abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Novinky v KDE 4

    4. 9. 2006 | Michal Křenek | Recenze | 14507×

    Mnozí už jste asi četli o některých připravovaných novinkách v KDE 4. Ambiciózní projekty jako Plasma, Solid, Phonon a Oxygen jsou vcelku často probírané. Ale toto nejsou jediné změny, které nás čekají v KDE 4. Jsou tu i další projekty pro KDE 4, o kterých se zas až tolik nemluví.

    Zkrátka je toho mnohem více, na co se těšit, a tak jsem se rozhodl napsat pro vás takové malé shrnutí...

    Tento text původně vyšel v blogu. V současné úpravě vychází se souhlasem autora.

    Obsah

    Qt 4

    link

    Hlavní a nejdůležitější změna v KDE 4 je bezpochyby přechod na Qt 4. Qt 4 přináší celou řadu nových vlastností a také výrazně vyšší výkon a menší paměťovou náročnost oproti staršímu Qt 3. Obrovskou výhodou Qt 4 je jeho nový vektorový grafický engine Arthur, který samozřejmě umí i věci jako průhlednost, stíny, gradienty, rozmazávání, alpha-blending, antialiasing a hlavně přímo podporuje formát SVG. Rendering může být prováděn nejen pomocí X11/XRender, ale také přímo pomocí OpenGL! Mezi podporované výstupní formáty patří i PostScript, PDF a další. Díky Arthuru můžeme očekávat plně vektorový desktop založený na SVG, což přináší obrovské výhody. Jaká kouzla jsou díky tomu možná, je nejlépe vidět v blogu Zacka Rusina, jeho blog opravdu stojí za přečtení.

    D-Bus

    link

    D-Bus je na desktopovém prostředí nezávislý univerzální mechanismus pro posílání zpráv (IPC), umožňující jednoduchou komunikaci mezi různými aplikacemi. Díky D-Busu např. softwarový VoIP telefon může při příchozím hovoru zaslat zprávu přehrávači hudby, aby provedl pauzu (toto je však jen velmi jednoduchý příklad, možnosti komunikace mezi procesy prostřednictvím D-Busu jsou daleko širší). V KDE 4 kompletně nahrazuje starší DCOP (který byl omezen pouze na KDE). D-Bus je oproti DCOPu multiplatformní, a umožňuje tak mnohem lepší spolupráci mezi různými desktopy (používá ho např. i GNOME).

    Plasma

    link

    O Plasmě už toho bylo napsáno na netu mnoho. Plasma bude integrovaným desktopem v KDE 4. Slučuje v sobě funkce ze současných aplikací Kicker (panel), KDesktop (plocha s ikonkami) a SuperKaramba (různé užitečné desktopové applety). Plasma aplikace se budou nazývat "plasmoidy" a jejich tvorba by měla být velmi jednoduchá (půjde použit JavaScript + (X)HTML + CSS, Python, Ruby nebo C++). Plasma také na desktop přináší koncept vrstev (plasmoidy mohou být umístěny v různých vrstvách a vrstvy mohou mít různé vlastnosti). Všechno bude skriptovatelné a díky perfektní podpoře vektorů a SVG v Qt 4 půjdou s Plasmou dělat úžasné věci. Plasma má také přímo podporovat Dashboard applety z Mac OS X.

    Oxygen

    link

    Oxygen je připravované grafické théma pro KDE 4. Jedná se zejména o zbrusu novou sadu ikonek, ale nejen to. Je kladen důraz na dobré grafické sladění celého prostředí KDE 4, především Plasmy. A čekají nás i animované ikonky, sen všech milovníků eye-candy, hurá! ;-)

    Solid

    link

    Solid se bude v KDE 4 starat o veškerá výměnná média, USB zařízení, síťová a WiFi připojení, monitoring stavu baterky, uspávání počítače, atd. Bude poskytovat framework pro všechny ostatní KDE aplikace. Pod Linuxem využívá HAL, ale neomezuje se jen na něj, tedy např. ani uživatelé FreeBSD nebudou ošizeni o intuitivní práci s výměnnými médii a sítí.

    Phonon

    link

    Phonon je nový multimediální framework pro KDE 4. Nejedná se však jen o zvukový framework (jak by mohl název napovídat), ale i o video framework. Konečně tak budeme zbaveni zombie jménem aRts! Phonon umí využívat různé backendy (GStreamer, NMM, později snad i MAS a Xine) a je tedy multiplatformní a vysoce flexibilní. Navíc poskytuje komfortní API odpovídající KDE zvyklostem, takže vývojáři multimediálních programů pro KDE nemusí trnout hrůzou např. při pomyšlení, že budou muset používat GStreamer přímo. ;-)

    Decibel

    link

    Decibel má být frameworkem integrujícím veškerou textovou, hlasovou i video komunikaci (tedy IM, VoIP, video konference, atd.). Jeho mottem je, že možnost komunikace má být integrovanou součástí desktopového prostředí a má být dostupná kdekoliv je potřeba. Nemá se omezovat na konkrétní aplikace. Decibel využívá D-Bus a je postaven nad Tapioca frameworkem (za kterým stojí Nokia), který prozatím podporuje protokoly SIP/SIMPLE a XMPP/Jabber/Jingle.

    Akonadi

    link

    Akonadi má být multiplatformní (neomezující se jen na KDE) službou/frameworkem starající se o uskladňování veškerých PIM dat a o přístup aplikací k nim. Měly by jej využívat jak uživatelské aplikace jako Kontact, KOffice a Evolution, tak i servery jako Open-Xchange či GroupWise. Dále bude přímo podporovat protokoly jako POP3 a IMAP4, formát iCalendar, atd. Měl by tak být sjednocen přístup k informacím a kontaktům na desktopu.

    Unity

    link

    Jak asi víte, webový browser Safari pro Mac OS X používá renderovací engine WebCore (součást projektu WebKit), který kdysi vznikl forkem KHTML (používaném v Konqueroru). Cesty vývoje se postupně rozešly a vzhledem k uzavřenému vývojovému modelu Apple bylo později nesmírně obtížné aplikovat změny ve WebCore zpátky na KHTML. Apple však nedávno vývoj WebKitu zcela otevřel, a tak vznikl projekt Unity, jehož cílem je portace WebKitu na Qt 4 (s co nejmenšími nutnými změnami) a znovusjednocení vývoje. Zda projekt Unity nahradí KHTML ovšem není jisté, záleží na tom, zda se ukáže sjednocený vývoj s WebKitem jako udržitelný.

    KitchenSync

    link

    KitchenSync v KDE 4 je zcela novou aplikací. Slouží k synchronizaci mobilních zařízení (mobilní telefon, PDA, notebook, atp.) s počítačem. Je kompletně postaven nad multiplatformním synchronizačním frameworkem OpenSync a nahrazuje starší aplikace KitchenSync (starý KitchenSync z KDE 3 nemá s novým KitchenSyncem prakticky nic společného), KSync, KPilot a Kandy.

    Okular

    linkOkular

    Okular je novým univerzálním prohlížečem dokumentů pro KDE 4. Bude podporovat formáty PDF, Postscript, DjVu, CHM, TIFF a další. Nahradí aplikace KPDF, KGhostview, KView, KFax a KDVI. Výbornou novou vlastností je možnost připisovat si do prohlížených dokumentů různé poznámky.

    Co je nejisté?

    link

    Bohužel jsou tu i velmi ambiciózní projekty, jejichž budoucnost je nejistá. Jedním z nich je Tenor, což měl být kontextový linkovací engine (PDF) pro KDE 4. Něco tak trochu jako např. Beagle (pro GNOME) či Spotlight (pro Mac OS X), ale nesrovnatelně propracovanější a obecnější s možnostmi, které Beagle ani jiný klasický desktopový vyhledávací systém v současnosti nemůže nabídnout (více viz třeba interview se Scottem Wheelerem z FOSDEM 2005). Bohužel Scott Wheeler na vývoj nemá moc času a nedávno ve svém blogu oznámil, že opravdu neslibuje stihnout Tenor do KDE 4 naprogramovat. Mezitím se však objevil nový projekt snažící se o implementaci desktopového vyhledávání pro KDE nazývající se Strigi. Podle všeho je velmi dobře navržen a může využívat různé backendy (takže by případně mohl využívat i Tenor), navíc současný backend ve Strigi je extrémně rychlý a co je hlavní, Strigi podporuje tagování souborů!

    Další ambiciózní projekt (jehož budoucnost je nejistá) je RuDI. Cílem projektu RuDI bylo sblížit různá desktopová prostředí dohromady, postarat se o to, aby aplikace z jiných desktopových prostředí zapadly lépe do KDE a naopak (a to nejen po grafické stránce, ale i po stránce funkční) a umožnit jednoduché psaní aplikací co nejvíce nezávislých na desktopovém prostředí. Historii a osud projektu RuDI hezky popsal Luboš Luňák v komentáři u blogu. Naštěstí je tu alespoň projekt Portland, který má podobný cíl jako RuDI (i když méně ambiciózní) a je zaštítěn Freedesktop.org. Nějaké výsledky projektu Portland by se měly v KDE 4 objevit, avšak jeho dopad není zdaleka takový, jaký by přinesl RuDI. Luboš Luňák sice v rámci Portlandu napsal rozhraní DAPI (což je obdoba RuDI), avšak bohužel se setkal u ostatních vývojářů jen s minimálním ohlasem a další vývoj DAPI ustrnul. Nezbývá než doufat, že projekt bude znovu oživen...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.9.2006 09:56 ziav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Netušíte někdo, jak jsou na tom aktuální verze QT s kompatibilitou na úrovni zdrojových kódů? Co je třeba změnit při přechodu z QT3 na QT4?
    Dík L.
    David Watzke avatar 4.9.2006 10:08 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    4.9.2006 09:59 nax
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    diky za super clanek. Vazne je na co se tesit. Ac pouzivam rad Gnome mozna kouknu i na KDE :o)
    4.9.2006 10:07 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Podle popisu to vypada fakt super. Jestli vse vyjde, tak uz by to mohlo byt schopne zastoupit windows. Jeste aby se podarilo odladit distribuce jako celek tak, aby po nainstalovani vse fungovalo a bezne veci si dokazal kazdy BFU doklikat. Za posledni dva roky jsem nevidel dobre vyladenou distribuci na desktop.

    Zatim vidim zasadni problemy tyto:
    Jednoducha instalace tiskarny
    Jednoducha instalace glx
    Velmi problemova podpora vetsiny skeneru
    Podpora multimedialnich klavesnic a mysi
    Jednoducha instalace a provoz tv karet

    Jsou jeste dalsi veci, ale ted jsem v praci na widlich, takze si nejak nic dalsiho nemuzu vybavit.
    David Watzke avatar 4.9.2006 10:09 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Za posledni dva roky jsem nevidel dobre vyladenou distribuci na desktop.
    Tak otevři oči a běž na Gentoo.org :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    4.9.2006 10:30 vladimir
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Hele, nemáš ty náhodou místo plakátů nahejch bábenek na zdi obrovský plakát Gentoo a každý den nad ním ... ? :-))) ps. dělám si prdel... :-)
    David Watzke avatar 4.9.2006 10:45 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Co si to o mě myslíš, plakát? Snad plakáty! :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    4.9.2006 11:19 vladimir
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    ty si ostrej! ;-)
    4.9.2006 12:42 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    A to vazne melo byt vtipny ? :-/ ... mas zvlastni smysl pro humor.
    5.9.2006 00:09 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Vzhledem k tomu, že to bylo Davidovi, tak mi to vtipné i přišlo :-)
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    4.9.2006 12:29 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ja mam doma gentoo, ciste uzivatelsky ho pouzivaji u nas doma vsichni, ale nikdo by ho nenainstalovat, natoz tam neco rozchodil.

    Gentoo ale neni distro pro zacatecniky a uz vubec ne klikaci. Proste pro lidi co by chteli prejit jednoduse z win nic poradne funkcniho neexistuje, nebo o tom nevim.

    Konec koncu i v gentoo jsem musel tiskarnu resit docela silenym postupem, glx na nvidii chodi, ati je nadlidsky ukol rozbehat, skener jsem musel resit externim close source programem a jeste nefunguje nic moc, nehlede na to, ze tlacitka na skeneru nechodi, multimedialni klavesnice a mys taky nechodi tak jak by mela, ne vsechny tlacitka se daji pouzivat, s tv kartou jsem se chvili pral, ale to bylo asi to nejjednodussi.

    Nerikam, ze jsem nespokojeny s linuxem, rikam, ze neni schopny zastoupit windows na tolik, ze ho zvladne kazdy nainstalovat a vse tam rozchodit.
    4.9.2006 12:45 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    UBUNTU se zda byt "neCLICKatejsi" distro na svete :-)
    4.9.2006 13:01 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    To se asi nejvic momentalne blizi optimalni distribuci, ale porad tomu pak krucku k dokonalosti chybi. Bohuzel jsou to veci, ktere uplne zacatecni muzou odradit. Suse, mandriva, fedora jsou cim dal horsi (mozna mam zkresleny pohled z gentoo), ale MDK control, nebo YAST jsou misty neprijemne nefunkcni.

    Moc nerozumim jak to vubec muzou vydat, v nejake verzi co jsem videl nesla nastavit sit pres YAST, to je naprosto neuveritele!
    V praci mame RedHat Enterprise Linux 4.0 a nefunguje tu /etc/sysconfig/static-routes podle vzoru, ale je na zacatek kazdeho radku je treba napsat "any", jinak to init skript ignoruje.

    Obecne mi neni jasny jak tohle nekdo dokaze vydat, to jsou zakladni veci ktere musi odhalit i to nejtrivialnejsi nasazeni dane verze pred ostrym vydanim.

    Zatim nejspolehnivejsi distra na servery mi vychazi gentoo a debian, desktop je podle me nedotazeny tvurci distribuce, protoze KDE 3.5 je velmi kvaltni zalezitost.
    David Watzke avatar 4.9.2006 12:54 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Nerikam, ze jsem nespokojeny s linuxem, rikam, ze neni schopny zastoupit windows na tolik, ze ho zvladne kazdy nainstalovat a vse tam rozchodit.
    To je pravda... ale ani Windows nedokáže každý nainstalovat a vše tam rozchodit a kdyby byl Linux rozšířený jako Windows (a Windows jako Linux), tvrdil bys teď opak...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    4.9.2006 13:04 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Pokud by linux vypadal jak vypada, a windows vypadal jak vypada, tak si myslim, ze lidi co by zacinali s pocitacem by sahli po windows, protoze je proste snazsi si tam neco nainstalovat a nastavit. Lidi kteri jednou ovladnou konfiguraci linuxu, pripadne krest instalaci gentoo od linuxu jen tak neodejdou, protoze kdyz se to nainstaluje, tak to proste funguje!
    4.9.2006 15:07 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Vy si asi stojite na vedeni. Nezamenujte sebe s nejakou sekretarkou. Ta sekretarka neumi - a hlavne NEbude - nic nastavovat ani ve Windows. Lidi co zacinaji s pocitacem jsou sokovani naprosto vsim a je jedno jaky maji OS.

    Na to abyste se objektivne rozhodl o kvalitach OS musite mit hlubsi znalosti.
    4.9.2006 16:01 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Mate pravdu, sektretarka nebude nic nastavovat, ale lidi co to chteji jen tak zkusit doma zjisti, ze nefuguje to ci ono, nebo je to proste moc slozity. Ted mi treba sestra pripomnela bluetooth. To jsem jeste nerozchodil... treba casem, kazdopadne to opet neni nijak jednoduche.

    To je to co se tu snazim vysvetlit... proste to neni vhodne pro domaci pouziti. V kancelari to pouzitelne je, protoze je to relativne monotoni prace, tj office, pripadne ssh, ale neda se to pouzivat dostatecne univerzalne, aby to bylo jednoduse nastavitelne, tj v domacnosti.

    Mikos avatar 4.9.2006 17:27 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Některé ty vaše příklady opravdu nechápu. Třeba TV karta - prostě sem si nainstaloval aplikaci na sledování TV (TVTime) a ono to fungovalo, naprosto nic sem nemusel nastavovat ani řešit (mimochodem ve Windows jsou naopak s mojí TV kartou samé problémy, musí se shánět jiné ovladače, atp.).

    To samé Bluetooth - stačilo nainstalovat bluez-utils a jako frontend kdebluetooth a opět to jelo naprosto bez problémů a bez žádného složitého nastavování (a ve Windows zase oproti tomu problémy a mnohem horší integrace Bluetoothu s desktopem).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 4.9.2006 17:49 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ještě doplnění - když jsem instaloval kamarádce Kubuntu, tak jsem si všimnul že tam je bluez-utils a kdebluetooth nainstalovaný, nastavený a zaputý už defaultně. Takže tam nemusí člověk instalovat ani nastavovat zhola nic - zastrčí bluetooth klíčenku do USB a jede ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    4.9.2006 18:59 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    V tom pripade jsem smolar a nic mi pod rukama nefunguje. :-(
    5.9.2006 01:07 python2 | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Tak to jsi poradne ujel. Bluetooth jsem v linuxu rozchodil v pohoda a ve windows ani omylem, pres nekolikahodinovou snahu, porad nejake nedostatky, zkouseni alternativnich ovladaci, zaseky a tuhnuti systemu, krute zpomalene najizdeni, hanba povidat. Windows jsou desne komplikovany, cerna skrinka, linux je imho podstatne jednodussi a pruhlednejsi, ale je min rozsiren a tedy i min znam, to je cele.
    5.9.2006 06:43 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Linux je jednodussi pro toho, kdo ho zna, pak je temer vse opravitelne, jsem rad, ze tomu tak je. Proti tomu u windowsu muze clovek hadat co tomu chybi, to je fakt. Ale to neznamena, ze kdyz se to da vyresit, tak ze by to nemelo byt vyreseny od "distributora/komunity", ktera danou verzi vydava. Stve me na tom, ze to tesne pred vydanim nikdo nevyzkousi jako celek.

    Asi to nedokazu spravne vyjadrit, ale hodne me mrzi, ze linux neni po prvnim nainstalovani plne bojeschopny se vsim vsudy. Pokazde neco nefunguje, nebo funguje, ale ne korektne... ted mluvim o desktopu, na linuxovem serveru problemy po instalaci prakticky nikdy nenastavaji.

    Linux na desktop je zatim vhodny jen pro nadsence jako jsme tu my.
    15.9.2006 23:08 PinoM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Promiňte, ale s něčím nesouhlasím. S počítači pracuji od svých 10-ti let a to tak, že hodně. Prošel jsem vším co tu bylo a zakotvil jsem u GNU/Linuxu, konkrétně Gentoo. Osobně vidím spoustu principů a konkrétních řešení v Linuxu daleko lepší než u Windows.

    Vy jste pravděpodobně v uvozovkách odkojen Windowsy. Vemte naprostého začátečníka, nějakou klikací Linuxovou distribuci a dokumentaci a uvidíte, že za rok, když mu ukážete Windows, bude na ně koukat jako puk. To samé sekretářka nebo úřednice, která bude jen klikat na pár ikonek a jako opice používat pár programů. Problém je v tom, že lidi mají přílišný strach a obecná úroveň počítačové gramotnosti je v ČR velmi nízká. Přitom se v mnoha moderních distribucích jedná jen o klikání a práci s dialogy.

    Hodně výrobců HW na Linux kašle, protože se jim výroba Linuxových ovladačů nevyplatí. Proč? Protože se prostě málo používá. Tento stav už se výraznými kroky začína měnit a některé společnosti už na to přišly dávno.

    V dnešním Linuxu je podpora HW celkem dost dobrá a pokud něco nejde, není to v 90% případů chyba Linuxu, ale důsledek víceméně monopolního postavení Microsoftu. Aplikace už dnes existují i pro Linux velmi schopné a hlavně se začíná prosazovat jejich multiplatformní řešení, v mnoha případech dokonce OpenSource válcuje produkty MS (viz. MSIE versus zbytek - ostatní normální prohlížeče). GNU/Linux se čím dál více z oblasti serverů začíná prosazovat i na desktopech.

    Pokud se týká Bluetooth, tak na většině moderních a používaných distribucí je jeho zprovoznění hračka, ale na Windows naopak bývají problémy a není vyjímkou, že celý systém zatuhne. Paradoxně to nemusí znamenat chybu Windows, ale třeba neukázněnost některých programátorů, kteří daný ovladač a software vyrobili. Holt všechno už dnes neřídí Microsoft, i když by si to určitě přál.

    Kdyby jste si ten Linux nechtěl jen tak doma zkusit, ale skutečně by jste se do něj hlouběji ponořil, nebo mu obětoval více než pár dní vykulených očí z rozdílu vzhledem k Windows, zjistil by jste, že dnes jsme již s Linuxem opravdu někde jinde a troufám si říci, že i na desktopu na srovnatelné úrovni s Windows.

    Víte v čem je problém? Já osobně nevidím problém v tom, jaký operační systém a případně jakou Linuxovou distribuci kdo používá. PROBLÉM JE NEJEDNOTNÝ STANDARD!!! Jinými slovy když někdo někomu pošle dokument v DOC, tak až donedávna nebylo možné jej plnohodnotně zobrazit jinde než ve Windows a navíc to bylo podmíněno v korektním případě vlastnictvím Licence na MS Word nebo celý Office. Tento stav je nehorázný, každý člověk má právo na přístup k informacím. Proč myslíte, že se tak skvěle prosadilo PDF? Mezi námi OpenDocument jakožto v dnešní době světový ISO standard není vůbec špatný, má všechny možnosti jako DOC, ale vysvětlete to lidem. Bohužel nežijeme v pragmatickém světe, žijeme ve společnosti, kde o všem rozhodují peníze. Smekám před myšlenkou a principy svobodného softwaru! A jak vidíte, všechny ty fámy, pomluvy, snahy o diskreditaci a zesměšnění nejsou tak účinné jak by se mohlo zdát.

    Lidi, používejte si co chcete, co vám vyhovuje. Respektujte, že někomu jinému vyhovuje něco jiného, ale chovejte se seriózně a nešiřtě bludy o tom, čemu nerozumíte, tímto jsem se nechtěl v žádném případě dotknout autora příspěvku, na nějž reaguji. Nechť někomu moje reakce pomůže otevřít oči.
    17.9.2006 22:05 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    ad 1. odstavec: Ja pouzivam pc 6 let, z toho 5 let linux a zakotvil jsem tez u gentoo. Mate pravdu, v linuxu jsou veskera reseni ohledne nastaveni vyresena vyrazne lepe - textove konfiguraky.

    ad 2. odstavec: Gramotnost je bohuzel skutecne nizka... proto, ze vetsina lidi pouzi widle, tak jsem dneska musel dva odpojovat od site (Rudna.Net), protoze jejich zavirovany pc utocili vsude kolem sebe.

    ad 3. odstavec: Ovladace si dokaze vyrabet i komunita, timto smekam... Kdyz je vyrabi vyrobce, tak napr. u gentoo ci debiana byva problem s tim, ze to distribuuji v rpm, nvidia grafiku dodava sikovne v .bin, bohuzel ovladace na chipset nforce uz delaji jako rpm. Zajimalo by me co je k tomu vede. Nastesti uz je sitovka i chipset v jadre.

    ad 4. odstavec: Ten monopol se mohl v poslednich par letech vyrazne zmensit (alespon v mem okoli). Dokazal jsem presvedci par lidi aby zkusili linux, bohuzel musim trvat na tom, ze ciste desktopove distribuce nejsou dostatecne dobre uhlazene, neni problem v linuxu ci GNU aplikacich, ale v celkovem sladeni, coz je VELICE SMUTNE a TRESTUHODNE! Vcera jsem dostal cd SLEDu tak jsem na nej zvedavy.

    ad 5. odstavec: Na bluetooth mam asi smulu, SuSE 9.3, SuSE 10.0, Debian, Mandriva ... ani jedno neslo slinkovat s mobilem.

    ad 6. odstavec: Ponoril jsem se doufam dost hluboko, kdyz delam linux admina a doma nemam nic jineho nez linux. Ani pro sestru a rodice (a nemaji problem, naopak sestra radsi pouziva gentoo nez windows - oboje ciste uzivatelsky)

    ad 7. odstavec: ODT se brzo stane standartem, tomu verim.

    Bysme tu nesrovnavali jen windows s linuxem, tak bych mel jeden vzor, jak by asi mel byt odladeny desktop na linuxu (suse, mandriva, ubuntu...) a to jako MacOS! Pokud se nekdy dokazeme priblizit funkcnosti MacOSu tak se podle me linux velmi rychle rozsiri.

    Doufam, ze me prispevky otevrou oci LINUXAKUM a zacnou koukat na chyby, ktere zacatecniky odrazuji.

    PS: Na serveru si neumim predstavit nic jineho nez linux ;-)
    13.1.2008 13:50 Dawix | skóre: 2 | blog: biokzvasty | ČB a Linz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    ad 7. jsem momentalne v rakousku. Tady je uz ODT docela dost rozsirene. Dokonce je castejsi narazit na dokumenty v PDF a ODT jako alternativu nez v DOC. Mozna je to taky tim ze je tu docela rozsiren Mac OS kde se docela casto jako office suite pouziva OpenOffice :-)
    Thats not a bug its a feature :-)
    18.12.2007 08:55 Martin Skopal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    "když někdo někomu pošle dokument v DOC, tak až donedávna nebylo možné jej plnohodnotně zobrazit jinde než ve Windows a navíc to bylo podmíněno v korektním případě vlastnictvím Licence na MS Word nebo celý Office"

    Dobry den, bohuzel nemam moc casu na to procitat celou diskuzi, proto reaguji jen na to, co me opravdu "trisklo" do oci. Jiz minimalne od Office 97 jsou k dispozici gratis Office viewery s monosti vyuzit clipboard Windows takze takovy DOC pak muzete prenes kamkoliv a zpracovat v cemkoliv. Takze prosim "nešiřtě bludy o tom, čemu nerozumíte"

    P.S.: Praci s OS MS se zivim od roku 1992, takze o nich neco malo vim. V mensich firmach (radove do 20 PC) jsem se pokousel nasadit na desktop v ruznych dobach ruzne distribuce Linuxu a vzdy to shorelo na nejake nekompatibilite, zejmena s dokumenty MS Office, ziskane zvenci, s nimiz museli ve firme pracovat. Dokud nekdo nedonuti statni spravu, aby pouzivala otevrene formaty a ukocila tak pokriveny monopol MS, budou s nasazanim Linuxu na desktopech v podnikatelske sfere vzdycky problemy. Nekonecne problemy s ovladaci ruzneho HW na Linuxu zamerne neuvadim, protoze dopredu lze vzdy, pokud se planuje jeho nasazeni, tento HW optimalizovat.
    Josef Kufner avatar 4.9.2006 13:40 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Konec koncu i v gentoo jsem musel tiskarnu resit docela silenym postupem, ...
    Co jsi s chudinkou vyváděl? V debianu je to jen o tom, že se nainstaluje cups, do browseru naťuká localhost:637 a pak už jen nakliká kde co je připojeno...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    David Watzke avatar 4.9.2006 13:48 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Na Gentoo taky, akorát je tu CUPS na portu 631 :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Josef Kufner avatar 4.9.2006 13:54 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Tady fouká vítr, tak mi tu jedničku trošku naklonil ... ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    4.9.2006 13:59 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    No, prave ze ty ovladace nejsou ani soucasti foomatic... puvodne jsem mel Canon LBP-2900, to bylo fakt sileny. Na webu maji, ze podporuji linux, ale svym ovladacem, ktery neni prilis jednoduchy na instalaci a konfiguraci. Ted mam HP 2600N, to uz je soucasti nejakeho baliku v gentoo... tusim, ze hplip, to pak slo vcelku hladce.
    2.3.2007 08:44 Niedal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    HPLIP podporuje HP Color LaserJet 2600n? Od kdy? Naposledy, co jsem se díval tnto týden (pokouším se ji totiž rozjet v síti), jsem tam bohužel zmínku o 2600n nenašel. Máš snad nějakou verzi, která ji podporuje?
    hwsoft avatar 4.9.2006 14:52 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    OK mam LBP-1120 podpora je primo od vyrobce. A s tou na tom co pises vyhnijes, ani nevis jak.

    Sam jsem to rozchazel nekolik dni, nez jsem to udelal pres reverse engineerovany driver. Ten mi jede OK v Mandrive, ale na Kubuntu zatim uspech nemam (je pravda, ze zatim jsem si tam moc s rozchozenim nehral)
    4.9.2006 10:40 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    No tak s tou tiskarnou bych nesouhlasil, opravdu si nedokazu predstavit jak by to mohlo byt jednodussi. S ostatnim bych souhlasil az na to ze osobne me vubec netrapi multimedialni klavesnice, ktere povazuji za kravinu pro ty co neumej pouzivat klavesovy zkratky.
    Josef Kufner avatar 4.9.2006 11:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ale zas na druhou stranu, nějaké to dobře umístěné tlačítko navíc není k zahození. IMHO by se to dalo vyřešit šikovným konfiguračnm nástrojem, který by uplácal .Xmodmap a případně pověsil někam jeho načtení.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    4.9.2006 15:52 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ono jak ktera tiskarna... HP 845c byla naprosto ok, ten cannon rozhodne ne, to novy HP slo taky temer samo.

    Ja mam sice nejaky tlacitka navic, ale ani kdysy ve win jsem je nepouzil, ale to nic nemeni na tom, ze to proste nefunguje.

    Nevim jestli se mi to zda, ale tak nejak citim chceme, aby se linux rozsiril i mezi "bezny" lid. Ale kdyz takovyhle drobnustky, ktery tady asi vsichni povazuji za zbytenosti nebudou fungovat, tak to cast lidi odradi, protoze jim "linuxaci" napovidaji jak je to dokonaly a vsechno tam funguje a tak... Je to pravda, ale jen pro nas linuxaky, BFU prilis neoceni, ze po nekolika dnech zkouseni a prohledani for se povede vetsina veci rozbehat a to co nefunguje zkousneme, protoze vyrobce neuvolnil specifikace a neda se pro to napsat HW.

    Vim, ze se to tu prilis nebude libit, ale je to proste tak. Pred mesicem jsem nastoupil do jedne velke firmy a na desktop mi v zadnem pripade nepovoli linux... z toho vychazi me predchozi kritiky vuci linuxu na desktopu... nez jsem sel do prace, tak jsem kazdymu taky nabizel linux a presvedcoval, jak je dokonaly...
    4.9.2006 10:24 nardew | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    vynikajuci clanok(pochvala patri hlavne danemu blogistovi a potom cloveku co to prepisal do clanku). mam taku otazku, je v sucasnosti znamy aspon priblizny REALNY datum vydania?
    the best way of Memtest is emerge qt kde-meta
    David Watzke avatar 4.9.2006 10:28 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    pochvala patri hlavne danemu blogistovi a potom cloveku co to prepisal do clanku
    AFAIK jde o jednoho člověka :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 4.9.2006 10:29 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Jo a datum vydání - není známý.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    4.9.2006 12:33 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Doufejme, ze to prispeje tomu, ze to bude poradne stabilne slapat, aby to bylo v porovnani s vistou (jestli treba nekdy vyjde) konkurenceschopny, nebo lepsi.
    4.9.2006 11:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    parada tesim se
    oxygen se mi libi...
    4.9.2006 13:12 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    KDE jsem nedávno znovuobjevil, velmi dlouho jsem to nezkoušel a aktuální verze 3.5 mě mile překvapila. Konqueror jako použitelný webový prohlížeč, Amarok 1.4 jako parádní přehravač, KMail jako použitelný poštovní klient (vlastně celý Kontakt je super). Snad jen pořádný Jabber klient na "K" chybí, náhražky co umí tisíc protokolů nechci. Zatím jsem spokojený se PSI (i když popupy by mohly být hezčí a konkrétnější). A spotřeba paměti? Stejná jako GNOME. Zatím to zkouším, ale stále více mě KDE dostává širokými možnostmi nastavení a té integraci, která nemá na Linuxu obdoby.

    Možná toho využiji a předhodím pár dotazů. Když kliknu na ikonu uživatele v ovládacích panelech, systém napíše, že administrátor mi nepovolil měnit svoji ikonu. Chtěl bych, aby při ctrl+n nevytvářel Konqueror blank, ale stránku s homepage. Jak nastavit globální kontrolu pravopisu na dva slovníky (čeština, angličtina)?

    Na KDE 4 se tedy velmi těším, ale používat jej pravděpodobně budu až se vše trošku stabilizuje.

    ps - zmínil jsem se o Amaroku 1.4? bomba! a Katapult je taky super (ALT+SHIFT - přišel jsem na něj před chvíli a docela náhodou).
    4.9.2006 13:26 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Co je špatného na podpoře jabberu v Kopete? Nechci vyvolat flame, jen mě to zajímá...
    David Watzke avatar 4.9.2006 13:34 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Nevím jestli to ještě platí, ale ostatní tě vidí offline... a to není jediná věc, ale na další si teď nevzpomenu.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    4.9.2006 13:39 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ech, asi jsem něco nepochopil, kde? Používám Kopete dva roky, na nic jiného než Jabber se s ním nepřipojuju (právě proto jsem se ptal, abych věděl o co přicházím ;-) ) a když jsem online, jsem tak i vidět.
    4.9.2006 14:14 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Není to Jabber klient, tzn neumí spoustu věcí, nebo pokud umí, tak je to tam jakoby dodělané jen aby se neřeklo. Ale abych se přiznal - Kopette jsem teda příliš nezkoušel. Nicméně roaster mi Kopette načetl celý špatně, takže jsem s ním ihned skončil.
    CIJOML avatar 4.9.2006 14:48 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    sim-im.org je proste skvelej. A to, ze umi vic protokolu a co? Kdo rika, ze je clovek musi pouzivat???
    4.9.2006 21:11 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Jasně že to je super klient. Implementuje neuvěřitelných 8 věcí a taková věc jako je file transfer, to stejnak nikdo nepoužívá. Děkuji, nechci.
    Josef Kufner avatar 5.9.2006 01:31 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ono to neumí groupchaty? Teda aspoň o tom na sim-im.org nic není... (nebo jim nefunguje vyhledávání).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    4.9.2006 13:24 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Co je špatného na podpoře jabberu v Kopete? Nechci vyvolat flame, jen mě to zajímá...
    4.9.2006 13:26 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ksakru, zase jsem automaticky kliknul na "Založit nové vlákno" místo na "Odpovědět". To patřilo sem... :-(
    4.9.2006 13:37 Jiri Hnidek
    Rozbalit Rozbalit vše KDE 4, Tango, ...
    Dobrý den, trochu mě mrzí, že KDE 4 bude používat Oxigen a nikoliv ikonky z projektu Tango:

    http://tango.freedesktop.org/Tango_Desktop_Project

    U založení projektu Tango byl i hlavní grafik projektu Oxigen. Bohužel mu pak hráblo a vytvořil Oxigen. Díky tomu bude mít KDE dost rozdílný vzhled od prostředí GNOME a XFCE a defaultního vzheldu aplikací jako je Gimp, Inkscape, Scribus, atd.

    Taky je škoda, že KDE 4 nebudou používat Cairo, ale vlastní vývojáři se rozhodli jít cestou vlastního řešení (Arthur). Nehodlám zde obhajovat Cairo, ale je lepší se dohodnout na vývoji jedné technologie, než když dva dělají téměř totéž.

    Dobrá zpráva je, že KDE už nebude mít 5 zobrazovacích aplikací ale jen jeden Okular.

    Jirka
    4.9.2006 14:27 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4, Tango, ...
    U založení projektu Tango byl i hlavní grafik projektu Oxigen. Bohužel mu pak hráblo a vytvořil Oxigen.

    Opravdu? Asi ne. Co vim, tak grafici KDE byli k projektu Tango "prizvani" klasickym stylem "potichu vyrobit, halasne ohlasit jako novy standard, natlacit k tomu vsechny ostatni". Jinymi slovy, dozvedeli se o tom ze Slashdotu nebo tak podobne (a je to Oxygen, mimochodem).

    Navic, Tango jsou dve veci, ktere se zamenuji (coz se pocitam projektu Tango hodi): Specifikace standardniho pojmenovavani ikon (coz asi KDE4 bude pouzivat) a "standardni" tema ikon (coz vzhledem k predchozimu bodu KDE4 asi taky bude podporovat, ale rozhodne ne jako standard, uz jenom proto, ze obecne se Tango ikony povazuji za ... er, ne moc hezke). Navic, jaky by byl smysl standardniho pojmenovavani, kdyz by stejne bylo jen jedno tema?

    Taky je škoda, že KDE 4 nebudou používat Cairo, ale vlastní vývojáři se rozhodli jít cestou vlastního řešení (Arthur).

    Aby si uzivatele kvuli Cairo stezovali nejen na GNOME (staci si tady pocist v diskuzich), ale i na KDE? Navic, tohle zni jako kdyby uz existovalo nejake uzasne Cairo, ale vyvojari Qt se rozhodli z trucu si udelat neco vlastniho, i kdyz horsi - coz tak rozhodne neni, zadna cast z toho.
    4.9.2006 16:13 Jiri Hnidek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4, Tango, ...
    Opravdu? Asi ne. Co vim, tak grafici KDE byli k projektu Tango "prizvani" klasickym stylem "potichu vyrobit, halasne ohlasit jako novy standard, natlacit k tomu vsechny ostatni". Jinymi slovy, dozvedeli se o tom ze Slashdotu nebo tak podobne (a je to Oxygen, mimochodem).

    Možná toho vím o pozadí vzniku obou projektu víc já, možná vy, ale o to se tady nebudu přít. Za pravopisnou chybu se onlouvám.

    Vím, že existuje specifikace standardního pojmenování a specifikace "vzhledu" ikon. Jestli bude Oxygen používat specifikace standardního pojmenováni není ze stránek projektu vůbec jasné (aspoň jsem tam nic o standardním pojmenování nenašel).

    Jaky by byl smysl standardniho pojmenovavani, kdyz by stejne bylo jen jedno tema?

    Specifikace "vzhledu" neříká, že by mělo existovat jedno téma. Pomocí této specifikace lze vytvořit téma, které vypadá odlišně (např. defaultní téma Ubuntu) než to zakladní. Jde o to, že ikonky, které se řídí touto spefikací mají stejný úhel nasvícení, stejný úhel natočení vůči uživateli, atd. Nejedná se o návod, jak by měly ikonky přesně vypadat, ale jak by měly vypadat, aby vypadaly podobně. Projekt Oxygen má podobnou specifikaci "vzhledu", ale základní věci budou od Tanga odlišné a ikonky budou apriori vypadat jinak.

    Cairo jsem ve svém příspěvku nijak neobhajoval.
    4.9.2006 16:23 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4, Tango, ...
    Možná toho vím o pozadí vzniku obou projektu víc já, možná vy, ale o to se tady nebudu přít.

    No, myslim, ze Lubos nieco o KDE bude vediet: http://www.kdedevelopers.org/blog/280
    4.9.2006 16:59 Jiri Hnidek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4, Tango, ...
    OK, přiznávám, něco o KDE ví :-)
    4.9.2006 17:13 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4, Tango, ...
    takhle se vzdat ... :-) spravnej diskuter se nevzdava nikdy, ani kdyz nema pravdu a vi o tom :-D
    Mikos avatar 4.9.2006 17:42 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4, Tango, ...
    Dobrý den, trochu mě mrzí, že KDE 4 bude používat Oxigen a nikoliv ikonky z projektu Tango
    Tak to mě tedy nemrzí vůbec. Je to otázka vkusu a mně se Tango ikonky rozhodně nelíbí. Jsou sice hezčí než ta (z mého pohledu) absolutní hrůza co je defaultně v GNOME, ale oproti ikonkám Crystal, Crystal Clear či nuoveXT se mi zdají ošklivé. A ikonky Oxygen jsou ještě hezčí, přímo nádherné ;-)

    Nevidím žádný smysl v tom aby všechna prostředí měly stejný iconset, jediné co je potřeba jsou standardy pojmenování ikonek, atp. A to řeší specifikace Freedesktop.org, které se bude KDE 4 držet.
    Taky je škoda, že KDE 4 nebudou používat Cairo
    Cairo je děsně neoptimalizované a pomalé (a navíc je jeho vývoj vcelku dost GTK-centrický). Navíc jeho OpenGL backend Glitz je v současnosti prakticky nepoužitelný (a jeho vývoj řekl bych stagnuje). Kromě toho Arthur je přímo integrován v Qt 4 a umožňuje tak lepší spolupráci s aplikacemi postavenými nad Qt (stejně by pro vektorovou grafiku muselo existovat rozhraní přímo v Qt, takže použitím Caira by vývojáři Qt moc neušetřili... a kdyby to bylo zapotřebí, můžou klidně přidat možnost použití Caira jako backendu k Arthuru).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    4.9.2006 17:02 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    co je to KDE?
    andree avatar 4.9.2006 19:30 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    KDE

    alebo zmysluplnejsie:

    google KDE

    ;-)
    4.9.2006 17:11 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Kdyz uz se mluvi o KDE, jak se da nastavit prepinani desktopu a keyboard layoutu klavesovou zkratkou? A jak se daji upravovat menu v Konqueroru? Tyhle veci me vzdycky stvali, preplacanost a nemoznost pouzit klavesovych zkratek na tyto ucely. Ikony v panelu Konqueroru jsem take vzdycky upravoval stylem pokus - omyl, protoze se v tom nastavovani nemuzu vyznat, nekdy dva krat ten samej nazev pro panel (asi dva panely se stejnym nazvem), nekdy jsem tam tu ikonu ani nenasel, jindy zase jsem nasel, ale kdyz jsem ji odebral nic se nestalo. Toz asi su blbej. ;-)
    Kill the poor!
    4.9.2006 17:43 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ako to myslis s tymi klavesovymi skratkami? Asi som to nespravne pochopil, ale vsetko sa to da jednoducho nastavit v Personal Settings. Standardne je Ctrl+F1...F12, Ctrl+Tab, prepinanie klavesnic Ctrl+Alt+K. Vsetko sa da prisposobit.
    andree avatar 4.9.2006 19:31 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    dokonca sa da nastavit aj windowsoidne prepinanie pomocou alt+shift, staci to pohladat...
    4.9.2006 20:18 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4

    Pěkné, pěkné.

    A jestli pak v Konqueroru bude možné prohledávat text na webové stránce přímo psaním na klávesnici (jako třeba ve Firefoxu) a ne komplikovaně CTRL+F, blabla, ENTER? (V režimu file manageru to jde.)

    4.9.2006 20:46 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    To je mozne uz v aktualnom Konquerore aj na webovej stranke ako vo Firefoxe. Treba stlacit / a zacat pisat.
    stativ avatar 5.9.2006 14:29 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Pekna ficura.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    5.9.2006 17:58 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Skělé!
    5.9.2006 19:39 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    No a skok na dalsi vyskyt hladaneho retazca je F3.
    8.9.2006 17:24 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Bohužel musím doplnit, že "/" je funkční pouze s anglickou klávesnicí. S českou nefunguje ani kombinace "Shift" + "ú" ani "-". Zkoušel jsem prohledávat definici klávesnicových zkratek v ovládacím panelu, ale nic podobného jsem nenalezl.

    Alespoň "/" na numerické klávesnici je funkční, jenom je to trochu z ruky...
    8.9.2006 17:32 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Je to konfigurovatelne, primo v klavesovych zkratkach Konqueroru (Nastaveni/Nastavit klavesove zkratky).
    8.9.2006 21:02 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Mne Shift+ú funguje.
    8.9.2006 21:47 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Zkoušel jsem prohledávat definici klávesnicových zkratek v ovládacím panelu, ale nic podobného jsem nenalezl.

    Je to v nastaveni klavesovych skratiek Konqueroru. U mna je to stvrta polozka zhora, v slovencine "Hladat text pri pisani".
    6.9.2006 10:01 sd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Kdy to vyjde? Je někde nějaký roadmap?
    David Watzke avatar 6.9.2006 14:38 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    To se zatím neví.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    6.9.2006 15:30 sd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    No podle tohoto to vyjde možná za několik let. Jsou hotova tak 2%...
    David Watzke avatar 6.9.2006 16:01 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Kdepak, někdy v r. 2007 ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Mikos avatar 6.9.2006 16:51 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Novinky v KDE 4
    Ten Feature Plan pokud vim moc neaktualizují... před vydáním KDE 3.5 sem taky koukal na Feature Plan a většina tam byla červená :-) A přesto vyšlo KDE 3.5 v termínu ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.