abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Petr "Pasky" Baudiš

    16. 5. 2005 | Leoš Literák | Rozhovory | 7351×

    Petr spolupracuje s Linusem Torvaldsem na vývoji nástroje git, který nahrazuje BitKeeper v roli systému správy verzí linuxového jádra. Je autorem sady nadstavbových skriptů Cogito poskytujících uživatelsky přívětivé rozhraní pro git.
    1. Leoš Literák: Mohl by ses našim čtenářům představit?

      Petr "Pasky" Baudiš: Mohl. Studuji prvním rokem informatiku na Matematicko-fyzikální fakultě, stále něco programuji a na půl úvazku pracuji jako správce sítě. Dříve jsem spravoval textový webový browser ELinks, patřím mezi sezónní vývojáře OpenTTD, nějaký čas jsem administroval síť poskytovatele IPv6 konektivity XS26 a mám prsty v řadě dalších projektů. Zn.: Rád čtu.

    2. Proč ses rozhodl napsat vlastní verzi Linusových git skriptů?

      Protože jsem napsal něco trochu jiného - vlastní skripty nad Linusovým nástrojem jménem "git". git se mi od začátku zalíbil, již dost dlouho jsem totiž plánoval napsat vlastní pořádný verzovací systém a git vypadal jako něco, co jsem dlouho hledal. Sám o sobě je to však poměrně nízkoúrovňový nástroj a jeho ruční používání je poměrně složité a náročné. Jeden z hlavních smyslů existence Cogita je tedy obstarat nějaké lidsky použitelné uživatelské rozhraní, které se navíc možná bude alespoň trochu podobat něčemu, na co už jste zvyklí (a v tom zbytku bude samozřejmě lepší ;-).

    3. Jak se ti spolupracovalo s Linusem?

      Nemůžu říci, že špatně, ale úplně jednoduché s ním vyjít občas také není. Jde každopádně o člověka, který velmi dobře ví, co chce od nástroje, který vytváří (a jde si tvrdě za tím), a zároveň má mimořádný (i když určitě ne neomylný) technický instinkt. Dokud tedy leží vaše cíle přibližně stejným směrem jako ty Linusovy, nežije se vám vedle něj špatně ;-).

    4. Jakou vidíš budoucnost git skriptů? Myslíš, že se osamostatní jako další SCM nebo zůstanou jednoúčelovým nástrojem pro vývoj kernelu?

      Co se Linuse týče, on git vyvíjel pro kernel, a to je tedy i určující aplikace gitu, podle které je celý zformován. Ten model je ale natolik obecný, že je git velmi dobře použitelný i pro jiné projekty a já Cogito rozhodně neplánuji pouze jako nástroj pro vývoj kernelu. Snažím se ho naopak postupně zobecňovat, a uměl bych si ho představit třeba v projektech typu gcc, i když jsem o tom zatím s nikým z gcc týmu nemluvil a nebál bych se gitu i Cogitu dát ještě chvilku na určité vyzrání - vždyť oba nástroje jsou staré jen několik málo týdnů.

      Samozřejmě není důvod Cogito nepoužívat i pro malé "jednomužné" projekty, případně pro katedrálové projekty v komerčním sektoru - nemusíte sice plně využít možnosti Cogita, možnost distribuovaného vývoje se ale hodí v řadě případů, stejně jako podpora pro mergování rozumnější než v CVS (i když za částí konkurence Cogito stále významně pokulhává).

    5. Zaznamenal jsi nějaké zajímavé reakce ze strany zastánců Free Software? Pro ně byl přece BitKeeper vždy trnem v oku a nyní se konečně dočkali GPL nástroje pro správu zdrojáků kernelu.

      Zaznamenal jsem jen různé reakce typu "vždyť jsme vám to říkali" (což je ostatně pravda ;-)), v podstatě se potvrdily ty černé scénáře (i když ne v těch nejhorších variantách).

      Myslím, že nakonec tato zkušenost bude prospěšná, zejména jako potvrzení faktu, že s komerčními produkty je záhodno manipulovat velmi obezřetně a příliš se jim nesvěřovat - nemusí přitom jít vůbec o technickou stránku a kvalitu implementace (podle toho, co vím, je BitKeeper geniální systém a konkurence se mu teprve v poslední době začíná z velké dáli lopotně přibližovat, a to má před sebou ještě velmi dlouhou cestu).

    6. A co Larry McVoy? Měl nějaké reakce na Cogita?

      Zatím žádné, až mne to trochu překvapilo. (Možná je to jen klid před bouří?) Pokud vím, o Gitu někde řekl, že zatím má zhruba tak 5 % funkcionality BitKeeperu, což může být docela dobře pravda - i když v současnosti už Cogito bude mít asi o něco více. Otázka je, kolik mu oproti BitKeeperu chybí funkcionality potřebné pro každodenní použití - asi stále dost, ale není to tak hrozné.

      Tím nechci říci, že použití BitKeeperu přineslo kernelu jen problémy, právě naopak. Byla to obrovská pomoc a pokrok ve vývojovém modelu jádra a určitě se to podepsalo i na kvalitě kódu a rychlosti hledaní chyb. Když nic jiného, BK ukázal, jak se to dá také dělat, a jak to pak úžasně funguje, a dal tím myslím velmi významnou motivaci konkurenci, kterou si vývojáři mnoha projektů zvykli poměřovat právě s kvalitami BitKeeperu. Nasadila se tím poměrně vysoká laťka, a to je dobře.

      Největším problémem bude udělat pořádné mergování. V tom jsme zatím jen o málo chytřejší než CVS, a nebude jednoduché to nějak radikálně vylepšit. Máme ale nějaké nápady...

    7. Jak se vlastně Cogito liší od CVS? V čem je lepší?

      Cogito je postavené na úplně jiném základě než CVS nebo SVN. Samozřejmě je distribuované, to znamená, že celý systém je navržen naprosto jinak. Pokud v Cogitu uděláte ekvivalent checkoutu, získáte kompletní historii a plnohodnotnou kopii celého repository - můžete pak vše dělat lokálně, včetně commitů apod. a volně mergovat s kýmkoliv jiným, kdo udělal to samé. Vůbec to, jak je udělané větvení, nyní již v Cogitu funguje výrazně lépe než v CVS, i když se zde ještě dají čekat významná vylepšení.

      Ani se asi nemusím zmiňovat o takových v dnešní době samozřejmostech, jako atomické commity - pokud něco commitnete, zvýší se verze celého projektu, nikoliv jen souborů, které jste změnili. To vám umožní snadno prohlížet historii celého projektu, diffy ukazující, co jste v jednom commitu změnili, apod. To umí dokonce i Subversion ;-).

    8. Plánuješ angažovat se ve vývoji kernelu samotného?

      Určitě. Do jisté míry jsem se již angažoval v minulosti, mám v kernelu několik patchů. Kromě nějaké dokumentace a různých dalších drobností jsem přeportoval na 2.6 hostfs (součást User Mode Linuxu) a začal jsem s přepisováním menuconfigu - to bych rád brzy konečně dokončil.

      Jinak mám určité oblíbené oblasti kernelu, ale nic, co by mne vyloženě pálilo. Asi je to spíše do značné míry jako s Gitem - občas si všimnu na LKML něčeho, co mě zaujme, a řeknu si "tohle by mě fakt bavilo dělat". Může to být samozřejmě něco úplně jiného než Linux Kernel, ale kernel je v současnosti asi nejpravděpodobnější. Mám samozřejmě rozdělaných i několik dalších projektů, na kterých chci průběžně pracovat...

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.5.2005 11:52 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Moc dat
    Nebude trošku problém s tím velkým množstvím dat? Kolik že to má nyní jádro?
    16.5.2005 13:15 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moc dat
    Možná že bude, ale disky se přece přidávají snadněji, než zvětšuje u_int16_t :-).
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    16.5.2005 13:58 gnat
    Rozbalit Rozbalit vše jmeno
    vsimnul jsem si, ze v titulku je Pasky jako Petr a v clanku (prvni odpoved) jako Pavel. Jak se teda vlastne jmenuje ?

    Dik
    16.5.2005 14:02 pasky | skóre: 5 | blog: pasky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jmeno
    Jmenuje se Petr. :-)
    16.5.2005 14:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jmeno
    Omlouvám se. Opraveno.
    Yin avatar 16.5.2005 18:49 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Ja som to vravel
    Aj ja som zacal vyvyjat SCM system, par tyzdnou pred Gitom... Ked som objavil monotone a zistil som, ze je dobry, ale dost pomali a tazko padny...

    Skoda, ze pridat sa do rozbehnuteho projektu je tak casovo narocne.
    Prajem vela stastia Paskymu aj cele mu vyvojarskemu tymu okolo Gitu/Cogitu a kernelu.
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.