaky jpg), ale pri otvoreni .epska vidim bielu stranu, ked otvorim v gimpe, je vsetko v poriadku. takto exportovany subor ma okolo 1.3 mega, avsak predtym (ked mi ten export fungoval dobre) mal asi 4.9 mega. Neviem asi som daco prestavil, ale netusim co, mozno nieco s bounding box, neviem isto, vsak neviem vratit spet. Netusite nahodou, kde moze byt problem? Vdaka vopred. Sapi
    7.6.2006 16:53 pok | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Máte nějaký tip pro posouvání objektů vyplněných gradientem? Když s nějakým takovým objektem hýbu, gradient se neposouvá (tak to asi má být), ale jak zařídit, když chci aby se pohnul?
    7.6.2006 20:47 cornelius | skóre: 11 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    U nástroje "Výběr" na panelu nastavení nástroje (třetí odshora pokud počítám i menu) jsou na jeho konci 4 ikony zamykající/odmykající transformaci tloušťky čáry, gradientů, vrzorků a zaoblení okrajů při transformaci objektu. Ve vašem případě je ten vztahující se ke gradientům vypnutý. Jeho zapnutím tento problém vyřešíte.
    "I'm trying doprdele!"
    9.6.2006 23:42 bbob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Nejsem žádný velký grafik, ale tento článek je super. Konečně jsem našel smysluplný návod jak na Inkscape. Doufám, že budete pokračovat.
    10.6.2006 07:32 Ricardo | skóre: 27 | blog: Ricardo | Horní Suchá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Ano, budu pokračovat :-)
    My mind may be raving, my words may be void, but I am not afraid of being moderated below threshold!
    16.6.2006 14:55 napetsy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape - 2 (křivka, objekt, výplň)
    Zdravim,

    mohl by nekdo napsat svuj postup vytvoreni "Vzorku", kterym lze potom vyplnit objekt? Tedy jak vysrafovat nejakou ohranicenou plochu.

    Diky

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.