abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Exkurze do světa live distribucí

    16. 11. 2004 | Vlastimil Ott | Recenze | 20157×

    Na světě existuje množství distribucí, my se jedním okem podíváme na některé z nich.

    Na světě existuje množství distribucí, mnoho z nich je také vydáváno v tzv. live formě. Taková živá distribuce je charakteristická několika znaky:

    1. Běží přímo z cédéčka nebo jiného výměnného či zásuvného média (flash disk).
    2. Vyžaduje takový počítač či jeho nastavení, které umožní načtení spouštěcí rutiny před startem operačního systému. To obvykle znamená, že počítač musí umět bootovat z CD-ROM či USB zařízení. To se nastavuje v BIOSu počítače.
    3. Vyžaduje stanovené minimum systémových zdrojů, což je v první řadě paměť RAM, ve druhé řadě frekvence procesoru. Dále je samozřejmě nutná CD nebo DVD mechanika či USB rozhraní. Pevný disk není ke spuštění potřeba. Pokud jej však v počítači máte, což je téměř vždy samozřejmostí, distribuce jej přesto nepoužívá. Uživatel má možnost data vzniklá během práce na disk uložit. V takovém případě nehrozí, že by data na disku byla poškozena.* Větším problémem může být velikost RAM. Je-li menší než požadované minimum, systém obvykle nenaběhne. Princip live distribucí je totiž takový, že velkou část dat kopírují do RAM, aby byl běh co nejrychlejší. Pokud je tedy paměť příliš malá, dojde k přepisování dat v paměti a tedy ke zhroucení startovacích rutin. Výsledkem je například hláška No space left on device. Systém se samozřejmě nespustí.

      * Poznámka. Výjimku obvykle představuje souborový systém NTFS, který je využíván v nových verzích MS Windows. I tehdy ale zapisující aplikace oznámí, že hrozí riziko poškození stávajících dat. Uživatel má tedy možnost rozhodnout se jinak.

    4. Práce je ve srovnání s klasicky nainstalovaným systémem až řádově pomalejší, což vyplývá z principu.
    5. Obvykle je nutné při každém spuštění nastavovat určité vlastnosti znovu. Mnoho live distribucí ale umí uložit uživatelská data do souboru (obvykle .tar.gz) na jiné médium; např. diskový oddíl, disketu, flash disk. Některé distribuce dokáží také vypalovat, a to přesto, že jsou spuštěny z CD-RW mechaniky.
    6. Ze zbylých vlastností vzpomenu snad jen to, že live distribuce lze dle zaměření rozčlenit do několika skupin:
      • prezentační - slouží jen a pouze k prezentaci ne-live distribuce a "k osvětě", popř. tvoří paralelu; např. SUSE, Aurox; patří sem obvykle také časopisové přílohy;
      • všeobecné - mají sloužit jako komplexní pracovní a zábavní prostředí, vyznačují se pokročilou detekcí hardwaru a propracovaným uživatelským prostředím; Knoppix a jeho mutace (ABC Linux 2003), Danix, Slax;
      • minimalistické - autoři se snaží vměstnat na omezený prostor (např. malého cédéčka) co nejvíce aplikací; Damn Small Linux;
      • specializované - např. jednodisketové routery, firewally apod.
      • záchranné - poslouží v kritické chvíli, kdy je CD-ROM jediné funkční zařízení v počítači; obsahují nástroje pro dělení disku, síťové nástroje, testovací nástroje, obvykle neobsahují grafické prostředí; Damn Small Linux, Rescue CD
      • multimediální - odnož věnující se pouze přehrávání médií, snaží se udělat z PC multimediální box; Geexbox, Movix

    Tento přehled je samozřejmě věcí názoru, jsou distribuce, která přesahují, nebo se naopak nehodí ani do jedné škatulky. Na následujících řádcích se ve zkratce věnuji několika live distribucím, které znám a vím, co dovedou.

    ABC Linux 2003

    ABC Linux 2003 je počinem, kterému věnovali členové týmu AbcLinuxu během loňského léta mnoho času. Nebudu zde samozřejmě chválit vlastní peří, když jej všichni znáte a používáte. Navíc si můžete přečíst úvodní informace.

    Kategorie: všeobecná, http://www.abclinux.cz, stáhnout

    Slax

    Slax je dynamická live distribuce postavená na Slackware. Autorem je Tomáš Matějíček, který jí věnuje mnoho času a energie, za což sklízí zasloužené vavříny. V poslední době se rozhodl, že má příliš volného času a že tedy bude vytvářet tematicky laděná vydání.

    Screenshot staršího Slaxu

    Slax je distribuce přinášející komfortní a velmi zdařile graficky vyvedené pracovní prostředí. Některé aplikace ve standardní verzi chybějí, proto budou nyní vydávány varianty pro programátory, TeXisty, grafiky, pařany, děti, studenty apod. O názvech a obsahu těchto verzí můžete debatovat na webovém fóru distribuce.

    Účelem distribuce zůstává chytlavý a plnohodnotný desktop, který se ale vejde na malé osmicentimetrové cédéčko. Je jasné, že obsahuje opravdu jen to nejlepší. Volitelně lze instalovat další programy formou tzv. balíčků. Nejedná se o žádný standardní formát (uvnitř samozřejmě ano), ale modul, který lze načíst za běhu do paměti - pokud ji máte dostatek.

    Nezanedbatelnou výhodou je i fakt, že všechny skripty, s jejichž pomocí Slax vzniká, si můžete i s návodem stáhnout a vytvořit si tak svou live distribuci.

    Kategorie: všeobecná, http://www.slax.org, stáhnout

    Knoppix

    Knoppix snad netřeba představovat. Prototyp live distribuce (postavené na Debianu), která položila základy novému odvětví. Její autor Klaus Knopper nalezl onu pověstnou díru na trhu a přinesl něco naprosto triviálního, a přitom geniálního - jak to tak bývá. Idea živé distribuce, která oživí mrtvé počítačové železo "on-the-fly", byla známá a používána již před Knoppixem, ale teprve Knopper si dal práci se sofistikovanými skripty, které najdou i mikrovlnku, pokud je připojená. Samozřejmě přeháním, autodetekce není všelék a mnoho uživatelů bude proti tomuto názoru právem protestovat. Ale jedno je jisté - bez Knoppixu by se vývoj odvíjel asi jinak.

    "Čistý" Knoppix je těžkotonážní desktopový systém, který ale běží téměř na všem (vlastní zkušenost s 200MHz/64 MB RAM) a přináší uživateli poslední verze "všech" významných aplikací. Má kromě pracovního zejména prezentační účel - ukažte, co Linux dokáže. Nevýhodou je někdy právě selhávající autodetekce, dlouhý zápis startovacích parametrů. Výhodou je kromě zmíněných faktů také možnost provozovat terminálový server. Učebna s x počítači tedy ožije za pár minut.

    Kategorie: všeobecná, http://www.knoppix.org, stáhnout

    Danix

    Danix je další český projekt, vychází z Knoppixu. Dnes se jeho vývoji věnuje celý DanixTeam. Podle mého názoru se Knoppix stal "pouze" inspirací, resp. funkčním základem, a Danix se dnes vydává cestou moderní české distribuce pro české uživatele. Sází především na komfort prostředí a počeštěnost. Výhody Knoppixu se však nevytratily a možnosti nasazení Danixu ještě podtrhují. Oproti Slaxu, jehož nové verze autor chrlí jako dělové koule, má Danix nižší frekvenci vydávání, aktuální verze pochází ze srpna. Danix vyžaduje jedno celé cédéčko.

    Sympatická je také aktivita, kterou Danix prosazuje - rozdávání cédéček. Na mnoha akcích (a nejen tam, ale třeba i v pražských ulicích) byli lidé svědky, jak členové týmu rozdávají cédéčka s Danixem. Což je v dnešní době minimálně divné. :-) (Tohle prosím berte pouze jako veselou historku z natáčení.)

    Každopádně asi nejenom mě samotného zajímá, jak se bude vyvíjet vztah mezi do světa nakročeným Slaxem a doma úspěšným Danixem.

    Kategorie: všeobecná, http://www.danix.cz, stáhnout, torrent

    Damn Small Linux

    Damn Small Linux čili Proklatě malý Linux je minimalistická distribuce určená pro vizitky. ("Vizitka" je obdélníkové cédéčko velikosti vizitky, které se vejde do peněženky.) Doporučuji recenzi starší verze. Hlavní motivací je podle mě trochu ješitný záměr vměstnat na tak malý (datový) prostor co nejvíce aplikací. Výsledkem je tedy notně odlehčený desktop (opět postavený na Knoppixu), který je přes všechno stále ve velké míře funkční.

    Obsahuje aplikace pro zkušenější uživatele (typicky např. Dillo), které svou práci udělají úplně stejně jako ty mohutné. Nenajdeme zde tedy samozřejmě OpenOffice.org, ale Ted nebo SciTe by snad pro napsání textu mělo stačit. Vděčnou problematikou je samozřejmě funkční čeština. Aktuální verzi bohužel neznám, ale mám zkušenost, že pokud distribuce záměrně nezavádí omezení, není problém velkou i malou češtinu realizovat během pár minut. Otázkou zůstává, proč by to měl uživatel dělat, když existují české distribuce.

    DSL je ukázkou technologie a perné práce. Je fascinující, když vytáhnete z peněženky hranaté(!) cédéčko, necháte ho naběhnout a můžete mailovat, chatovat, přehrávat video či psát texty. Autoři dokonce vydali verzi pro USB pen. DSL lze i nainstalovat na disk.

    Kategorie: minimalistická, http://www.damnsmalllinux.org/, stáhnout

    Geexbox

    Úžasná maximultimediální live minidistribuce, která při své velikosti kolem šesti megabajtů (sic!) kompletně oživí vaši bednu a udělá z ní opravdový jukebox. Podporuje všechna možná vstupní a výstupní zařízení a formáty.

    Multimdeiální distribuce GeexBox

    Po spuštění se objeví jednoduché prostředí, které opravdu připomíná jukebox. Pomocí OSD (On Screen Display) menu, které obsahuje základní operace, můžete načítat obsah disků a přehrávat nalezené mediální soubory. Lze také sledovat televizi, prohlížet obrázky, kopírovat a mazat soubory. Vše běží pomocí MPlayeru a ve framebufferu

    Kategorie: multimediální, http://www.geexbox.org/, stáhnout

    Sam

    Sam je mládě odrostlé (nebo rostoucí) Mandraku. Testoval jsem starší verzi 0.6, nyní je aktuální verze 1.1. Sam mě příjemně překvapil: nabízí základní prostředky k práci (textový editor Abiword, GIMP, MPlayer a podobné programy), vše fungující v prostředí Xfce. Nejvíce mě ohromil program (neznám jeho označení), který "proleze" místní síť a zobrazí všechna dostupná zařízení. Obrázek vše ilustruje. Divil jsem se, co všechno je v okolní wifi síti k dispozici.

    Screenshot staršího Samu

    Verze 0.6 měla dvě modifikace: anglickou a německou, podle všeho měla fungovat česká klávesnice, ale byly patrné bugy (mně nefungovala). Všechny přepínače pro bootovací řádku jsou popsány v souboru na CD. Přepínačů existuje velké množství, je vidět inspirace Knoppixem. Praktickému nasazení dosud brání bugy (určitě jsou odstraňovány) a chybějící lokalizace. Ale jinak je dojem velice příznivý.

    Kategorie: všeobecná, http://sam.hipsurfer.com, stáhnout




    Někdy příště se mezi live distribuce vydáme znovu a přiblížíme si další z nich. Prozatím jeden z mnoha jejich přehledů.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.11.2004 08:20 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše neni to lisa?
    Nejvíce mě ohromil program (neznám jeho označení), který "proleze" místní síť a zobrazí všechna dostupná zařízení. Obrázek vše ilustruje. Divil jsem se, co všechno je v okolní wifi síti k dispozici.

    neni to LISA?
    16.11.2004 08:49 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: neni to lisa?
    Lisa byla v pozadí, je to pouze démon, ale ten frontend je typicky mandrakovský.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    16.11.2004 09:26 Google rulez!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: neni to lisa?
    Neznate jeho oznaceni ? Vzdyt to mate v hlavicce - AutoScan. A zkusil jste Google ? Kdyby ano, nasel byste i jeho stranku http://autoscan.free.fr/

    Chapu, ze male deti Google pouzivat neumi, ale i vy, takovy publicista ? Nebo jste mel tak malo casu ?

    Mne to trvalo cca 3 minuty.

    Nekdo by mel konecne napsat clanek o pouzivani Google.com :-(

    Vasek

    PS autoscan tam uz je ve verzi 0.93 PPS Omlouvam se za ten mozna tvrdsi ton, ale tu praci s vyhledanim jste si dat mohl, kvalitu uz tak dobreho clanku by to jenom zvysilo.
    16.11.2004 10:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: neni to lisa?
    Ok, dostal jste mě. Fakt mě nenapadlo, že je to název programu -- "Network autoscan". A taky mě nenapadlo, že je to důležité. Máte bod, příště se budu víc snažit. :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    16.11.2004 08:42 siro
    Rozbalit Rozbalit vše este jedna mala live na filmiky
    MOVIX, EMOVIX... http://movix.sourceforge.net/ ma plugin aj do k3b a mozno aj inde, napalite s filmom ako bootovatelne cd/dvd a nemusite sa uz starat o to ci kamos ktoremu ste to dali ma potrebne kodeky.
    16.11.2004 10:34 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Jintoo
    Taky si prihreju polivcicku. Mam distribuci zalozenou na Gentoo. Vice na http://www.kotek.org/jintoo
    17.11.2004 14:39 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše AutoScan
    Zdravim

    tipuju ze to neni zalozeny na demonu LISA, snazim se to zkompilovat pod Slackware s KDE a uz jsem kvuli tomu nainstaloval 7 gnome balicku a urcite budou jeste dalsi.

    Doporucuju omrknout instalacni postup, fakt jednoduchost sama. Napriklad fixni zavislost na automake 1.4 je zalostna, zatim se zda ze symlink na automake-1.8 to zkouslo.

    Pokracovani:

    Hmm, zapomel jsme to Dokoncit, takze uz je to hotovy, pri kompilaci byl pomer make:warning+error asi 1:4, takze vysledek si jiste domyslite sami. Pritom jsme mu podstracil 9 gnome balicku dokavad nebyl ./configure spokojenej...

    Pokracovani:

    libgtkhtml.. neni souborem ani adresarem. Proc mi to nerekl configure? Ted zase make rve ze nemuze najit libgnome-keyring.la. Atd atd atd, asi tak 5 dalsich balicku a pofrancouzku voiallaaa:
    zdenek@zdenek:/$ AutoScan
    [I] Creation du signal
    AutoScan 0.93: compilĂŠ le 14:28:47 Nov 17 2004
    [I] File KEY_FILE_RECEPTION_NOUVELLE_MACHINE detruite
    [I] File KEY_FILE_DEMANDE detruite
    [I] File KEY_FILE_MESSAGE detruite
    [I] File KEY_FILE_MESSAGE_TEMP_REEL detruite
    [I] Chemin : [/home/zdenek/.AutoScan]
    [I] Chemin : [/home/zdenek/.AutoScan/Conf]
    [I] fopen :: není souborem ani adresářem
    [I] Impossible de lire PortListe
    zdenek@zdenek:/$
    
    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    18.11.2004 09:02 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AutoScan
    Hehe a vy jste to ještě nezabalil a neposlal místo toho bug report autorům? Pokud nemají zájem aby to někdo používal (a to naprosto zjevně nemají), tak nechápu proč ho máte vy?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.