abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kommander - 1 (Skriptované GUI)

    6. 10. 2005 | Michal Vyskočil | Programování | 11169×

    Kommander je nástroj pro psaní jednoduchých aplikací s grafickým uživatelským rozhraním. Seznámení a "Hello World".

    K čemu je Kommander

    V Unixových operačních systémech si můžeme pro každou netriviální, a opakující se činnost napsat skript. Pokud je určen pouze pro naši potřebu, není problém. Když ho mají používat odborníci (správci, programátoři, ...), stačí napsat dokumentaci, nebo manuálové stránky. Jenže pokud má sloužit i běžným uživatelům, nastává problém, protože mají ti obvykle strach z příkazové řádky a dokumentaci nikdy nečtou.

    A vývojáři KDE přišli s řešením. Kommander je přímo určen pro psaní jednoduchých GUI aplikací. Díky technologii DCOP (viz KDE: tipy a triky - III (DCOP a KDialog)), kterou Kommander vnitřně používá, je možné ze skriptu ovládat grafické prvky - widgety. Také nám odpadají problémy s binární kompatibilitou knihoven, od toho nás odstiňuje Kommander. Celý projekt je uložen v jednom SGML souboru, takže jeho instalace je velmi jednoduchá. Týká se to i binárních souborů, například obrázků, které jsou uloženy v souboru v textové podobě. Parser Kommanderu funguje jako makrojazyk a bohužel má i spoustu velmi nepříjemných omezení.

    Starý vs. nový parser

    Od Kommanderu verze 1.2, který je součástí KDE od verze 3.4 je k dispozici nový parser, který se velmi liší od toho starého. V dalším textu budu mluvit o tom starém. Nový parser je relativní novinka a většina aplikací na kde-apps.org používá ten starší, nemluvě o tom, že je použitelný až od KDE verze 3.4. Nový parser bude tématem dalších dílů.

    Dost už bylo textu, je na čase uvést nějaký obrázek. Kommander se sestává ze svou programů. Kommander Executor (kmdr-executor), který provádí skripty uložené v souborech kmdr. Druhým je Kommander Editor (kmdr-editor), vývojový nástroj, v němž se navrhují dialogy a píše kód.

    kommander 1 logo

    kommander 1 screen

    Při spuštění se můžeme podívat na obrázek kočky, ale moc dlouho ji neuvidíte, protože Editor startuje velmi rychle. Pokud jste někdy psali projekt pro KDE, nebo Qt, bude vám jeho prostředí připadat velmi známé. Je to totiž upravený (a zjednodušený) Qt Designer od Trolltechu. Soubor se skriptem je prakticky totožný, s ui souborem, který generuje Designer.

    Hello, world!

    Přeskočme teorii a přejdeme rovnou k praxi. Od dob K&R je tradicí, že prvním příkladem je aplikace, která vypisuje Hello, world!. Já se rozhodl tuto tradici porušit a to ze dvou důvodů. Jednak je tento příklad nevhodný pro předvedení Kommanderu. Za druhé považuji čtenáře abclinuxu.cz za tak inteligentní, aby pochopili i složitější příklad: aplikaci pro snímání oken z obrazovky - kommander-1-snap.kmdr.

    kommander 1 snap-1

    Všichni jistě znáte způsob, jak vyfotit v X Window okno (viz Snímání obrazovky aneb vyfoťte si okno). Jenže příkaz xwd ukládá do stejnojmenného formátu. Pokud chceme rozumný, všeobecně používaný formát PNG, celý proces se nám roztáhne na takovou kolonu příkazů:

    xwd | xwdtopnm | pnmtopng > foo.png

    Geekové žasnou, ale běžného uživatele tím asi moc nepřesvědčíte. Proto tento kód přiřadíme tlačítku Shot!. V kontextovém menu tlačítka zvolíme Edit Kommander Text a do okna tu kolonu napíšeme.

    kommander 1 kommander-text-1

    kommander 1 kommander-text-2

    Jak prosté! Teď máme jednoduchou grafickou aplikaci, která vyfotí aktuální okno a uloží do souboru ~/foo.png. Akce je přiřazena tlačitku jménem BtnShot, typu ExecButton. Tohle řešení není moc dobré, uživatel by měl mít možnost si vybrat jméno souboru a jeho umístění. Kód je nutné trochu modifikovat

    @setGlobal(IMG,@exec(tempfile))
    xwd | xwdtopnm | pnmtopng > @global(IMG)
    @BtnSave.setEnabled(true)

    Co jsme teď udělali? Za prvé neukládáme obrázek do domácího adresáře, ale do souboru, který vytvoří příkaz tempfile v adresáři /tmp. Jméno nově vytvořeného souboru je důležité, a protože s ním budeme pracovat i v dalších částích kódu, uložíme si jej příkazem @SetGlobal() do globální proměnné IMG. Ve druhém řádku již přesměrováváme výstup do proměnné IMG, jejíž hodnotu vrací @global(). No a v posledním příkazu povolíme tlačítko BtnSave, protože už máme obrázek, takže můžeme ukládat.

    Syntaktická odbočka

    Jak jste si všimli, tak příkazy Kommanderu začínají znakem @. Stejným znakem začínají nejen příkazy, ale i jména grafických objektů a dokonce i klíčová slova. Alespoň ve starém parseru to tak je.

    Tlačítku BtnSave potom přiřadíme tento kód.

    cp @global(IMG) @Input.savefile(~, *.png,"Uložit screenshot")

    Ten zkopíruje soubor img na to místo, které vrátí dialog @Input.savefile(), Prvním parametrem je výchozí adresář, druhým filtr souborů a posledním je titulek dialogu.

    Kód tlačítka BtnExit, které je typu CloseButton už uvedu jen pro pořádek.

    rm -f @global(IMG)

    Tím jsme získali jednoduchou aplikaci na tvorbu screenshotů obrazovky. Její největší nevýhodou je špatná správa souborů v /tmp, které se ne vždy smažou. Každý obslužný událostní skript běží nezávisle na ostatních, takže příkaz trap nám zde nepomůže. Ale ilustrační aplikaci to můžeme odpustit.

    Správci rozložení

    Není nic smutnějšího, než když widgety nedokáží reagovat na změnu velikosti okna a aplikace potom dopadne nějak takto:

    kommander 1 snap-2

    Snap se pochopitelně chová správně:

    kommander 1 snap-3

    Kdysi dávno jsem měl tu čest vidět aplikaci ve Visual Basicu, kde se o rozložení widgetů v okně staral přímo programátor. Ještě dnes si vzpomínám na ta kvanta kódu, která musela být napsána a taky na to, že žádosti o změny uživatelského rozhraní byly předem odmítnuty. Nevím, zda dotyčný jenom nevěděl, anebo to skutečně nešlo. Každý lepší toolkit obsahuje svého správce rozložení, který se o rozložení widgetů stará automaticky.

    Kommander používá stejný toolkit jako KDE, a proto i správce rozložení jsou ty, které používá Qt.

    • kommander 1 layout-vertical vertikální rozložení
    • kommander 1 layout-horizontal horizontální rozložení
    • kommander 1 layout-grid rozložení do mřížky
    • kommander 1 splitter-vertical vertikální oddělovač mezi dva widgety
    • kommander 1 splitter-horizontal horizontální oddělovač mezi dva widgety

    V našem příkladě vidíme, že jsou všechna tlačítka pod sebou, takže je můžeme libovolně naskládat na formulář, označit, dát vertikální rozložení a ony se srovnají, jak potřebujeme (jenom změníme jejich velikost na požadovanou). Nakonec ještě vybereme layout pro celý formulář (v tomto případě je to úplně jedno, který vybereme) a máme pěkně fungující formulář, který reaguje na změny velikosti okna a bez jakéhokoliv řádku kódu.

    kommander 1 snap-layout-1 kommander 1 snap-layout-2
    kommander 1 snap-layout-3 kommander 1 snap-layout-4

    Chování widgetů se dá ještě detailněji nastavit pomocí vlastnosti Size Policy.

    kommander 1 size-policy

    Rozpěrky

    V mnoha případech nechceme, aby byl jeden prvek těsně u druhého. Proto potřebujete nějakým způsobem správci rozložení říci, jak se má chovat. Toto zabezpečují spacers (překládám jako rozpěrky). Může se stát, že budeme chtít, aby byla mezi tlačítkem Konec a zbytkem mezera. Takže přidáme rozpěrku mezi Konec a Uložit a mezera mezi nimi je na světě.

    kommander 1 snap-spacer-1

    kommander 1 snap-spacer-2

    Podobně jako mají widgety Size Policy, jsou všechny rozpěrky nastavitelné.

    kommander 1 spacer-properties

    Závěr

    V tomto díle jste se seznámili s Kommanderem. Dozvěděli jste se, že má nový a starý parser, který je pouze makrojazykem. Umíte napsat primitivní aplikaci a víte, jak pracuje správce rozložení. V dalším díle si rozebereme složitější aplikaci, na které si ukážeme více rysů jazyka Kommanderu.

           

    Hodnocení: 87 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.10.2005 07:38 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše zajímavé
    Hmm, začíná to zajímavě. Tak jen dál...
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    Ondroid avatar 6.10.2005 08:52 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
    Rozbalit Rozbalit vše :o)
    Těším se na pokračování, hlavně na něco víc o skriptování v kommanderu...
    6.10.2005 09:39 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše MIME type
    Prosil bych jiny MIME type na ten ukazkovy soubor. text/html asi neni to prave.
    6.10.2005 13:11 Stehlo | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Super
    No podla toho by mohlo ist o cosi dobre... odskusame a uvidime.
    7.10.2005 19:10 mlp
    Rozbalit Rozbalit vše hezke
    Hezke, jen by to chtelo podrobnejsi vysvetleni kodu....pro zacatecniky....
    7.10.2005 20:03 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hezke
    Potřeboval bych vědět čemu přesně nerozumíš. V tomto díle toho kódu moc není a mě to připadá celkem dobře okomentované. Uznávám, že je to psané především pro programátory, ale nezdá se mi, že by ta trocha kódu zasloužila více vysvětlování.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    corwin78 avatar 11.10.2005 19:06 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Input.savefile()
    Z nějakého důvodu se mi nechce otevřít dialog pro uložení souboru. Mám kde 3.4, takže zřejmě nový parser. Co s tím?
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    11.10.2005 20:42 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Input.savefile()
    Defaultně se používá starý parser, nový je hodně odlišný. Já to zkusil a kód
    @Input.savefile(~, *, foo)
    
    Funguje tak, jak má. KDE je taky 3.4.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.