abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 518 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    InstallFest 2009, den první

    19. 3. 2009 | Jan Hrach | Různé | 5564×

    O víkendu 14. a 15. března proběhl ve Školícím Centru Silicon Hill po několika letech další InstallFest. V článku najdete reportáž o průběhu, přednáškách a partě opilých tučňáků.

    Účast byla překvapivě vysoká. Registraci využilo asi 100 lidí a přišlo jich 120.

    Zahájení celé akce bylo poněkud zákeřně naplánováno už na půl devátou, což byl pro některé účastníky (včetně mě) trochu problém. Nakonec se ale Chuckovi Norrisovi podařilo vytáhnout mě z postele už v 7, a tak jsem už od čtvrt na devět vesele logoval průběh akce.


    Budova :: Zvířátko u vstupu :: Program

    Nějakou chvíli to vypadalo, že tam budu s organizátory sám, ale kolem půl deváté se začali trousit první tučňáci a už ve tři čtvrtě na devět klesl poměr organizátoři/účastníci pod 1.


    Prázdno :: První účastníci :: Kofola zdarma (as beer, receptura je proprietární)

    Začátek byl tedy o něco odložen, čekalo se na obsazení sálu. Když se rychlost přítoku návštěvníků trochu snížila, vystoupil z davu Martin Bruchanov (BruXy) a přivítal všechny účastníky. Přivedl si Jiřího Dostála, předsedu klubu Silicon Hill. Ten se krátce zmínil o slávě Silicon Hillu mezi porušovateli autorského práva a o historii budovy, ve které sedíme. Věřili byste, že to bývala prádelna?


    BruXy :: Jiří Dostál

    Potom BruXy pomalu přešel k tématům jako, co je to Linux a kde všude se používá. Zmínil servery, clustery a superpočítače, grafická studia a výrobce embedded systémů. Vzhledem k odbornosti publika to bylo vyloženě jako nošení tučňáků do Antarktidy, ale alespoň bude na záznamu použitelný propagační materiál (tedy jestli nějaký záznam někdy vůbec bude).

    První přednáška byla od Ondřeje Čečáka. Mluvil o řešení problémů v Linuxu. Postup by měl vždy začínat u řádného UTFG (= použijte ten skvělý Google) - zde se vyplatí nastavit si LANG=C, aby Google našel i cizince, kteří měli stejný problém, a nebát se stránek psaných nekompatibilními jazyky - příkazy jsou pořád stejné. Dále by se měl uživatel zeptat kamaráda nebo na fóru - zde je vhodné psát kvalitní češtinou, protože někteří geekové jsou na chyby alergičtí. Nakonec by měl uživatel zkusit mailinglist pro vývojáře projektu.


    Ondřej Čečák

    O přestávce jsem se porozhlédl po okolí a shledal jsem, že organizátoři natiskli cedulky se jmény účastnících se celebrit. A já byl mezi nimi!


    Trička :: Celebrity :: Autoportrét

    Následoval dvojblok úvodů k workshopům. Radim Roška (Worwaň) zkusil zkrotit Firefox (téměř) bez myši, a to pomocí rozšíření Viperátor a potom nám předvedl, jak přehrát všechny díly Červeného trpaslíka z adresáře legalni-ripy/ jedním přikazem. Že stačí mplayer *? Proč to dělat jednoduše, když máme find, ls a cykly :-).

    Petr Hodač předvedl svoji pěknou prezentaci vytvořenou LaTeX Beamerem, nechal nás najít schválně ukrytou chybu a oznámil, že se na následujícím workshopu naučíme dělat taky takové (prezentace, ne chyby).


    Radim Roška :: Petr Hodač

    Na workshopu Bash jsme se naučili základy skriptování v Bashi a dostali tahák s příkazy. Určitě ho někdy někdo někde vystaví. Druhého workshopu ani přednášky o Zypperu, které probíhaly souběžně, jsem se nemohl zúčastnit, protože nejsem roztrojená osobnost (zatím).

    Nastalo poledne a osazenstvo se začalo pomalu přesouvat směrem k Menze (ti s vysokým IQ) nebo restauraci (ti s vysokým kapesným). Já si vybral Menzu. Čas se v ní zastavil před 20 lety, jenom ty ceny jsou v Kč a mnohem vyšší. Na rozdíl od naší jídelny jsou zde usměvavé kuchařky, velké porce, kratší fronty a plno důchodců.


    Přesun :: Cíl: Menza :: Jídlo!

    Po obědě byl volný prostor ke kecání, vlastně pardon, ke sdílení informací.

    Zjistil jsem, že přímý přenos z akce je vysílán ve Flashi. Po krátké výměně názorů jsme se ale shodli, že to je to menší zlo. AVC ještě dokáže streamovat ve Windows Media, což by bylo ještě potupnější.

    Po přestávce měl Michael Hrabánek přednášku na téma FLOSS. Ze začátku jsem si připadal jako v kostele nějaké sekty, ale potom srozumitelně popsal rizika uzavřeného softwaru. Výrobce, nespokojený zaměstnanec nebo nějaká teroristická organizace, jako je vláda Spojených států (to je citace), do něj může přidat sledovací kód a nikdo o tom nebude vědět. Výrobce také může kdykoliv ukončit podporu a nemůžete si za něj najmout náhradu a nemůžete si doimplementovat vlastní funkci.


    Michael Hrabánek. Zejména kvůli nevhodnému výroku na stranu vlády USA je toto možná jeho poslední fotka :-)

    Potom nastoupil odborník z firmy Sun Microsystems a prezentoval OpenSolaris. Když došel k ZFS, udělal si snapshot (což trvalo asi 2 sekundy) a smazal celou svou sbírku mp3 (což trvalo asi 10 sekund). Potom předvedl, že je adresář opravdu smazaný a snapshot obnovil (což trvalo opět 2 sekundy). Ještě publiku ukázal plugin do Nautila "časová osa" - jezdí se s posuvníčkem a v adresáři se objevuje to, co tam bylo před hodinou, dnem, týdnem, měsícem... Po dlouhé době jsem jako linuxák záviděl uživatelům konkurence...


    Linux (kernel) nechali ve vězení a vzali si GNU Utils :-)

    Matěj Cepl a Štěpán Kasal zastupovali distribuce Red Hat a Fedora. Seznámili nás s vývojovým cyklem a adrenalinovou Fedorou Rawhide. CentOS jim prý nevadí, pořád je to lepší, než kdyby uživatelé používali Debian...


    Matěj Cepl :: Štěpán Kasal :: Klobouk

    Poté následovala přednáška o ZFS a tentýž zástupce Sunu nám předvedl, jaké úžasné funkce v Linuxu nemáme (a když už, tak příšerně pomalu přes FUSE). Kouzlil s pooly, snapshotoval, přidával a ničil disky v RAIDu a ZFS to všechno přežilo.

    Přes den měli účastníci možnost vyplnit anketní lístky. Ty se potom odevzdaly do krabice a losovalo se o ceny. Pořadatelé se také považovali za účastníky, a proto si například losující slečna vylosovala sama sebe. Cen bylo požehnaně, dokonce to vypadalo, že více, než účastníků. Možná proto se museli do slosování zapojit i organizátoři :-)


    /dev/random

    Po losování se většina návštěvníků odebrala domů, ale vybraní VIP (já taky!) šli po krátkém úklidu na akci s krycím jménem... no... "Akce" do nedalekého podniku, eufemisticky pojmenovaného "Restaurace Petřín". To cizí slovo by mělo znamenat obnovu, ale tady šlo o hromadnou intoxikaci ethanolem (a možná i methanolem, dle kvality destilační kolony), odborně zvanou pařbááá!!.


    Opilý Tux a jeho parta

    Těšte se na druhý den.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 19.3.2009 06:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první
    ROFL
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.3.2009 08:45 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první
    Potom nastoupil odborník z firmy Sun Microsystems a prezentoval OpenSolaris. Když došel k ZFS, udělal si snapshot (což trvalo asi 2 sekundy) a smazal celou svou sbírku mp3 (což trvalo asi 10 sekund). Potom předvedl, že je adresář opravdu smazaný a snapshot obnovil (což trvalo opět 2 sekundy). Ještě publiku ukázal plugin do Nautila "časová osa" - jezdí se s posuvníčkem a v adresáři se objevuje to, co tam bylo před hodinou, dnem, týdnem, měsícem... Po dlouhé době jsem jako linuxák záviděl uživatelům konkurence...
    Tady by někdo měl definovat "opravdu smazaný" protože u principu copy-on-write je běžné chápání "opravdu smazaný" hloupost :-)
    Jendа avatar 19.3.2009 09:43 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první
    No, opravdu smazaný == ls ho nevidí :-)
    Limoto avatar 19.3.2009 11:37 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první

    Takže přesunutej?

    19.3.2009 14:46 HrabalVojta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první
    Ne prostě smazaný (žádný trash) ani nepřesunutý ...
    19.3.2009 15:11 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první
    Jenže prostě smazaný je u filesystému fungujícím na principu copy-on-write něco úplně jiného než u jiných souborových systémů. Například přesto že jsou ty soubory tzv. smazané pořád na disku zabírají to místo (v tom snapshotu) jejich místo nebylo uvolněno k obsazení.
    19.3.2009 15:12 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první
    V podstatě o odstranění se bude jednat až ve chvíli, když smažeš všechny snapshoty který ten subset dat obsahují, pak teprvé filesystém patřičné místo uvolní a data budou smazáná ve starém dobrém smyslu smazání.
    19.3.2009 15:48 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první
    A mluvíš teda o smazání nebo odstranění?
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    19.3.2009 16:21 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den první
    Za smazání/odstranění považuju (vrantou, či nevratnou) operaci uvolnění místa které soubory zabírají, což se v případě ZFS (WAFLu) se snapshoty neděje.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.