abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (60%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 411 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Czilla: živý rozhovor

    11. 4. 2005 | Redakce | Rozhovory | 8031×

    Otázky i odpovědi jsou již všechny přímo v článku. Živý rozhovor trval od 10.00 do 11.00 hodin.

    Součástí rozhovoru je i jedenáct předem připravených otázek od redakce abclinuxu.cz. Tuto sadu již zodpovězených otázek najdete v článku Rozhovor s Pavlem Cvrčkem z týmu CZilla. Pavel Cvrček tam většinou v několika odstavcích popisuje historii vzniku Mozilla Foundation a Czilly, mluví o členech a činnosti lokalizačního týmu a zmiňuje i pandu červenou v pražské ZOO.


    Pavel: Co si myslíte o tomto: http://www.abclinuxu.cz/blog/trench/2005/4/9/83045. Vývojář Firefoxu tvrdí, že Linux, narozdíl od FF, není způsobilý k normálnímu použití?

    Pavel Cvrček: Já, vy, Blake Ross, kdokoliv jiný má právo na svůj vlastní názor. Pokud Blake používá jiný operační systém, je to čistě jeho věc a nevidím na tom nic špatného.


    Cyril: Souhlasite s ukoncenim vydavani Mozilla suite? Ja myslim, ze to byl lepsi prohlizec nez FF.

    Pavel Cvrček: Osobně s tím nesouhlasím, i když je mi jasné, že toto rozhodnutí udělala Mozilla Foundation proto, aby se veškeré úsilí věnovalo dvojici Firefox x Thunderbird. Balík Mozilla Suite byl již delší dobu na pokraji zájmu vývojářů z MoFo, což je škoda. Myslím si, že tento komplet má ještě co nabídnout. Naštěstí vývoj bude pokračovat, i když s jinou skupinou vývojářů.


    Michal Hora: Kdyby to bylo na CZille, co byste na firefoxu/thundebirdu změnili?

    Pavel Cvrček: To je silně individuální. Každý by měl asi trochu jinou představu. Co se týče Firefoxu, trochu bych zapracoval na vyšší stabilitě a paměťových nárocích, protože si myslím, že to není zcela ideální. Dál podle mě chybí user-friendly instalace motivů vzhledu z lokálního disku (přetahování do Správce motivů není ideální), lepší systém ukládání stránek na disk a zavedení chybové stránky jako výchozí při nenalezení webové stránky. U Thunderbirdu asi vylepšení importu a začlenění nápovědy, která chybí.


    Ondra 'Kepi' Kudlík: Ahoj Pavle, jak ses konkrétně dostal k firefoxu (nebo v tvém případě asi spíš mozille) a kdy/jak tě napadlo podílet se na jejich podpoře?

    Pavel Cvrček: Asi tři měsíce poté, co se rozběhl projekt CZilla, jsem začal používat Mozilla Suite. Tehdy jsem si tenhle balík nainstaloval asi ze zvědavosti, už přesně nevím.

    Ve stejné době jsem začal lokalizovat některá rozšíření pro Mozillu, kde byla lokalizace slíbena jinými lidmi, leč skutek utek. To mě naštvalo, tak jsem tyto lokalizace provedl sám. Dále se to nějak zvrhlo a výsledek vidíte sami :)


    Aleš: Jak je asi těžké (časově náročné) se naučit s programem Mozilla Translator, když bych chtěl pomoci s překladem?

    Pavel Cvrček: Práce s Mozilla Translatorem není obtížná. Nicméně v oblasti lokalizaci samotných programů Firefoxu, Thunderbird, Suite není potřeba pomoci, ale je zde řada zajímavých materiálů na překlad, témat na napsání vlastních článku apod., takže pokud by ses chtěl zapojit, stačí nám napsat. Určitě se dohodneme.


    Honza: Tušíte, proč tolik webmasterů "optimalizuje" své stránky pro IE a nehledi na W3C standardy?

    Pavel Cvrček: Věc má několik rovin. Řada webů je staršího data, takže byly vytvářeny v době, kdy byl akorát MSIE a vše ostatní bylo zavrhováno. Pokud webmaster vytvořil web (byť s chybami) a on fungoval v MSIE, dále nic neřešil.

    Další věcí je fakt, že um webmaterů je různý a řada z nich uvedené problematice nerozumí. Často čtou i nevhodnou literaturu. Je samozřejmě smutné vidět, jak si firma zaplatí za těžké peníze web a ve výsledku je to aušus. To je ovšem běh na dlouhou trať a časem se to určitě zlepší.


    nick: Co rikate na 'profily'? Patri takova vec do unixoveho programu?

    Pavel Cvrček: Uživatel by měl dávat přednost tomu, co mu nabízí operační systém tj. vlastní uživatelský účet. Přesto ale existují situace, kdy je toto řešení neoptimální (obecně) a využívají se profily. Záleží vždy na konkrétní situaci. Já osobě využívám několik profilů - hlavně na testování.


    Martin Zak: Ma CZilla nejake sponzory? Kdo treba hostuje domenu czilla.cz?

    Pavel Cvrček: Naše domény hostují na serverech společnosti Internet Info http://www.iinfo.cz/, která nám poskytuje veškerý servis za což jí patří náš velký dík. CZilla pravidelné sponzory nemá. Občas nějaká osoba/firma daruje částku či jinak přispěje, ale obecně nic velkého.


    Pkm: FF je v současné době velmi populární, každý měsíc jeho rozšířenost o nějaký ten ždibec narůstá. IMHO dost těží z faktické zastaralosti IE6. Myslíte si, že příchod IE7 (které snad bude řešit největší bolesti) tento trend zvrátí?

    Pavel Cvrček: Firefox bude ještě chvíli růst a následně se zastaví na určitém podílu na trhu. Jak velký bude tento podíl, těžko spekulovat. MSIE je integrován do rozšířeného operačního systému, což je výhoda, kterou Firefox nemá, ale s tím se musí žít.

    Oohledně MSIE 7 kolují spíše dohady, co by měl obsahovat. Já osobně velké obavy nemám, protože po technologické stránce těžko dosáhne kvalit Firefoxu a co se týče funkcí, těžko lze očekávat velké zlepšení. MSIE 7 bude nejspíš zaměřen hlavně na zvýšení bezpečnosti.


    Priest: Neobáváte se faktu že jak bude růst obliba alternativních prohlížečů a mail-klientů tak bude velice růst i zájem a snaha o vytvoření malwaru a virů které se budou zaměřovat hlavně na tyto prohlížeče a mail-klienty?

    Pavel Cvrček: Ano, tyto snahy zde budou, ale neobával bych se toho. Produkty Mozilla nejsou integrované s žádným operačním systémem, neobsahují nebezpečné technologie a na bezpečnost kladou velký důraz. Zbytek je už o uživateli a to nevyřeší sebelepší produkt.


    anonym: Co si myslíte třeba o Kazehakase? Nebylo by lepší jít při vývoji FF spíš cestou takového odlehčeného browseru?

    Pavel Cvrček: Firefox sám vznikl jako odlehčení prohlížeče z Mozilla Suite. Vše je vždy věcí kompromisu, protože každý má jiné nároky. Jistě se zase najde řada jiných uživatelů, kterým se nelíbí, že je Firefox moc odlehčený. Nikdy se vývojáři nezavděčí všem. Stávající vývoj se mi zdá správný. Kazehakase osobně moc neznám, takže bych nerad hodnotil.


    Leoš Literák: Existuje nějaký snadný způsob migrace dat? Když jsem třeba potřeboval přenést nastavení na nový počítač, musel jsem to dělat ručně a metodou pokus-omyl přenášet jednotlivé soubory. Teď mám doma i v práci dvě různé instalace a už se ani nesnažím o jejich synchronizaci (bookmarky, hesla).

    Pavel Cvrček: O žádném podobném nástroji nevím.


    Tomáš Hála: Plánujete adoptovat také nějakého Thunderbirda? :-)

    Pavel Cvrček: Jistě. Plánujeme sbírku na cestu do Kanady a od místních indiánů zakoupíme jeden zánovní totem s vyobrazením hromoptáka :-)

    Teď vážně. Thunderbird není zvíře, takže z adopce nejspíš sejde.


    Rob: Jsou oblasti, ve kterých FF/Mozilla vyloženě nestíhá (třeba něco z CSS2 apod.)?

    Pavel Cvrček: Pokud se jedná o aplikace samotné, pak je to zejména tiskový modul, který by stál zato vylepšit, ale nikdo se k tomu nemá. V technologiích podle mě není oblast, kde by Gecko vyloženě nestíhalo, ale je potřeba stále zlepšovat podporu stávajících věcí tj. vlastnosti CSS 2 a 3, JavaScriptu apod.


    jam: Ahoj Pavle, předem chci poděkovat za vše co děláte (czilla tým) pro "Gecko" produkty. Jakým způsobem se bude FF a THB dále vyvíjet? Kde jsou podle tebe hranice mezi "klasickou funkcí" (ve standardu po instalaci) a rozšířením?

    Pavel Cvrček: Díky. Co se týče budoucího vývoje, nyní se pracuje na verzích 1.1, které by měly vylepšovat stávající věci, odstranit řadu chyb a přidat pár novinek. Je však potřeba myslet na to, aby tyto produkty neztratily to, proč jej dnes uživatele používají.

    Hranice mezi funkcí programu a rozšířením je velmi složitá. Jak jsem již zmínil v některé z předchozích odpovědí, každý má trochu jiné představy. Jedna z pouček říká, že 80 % uživatelů využívá 20 % funkcí programu. Lepší definici neznám.


    jam: Co říkáš na ukončení vydávání ZIP verzí? Je možné je nějak udělat? Jak? Děkuji

    Pavel Cvrček: Přestat vydávat ZIP verze byla podle mě chyba, protože tyto verze mají své opodstatnění. Tyto verze jsou v nočních verzích vytvářeny, ale již nejsou vydávány tj. přesouvány do adresáře release na ftp.mozilla.org. Osobně doporučuji podívat se do adresáře /nightly a zde hledat poslední verze před vydáním (pozor - ne adresář trunk). Jsou tam k dispozici jak ENG, tak lokalizované ZIP verze. Pokud si nejste jist, který adresář je ten správný, zeptejte se v našem fóru.


    JR: Když už má Firefox takový potenciál, že dokáže sehnat peníze na reklamu v novinách, proč myslíš, že jsou pořád problémy s nedostatkem vývojářů (nebo aspoň likvidovačů bugreportů)?

    Pavel Cvrček: Jedna věc je darovat peníze, druhá věc je dělat vývoj (opravy chyb). První věc může udělat snadno každý, na druhou si jen tak někdo netroufá. Otázka by mohla znít, proč jsou lidi ochotni přispět finanční částkou na reklamu v novinách, ale podpořit samotnou Mozilla Foundation už tolik ne? Těžká odpověď.


    Děkujeme všem, kteří poslali otázky, a samozřejmě Pavlu Cvrčkovi, který si na rozhovor udělal čas.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Pavel Dobeš avatar 11.4.2005 12:53 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše vzpominky

    Tak jsem si vzpomel na muj prvni phoenix a jednie, co mi na nem vadilo bylo to, ze neumel mailto.

    Pokud se nekdo vrati zpet k rychlosti a pametove nenarocnosti, kterou mel (ve verzi 0.4 nebo tak nejak), tak budu rad.

    Nynejsi verze se mi zda pomala a pada :-(

    Proc odvrhli Mozillu a snazi se do rychleho phoenixu (zamerne ne firefoxe, protoze ten tak rychly neni) nacpat co nejvice veci. Holt rozhodnuti, ktere nezmenim.

    Asi se porozhlednu po ostatnich prohlizecich. Ale kde o nic hledat infromace, kdyz vsude navrhuji jako alternativu akorat firefoxe.

    A ted po kratkem povzdechu i neco povzbudiveho: dekuji za praci, kterou vykonavate. Sice bych si nikdy na svuj pocitac nedal neco takvoeho, jako je lokalizovany prohlizec (uz kvuli tomu, ze kdyz jsem s necim takovym pracoval, tak jsem musel ostatnim vysvetlovat, ze nevim, jak se to rekne anglicky, ale cesky ze je to tohle a tohle). Asi jsem minorita, ale chapu, ze pro vetsinu lidi pracujicich s pocitacem jsou lokalizovane programy pozehnanim.

    PaD
    PS: uz jste nekdy racvali s reckymi windows? Ja jo a protoze ani v normalich nevim co kde je, tak to bylo vylozene zuzo ;-)

    Windows? A kdo to ještě používá?
    11.4.2005 14:19 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vzpominky
    ja mam na svem konte hebrejske windows (sousedka si vzala zida) a cinske windows (sestra mela za spoluzacku cinanku a jeji otec mel cinske windows). Oboje je paradni, oni mi cetli co se deje, prekladali to do cestiny, a ja tahal mysi a klepal.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    11.4.2005 15:27 washeck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vzpominky
    Ja jsem jednou instaloval arabske Windows (tusim 98). Trvalo to dost dlouho, protoze vzdycky po checkdisku se to zeptalo jestli pokracovat a po odkliknuti se instalace ukoncila. Na treti pokus jsem si uvedomil, ze v arabske verzi jsou i tlacitka zprava doleva. Takze postup: vzpomenout si jak je to cesky, zrcadlove v hlave otocit a zkusit. Docela to slo, akorat ceska diakritika nebyla vubec podporovana. Vyresil jsem to brute force - rucni nakopirovanim fontu nekam do system32.

    Ted administruju nekolik Wokenic v holandstine, coz uz docela jde. Jenom si rikam, kdy MS pochopi, ze Unixove locales jsou stejne nejlepsi.

    K tematu: Nechapu, proc musi byt lokalizovane verze mozillych programu zvlastni buildy. Copak nejde oddelit program a jazykove katalogy?
    11.4.2005 19:03 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vzpominky
    taky sem jednou rozchazel proxy na ruskych w2000... bohuzel bez pritomnosti jakehokoli jedince vladnoucim azbukou a vise zminenym jazykem.

    prohlizec pouzivam cesky (doma) i anglicky (veskole)
    never use rm after eight
    11.4.2005 23:57 3018736794024648 | blog: plathel
    Rozbalit Rozbalit vše ceske buildy
    Proc ceske buildy? treba proto, ze pokud chce instalovat clovek, ktery neumi anglicky, tak mu anglicky build a cesky lokalizacni balicek moc nepomuze.

    Navic ceske buildy nejsou (alespon ty pripravovane primo czillou) buildy, ale upravene instalatory s dodanym lokalizacnim balickem.

    Jinak mozilla ma lokalizovatelnost vyresenou pomerne dobre (sice neslucitelne s cimkoli jinym, ale to uz je jina vec), a pro mozilla suite lokalizacni balicky opravdu existuji - http://www.czilla.cz/l10n/.
    11.4.2005 17:00 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Mlynář?
    Kdo tady sliboval, že odpovědi nebudou typicky politicky vyhýbavé ale k věci? :-)
    Copak toho není dost?
    11.4.2005 17:09 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mlynář?
    To jsem sliboval já. Připadají ti odpovědi vyhýbavé?
    11.4.2005 17:31 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mlynář?
    Však já vím kdo to sliboval :-)

    Třeba ta odpověď na otázku o profilech, čekal bych něco konkrétnějšího než ,,dobře, není to úplně ono, ale hodí se to, ne?``

    Napadlo mě totiž, že po pročtení odpovědí, že vlastně nemám pocit, že bych se cokoliv dozvěděl, ačkoliv jsem (po tom co jsi tomu věnoval právě celý odstavec nebo snad ještě víc, nevím teď) čekal něco jiného. Jo, je to jenom neurčitý pocit, ale je to hrozně obecné, povrchní.

    Prostě to ber tak, že jeden bezvýznamný čtenář čekal, že se třeba dozví nějaké technické podrobnosti, dozví se něco víc o Czille…
    Copak toho není dost?
    11.4.2005 17:34 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mlynář?
    Ta první věta ve třetím odstavci je taky slohový skvost. Takhle dopadnete, když něco po částech přepisujete a nekontrolujete, jestli vám to sedí do zbytku celku :-)

    Jinak, protože to čekám, ne, nemohl jsem položit vlastní otázku, protože 10-11. hodina v pondělí prostě nepřipadá v úvahu.
    Copak toho není dost?
    11.4.2005 17:42 Pavel Cvrcek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mlynář?
    Pokud nebyla otazka na CZillu, nemohla byt odpoved o CZille. Jak proste. Zbytek nema cenu komentovat.
    11.4.2005 18:35 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mlynář?
    Mel jsi moznost polozit nejakou technickou otazku ..
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    11.4.2005 19:00 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mlynář?
    Psal jsem to výše, neměl. Ten čas pro mě prostě není použitelný. Kdybych tu příležitost měl, pravděpodobně bych se na něco zeptal.
    Copak toho není dost?
    26.6.2023 13:13 jackyseo15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Czilla: živý rozhovor
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
    29.6.2023 09:57 dejil ih 750
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Czilla: živý rozhovor
    I'm awed, I should state. Once in a while do I go over a blog that is both enlightening and drawing in, and stunning, you ve hit the nail on the head. Your blog is basic.. 먹튀검증커뮤니티
    27.11.2023 04:19 메이저사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Czilla: živý rozhovor
    This is an awesome site and I will definitely prescribe to my friends. You actually understand how to bring a concern to light making it essential. Thank you and waiting for your new post. 메이저사이트
    6.12.2023 08:48 메이저토토사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Czilla: živý rozhovor
    I came across it by chance, but it's interesting and exciting. I think it's creating a connection with people Please continue to write good comments 메이저토토사이트
    6.12.2023 08:49 메이저토토사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Czilla: živý rozhovor
    Your writing is very characteristic. I really admire you. I really should study like you. Thank you for sharing. I am very happy to brush your post. 메이저토토사이트

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.