abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind IV

    10. 1. 2006 | Pavel Tišnovský | Recenze | 11385×

    V závěrečném pokračování seriálu o myšlenkových mapách a aplikaci FreeMind si popíšeme způsob komunikace FreeMindu s dalšími aplikacemi, včetně možností exportu a importu myšlenkových map do různých souborových formátů.

    Obsah

    1. Přenos dat mezi FreeMindem a dalšími aplikacemi
    2. Možnosti exportu myšlenkových map nebo jejich částí
        2.1 Export myšlenkové mapy do HTML a XHTML
        2.2 Export myšlenkové mapy do formátu PDF
        2.3 Export myšlenkové mapy do formátu SVG
        2.4 Export myšlenkové mapy do rastrového obrázku
        2.5 Export myšlenkové mapy do formátu OpenOffice.org
    3. Možnosti importu myšlenkových map
        3.1 Import další myšlenkové mapy
        3.2 Import adresářové struktury
        3.3 Import záložek z aplikace Internet Explorer
        3.4 Import dat z aplikace MindManager
    4. Formát souborů aplikace FreeMind
    5. Závěr

    1. Přenos dat mezi FreeMindem a dalšími aplikacemi

    Aplikace FreeMind obsahuje při komunikaci s dalšími aplikacemi překvapivě mnoho možností. Jedná se jak o přenos dat pomocí schránky (clipboardu), tak i o exporty a importy dat do a z různých souborových formátů. Ve druhé kapitole budou popsány možnosti exportu a v kapitole třetí možnosti importu částí myšlenkových map. Kapitola čtvrtá bude věnována popisu interního formátu FreeMindu.

    2. Možnosti exportu myšlenkových map nebo jejich částí

    FreeMindu je možné provést export vytvořené myšlenkové mapy do několika formátů. Nejčastěji používaný bude pravděpodobně export do HTML souboru zobrazitelného takřka v jakémkoli WWW browseru, je však možné generovat i statické dokumenty ve formátech PDF či rastrové i vektorové obrázky. V dalších podkapitolách si jednotlivé typy exportů popíšeme podrobněji. V podkapitole 2.1 bude popsán způsob exportu do formátů HTML a XHTML, v podkapitole 2.2 export do Portable Document Formatu (PDF), podkapitola 2.3 je věnována exportu do formátu Scalable Vector Graphics (SVG), podkapitola 2.4 výstupu do rastrových obrázků typu PNG a JFIF a konečně podkapitola 2.5 se věnuje výstupu myšlenkových map do formátu aplikací z aplikačního balíku OpenOffice.org.

    Obrázek 1:
Myšlenková mapa, na které budou ukazovány možnosti exportu
    Obrázek 1: Myšlenková mapa, na které budou ukazovány možnosti exportu

    2.1 Export myšlenkové mapy do HTML a XHTML

    Export myšlenkové mapy do formátu HTML (HyperText Markup Language) se v nové verzi FreeMindu značně vylepšil. Nyní jsou k dispozici tři různé způsoby exportu. Při použití prvního způsobu, který se volí z hlavního menu položkou File->Export->As HTML, se vytvoří HTML stránka, ve které jsou jednotlivé uzly podle svých vzájemných souvislostí převedeny do navzájem vnořených seznamů. To však není vše - do výsledného HTML jsou vloženy i funkce napsané v JavaScriptu, pomocí nichž je možné jednotlivé uzly myšlenkové mapy kliknutím myší na příslušné značky [+] a [-] zabalovat a rozbalovat. HTML stránka při otevření v prohlížeči s podporou JavaScriptu a CSS ožije a chová se do značné míry podobně jako při prohlížení přímo ve FreeMindu - samozřejmě zde však nejsou dostupné příkazy pro interaktivní změnu takto zobrazené myšlenkové mapy. HTML soubor je vytvořený tím způsobem, že je ho možné zobrazit i v textových prohlížečích či prohlížečích nepodporujících JavaScript a/nebo CSS. V tomto případě nebudou značky pro rozbalení a zabalení jednotlivých uzlů funkční. Při exportu do HTML je zapotřebí si dát pozor na to, že původně rozbalené uzly nebude možné v HTML stránce zabalit - seznamy sice budou vytvořeny korektně, ale bez volání příslušné funkce v JavaScriptu. Těžko říci, jestli je to chyba FreeMindu nebo jeho vlastnost (můžu si představit situace, kdy tato funkcionalita může být výhodná).

    Obrázek 2:
Myšlenková mapa převedená do formátu HTML a zobrazená v grafickém WWW
prohlížeči
    Obrázek 2: Myšlenková mapa převedená do formátu HTML a zobrazená v grafickém WWW prohlížeči

    Obrázek 3: Tatáž
myšlenková mapa převedená do formátu HTML a zobrazená v textovém WWW prohlížeči
    Obrázek 3: Tatáž myšlenková mapa převedená do formátu HTML a zobrazená v textovém WWW prohlížeči

    Druhý příkaz pro export (File->Export->As XHTML JavaScript Version) je v mnohém podobný předchozímu příkazu. Namísto HTML souboru je však vytvořen korektní soubor typu XHTML. Spolu s tímto souborem je vytvořen i podadresář s názvem stejným jako soubor XHTML a navíc s přidaným řetězcem "FILES". V tomto podadresáři je umístěn jak soubor se styly, tak i soubor obsahující potřebné funkce v JavaScriptu a dále několik souborů s ikonami použitými v uzlech. Při zobrazení vytvořené WWW stránky v prohlížeči je nalevo od uzlů umístěna ikona se značkou pro rozbalení či zabalení uzlu. Díky vhodně navrženému stylu je zobrazení XHTML souborů vizuálně přitažlivější, než tomu bylo u výše zmíněných souborů HTML. Zajímavé je, že při tomto typu exportu se neprojevuje výše popsaná chyba/vlastnost při zobrazování původně rozbalených uzlů.

    Obrázek 4:
Myšlenková mapa převedená do formátu XHTML a zobrazená v grafickém WWW
prohlížeči s podporou JavaScriptu
    Obrázek 4: Myšlenková mapa převedená do formátu XHTML a zobrazená v grafickém WWW prohlížeči s podporou JavaScriptu

    Třetí příkaz pro export do HTML (File->Export->As XHTML Clickable Map Version) vytvoří soubor, který se při svém zobrazení v prohlížeči chová ještě "přítulněji" než předchozí dva typy. Kromě vnořených seznamů s jednotlivými uzly (ty lze opět rozbalovat a zabalovat) je v horní části zobrazena i klikací mapa, tj. rastrový obrázek reagující na stlačení tlačítka myši se zobrazenou myšlenkovou mapou. Kliknutím na uzel vyobrazený na obrázku se provede skok přímo na vybraný uzel. Při tomto typu exportu je zapotřebí dát pozor na to, že obrázek s myšlenkovou mapou přesně odpovídá aktuálnímu zobrazení myšlenkové mapy ve FreeMindu, tj. skryté uzly nebudou v rastrovém obrázku přítomny! To je však spíše výhoda, zejména při práci s rozsáhlými myšlenkovými mapami, kde by byl rastrový obrázek celé rozbalené mapy obrovský.

    Obrázek 5:
Myšlenková mapa převedená do formátu XHTML spolu s náhledem na původní mapu
    Obrázek 5: Myšlenková mapa převedená do formátu XHTML spolu s náhledem na původní mapu

    2.2 Export myšlenkové mapy do formátu PDF

    V některých případech, například při potřebě tisku myšlenkové mapy na jiném počítači, se může hodit export myšlenkové mapy do formátu PDF (Portable Document Format). Myšlenková mapa vyexportovaná do tohoto formátu je však statická, tj. způsob jejího zobrazení již není možné změnit. Na druhou stranu je myšlenková mapa zobrazena přesně v té podobě jako v samotném FreeMindu. Formát PDF je zde využit velmi rozumným způsobem, obrázek myšlenkové mapy je striktně vektorový, takže je výsledný soubor relativně malý a přitom je zajištěn kvalitní tisk na prakticky všech tiskárnách. Zajímavé je, že PDF se ve FreeMindu interně vytváří přes vektorový formát SVG, který je zpracován technologií FOP .

    Obrázek 6:
Myšlenková mapa převedená do formátu PDF zobrazená v Acrobat Readeru
    Obrázek 6: Myšlenková mapa převedená do formátu PDF zobrazená v Acrobat Readeru

    2.3 Export myšlenkové mapy do formátu SVG

    SVG, neboli Scalable Vector Graphics, je souborový formát určený pro uložení vektorové grafiky, jehož už několik let ohlašovaný raketový nástup do světa Internetu se - nutno říci bohužel - prozatím z mnoha důvodů nekoná. FreeMind tento formát (mimo jiné založený na jazyku XML) využívá pro export statických dokumentů, podobně, jako tomu bylo u výše popsaného formátu PDF. Vytvořený soubor typu SVG je možné použít více způsoby: buď ho zobrazit na HTML stránce, zobrazit ho ve specializovaném prohlížeči (viz screenshot na obrázku 7) nebo ho naimportovat do některého z dostupných vektorových grafických editorů (viz screenshot na obrázku 8). První způsob je však problematický, neboť doposud ne všechny WWW prohlížeče umí SVG korektně zpracovat.

    Obrázek 7:
Myšlenková mapa převedená do formátu SVG
    Obrázek 7: Myšlenková mapa převedená do formátu SVG

    Obrázek 8: Vektorový
obrázek myšlenkové mapy otevřený v grafickém editoru Inkscape
    Obrázek 8: Vektorový obrázek myšlenkové mapy otevřený v grafickém editoru Inkscape

    2.4 Export myšlenkové mapy do rastrového obrázku

    Myšlenkovou mapu je možné vyexportovat i do rastrového obrázku. V tomto případě se však musíme smířit s tím, že výsledné soubory budou (navzdory použitým formátům s dobrou kompresí obrazových dat) objemné a tisk mnohdy nekvalitní či problematický. Na druhou stranu si takto vyexportovanou myšlenkovou mapu mohou prohlédnout prakticky všichni uživatelé, díky knihovně AALIB dokonce i na textovém terminálu :-).

    V současné verzi FreeMindu jsou pro export podporovány rastrové obrázky uložené ve formátu JFIF (nazývaného také JPEG) a PNG (Portable Network Graphics). Pokud to není výslovně zakázáno, jsou výsledné obrázky vykresleny s využitím antialiasingu, což zajistí kvalitní zobrazení na monitoru (a roztřepané okraje vektorů v případě tisku na některých tiskárnách). Další rastrové formáty nejsou podporovány, což však není příliš na škodu, protože v dnešní době je k dispozici prakticky nepřeberné množství různých konvertorů rastrových obrázků.

    2.5 Export myšlenkové mapy do formátu OpenOffice.org

    Po výběru příkazu File->Export->As OpenOffice Writer Dokument se myšlenková mapa uloží jako formátovaný text do souboru s koncovkou .sxw. Tento soubor, jehož vnitřní formát je mimochodem opět založen na dnes snad všudypřítomném jazyku XML :-), je možné otevřít a dále zpracovat v kancelářském balíku OpenOffice.org (je možné použít jak verzi 1.x, tak i verzi 2.x). Vzhledem k tomu, že je hierarchie uzlů a poduzlů myšlenkové mapy převedena na kapitoly, podkapitoly a seznamy v textovém dokumentu, je základní formát myšlenkové mapy zachován. Při práci s myšlenkovými mapami převedenými na formát OpenOffice.org je výhodné používat takzvaný Navigátor, ve kterém je původní struktura myšlenkové mapy zobrazena – viz následující dva screenshoty.

    Obrázek 9:
Myšlenková mapa převedená do formátu SXW a zobrazená v OpenOffice.org Writeru
    Obrázek 9: Myšlenková mapa převedená do formátu SXW a zobrazená v OpenOffice.org Writeru

    Obrázek 10:
Navigátor s přehledně vyobrazenou strukturou myšlenkové mapy
    Obrázek 10: Navigátor s přehledně vyobrazenou strukturou myšlenkové mapy

    3. Možnosti importu myšlenkových map

    Import myšlenkových map je ve FreeMindu propracovaný stejně dobře jako export dat. Myšlenkové mapy je možné navzájem spojovat, načíst adresářovou strukturu nebo naimportovat záložky ve formátu aplikace Internet Explorer. Podrobnosti o importu jsou uvedeny v dalších podkapitolách.

    3.1 Import další myšlenkové mapy

    Aplikace FreeMind umožňuje, aby se velmi jednoduchým způsobem daly vzájemně sloučit dvě či více myšlenkových map. Po výběru příkazu File->Import->Branch se zobrazí dialog nabízející výběr libovolného souboru s uloženou myšlenkovou mapou (jedná se o soubory s koncovkou .mm). Vybraná myšlenková mapa se vloží do stávající (tj. právě editované) myšlenkové mapy tak, že se stane součástí aktivního uzlu.

    3.2 Import adresářové struktury

    Po zadání příkazu File->Import->Folder Structure se zobrazí dialog umožňující výběr libovolného adresáře. Po potvrzení výběru nějakého adresáře se do právě editované myšlenkové mapy vloží uzly, které daný adresář (a samozřejmě i případné podadresáře) graficky reprezentují. Tímto způsobem je možné provést rychlý náhled na adresářovou strukturu – výsledek je podobný výstupu z příkazu tree.

    3.3 Import záložek z aplikace Internet Explorer

    Následující příkaz, který je vlastně obdobou příkazu předchozího, umožňuje načíst a zpracovat data z adresáře, ve kterém jsou obsaženy záložky WWW prohlížeče Internet Explorer. Tento WWW prohlížeč (ale nejenom on, i další prohlížeče tento formát záložek mohou zpracovat, například formou importu a exportu) ukládá každou záložku do samostatného souboru s koncovkou .url. V tomto souboru, jehož struktura je podobná souborům typu .ini, je uložen odkaz na nějakou HTML stránku pomocí unifikovaného lokátoru, dále je zde uložen čas poslední modifikace souboru a popřípadě i další informace nutné například pro správný odkaz na stránku zobrazenou v rámečcích. Po zadání příkazu File->Import->Explorer Favorites se zobrazí dialog pro výběr adresáře, ve kterém jsou uloženy záložky - FreeMind tedy nedokáže ze systémové konfigurace automaticky zjistit, kde jsou záložky uloženy (to však uživatelům Linuxu naprosto nemusí vadit). Vybraný soubor se naimportuje tak, že nově vytvořené uzly obsahují kromě svého popisného textu i odkaz (URL) na danou stránku.

    3.4 Import dat z aplikace MindManager

    Příkazem File->Import->MindManager Map je možné provést import dat z aplikace MindManager. Importuje se vždy celá myšlenková mapa, která je posléze připojena k právě editované mapě, podobně jako u výše popsaných importů adresářové struktury a záložek.

    4. Formát souborů aplikace FreeMind

    FreeMind ukládá myšlenkové mapy do souborů s koncovkou .mm. Tento souborový formát, který FreeMind používá interně i při pravidelném ukládání zálohy myšlenkové mapy, je založený na značkovacím jazyku XML (eXtensible Markup Language). Tím pádem se jedná o formát, který je dobře čitelný jak člověku tak i aplikacím, samozřejmě za předpokladu použití jednoho z mnoha nabízených parserů XML, protože "ruční" načítání je složitější. Jedinými vážnějšími vadami použitého formátu je neexistence korektní hlavičky (prologu) XML, což může způsobit některým parserům problémy, a dále pak způsob kódování českých znaků (a samozřejmě i dalších znaků a paznaků mimo standardní sedmibitové ASCII) - české znaky jsou totiž zapsány pomocí svého číselného kódu. V době masivního prosazování kódování UTF-8 je to trošku škoda, ruční editace vytvořených souborů je totiž složitější.

    Stromová struktura myšlenkové mapy je takřka přesně promítnuta i v souboru. Údaje o jednotlivých uzlech jsou uloženy mezi značkami <node> a </node>, mezi těmito značkami jsou umístěny údaje o vložených uzlech – značky pro uzly se tedy mohou rekurzivně zanořovat. Každá značka <node> může obsahovat několik atributů. Nejdůležitějším atributem je TEXT, do kterého je zapsán řetězec zobrazený v daném uzlu. Pokud je v uzlu zapsán odstavcový text, je značka pro konec řádku kódována jako &#xa;, celý odstavec se tedy při uložení do souboru nachází na jediném řádku. Dalším použitým atributem je ID (jednoznačná identifikace uzlu pro potřeby odkazů), CREATED (čas vytvoření uzlu), MODIFIED (čas poslední modifikace uzlu), FOLDED (příznak, zda jsou poduzly srolovány či zobrazeny) a POSITION (relativní pozice uzlu vůči jeho sousedům). Kromě značek pro uzly může soubor obsahovat i další značky, například nepárovou značku <font />, kterou se specifikuje změna použitého písma od daného místa myšlenkové mapy. Následuje ukázka souboru s uloženou myšlenkovou mapou:

    
    <map version="0.8.0">
    <!-- To view this file, download free mind mapping software FreeMind \\
      from http://freemind.sourceforge.net -->
    <node COLOR="#ff6600" CREATED="1136753299450" ID="Freemind_Link_1989779260" \\
      LINK="http://www.root.cz/serialy/programovaci-jazyk-forth/" \\
      MODIFIED="1136753299450" STYLE="bubble" TEXT="Forth">
    <font NAME="SansSerif" SIZE="24"/>
    <node COLOR="#006699" CREATED="1136753299450" ID="Freemind_Link_1740185041" \\
      MODIFIED="1136753346800" POSITION="right" TEXT="I. Forth - vznik a historie">
    <node CREATED="1136753299450" ID="Freemind_Link_236132652" \\
      MODIFIED="1136753352790" TEXT="1. Prehistorie"/>
    <node CREATED="1136753299450" ID="Freemind_Link_483166048" \\
      MODIFIED="1136753367070" TEXT="2. Počátky Forthu"/>
    <node CREATED="1136753299450" ID="Freemind_Link_1132275731" \\
      MODIFIED="1136753371460" TEXT="3. Výhody a nevýhody Forthu oproti \\
         jiným programovacím jazykům"/>
    <node CREATED="1136753299450" ID="Freemind_Link_1293488331" \\
      MODIFIED="1136753374430" TEXT="4. Dostupnost veškeré funkcionality prostředí"/>
    <node CREATED="1136753299450" ID="Freemind_Link_703263967" \\
      MODIFIED="1136753377670" TEXT="5. Snadná přenositelnost vývojového prostředí"/>
    <node CREATED="1136753299450" ID="Freemind_Link_666580593" \\
      MODIFIED="1136753381510" TEXT="6. Obsah dalšího pokračování"/>
    </node>
    
    

    5. Závěr

    V tomto krátkém seriálu jsme si popsali možnosti aplikace FreeMind. Na závěr je nutné poznamenat, že se tato aplikace poměrně intenzivně vyvíjí - od verze 0.7 k verzi 0.8 prodělal celý program velké změny, můžeme se tedy jen těšit na celočíselnou "jedničkovou verzi". I za současného stavu se však jedná o plnohodnotnou a stabilní aplikaci, kterou osobně ke své spokojenosti používám prakticky každý pracovní den.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    wake avatar 10.1.2006 10:08 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind IV
    no, já nevim. já myslím minimálně v grafech, tudíž je pro mne tento nástroj...
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    10.1.2006 10:46 tisnik | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind IV
    Ale FreeMind umi vytvorit plnou grafovou strukturu, pravda vsak je, ze na to neni vytvoren (a ani to neodpovida koncepci myslenkovych map).
    10.1.2006 14:21 Tom.š Ze.le.in | skóre: 21 | blog: tz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind IV
    Když jsem zkoušel před nějakou dobou freemind, docela mi vadilo, že z daného uzlu lze tvořit poduzly jen jedním směrem (doleva či doprava, root uzel nepočítám). Jsem nějak mindmaps zvyklý kreslit "trochu jinak" (poduzly kolem dokola, počínaje vlevo nahoře). Jde program nastavit, aby fungoval takto?
    10.1.2006 14:54 tisnik | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind IV
    Ne, FreeMind uzly napojuje vzdy zleva ci zprava. V nove verzi (0.8.x) se s uzly da pohybovat - viz predchazejici dil tohoto serialu - ale zpusob napojeni se zmenit neda. Ten volny pohyb uzlu dost veci resi, ale takove "dokulata" myslenkove mapy se s timto pristupem udelat nedaji.
    24.2.2006 07:18 Zdenek H. | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind IV
    Ahoj, FreeMind je skvela aplikace na zaznamenavani nestrukturovanych dat. Ma vsak jeden problem, kvuli kteremu je pro me absolutne nepouzitelna. Kdyz spustim FreeMind, tak reaguje svizne. V pripade, ze s nim delsi dobu nepracuji, a chci jen vlozit jednu "bublinu", musim dlouho cekat, nez se probudi cela tato krasna javovska aplikace ...

    Existuje nejaka moznost, jak si vynutit, aby tato aplikace zustala vzdy v operacni pameti? FreeMind pouzivam prevazne na Windows. (zatim teda at zije WIKI ...)

    p.s. vice ram neni reseni :]
    15.6.2009 13:12 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind IV
    Neminimalizovat, Java VM pak nějakým způsobem "odsvapovává" paměť. Nevím, proč tomu tak je.
    16.5.2010 01:30 Zdenek H. | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind IV
    Diky. Ve woknous to pomaha.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.