abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!

    26. 10. 2011 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 9179×

    1961 – $11/barel; 1971 – $13/barel; 1981 – $83/barel; 1991 – $39/barel; 2001 – $42/barel; 2011 – $86/barel; ... 2111 – $2134/barel. Že nebude v budoucnu vůbec možné vyjet si autem třeba jen do sousední vesnice? Nebojte se, tahle myšlenka lidstvo trápit nebude. Třeba už jen proto, že veškeré pozemní komunikace budou v té době pod vodou...

    ... stejně jako zbytek světa, jak jej známe dnes. Alespoň tak to vidí herní tým z Unigine, který tuto hru zasazenou do prostředí post-apokalyptické budoucnosti naší matky Země připravuje. A co tedy zbude? Ruiny lidských sídel, jež budou z hlubin vyprávět příběhy o své někdejší slávě, holá skaliska, na kterých budou rozesety přístavy, sem tam nehostinná ledová kra a mezi tím vším vojenské jednotky snažící se bránit své vojenské základny či zabrat jeden z mála ropných vrtů a vyždímat tak z nitra země poslední kapky životodárné suroviny – ropy.

    Obsah

    Úvod

    link

    Hra Oil Rush je real-time strategií, která se nejvniternější filozofií nikterak neliší od jiných titulů svého žánru. Jedná se o princip „vybuduj impérium a znič nepřítele“. Obal okolo této myšlenky stojí ovšem na zcela originálním provedení. Už jen samotný fakt, že herní svět se neskládá výhradně z pevniny a případně menšího množství vodních ploch, ale téměř zcela a pouze z hladiny oceánu, dává hře punc výjimečnosti. Ten je ještě více zvýrazněn faktem, že i samotné budování neprobíhá ve stylu her Warcraft či Age of Empires, ale točí se okolo možností plného využití již dané infrastruktury.

    OilRush

    Herní princip

    link

    V hlavním menu, které se objeví na vaší obrazovce po spuštění hry, máte na výběr mezi třemi základními herními módy – Campaign, Single player a Multiplayer. Kliknutím na položku Campaign se rozbalí okno s podmenu, které nám v základu nabídne dva tutoriály a tři mapy. Tutoriály je skutečně vhodné si na začátku alespoň v rychlosti vyzkoušet, neboť znalosti v něm obsažené vám značně pomohou v dalším hraní, neboť jak již bylo řečeno, herní filozofie je značně odlišná od ostatních strategických her. To samé platí i o herním manuálu, který naleznete ve složce hry a po jehož přečtení se zvýší vaše schopnosti a zábavnost celé hry v řádech stovek procent. Druhá položka, Quick game, nabízí možnost hrát klasické mapy „na jedno použití“ – tedy bez nějakého dalšího propojení či příběhu. Krom situace 1 vs 1, tedy jeden hráč proti druhému (či přesněji jeden hráč proti jedné umělé inteligenci) je možno hrát i ve větším počtu a již před startem hry si zvolit týmy.

    OilRush

    Krom týmů je před spuštěním hry, a to ať už ve volných mapách nebo i v kampani, možno nastavit si úroveň obtížnosti. Tady volby nenabízí nic neočekávaného – Easy, Normal, Hard. Je však pravda, že i úroveň Easy nabízí skutečného protivníka, který vyvíjí aktivitu a je schopen vás při neznalosti hry porazit. Co se týče hry po síti, okno tuto volbu prezentující lze označit za více než chudé. Chybí téměř vše, jediná volba kterou lze použít je vložení IP adresy a ručního připojení. Tento nedostatek je však v hledáčku autorského týmu z Unigine a na jeho odstranění se pracuje. Je to jedna z úliteb toho, že se stále nejedná o finální verzi a nějakého standardního menu s herními místnostmi bychom se do vydání finální verze měli snad dočkat.

    Hned po spuštění se před vámi na obrazovce objeví obraz vaší domovské plošiny. Ta je základem všeho, na ní se vyrábějí první jednotky, odtud se vedou první útoky a často na ni se vedou i ty poslední. Krom ní a celé hlavní obrazovky se bude v levém horním rohu zobrazovat trojice položek: první z nich jsou zkušenosti. Kliknutím na ně se zobrazí nabídka s technologiemi, které za získané zkušenosti můžete získat. Jedná se o klasický strom, kdy teprve až po získání jedné můžete začít usilovat o další. Tyto technologie, které vám dávají při hraní obrovskou konkurenční výhodu nad protivníkem a v konečném důsledku často stojí za vaším vítězstvím, se aktivují kliknutím na ně a jejich opětovnou reaktivací po určité době.

    OilRush OilRush

    Na konci jedné větve stromu stojí zvýšení počtu možných produkovaných jednotek, na konci druhé zvýšení rychlosti těžby ropy a na konci třetí stojí možnost seslat raketu s atomovou hlavicí na nepřítelovo sídlo. Zkušenosti se v této válečné strategii nezískávají nijak jinak než bojem. Druhou položkou levého horního rohu je počet vlastněných jednotek spolu s údajem o populačním limitu. Trojici završuje počitadlo nastřádané ropy. Pravý horní roh obsahuje pouze jednu položku se zcela výmluvným názvem Menu a pravý dolní roh je vyplněn minimapou, kolem které jsou umístěny volby ohledně informací ke hře a tlačítky určenými k určení množstvím jednotek poslaných k útoku.

    OilRush

    Dvojklik na základnu nám otevře možnosti výstavby její obrany. K dispozici je celkem pět volných pozic v jejím okolí s možností umístit jednu ze tří obraných věží – kulometnou, raketometnou nebo dělovou. Jejich kvality se liší v závislosti na složení protivníkových sil, obecně se ale vyplatí mít obranu složenou z více než jednoho druhu věží. Dáme-li rozestavět obranou věž, nemusíme otálet a můžeme se rovnou pustit do útoku. Ten se však neděje klasickým poklepáním na jednotku a její vyslání na místo určení, ale opět skrze budovu. Klikneme tedy na budovu, z menu nad mapou vybereme kolik procent jednotek chceme využít (25%, 50% či 100%) a klikneme levým tlačítkem myši na stavbu, kterou mají vybrané jednotky obsadit.

    Toto ovládání může někomu přijít možná zvláštní, ovšem jedinci odkojení hrami typu Settlers II se okamžitě budou cítit jako doma a fakt, že jednotky nelze ovládat přímo, je nikterak nevyvede z rovnováhy. Jednotky, které se dostanou na místo určení k vybrané stavbě, začnou kolem ní kroužit, případně bojovat s její obranou, a po několika obkrouženích se budova stane jejich. Stejný osud ovšem čeká i na vaše stavby, nebudete-li mít tak rychlou ruku jako váš protivník. Nově obsazené budovy začnou bez vašeho zásahu opět produkovat jednotky (či čerpat ropu, jedná-li se o ropný vrt) a vy můžete své válečné loďstvo a letectvo poslat do dalších misí a tím pokračovat ve válečném tažení. Jak již bylo řečeno, velkou pomocí vám mohou být různé technologie, které vám dodají ať už větší sílu jednotek, odolnější pancíře, možnost rychlejší produkce nebo přímo vojenskou pomoc ve formě speciálních letadel či atomové bomby. Konec hry nastává po splnění cílů, nejčastěji po dobytí soupeřových pozic a vašem totálním vítězství.

    OilRush

    Pod pokličkou – Unigine engine

    link

    Celou mašinérii jménem Oil Rush pohání uvnitř engine Unigine, což je proprietární engine vytvářený firmou Unigine Corp. Jedná se o multiplatformní záležitost, podporovány jsou krom produktů společnosti Microsoft a Apple (včetně iOS) též operační systému Linux (včetně Androida) a PlayStation 3. K renderování lze využít buďto DirectX9-11 nebo, v případě linuxových operačních systémů aktuálnějšího, OpenGL. Další podrobnosti k enginu lze najít na stránce výrobce, včetně ukázek využití. Těmi jsou krom zde zmiňovaného Oil Rush třeba Tropics Benchmark nebo nádherný Heaven DX11 Benchmark. Celá tato legrace je ovšem v případě Oil Rush zaplacena vysokými hardwarovými nároky, které hlásají potřebu alespoň 2GHz CPU, 1 GB paměti a 256 MB na grafické kartě, doporučené požadavky nabývají však již hodnot 2,5GHz dual-core CPU, 2 GB paměti a grafickou kartu s 512 MB paměti.

    OilRush OilRush OilRush

    Provedení

    link

    Že se nebude jednat o dětskou omalovánku je zřejmé již při samotném startu. Úvodní obrazovka, ve které máte hned pod výběrem z několika odlišných API určených k vykreslování nabídku s rozlišeními obrazovky, které nabízejí možnosti od minimalistického 640x480 až k monstróznímu 2048x1536. Také další volby vás nenechají na pochybách o tom, že to, co bude následovat, nebude žádný pixelart. Položka Graphics quality nabízí rozmezí od „low“ po „ultra high“, Efects quality od „low“ po „high“ stejně tak jako Texture quality. Následuje volba zapnutí 3D zvuku a výběr platformy – krom standardní 32bitové je k dispozici hra i pro 64bit.

    Hra po spuštění skutečně nezklame. Její grafické provedení je více než úchvatné a patří ke špičce toho, co lze v herním průmyslu najít. Propracovanou grafiku je tak možno si vychutnat již od spouštěcího splash screenu přes animace v základním menu až po detaily jetnolivých staveb a jednotek po zazoomování prostředním kolečkem. Nejde však jen o nádhernou grafiku, ale oko polahodí i detailní animace všeho možného, odlesky na moři, vrcholky stromů u místa, které se ještě nedávno nazývalo pralesem či rybářské vesnice, jež sice ve hře neplní žádnou roli, ovšem jejich umístění krásně dokresluje atmosféru katastrofického scénáře budoucnosti.

    Další kladné body získá hra za hudební doprovod. Nejedná se o jen o hudební stopu, která ovšem plní svoji roli vykreslovače atmosféry na 100 % a neurazí tedy ani zarytého fandu elektronické hudby, ale povedené jsou i další zvuky, jež se ve hře vyskytují, ať už se jedná o výbuchy zničených nepřátelských jednotek nebo bublání ropy v místech její těžby.

    OilRush OilRush OilRush

    Závěr a hodnocení

    link

    V závěrečném hodnocení tedy nezbývá než chválit, i když prostor k připomínkám a výtkám se jistě také dá nalézt. Jednou z nich může být těžkopádnost ovládání, které neumožňovalo rychlé manévry po mapě. Také líbivý kabátek byl občas na překážku a mnoho grafických vychytávek bych byl ochoten obětovat za větší přehlednost. Zbylé nedostatky, tj. absenci editoru map, případně generátoru náhodných map a lepší provedení síťového hraní lze přiřknout faktu, že hra je stále ještě ve fázi vývoje a tudíž do finálního vydání dojde k jejich odstranění. Zbožným přáním v tomto ohledu také zůstává jakási vyváženost hry, kterou jsem ze svého subjektivního pocitu při hraní pociťoval a kterou, doufám, vývojáři taktéž doupraví.

    Za hlavní výhody hry patří bezesporu její slušivý a neokoukaný kabátek, což je možná také hlavním cílem vývojářů – ukázat možnosti jimi vyvinutého enginu. Hudební stránka se taktéž více než povedla a herní koncept, přestože nepatří mezi nejortodoxnější, nebo možná právě proto, stojí určitě za to zkusit. Myslím, že investice necelých $20 v předobjednávce není rozhodně špatnou investicí a naopak se vám v podobě hodin zábavy a pěkné podívané určitě vrátí zpět.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.10.2011 09:23 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Z tých videí to vyzerá, že so skutočnou stratégiou to veľa spoločné mať nebude, ale možno zdanie klame a nebude to len ďalšia tuctová RTS (ala označ všetky jednotky a klikni na enemy), ktorých je už milión.
    Polívčička byla..
    26.10.2011 10:10 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Jelikož jednotky přímo ovládat nejde, můžete pouze dát příkaz ve stylu "50% jednotek u téhle budovy půjde k tamté budově", tak to tuctová RTS rozhodně není. Herní styl mi připomíná spíš Eufloriu (http://store.steampowered.com/app/41210).

    PS: co je podle vás "skutečná" strategie? Chápal bych "kvalitní" nebo "zábavná", ale "skutečná" - to zní, jako by podle vás titul strategie směly nosit snad jen šachy, nebo reálné bitvy se skutečnými zbraněmi. ;-)
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    26.10.2011 18:08 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Souhlasím, navíc si dovolím oponovat předřečníkovi i tím, že herní koncept není nepodobný tomu ze Settlers II (jak je zmíněno v článku), kdy o dostatečné "skutečnosti" (ať již to znamená cokoliv) této strategické hry asi nejde moc pochybovat ;-)
    26.10.2011 10:35 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    1961 – $11/barel; 1971 – $13/barel; 1981 – $83/barel; 1991 – $39/barel; 2001 – $42/barel; 2011 – $86/barel; ... 2111 – $2134/barel.
    Jj, taky si myslim, ze to s tim dolarem jde z kopce :-)
    AsciiWolf avatar 26.10.2011 12:09 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    :-)
    26.10.2011 14:18 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Když vezmeme průměrnou inflaci 2 % pa, potom se v roce 2111 dostaneme na ekvivalent 295 USD (2011) za barel. To není zase tak zlé :-)
    GeoRW avatar 26.10.2011 11:12 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Oil Rush pohání uvnitř engine Unigine, což je propertiální engine
    propertialni? od je od vzoru bestialni? :-D
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    26.10.2011 13:45 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Lze nekde stahnout demo nez si koupim plnou verzi?
    26.10.2011 18:11 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Prozatím ne, demo by mělo být dostupné až před oficiálním vydáním. Zatím se jedná o vývojové verze a tudíž docela i chápu, že vývojáři prozatím dema uvolňovat nechtějí... Takže doporučuji buď risk anebo trpělivost ;-)
    26.10.2011 15:16 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Kdyz si za penize koupim hru a nebudu s ni vydelavat tak to rozhodne neni investice.
    26.10.2011 15:52 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Ale uzitek v podobe hodin zabavy muze prevazit vynalozene naklady ;-)
    26.10.2011 18:12 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Ano, ano, přesně! Zisk nemusí být vždy, pouze a jen materiální povahy :-)
    vain avatar 26.10.2011 15:59 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Originálka možná časem nabere na hodnotě ;-)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    27.10.2011 14:00 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    maximální hodnota fps je 13 a to na screenshotu z menu, to to bylo spuštěno na netbooku?
    29.10.2011 21:03 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Ne, jenom na svobodných ovladačích ;P
    3.11.2011 15:35 Tommy_CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Ale prosim te, to se tady nerika, tady se opensource ovladace jenom chvali, jinak se na tebe sesypou mistni selmy ;)
    Shadow avatar 3.11.2011 16:32 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Šelmy se ti nějak nesypou. Čímpak to asi bude?
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    7.11.2011 13:55 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oil Rush – staň se i ty petrolejovým princem!
    Nikoliv, jen ten počítač "už něco pamatuje"...
    2.11.2011 20:35 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše obrazky
    to nacitani tech obrazku je des, to je ten AJAX?
    kdyby tam bylo aspon tlacitko "ztratil jsem trpelivost, ukoncit nacitani"
    abc je jinak v pohode, jen ty obrazky....
    nesli by stary dobry "fungujici" odkazy?
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.