abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 509 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    TurboPrint: Tisk pro lenochy

    15. 1. 2003 | Vlastimil Ott | Recenze | 12404×

    Pohodlná a schopná tisková nástavba.

    Úvod

    Tento článek vás, lenochy, seznámí s ovladačem pro tiskárny do Linuxu. Neberte to osobně, kdybych nebyl sám lenoch, program bych nehledal, nenašel a nenapsal o něm tento článek.

    Program TurboPrint je univerzální ovladač pro mnoho(!) tiskáren v Linuxu. Můžete si jej stáhnout na adrese www.turboprint.de. Pro soukromé (nekomerční) účely je k dispozici zdarma jako FreeEdition, pro komerční využití je nutné autorovi zaplatit 24,95, resp. 79 Euro.

    Instalace

    V následujícím textu používám slovo "ovladač" tak, jak jej chápe autor programu, tedy ve smyslu ovladače ve Windows. Instalace programu je jednoduchá. Musíte být ovšem root, abyste program nainstalovali. Průběh samotný je triviální: rozbalíte téměř dvoumegabajtový(!) archív se soubory do dočasného adresáře, přepnete se do něj a spustíte příkaz ./setup. Instalační program provede všechno sám (jako ve Windows :-}). Výsledkem instalace jsou nainstalované knihovny, které nás asi moc nezajímají, a tři programy: turboprint, tpconfig a tpsetup. Posledně dva jmenované mají své grafické verze xtpconfig a xtpsetup. Turboprint a (x)tpconfig jsou dostupné každému uživateli a slouží k ovládání a nastavení tiskárny. Program (x)tpsetup slouží rootovi k nastavení typu tiskárny.

    Nastavení parametrů tiskárny

    turboprint

    Program turboprint je vlastní "ovladač" tiskárny. Je to "nástavba" nad linuxovým tiskovým systémem lpr nebo CUPS. Sám o sobě nás nemusí zajímat, protože v systému jsou další dva programy, které jsou uživatelsky přívětivější. Tento program je však základem TurboPrintu; zprostředkovává samotný proces tisku. Ačkoliv to není nutné, lze tisk ovládat pouze jeho prostřednictvím. K tomuto účelu disponuje mnoha přepínači a volbami, viz man turboprint.

    tpsetup

    Program tpsetup slouží k definici tiskárny: s jeho pomocí vytvoříme (virtuální) zařízení tiskárny. Mou tiskárnou je Canon BJC-1000, zařízení lp0 tedy dávám název Canon. Můžeme si také zvolit typ tiskárny: místní, wintiskárna (Samba), NetWare, vzdálená, soubor apod. Program vytvoří frontu v adresáři /var/spool/lpd/turboX, kde X je číslo tiskárny. Je také vhodné zvolit Canon za implicitní (přednastavenou) tiskárnu.

    tpconfig

    Tento program slouží k nastavení parametrů tiskárny. Lze volit a měnit všechny možné parametry tak, jak to známe (?) z ovladačů ve Windows. Formát papíru, jeho hmotnost, typ cartridge, rozlišení a další vlastnosti. Parametry se ukládají do domovského adresáře každého uživatele. Každý si tedy může nastavit vlastní tiskárnu/tiskárny.

    Náhled na tpconfig

    Konfigurační program tpconfig

    tpfilter a tpprint

    tpfilter je vnitřní součástí TurboPrintu, nelze jej přímo spustit, jedná se o definiční soubor tiskárny. Proč jej tedy zmiňujeme? Tento filtr spolupracuje s lpr při tisku. Má však oproti němu některé výhody: podporuje automatické zpracování některých typů souborů. Nemusíme se tedy starat o jejich převod nebo jiný typ zpracování, protože o to se postará právě tpfilter. Podporuje následující typy souborů: kromě ps ještě pdf, fig, tex, troff, html, ascii (převodem rutinou a2ps, kterou lze bohatě konfigurovat), bmp, tiff, gif, jpeg a pbm. Více man tpfilter.

    Další vnitřní součástí, která úzce spolupracuje s definičním souborem tpfilter, je tpprint. Převádí bitmapy (obrázky typu bmp, pbm a pcx) na příkazy tiskárny. Program tpprint je opět velmi konfigurovatelný, takže odborník získává široké pole působnosti.

    Podporovaná zařízení

    Program TurboPrint dnes (Vánoce 2002) podporuje 161 tiskáren (následuje pouze výběr typů):

    • Brother
    • Canon (snad všechny modely)
    • Epson, Epson Stylus, Epson Stylus Color
    • HP Color LaserJet, HP DeskJet, HP LaserJet, HP PhotoSmart

    Vlastnosti

    Pomocí turboprintu můžete ze své tiskárny dostat maximum. Následující činnosti jsou podle autora programu dovedeny k maximální dokonalosti.

    • U všech tiskáren jsou podporovány všechny jejich vlastnosti a jsou využity veškeré schopnosti tisku.
    • Program dodržuje všechny platné standardy týkající se prostředí KDE, GNOME, programů CUPS, lpr a ghostscript, z čehož vyplývá bezproblémové používání v mnoha prostředích a na mnoha platformách.
    • Inteligentní ovladač tiskárny zajišťuje kompletní uživatelské nastavení tiskárny. Profesionál může nadále editovat konfigurační soubory "ručně".
    • Součástí programového balíku je také Toolbox - soubor utilit určených k servisním činnostem jako čištění hlav, tisk testovacích stránek apod.
    • Věrná (TrueColor) reprodukce barev.
    • Vysoce kvalitní dithering grafiky (potlačení "osamělých" teček).
    • Podpora více uživatelů (tiskárny instaluje správce a nastavuje každý uživatel zvlášť).
    • Tisk po síti.

    Náhled na jednu z testovacích stránek

    Testovací stránka

    Jak tisknout?

    V konsoli můžeme nadále používat známý příkaz lpr -PCanon soubor.ps, kde Canon je název tiskárny. I další typické postupy tisku zůstávají funkční. V grafickém prostředí se tiskárna objevuje v dialogovém okně Tisk, kde ji stačí jen vybrat (opět jako ve winech). Z toho vyplývá, že činnost programu je automatická a bezkonfliktní.

    Závěr

    Program turboprint je určen pro ty z nás, kdo nemáme čas, nechceme, nebo neumíme nastavit vlastnosti své tiskárny. Jeho nevýhodou je, že instalační balík je až moc velký na to, že jen modifikuje několik textových souborů a adresářovou strukturu, což se dá zvládnout vlastními silami. Také příliš připomíná přístup instalačních programů z Windows, které instalují x megabajtů něčeho. Tato pravdivá fakta jsou vyvážená tím, že program podporuje ohromné množství tiskáren (narozdíl od ovladače ve Windows). Máte tedy jeden program a pomocí něho nastavíte všechny své připojené tiskárny.

    Turboprint je podle mého názoru výborné řešení, které nemá pro soukromé osoby vadu na kráse. Můžete sice tisknout "jen" na obyčejný papír a "pouze" v režimech draft, low a medium, ale domnívám se, že pro běžného uživatele je tato nabídka plně dostačující. Na vás zůstává, jestli autorovi zaplatíte a získáte tím přístup k možnostem tisknout na látku nebo speciální druhy papíru. Jak autor zmiňuje na své stránce: "...s hrdostí vám nabízím výsledek své několikaleté tvrdé práce." A má pravdu, má být na co hrdý.

           

    Hodnocení: 26 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.1.2003 09:29 Petr Blahos
    Rozbalit Rozbalit vše Kvalita tisku?
    Docela by me zajimalo porovnani kvality tisku napr. oproti gimp-print ci omni drivers, protoze to je to co je dulezity. Nevim, jak ostatni distribuce, ale rekl bych, ze pokud mate SuSE, tak byste si TurboPrintem co se tyce jednoduchosti a moznosti nastaveni az tak moc nepomohli.
    16.1.2003 09:02 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Kvalita tisku?
    Po pravde receno, SuSe neznam, nikdy jsem ho nepouzival a nemam takove technicke zazemi, abych mohl testovat rozdily mezi kvalitou tisku jednotlivych ovladacu (vlastnim pouze Canon BJC-1000). Ale vim, ze to, co nabizi TurboPrint v nejvyssim rezimu tisku, je maximum, ktere lze z teto tiskarny dostat. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.1.2003 19:53 Zbynek Hubinka | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Nerad bych se pletl,
    ale neni to nahodou shareware?
    15.1.2003 19:54 Zbynek Hubinka | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Aha,
    tak jsem si odpovedel...
    16.1.2003 09:18 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše RE: Nerad bych se pletl,
    Znovu jsem se dival na web programu a myslim, ze neni. Necetl jsem podrobne licenci, ale je tam napsane FreeEdition, coz autor vysvetluje jako omezeni v nekterych funkcich (oproti VollVersion) -- napr. tisk fotorealisticky, tisk na latku a specialni papiry. Pro osobni pouziti je to tedy free. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    14.11.2003 13:00 Martin Chladek
    Rozbalit Rozbalit vše RE: Nerad bych se pletl,
    Autor to sice oznacuje "Free Edition" pro osobni pouziti, pokud ale vlastnite, jako ja, tiskarnu Canon i320, zjistite, ze lepsi oznaceni by bylo "demo". V pripade i320 je totiz logo TurboPrintu pridano na stranku VZDY, pri jakemkoli tisku, bez ohledu na kvalitu, barvu ci papir. Logo, ktere je velke by oko 3x5 cm a navic pekne barevne, neni pridano nekam do ruzku, ale pekne doprostred, takze vytisk je na nic. chl
    29.5.2004 15:06 kumorovitz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RE: Nerad bych se pletl,
    Ak si nastavis v setupu(z turboprintu)kvalitu draft, tak ti logo nebude tlacit pri Canon i320.Mam to overene.
    11.8.2005 10:30 bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RE: Nerad bych se pletl,
    Tak jsem si to nainstaloval a udělal vše potřebné a jelikož mám Canon i350, tak jsem nastavil kvalitu tisku draft a ono nic. Pořád to tiskne logo,ale na jiném místě a na nic jsem nepřišel, abych to odstarnil.
    14.3.2006 08:14 alanos | skóre: 24 | blog: alanos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RE: Nerad bych se pletl,
    No ja jsem to ted naistaloval taky , mam i350 a je tam velke logo Turboprintu , hledal jsem na strankach jak ho odstranit a nic jsm nenasel. Takze ho jdu zase smazat. Nevím proc to vubec vypousti do sveta , jen mi to zabilo 20 minut.
    14.3.2006 08:23 alanos | skóre: 24 | blog: alanos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: RE: Nerad bych se pletl,
    Staci naistalovat kcontrol a zvolit CANON TURBOPRINT zde vybrat i350 a vse tiskne jak ma .
    15.1.2003 23:01 Pavouk
    Rozbalit Rozbalit vše Turboprint z Amigy
    Na Turboprint si vzpominam z Amigy. Zrejme autor dobre zuzitkoval sve zkusenosti. Na Amize to byla sveho casu snad jedina moznost kvalitniho tisku.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.